Dodaj do ulubionych

Nowe logo Polski

16.10.14, 16:16
Zachęcany do głosowania w sprawie nowego logo dla Polski, spośród trzech przedstawionych nam projektów stanowczo wybieram czwarty. Nie widzę bowiem powodu, by ktoś mnie, nas, robił w trąbę.

Polska jako sprężyna? Jakoś to do mnie zupełnie nie przemawia. Jako hasło to jeszcze jakoś brzmi, ale te dziwaczne kreski, co to do cholery jest?

tomaszlis.natemat.pl/120647,logotyp-logo-shit
Popieram Lisa w całej rozciągłości. Jak trafiłam na artykuł z zachętą do głosowania na nowe logo Polski to zgłupiałam. Nie skojarzyłam " tego czegoś" z czyms co ma symbolizować sprężynę. Kto wpadł na taki pomysł?
Obserwuj wątek
    • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 16:19
      Muszę przyznać, jak żyję na tym świecie już 54 lata, nic głupszego nie widziałem, nawet za komuny!
      • amityr Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 19:18
        kot_mrau napisał:

> Muszę przyznać, jak żyję na tym świecie już 54 lata, nic głupszego nie widziałe
        > m, nawet za komuny!

Co ty z tą komuną.Jakiś sekretarz cię pukną, czy jak.
        • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 19:20
          jak zrozumiesz co napisała iryska to będziesz potem zrozumiały.
    • wikul Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 17:23
      Czy pomysłodawcy już się przyznali do pomysłu ? Kto i po co to wymyślił ? Czyżby jak zwykle gdy nie widomo o co chodzi to ... chodziło o pieniądze ?
    • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 17:28
      Tomaszlis nie chce jak widać być prezydentem RP. Chce być na górze. Obrzydliwe.
      • anoagata Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 19:16
        No ale to chyba jest mus czy nie mus ?
        Ja widziałam tylko 3 spręrzny w TV a może już niedowidzę .
        • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 19:33
          no właśnie. i nic więcej. to wszystko.
          • iryska2604 Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 20:13
            kot_mrau 16.10.14, 19:20 Odpowiedz
            jak zrozumiesz co napisała iryska to będziesz potem zrozumiały.

A wiesz, ze ja teraz zgłupiałam. Napisałam chyba wyraźnie że nie podoba mi się logo i w tym popieram zdanie Lisa. Nic wiecej nie sugerowałam.
            • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 20:43
              to znaczy, że ja nic nie zrozumiałem z Waszych wypowiedzi.
              Mnie się to logo nowe nie podoba. dla mnie jest debilne, po prostu....
              • iryska2604 Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 21:39
                I o to chodzi. Nie wiem co za moda zapanowała, jakas logomania czy co? Wszystko musi miec swoje logo. A w przypadku Polski - do tej pory wystarczał nam orzeł ,na dodatek ma juz koronę i co -zamieniamy go na spręzynę która wcale na spręzynę nie wygląda? Chyba świat schodzi na psy...Przepraszam psy.
                • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 22:04
                  ja tam psów nie przepraszam ja jako kot mam inne zdanie
                • wikul Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 22:17
                  Ta moda trwa już od wielu lat. Jeszcze za Lecha Kaczyńskiego wymyślili bohomaz który figuruje teraz m.in.na wszystkich pojazdach komunikacji miejskiej w Warszawie. Ale nie tylko. Zapłacili za to , jeżeli dobrze pamiętam 120 000 zł. A oto i dzieło.

https://marketingmiejsc.files.wordpress.com/2008/09/logo-warszawy1.gif

Mój młodszy wnuczek namalował by lepsze.
                  • kot_mrau Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 22:20
                    ANO ANO właśnie, moja córka lepsze by namalowała logo wrocławia
                    • wikul Re: Nowe logo Polski 16.10.14, 22:45
                      kot_mrau napisał:

> ANO ANO właśnie, moja córka lepsze by namalowała logo wrocławia

Pozdrawiam Wrocław, mieszkałem tam kiedyś a brat mieszka aktualnie na ul.Badury.
                      • amityr Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 09:45
                        Teraz ja mam okazję powiedzieć, że jesteście marudni i to jak. Polska jest jak sprężyna raz się prostuje raz zgina. Ja bym dodał do tego dziób bielika. Przy okazji przypomnę , że w godle nie mamy żadnego orła.
                        • anoagata Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 12:51
                          amityr napisał:

> Teraz ja mam okazję powiedzieć, że jesteście marudni i to jak. Polska jest jak
                          > sprężyna raz się prostuje raz zgina. Ja bym dodał do tego dziób bielika. Przy o
                          > kazji przypomnę , że w godle nie mamy żadnego orła.

No nie marudnym to też nie jesteś.
                          Mi choć nigdy nie stosowałam ale sprężyna a raczej zdrobniale kojarzy sie z czymś innym,nie z Polską.
                        • wikul Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 13:57
                          amityr napisał:

> Teraz ja mam okazję powiedzieć, że jesteście marudni i to jak. Polska jest jak
                          > sprężyna raz się prostuje raz zgina. Ja bym dodał do tego dziób bielika. Przy o
                          > kazji przypomnę , że w godle nie mamy żadnego orła.

Wydaje mi się że większości dyskutantów nie tyle przeszkadza sprężyna, bo to indywidualne odczucia ale w ogóle potrzeba wymyślania czegoś takiego (po co). To, zresztą, nie pierwszy przypadek. Wymyślali już różna symbole. Z białoczerwoną chorągiewką, z bocianem itp. Ciągle mam wrażenie że jak nie wiadomo o co chodzi to ...

P.S. Z Konstytucji. Art. 2 ust. 1. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i szponami złotymi, umieszczony w czerwonym polu tarczy.
                          • amityr Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 19:13
                            I w ten sposób doszliśmy do tego, że właściwie nie wiadomo co my konstytucyjnie mamy za ptice w Godle Rzeczypospolitej Polskiej na dodatek z grzebieniem jak kogut..
                            Odpowiedź dla ornitologa jest prosta, bielik to nie orzeł więc nie spełnia zapisu Konstytucji, mówiącego że godłem Rzeczpospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego w koronie w czerwonym polu.
                            wiecejtlenu.pl/2012/04/13/czy-ptak-na-naszym-godle-to-bielik/
                            http://i57.tinypic.com/2v9ex48.gif
                            • wikul Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 20:44
                              amityr napisał:

> I w ten sposób doszliśmy do tego, że właściwie nie wiadomo co my konstytucyjnie
                              > mamy za ptice w Godle Rzeczypospolitej Polskiej na dodatek z grzebieniem jak k
                              > ogut..
                              > Odpowiedź dla ornitologa jest prosta, bielik to nie orzeł więc nie spełnia zapi
                              > su Konstytucji, mówiącego że godłem Rzeczpospolitej Polskiej jest wizerunek or
                              > ła białego w koronie w czerwonym polu.

Ja nic o bieliku nie pisałem a dyskusję o tym jakiego orła przedstawia polskie wzorcowe godło przypomina mi dyskusję ile diabłów zmieści się na główce od szpilki.

Dla zainteresowanych link. Niestety dokładna wiedza o tych ptakach jeszcze bardziej zaciemnia nam obraz.

dinoanimals.pl/zwierzeta/orzel-krol-ptakow-bielik-a-orzel/
                              • amityr Re: Nowe logo Polski 18.10.14, 11:52
                                wikul napisał:

> Ja nic o bieliku nie pisałem a dyskusję o tym jakiego orła przedstawia polskie
                                > wzorcowe godło przypomina mi dyskusję ile diabłów zmieści się na główce od szpi
                                > lki.
                                >
                                > Dla zainteresowanych link. Niestety dokładna wiedza o tych ptakach jeszcze bard
                                > ziej zaciemnia nam obraz.
                                >
                                > dinoanimals.pl/zwierzeta/orzel-krol-ptakow-bielik-a-orzel/

Zawsze można kota ogonem odwrócić itd
                • dwa-filary Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 20:08
                  Mnie się wydaje, ze naszym" logo " na produktach jest flaga biało czerwona, a nie jakieś czerwone "sznyty" na białym tle, a Orzeł biały jest naszym godłem pantwowym i po co to zmieniać???. CHODZI TYLKO O KASĘ i kto na to pozwala???
    • amityr Re: Nowe logo Polski 17.10.14, 20:35
      O?
    • dwa-filary Re: Nowe logo Polski 18.10.14, 14:16
      Co O ? ?
      • amityr Re: Nowe logo Polski 19.10.14, 20:08
        Napisałem O!, bo mnie szczęka opadła po tych Twoich sznytach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka