Dodaj do ulubionych

Idee Soldarności

23.03.15, 11:14
Tak się zastanawiam, po co były w Polsce te zmiany ustrojowe.Państwo jest bardziej policyjne niż przed.Korporacje komornicze, prokuratorskie, sądownicze i cholera wie jakie co chcą to robią i widać to w tv.Urzędnicy więcej kradną.Pracy nie ma.Oświata zamiast ledy, to łuczywo.Służba zdrowia ma się dobrze ale tylko jej pracownicy.W armii jest też postęp więcej generałów niż żołnierzy. Płacami w transporcie żądzą Niemcy.Z wyjątkiem garstki bogaczy, reszta rolników ma więcej długu niż są warte ich gospodarstwa.
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 17:32
      Jakbyś nie ponarzekał to byś nie był amityr. Nie raz juz pisałam o tym ze gdyby wtedy ludzie pomyśleli to chyba niewielu by było strajkujących. Bo to tak wygląda,ze podcięli gałąź na której siedzieli. Nie piszę tego w tym sensie ze chcę bronić ustroju, tylko że akurat to był ustrój dla robotnika. Tylko czy to było realne? Chodziło głównie o to aby obalić ustrój anie polepszyć tobie byt. Kraje o wysokiej stopie życia wypracowywały sobie to co mają latami - pracowitością, ciężką pracą czy po wojnie przy pomocy np. planu Marschalla. A my co mieliśmy? Po upadku komuny tak zachłysnęłiśmy sie wolnością, wolnym rynkiem - że zapomnieliśmy o człowieku i na dodatek zmarnowaliśmy wiele.
      • amityr Re: Idee Soldarności 23.03.15, 18:44
        Ja marudzę a tobie innym się tak podoba. Bycie zawieszonym w próżni. Jakoś to będzie.
        • aga-kosa Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:34
          Do setki zostało niecałe trzydzieści lat, to nawet na jeżu wysiedzę. Nasze pokolenie wytresowane w PRL nauczyło się żyć w każdych warunkach. Nawet zupa z gwoździa czy śląska wodzianka nam wystarczy.
          Pokolenie "zbuntowanych" w latach osiemdziesiątych i dalej było/jest przekonane, że nowy ustrój da lepsze warunki życia. Była nadzieja na uczciwość. Tak człowiek jest skonstruowany, że zawsze ma nadzieję, że może być tylko lepiej, że ludzie będą doskonali...
          No, cóż - nawet święci na ołtarzach - jak się przyjrzeć - mają ręce do siebie. aga
          • engine8 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:41
            Tak człowiek jest skonstruowany, że zawsze ma nadzieję, że może być tylko lepiej, że ludzie będą doskonali...

Zauwazyli to juz wlasciciele Loterii i "lotkow" ze ludzie sprzedadza przyslowiwe portki aby kupic losa w nadzieji na wygranie duzej kwoty chociaz szanse za prawie zerowe..
        • czuk1 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:39
          Solidarności idea była niepełna i niedokreślona. Ludzie Solidarności a przede wszystkim jej przedstawiciele/doradcy , którzy przejęli w Polsce wladze tworzyli/przejmowali z Zachodu rozwiązania ustrojowe i praktyczne , wdrażali w nowej Polsce (na początku dzieląc się władzą z resztką postkomunistów). Powstało to co mamy. Można było tę nową Polskę lepiej urządzić ale.... za duzo było eksperymentów, za bardzo dalismy się wykołować międzynarodowej finansjerze i europejskim mocarstwom, za dużo było zaniechań, blędów strategicznych,...
          I...mamy to co mamy.
          Ja robię sobie takie porównania plusów i minusów, porównuję czy więcej zyskaliśmy czy stracili, specyfikuję dobre i złe strony, wylapuję szanse i zagrożenia. I wszędzie dochodzę do wniosku, że dobrze stało się, że dokonana została transformacja ustrojowa. Dochodzę do ogólnego wniosku, że nie mamy (jak państwo polskie) odwrotu i innej drogi. Musimy teraz jeść tę żabę. Funkcjonować w obecnej formacji ustrojowej, w tym też systemie demokracji parlamentarnej i unii państw europejskiej. A państwo polskie musimy naprawiać. Ponieważ w wielu obszarach panstwo jest ono w złej kondycji .
          • engine8 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:44
            Postulaty Solidarnosci nie byly az tak daleko posuniete.

pl.wikipedia.org/wiki/21_postulat%C3%B3w_MKS
            • czuk1 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:59
              Znam 21 postulatów "Solidarności" - ograniczonych, sytuacyjnych ; nie ma tam idei zmiany ustroju a co najwyżej postuluje się "łatanie dziury" ( na zasadzie uszczelki) w istniejącym ustroju ; z jednoczesnym postulatem odejścia PZPR od władzy.
              Apetyt urósł w miarę jedzenia. Wygrane wybory dały ludziom Solidarności prawo do tworzenia nowego państwa. I ... to spokojnie zostało przeprowadzone.
    • engine8 Re: Idee Soldarności 23.03.15, 19:34
      Ja mysle ze Ty masz racje. Najelepiej bylo systemu nie ruszac a jedynie otworzyc granice i pozwolic ludziom wybierac a teraz to i nawet wyboru nie ma poniewaz i tu i tam to samo..
    • wikul Re: Idee Soldarności 23.03.15, 20:32
      amityr napisał:

> Tak się zastanawiam, po co były w Polsce te zmiany ustrojowe.Państwo jest bardz
      > iej policyjne niż przed.Korporacje komornicze, prokuratorskie, sądownicze i cho
      > lera wie jakie co chcą to robią i widać to w tv.Urzędnicy więcej kradną.Pracy n
      > ie ma.Oświata zamiast ledy, to łuczywo.Służba zdrowia ma się dobrze ale tylko j
      > ej pracownicy.W armii jest też postęp więcej generałów niż żołnierzy. Płacami w
      > transporcie żądzą Niemcy.Z wyjątkiem garstki bogaczy, reszta rolników ma więce
      > j długu niż są warte ich gospodarstwa.

I w takim kraju chce ci się żyć ? Nie lepiej na Białorusi, Tam wszystko po staremu.
      • amityr Re: Idee Soldarności 24.03.15, 09:39
        wikul napisał:

> I w takim kraju chce ci się żyć ? Nie lepiej na Białorusi, Tam wszystko po star
        > emu.

Nawet Lukaszenką ma w tej chwili większe poważanie niż Twój guru Tusk, nie mówiąc o Polsce.Nie zauważyłeś? Hahaha
        A te parady wojska USA po naszym kraju to już jaja na boczku. Na dodatek minister obrony narodowej( dzisiaj o 7.30 w tvn24 ) nie umie odpowiedzieć na kilka prostych pytań dziennikarza. Nie mamy żadnej obrony na rakiety z obwodu Kaliningradu. Parę minut i po ptokach.Wikuś Ty dalej myślisz ,że "guzika " nie oddamy. Już kiedyś napisałeś, że NATO od razu przystępuje do naszej obrony w razie ataku. Hahaha
        • iryska2604 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 17:08
          amityr 23.03.15, 18:44 Odpowiedz
          Ja marudzę a tobie innym się tak podoba. Bycie zawieszonym w próżni. Jakoś to będzie.

A twoim zdaniem co możesz?/mogę zrobić? Mam sie zadręczać i narzekać? Wierz mi, pamiętam gorszą biedę niz jest teraz. I nie razumiem tego twojego narzekania bo nic z tego nie wynika. A czy mi sie podoba czy nie - może i nie ale nie mam na to wpływu.
          Co do obronności naszego kraju -daj spokój, choćbyśmy sie uzbroili po zęby to nasze położenie i możliwości są takie że możemy sobie podskoczyć...
          • estella50 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 17:34
            Oczywiście sami nie wygramy z agresją wschodniego sąsiada. Oczywiście przejazd kolumny wojsk USA to demonstracja. Ale Putin musi liczyć się, że naruszając nasze granice, jednocześnie dokonuje agresji na naszych sojuszników. I o to chodzi!
            A co innego proponowałbyś? Możemy nawet 10% budżetu państwa skierować na zbrojenia, a i tak siły zbrojnej Rosji nie pokonamy. Więc co mamy zrobić? Odtworzyć Układ Warszawski? Znowu znależć się w strefie wpływów Rosji? Zamykać granice, ścigać opozycję, mieć za przyjaciół Fidela z Kuby, czy Kima z Korei Płn?
            • amityr Re: Idee Soldarności 24.03.15, 18:58
              estella50 napisała:
              Ale Putin musi liczyć się, że naruszając nas
              > ze granice, jednocześnie dokonuje agresji na naszych sojuszników. I o to chodzi
              > !

Cały czas właśnie oglądamy i słuchamy i czytamy jak W.W.Putin liczy się z USA i UE. Nie pisz rzeczy w które sama nie wierzysz.
              • estella50 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 19:03
                Amityr - jednak trochę respektu Putin ma, bo inaczej byłby już u nas!
                Jednak powiedz - co innego możemy zrobić, że ochronić nas i nasz kraj?
                • iryska2604 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 19:05
                  A jak ponarzekasz to coś pomoże? Oj, amityr...
                  • amityr Re: Idee Soldarności 24.03.15, 21:54
                    iryska2604 napisała:

> A jak ponarzekasz to coś pomoże? Oj, amityr...

Moje narzekanie, jak to ty nazywasz jest prawdą o otaczającej mnie rzeczywistości. Ty bujasz w obłokach, jeszcze trochę i spadniesz.
                • engine8 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 19:57
                  hehehe najlepiej wypowiedzic wojne ameryce - i sie poddac. Zanim sie ktokolwiek zorientuje to Polska bedzie terenm USA jak Puerto Rico smile nie bedzi euro ale dolar, nie bedzie wiz i bedzie duo baz amerykanskich.
                  • estella50 Re: Idee Soldarności 24.03.15, 20:10
                    Jednak między wypowiedzeniem wojny USA, a naszym poddaniem się jest duuuża doza niepewności: no bo jak Obama nas nie zechce (bo daleko i niepokorni obywatele, a bazy kosztowne) ?!
                    Bujasz w obłokach smile
                    • krakkrakusek1au Re: Idee Soldarności 25.03.15, 07:46
                      Filipiny były pod panowaniem USA. Posiadają wspaniały demokratyczny system kapitalistyczny,?
                      Szczęśliwi Filipińczycy pracują za ok 4PLN na dzień, mniej szczęśliwi, po skończeniu studiów, pracują za darmo, aby zdobyć doświadczenie.

Narazie nie ma się czym przejmować. Jeszcze trochę czasu upłynie zanim Polska dogoni Filipiny
                      • engine8 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 17:54
                        Ty mowisz o systemie jak obecnie macie w Polsce - prosicie sie o bazy i kontrole USA ale i Polska i Filipny sa niezaleznymi panstwami dajcymi sie wykorzystywac (Filipiny juz USA wykopuja) a ja mowie o tym aby oficjalnie stac sie terytorium a moze nawet jednym ze stanow smile
                        No ale wtedy ani zwiazki zawodowe ani KK nie mialy by nic do powiedzenia no i stwierdznia jak "bo nam sie przeciez nalezy" nalezaloby zapomniec i wymazac smile
                        • iryska2604 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 18:55
                          amityr 24.03.15, 21:54 Odpowiedz
                          iryska2604 napisała:

> A jak ponarzekasz to coś pomoże? Oj, amityr...

Moje narzekanie, jak to ty nazywasz jest prawdą o otaczającej mnie rzeczywistości. Ty bujasz w obłokach, jeszcze trochę i spadniesz.

A co ci po tej prawdzie? Zresztą wiesz jak to z prawdą jest - jest szczera prawda i g........prawda.Nie dla każdego ta prawda jest jednakowa.Jak wiesz jak powinno wyglądac nasze państwo i jak to naprawić to załóz partię i działaj. Samym narzekaniem nic nie zdziałasz.
                          • czuk1 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 19:15
                            Mam podobne spojrzenie na sprawy państwa. Jest źle w jakimś obszarze - krytykujmy, pokazujmy , wnioskujmy, oskarżajmy. Organizujmy siły społeczne (partie, organizacje pozarządowe/spoleczne) by zmienić rządzących i głosujmy na nowe siły polityczne.
                            • estella50 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 19:36
                              Malkontenctwo to chyba nasza cecha narodowa.
                              Ja wolę szklankę do połowy pełną, bo co mi po pustej? Lepiej patrzeć na pozytywy, na dobre rozwiązania, cieszyć się sukcesami - bo takie spojrzenie sprzyja rozwojowi, postępowi !
                              Narzekanie, roztrząsanie błędów, wytykanie tego co się nie udało - zamyka nas w błędnym kole niemożności.
                              Na błędach, brakach należy skupiać się tylko po to, by umieć je wyeliminować na przyszłość, a nie po to, żeby narzekać, jacy to my, albo nasze władze jesteśmy żli, nieudaczni, głupi itd.
                              • czuk1 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 20:00
                                Wskazując nieprawidłowości ... staram się wnioskować i wskazywać drogę naprawy.
                                • estella50 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 20:03
                                  Tak, wiem. Krytykanctwa nie uprawiasz smile
                                • amityr Re: Idee Soldarności 25.03.15, 21:13
                                  czuk1 napisał:

> Wskazując nieprawidłowości ... staram się wnioskować i wskazywać drogę naprawy.

>
                                  A oni dalej będą kraść.
                                  • czuk1 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 21:52
                                    Nadal będą kraść. Cudów nie ma. Nie mam ambicji by nawracać zlodziei. Nie mam też wiedzy (i potrzeby) by podejmować walkę ze zjawiskami korupcji.
                                    Mam jedynie czyste sumienie, że wskazywałem (na pewno nie pierwszy) nieprawidłowści ale też sposoby naprawy. Sama totalna krytyka, to trochę mało/
                                    • estella50 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 22:00
                                      W każdym kraju, w każdym ustroju i w każdej epoce złodzieje przylepiają się do władzy. Na to nie ma rady. Możemy starać się zapobiegać, ale chciwi zawsze znajdą jakąś furtkę, żeby się utuczyć. Nie ma znaczenia, jaka partia aktualnie jest u władzy.
                          • amityr Re: Idee Soldarności 25.03.15, 21:10
                            iryska2604 napisała:

Samym narzekaniem nic nie zdziałasz.

Wychwalanie tego czego nie ma jest jeszcze gorsze.
                            • estella50 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 21:55
                              Amityr, a możesz podać przykład, cóż to wychwalamy takiego, czego nie ma? Bo nie mogę skojarzyć ?
                    • engine8 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 17:48
                      Poproscie Radka - on jako kolega Obamy to zalatwi.
    • krakkrakusek1au Re: Idee Soldarności 25.03.15, 08:01
      Idee Solidarności zostały użyte przez światowy kapitalizm jako zasłona wykorzystana do upodlania narodu polskiego.

Demokracja jest niemożliwa w kapitalismie. Dlaczego? Bo ci, którzy posiadają pieniądze użyją je do skorumpowania procesów demokracji. Osoba pozbawiona praw człowieka (np. pracy) nie jest w stanie korzystać z demokracji.
      • czuk1 Re: Idee Soldarności 25.03.15, 08:17
        Nie odrzucajmy korelacji warunków życia od demokracji. Choć twoje "Filipiny szczęśliwe" mogły by temu zaprzeczać. Najgorzej gubić się w sloganach. Żadnego złozonego zjawiska nie da się
        rzetelnie opisać przy pomocy haseł.
        • amityr Re: Idee Soldarności 25.03.15, 09:42
          Najważniejsze , że kraj staje się potęgą militarną i gospodarczą a ludziom żyje się coraz lepiej. A jakich turystów z Hameryki mamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka