Dodaj do ulubionych

Spoty wyborcze

07.04.15, 17:28
300polityka.pl/news/2015/04/06/duda-nawiazuje-do-wizji-prof-religii-w-nowym-spocie-o-zdrowiu-pacjent-jest-najwazniejszy/
Prawdą to , jak głosi kandydat na urząd prezydenta dr A.Duda , że w polskich placówkach słuzby zdrowia najważniejszy jest zysk a nie pacjent.

To nie jest prawda. Ocena, że dla setek tysięcy pracowników służby zdrowia nie liczy się pacjent ? Jak mozna. ! wink Lezałem w szpitalu, łażę po przychodniach i widzę wielkie starania personelu, lekarzy by jak najlepiej leczyć i ratować chorych.
Barierami funkcjonowania należytego służby zdrowia są m.in. niewystarczające środki finansowe, zła organizacja ogniw słuzby zdrowia , w tym samego min.zdrowia.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Spoty wyborcze 07.04.15, 17:52

Kolejny spot. Tu JKM głosi, że trzeba zlikwidować ważne instytucje państwowe, osłabic tym państwo . Zadać trzeba więc pytanie jak zapewni Polsce wykonanie swoich 3 haseł - Wolność, Własność, Sprawiedliwość? Przy pomocy anarchii i liberalizmu ?

• czuk1 Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 17:55
        www.youtube.com/watch?v=TglMll-FY78
        Chyba tak. Niech wiec nie mówi, że jest niezależnym kandydatem.
        • estella50 Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 18:02
          Jakiś młodzian w komentarzach pod filmikiem nawołuje do głosowania na JKM, bo ten zlikwiduje podatki i zarobki wzrosną 3-krotnie! Ciekawe tylko, kto wtedy i za co naprawi jemu drogę, zapłaci za szkołę dziecka, dopłaci do leków babci, że o obronie granic i ulic już nie wspomnę.
          Młody człowiek, może uczeń, albo student nie wie, po co ściąga się podatki?
          • iryska2604 Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 18:51
            Na głupotę nie wynaleziono lekarstwa. Do niektórych przemawia tylko to, że coś dostanie. Potem będzie krzyczał ze obiecali a nie dali - a to szuje. Kandydaci powinni się podszkolić w temacie - co może prezydent.
        • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 17:45
          czuk1 napisał:

> www.youtube.com/watch?v=TglMll-FY78
          > Chyba tak. Niech wiec nie mówi, że jest niezależnym kandydatem.

Szczyt naiwności. Przebudzenie będzie bolesne. Rządzenie to trudna sprawa, nie dla oszołomów. Podobną euforię przeżywali zwolennicy Palikota.
      • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 17:39
        czuk1 napisał:

>
        > Kolejny spot. Tu JKM głosi, że trzeba zlikwidować ważne instytucje państwowe, o
        > słabic tym państwo . Zadać trzeba więc pytanie jak zapewni Polsce wykonanie swo
        > ich 3 haseł - Wolność, Własność, Sprawiedliwość? Przy pomocy anarchii i libera
        > lizmu ?

To niebezpieczne mitomaństwo. Nigdzie na świecie nie ma takiego systemu.
    • zajbel Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 17:54
      Ponieważ kandydat Duda sam sobą nic nie reprezentuje to musi podpierać się na innych. Raz jest to Lech Kaczyński, raz prof Religa albo też kto inny. Co spot to podpórka.
      • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 17:48
        zajbel napisała:

> Ponieważ kandydat Duda sam sobą nic nie reprezentuje to musi podpierać się na i
        > nnych. Raz jest to Lech Kaczyński, raz prof Religa albo też kto inny. Co spot t
        > o podpórka.

Profesor Religa przewidywał prywatyzację służby zdrowia i dawał sobie na realizacje tych celów 7 lat. O tym zwolennicy PiS nic nie mówią.
        • estella50 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 18:13
          A nie mówią ! Za to o chęć prywatyzowania ciągle oskarża się PO i premier Kopacz. Poglądy prof.Religi skrzętnie ukrywa się, bo nie pasują do aktualnej doktryny PiS. Faryzeusze!
    • estella50 Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 17:55
      Potwierdzam jako niedawna usługobiorczyni. Lekarze i pielęgniarki, z małymi wyjątkami, bardzo się starają. Pielęgniarki ciągle w biegu, ale cierpliwe i pomocne, lekarze nie stronią od kontaktu z pacjentem i tłumaczenia przebiegu leczenia. Organizacyjnie do poprawki kilka punktów, ale moje zaufanie służba zdrowia ma.
      • aga-kosa Re: Spoty wyborcze 07.04.15, 19:39
        Wróciłam przed godziną z USG . Gdybym narzekała - grzeszyłabym. Od pięciu lat się mną lekarze z NFZ opiekują i .....żyję. smile aga
        • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 09:50
          Mamy taki spot poswiateczny Prezydenta Komorowskiego. Takiemu to dobrze..... kandydować. Pokazuje swoje dokonania, "wstrzeliwuje" się w tematy które mają poparcie społeczne i poparcie jego, jako kandydata. Tu mamy taki roboczy spocik p. Komorowskiego.
          www.youtube.com/watch?v=XBN6-2Z5lDE&feature=youtu.be
          • aga-kosa Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 10:48
            Bronisław Komorowski - kandydat - rozmawiał w czasie świąt ze swoją mamą - socjologiem społecznym. Mama już pewnie mniej więcej w naszym wieku i nie zapytała syna jak widzi przyszłość seniorów, których dzieci pracują, dzieci dzieci się uczą a co z samotnym, chorym, starym człowiekiem dla którego nie ma miejsca w domu seniora, w domu opieki... A jak już jest, to ceny są tak wysokie, że emeryta, który pracował kilkadziesiąt lat nie stać na to.
            I dziwić się, że z przyzwyczajenia/obywatelskiego obowiązku idzie senior na wybory i stawia krzyżyk na tego, który mu obiecuje uleczyć służbę zdrowia. aga
            PS; Żartuję: Odpowiadał by mi taki kandydat, który by mi obiecywał trumnę i pochówek za darmo smile aga
    • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 17:37
      czuk1 napisał:

> Prawdą to , jak głosi kandydat na urząd prezydenta dr A.Duda , że w polskich
      > placówkach słuzby zdrowia najważniejszy jest zysk a nie pacjent.

To jest bardzo popularna opinia rozpowszechniana szczególnie gorliwie przez opozycję i mądrali którzy nigdy nic wspólnego z leczeniem nie mieli a opierają swoje opinie o telewizyjne newsy.

> To nie jest prawda. Ocena, że dla setek tysięcy pracowników służby zdrowia nie
      > liczy się pacjent ? Jak mozna. ! wink Lezałem w szpitalu, łażę po przychodnia
      > ch i widzę wielkie starania personelu, lekarzy by jak najlepiej leczyć i ratow
      > ać chorych.
      > Barierami funkcjonowania należytego służby zdrowia są m.in. niewystarczające ś
      > rodki finansowe, zła organizacja ogniw słuzby zdrowia , w tym samego min. zdrowia.

Rzeczywiście pieniędzy na służbę zdrowia jest za mało zważywszy jak kosztowne są obecne procedury i bieżąca działalność placówek s.z. Za mała jest również ilość lekarzy, zwłaszcza niektórych specjalności.
      W ostatnim czasie wielokrotnie "korzystałem" z leczenia szpitalnego. W większości przypadków zaobserwowałem dużą otwartość, empatie i ofiarność personelu. Niestety trafiają się przypadki arogancji (im niżej w hierarchii tym częściej).
      Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli pisząc zła organizacja ogniw służby zdrowia, w tym samego min. zdrowia.

Jeżeli komuś się wydaje że zmiana na stanowisku ministra zdrowia poprawi sytuację to jest niepoprawnym optymistą. Bez większych pieniędzy nic się nie zmieni.
      • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 19:14
        Wikul pisze m.in: .... Nie rozumiem za bardzo co masz na myśli pisząc zła organizacja ogniw służby zdrowia, w tym samego min. zdrowia. "

Nabuzował mnie wiedzą o złej organizacji minsterstwa. placówek służby zdrowia, systemach organizacyjnych , procedurach, akcjach organizowanych - jak ostatnio z duzymi utrudnieniami startujący pakiet onkologiczny.
        Nie chce mnie się powtarzać tych mankamentów. Ja zauważam jedynie zbyt dużą biurokratyzację, obciazanie nia lekarzy, zbyt dokładne dokumentowanie i formalizowanie czynności obsługi (w systemie papierowym) pacjenta, chorego, ubezpieczonego, kuracjusza, finansujących służbę zdrowia, ....
        Można by sobie też wyobrazić centralne systemy informatyczne w służbie zdrowia i przeprowadzenie koniecznych zmiany w systemach informatycznych , uproszczenie
        funkcjonowania NFZ (wręcz przeniesienie części czynności do M.Zdrowia).
        Delikatnie przyznam się, że mam mieszane uczucia. Narzekanie na min. Arłukowicza jest powszechne a jak ja trafię do placówek słuzby zdrowia spotykam się wszędzie ze zrozumieniem potrzeby przyspieszenia moich badań, treminów wizyt. I to bez protekcji czy upominków. Wystarczy, że wytłumacze o co chodzi.
        • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 19:24
          Obserwuję lepsze i sprawniejsze funkcjonowanie prywatnych placówek służby zdrowia. Nie widzę żadnych przeszkód w powszechnej prywatyzacji placówek. Warunek konieczny .... utrzymanie
          bezpłatnej opieki zdrowotnej w zakresie podstawowym i obnizenie udzialu finansowego państwa w obszarze ochrony zdrowia.
          Mozna zostawić jako państwowe i placówki naukowe - jedynie główne kliniki i szpitale , laboratoria. Pozostałe placówki podporzadkować Min. Zdrowia (zaniechać nadzoru rozproszonego - przez wójtów, starostów, sejmiki, wojewodów, rektorów.... co uniemozliwia prowadzenie scentraliwoanaego zarządzania i nadzoru).
          • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 20:38
            czuk1 napisał:

> Obserwuję lepsze i sprawniejsze funkcjonowanie prywatnych placówek służby zdrow
            > ia. Nie widzę żadnych przeszkód w powszechnej prywatyzacji placówek. Warunek ko
            > nieczny .... utrzymanie
            > bezpłatnej opieki zdrowotnej w zakresie podstawowym i obnizenie udzialu finanso
            > wego państwa w obszarze ochrony zdrowia.
            > Mozna zostawić jako państwowe i placówki naukowe - jedynie główne kliniki i sz
            > pitale , laboratoria. Pozostałe placówki podporzadkować Min. Zdrowia (zaniechać
            > nadzoru rozproszonego - przez wójtów, starostów, sejmiki, wojewodów, rektorów.
            > ... co uniemozliwia prowadzenie scentraliwoanaego zarządzania i nadzoru).

Ja specjalnej różnicy nie widzę. Publiczne placówki równają w górę. Prywatne maja jeden mankament. Trudno z nimi wiązać się na dłużej. Nie wiadomo czy w następnym roku podpiszą umowę z NFZ.
            • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 21:03
              Za prywatyzacją wypowiadam się , gdyż ...
              Mam na mysli korzysci dla całego obszaru ochrony zdrowia (dla pacjentów) jakie może przynieść prywatyzacja służby zdrowia . Będzie to niewątpliwie racjonalizacja zatrudnienia, sprawniejsza organizacja, dalsza poprawa jakosci obsługi ... a w sumie obniżenie kosztów utrzymania placowek (i powinno wystarczyć na niewielki zysk właścicieli placówek),
        • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 20:35
          czuk1 napisał:

> Nabuzował mnie wiedzą o złej organizacji minsterstwa. placówek służby zdrowia,
          > systemach organizacyjnych , procedurach, akcjach organizowanych - jak ostatnio
          > z duzymi utrudnieniami startujący pakiet onkologiczny.
          > Nie chce mnie się powtarzać tych mankamentów. Ja zauważam jedynie zbyt dużą biu
          > rokratyzację, obciazanie nia lekarzy, zbyt dokładne dokumentowanie i formalizo
          > wanie czynności obsługi (w systemie papierowym) pacjenta, chorego, ubezpieczon
          > ego, kuracjusza, finansujących służbę zdrowia, ....
          > Można by sobie też wyobrazić centralne systemy informatyczne w służbie zdrowia
          > i przeprowadzenie koniecznych zmiany w systemach informatycznych , uproszczenie
          > funkcjonowania NFZ (wręcz przeniesienie części czynności do M.Zdrowia).
          > Delikatnie przyznam się, że mam mieszane uczucia. Narzekanie na min. Arłukowicz
          > a jest powszechne a jak ja trafię do placówek słuzby zdrowia spotykam się wszęd
          > zie ze zrozumieniem potrzeby przyspieszenia moich badań, treminów wizyt. I to b
          > ez protekcji czy upominków. Wystarczy, że wytłumacze o co chodzi.

Pakiet powstawał z udziałem lekarzy i większości on się podoba. Ale szczegółów nie znam. Jest jednak spora grupa lekarzy która nie chciałaby sama pisać, za nic nie odpowiadać i dużo zarabiać. A to jest zawód zaufania publicznego, pisać trzeba dużo i odpowiadać za swoje czyny. Historię choroby czy receptę musi pisać lekarz a i inne druki medyczne też. Nie da się uniknąć biurokracji, niestety.
          Na Arłukowicza narzekają a ciekawy jestem co by na jego miejscu zrobił minister z PiS.
          Widzę mankamenty w s.z. ale przy tym poziomie finansowania nie widzę możliwości poprawy.
          • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 21:27
            Winno być ;
            Lekarz rodzinny - dzialacz Porozumienia Zieleniogórskiego , nabuzował mnie wiedzą o złej organizacji minsterstwa. placówek służby zdrowia, złych systemach organizacyjnych , procedurach, akcjach organizowanych - jak ostatnio z duzymi utrudnieniami startujący pakiet onkologiczny.
            • wikul Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 21:38
              czuk1 napisał:

> Winno być ;
              > Lekarz rodzinny - dzialacz Porozumienia Zieleniogórskiego , nabuzował mni
              > e wiedzą
              o złej organizacji minsterstwa. placówek służby zdrowia, złych sys
              > temach organizacyjnych , procedurach, akcjach organizowanych - jak ostatnio z
              > duzymi utrudnieniami startujący pakiet onkologiczny.

Nie cierpię tego całego porozumienia. Jak można zamykać pod byle pretekstem przychodnie przed nosami pacjentów. Nie, nie ...
              • czuk1 Re: Spoty wyborcze 08.04.15, 21:45
                Chyba - ponadto - pazerni są na forsę.
                • czuk1 Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 07:03
                  Palikot promuje swoje poglądy chodząc po mediach. Wczoraj na PolsacieNEWS atakował wszystkie partie konkurencyjne. Promocja.... przez atak.

www.cda.pl/video/20370157/Janusz-Palikot-w-_quot_Graffiti_quot_-PolsatNEWS-8-kwietnia-2015
                  • czuk1 Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 08:10
                    Pani Ogórek (którą za 3 godziny zobaczę w realu, zrobię sobie z nią zdjęcie) uzasadnia swój program w osobnym spocie - niżej - w zakresie potrzeby zmiany prawa. Proponuje poprawkę do Konstytucji która uporzadkuje pozycję prezydenta w odniesieniu do zwierzchnictwa nad armią.Dziś zwierzchnictwo jest jedynie iluzją, obłudą, ułudą. Istniejący stan prawny tworzy niedomówienia i jest zarzewiem konfliktów na szczycie polskiej wladzy.

Jestem za propozycją p. Ogórek.

www.youtube.com/watch?v=rJpYzESruUw
                    • jaga_22 Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 11:16
                      A zobaczymy to zdjęcie? z dwojga złego to już wolę Jarubasa.
                      Jakie ona może mieć pojęcie,skoro myśli o grzebaniu w Konstytucji.
                    • wikul Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 12:26
                      czuk1 napisał:

> Pani Ogórek (którą za 3 godziny zobaczę w realu, zrobię sobie z nią zdję
                      > cie) uzasadnia swój program w osobnym spocie - niżej - w zakresie potr
                      > zeby zmiany prawa. Proponuje poprawkę do Konstytucji która uporzadkuje pozycję
                      > prezydenta w odniesieniu do zwierzchnictwa nad armią.Dziś zwierzchnictwo jest j
                      > edynie iluzją, obłudą, ułudą. Istniejący stan prawny tworzy niedomówienia i je
                      > st zarzewiem konfliktów na szczycie polskiej wladzy.

Co tu jest nie jasnego?

www.prezydent.pl/aktualnosci/wydarzenia/art,1412,prezydent-przejal-zwierzchnictwo-nad-armia.html

P.S. Zmiana prawa to proces wieloletni a prezydent w tym procesie ma niewiele do powiedzenia. Poważny kandydat powinien o tym wiedzieć. Jakie konflikty na szczycie polskiej władzy masz na myśli?

• czuk1 Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 15:17
                        Uważam, że kandydatka p. Magdalena Ogórek dobrze wie jak trudno zmienić konstytucję. Co wcale nie znaczy, że ma nie zauważać jej niedoskonałości i ma nie zgłaszac konieczności jej zmiany/korekty w odniesieniu do uprawnień prezydenta. Z treści poniższego spotu p. Ogórek....

www.youtube.com/watch?t=18&v=3O5gGyKG8U4
                        ....wynika, że prezydent faktycznie (w obszarze - obrony i spraw zagranicznych) w duzym stopniu , ma "małą decyzyjność" , pilnuje żyrandola.
                        • wikul Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 17:59
                          Na miłość nie ma rady.
                          • iryska2604 Re: Spoty wyborcze 09.04.15, 18:21
                            Mnie też te spoty troszkę może nie denerwują ,a rozśmieszają. Każdy się trochę płaszczy (wybierzcie mnie) a trochę puszy -ja wam to dam , to załatwię... A potem się okazuje ze nic nie dałem bo nie mogłem albo mi przeszkadzali...
    • wikul Koszyk świadczeń gwarantowanych Religi 08.04.15, 18:56
      Dokopałem się do propozycji ministra Religi. Nie trudno się zorientować że PiS nie chce się tym chwalić. Proszę zwrócić uwagę to zdanie:
      Nie wykluczył jednak też, że za niektóre procedury pacjent będzie musiał zapłacić

www.prawapacjenta.eu/index.php/index.php?pId=616
      • anoagata Re: Koszyk świadczeń gwarantowanych Religi 09.04.15, 17:32
        Jestem blondynką i chyba dlatego nie mogę pojąć tych spotów.
        Myślę że to jest marnotrawienie mojej gotówki z podatków na takie badziewie.
        Jeżeli mam już oglądać jakieś g..... to wolę reklamy,bo czasem można z nich skorzystać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka