zajbel 01.12.15, 20:31 wyborcza.biz/biznes/1,100896,19275988,rzad-chce-zmienic-zasady-waloryzacji-emerytur.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Gazeta_Wyborcza Szkoda słów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plater-2 Re: waloryzacja emerytur 01.12.15, 23:28 Co o tym sądze, napisałam w watku o Cugowskim. Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 14:55 Jesli ktos ma mala emeryture, bo pracowal na zlecenia, albo jezdzil na saksy, albo zyl z cynkciartwa, to niech teraz placze, że ma małe świadczenie. . Rekompensate dac tylko tym, ktorzy maja luke w skladkach z powodu wielodzietnosci (matka) i tym, ktorzy skladek nie placili, bo zaprzestali z powodu przejscia rente inwalidzka (nie III !). Czyli nie uchylali sie, a byla to sytuacja losowa. Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 15:24 grrrrw napisała: > Jesli ktos ma mala emeryture, bo pracowal na zlecenia, albo jezdzil na saksy, a > lbo zyl z cynkciartwa, to niech teraz placze, że ma małe świadczenie. . Rekomp > ensate dac tylko tym, ktorzy maja luke w skladkach z powodu wielodzietnosci (ma > tka) i tym, ktorzy skladek nie placili, bo zaprzestali z powodu przejscia re > nte inwalidzka (nie III !). Czyli nie uchylali sie, a byla to sytuacja losowa. Przez całe życie pracowałam na państwowym etacie (często nawet na półtora), nie żyłam z cinkciarstwa, dzieci wychowywałam pracując, a emeryturę (nie rentę) mam, jaką mam. Wprowadzasz łatwe szufladkowanie, a życie bogate jest w różne ścieżki. > Odpowiedz Link
iryska2604 Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 15:31 I na dodatek naplotłas kupę bzdur.(nie ty, estello) Zeby płacic wysokie składki i mieć do tego odpowiednio wysoką emeryturę -trzeba było dobrze zarabiać.I nawet przy normalnym etacie. Porównaj sobie jakie składki były odprowadzane od pensji dyrektora, górnika a pani porządkowej czy nauczycielki. I porównaj teraz ich emerytury. Następnym razem,zanim napiszesz - pomyśl. Odpowiedz Link
dorka556 Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 16:09 Z tymi górnikami, to nie do końca prawda. 'W ubiegłym roku przeciętna emerytura górnicza wypłacana przez ZUS wynosiła 3770,43 zł. Natomiast osobie otrzymującej świadczenie z systemu powszechnego wypłacano 1992,71 zł. W praktyce przy tak krótkim okresie opłacania składek (patrz grafika) górnicy nie gromadzą kapitału wystarczającego na wypłatę tak wysokich świadczeń do końca życia. W większości finansują je podatnicy.' serwisy.gazetaprawna.pl/emerytury-i-renty/artykuly/784301,coraz-wiecej-gornikow-na-emeryturze-pracodawcy-chca-zmian-w-oplacaniu-skladek.html Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 09:41 Jak ktoś pracował całe życia na stanowisku, gdzie płacą średnią krajową, to ma emeryture średnią krajową. Emeryture ponizej 900 zł to ma ktos, kto malo ma skladek. Spytajmy dlaczego. Jesli zostal wczesnie inwalidą (mysle o I i II grupie) to ma malo skladek. Malo skladek ma kobieta, ktora wychowywala dzieci - urlop tylko 6 lat sie liczy. Jesli wychowala wiecej, prawdopodobnie do pracy nie powóciła. A jesli powrocila, to do pracy, ktora nie byla "dobra praca", bo nikt nie zatrudni matki 6 dzieci na stanowisku, gdzie wymagana jest dyspozycyjnośc, zostawanie po godziach, wyjazdy sluzbowe. Malo skladek ma ten, kto celowo malo wplacal, bo opłacało sie mu pracować na czarno, na zlecenia, za granicą. Kto pracował na czarno u badylarza lub jeżdził na saksy, wzbogacił się nie płacąc podatku. A ze nie wplacal do ZUS to równiez osobisty wybór. Uwazam, ze nie można dawać takiego dodatku z automatu. Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 10:18 Czy naprawdę uważasz, że średnia emerytura (zupełnie nieadekwatna do średniej pensji) gwarantuje bezpieczne utrzymanie? A wielu z nas nie ma nawet takiej średniej. I wielu z nas przydałby się taki choćby jednorazowy zastrzyk gotówki. Mimo to, nie skarżymy się. Nie sugeruj nam, proszę, że uchylaliśmy się albo od pracy, albo od płacenia składek. Bo to obrażliwe. Państwo chce jedną ręką dać np bogatym państwu Giertychom 1500 zł co miesiąc na trójkę dzieci (z czworga), a drugą ręką jednorazową jałmużnę dla naprawdę biednych emerytów w wysokości góra sto zł. Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 10:19 Pomyłka w końcówce mojego tekstu. Powinno być: góra 300 zl. Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 17:28 Sugeruję odwrotnie. Gdybys miala 800 zl emerytury, to bym sugerowla, ze bylas gwiazda estrady pracujaca na zlecenia-umowy, jeżdziłaś myć gary do Szwecji lub zostalas wczesnie rencistka (lub matka wielodzietna). Jesli ktos ma emeryture srednia krajowa, wynika z tego, że zdecydowal sie na ZUS i płacił systematycznie składki . Uwazam, ze to 500 zl powinno byc dawne tylko do pewnego pułapu dochodow. Odpowiedz Link
fajny-g-wiazdor Re: waloryzacja emerytur 02.12.15, 21:01 Nadal ta sama bajka, jedynie pocieszający ten dodatek 300 zł a gdyby ten dodatek dołączyć do waloryzacji to dla najmniejszej emerytury dodatek wynosił by prawie 30 zł i to już coś przez cały rok!! A takie działanie w kolejnych latach doprowadziłoby do wysokich emerytur!!! Odpowiedz Link
zajbel Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 08:46 A czytaliście do jakich kwot emerytury brutto te dodatki? Mnie i męża nic nie sięgnie bo nasze emerytury przekraczają 2000 zł brutto, to nic że mężowska tylko o 6 zł . W tym roku było że nie mniej niż 34 zł brutto a teraz dostaniemy po 6 i 8 zł. Ja bez tej podwyżki z glodu nie umrę ale nadal dla mnie jest to niesprawiedliwe i już Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 09:14 Ja też lekko przekraczam i napiwku nie dostanę. W czasach słusznie minionych dużą część dochodów pochłaniało wyżywienie; mimo kartek. Czynsz, media, ogrzewanie były bardzo tanie. Teraz znaczną część emerytury trzeba przeznaczyć na opłaty stałe - i tu nie ma zmiłuj. Też to zauważyliście? Odpowiedz Link
anoagata Re: waloryzacja emerytur 03.12.15, 13:53 Z jednej strony mogę powiedzieć że głupio i przykro. Ale z drugiej strony mogę powiedzieć pocałujta w dupę wójta. Obejdzie się !!! Odpowiedz Link
anoagata Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 17:42 Należy cieszyć się tym co mamy i oby nam nie zabrali,bo mam jakieś wątpliwości w temacie. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 18:51 grrrw - a ty nie wiesz że emeryci w wieku 65 i powyżej łaski nie robili i nie opłacali sami składek tylko pracodawca odprowadzał do ZUS 47,6 % zarobków? Tego nawet na fiszkach nie było? I tak było też z górnikami.Mój mąż przepracował na dole, w bardzo trudnych warunkach, w przodku 25 lat. I do górników z miedzi państwo grosza nie dopłaca. I czasem tak trochę przykro czytać opinie. Nawet nie wiecie jak tam jest na dole - teraz jest wiecej techniki ale w poprzednich latach na pewno nie było im czego zazdroscić. A ja to widziałam. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 19:10 Czytać hadko. Nic nam z tej dyskusji nie przybędzie poza ciśnieniem. . aga Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 19:43 A ja się ucieszyłam, bo niespodziewanie znalazły się na moim koncie pieniądze od dawnego dłużnika . A już miałam małe nadzieje na ich odzyskanie. Baardzo mi miło patrzeć teraz na stan mojego konta! Odpowiedz Link
anoagata Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 19:56 estella50 napisała: > A ja się ucieszyłam, bo niespodziewanie znalazły się na moim koncie pieniądze > od dawnego dłużnika . A już miałam małe nadzieje na ich odzyskanie. > Baardzo mi miło patrzeć teraz na stan mojego konta! Czy tem dłużnikiem był ZUS, bo nie uwierzę !!! Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 20:26 I słusznie, nie uwierz Ja kiedyś byłam usługodawcą, a ów brał ode mnie usługi. I brał, i brał...Ale nie dawał za to nic, o nie! Nic a nic! Ale że dla mnie czyny społeczne i bezpłatne skończyły się wraz z epoką słusznie minioną więc zatrudniłam prawo, a sprawiedliwość (jeszcze PO-wska) stanęła murem przy mnie i za mną. Tyle że ów to nieprawy wnuk Kargula, a kuzyn posła JK, co to dla niego sąd sądem, a sprawiedliwość po jego musi być stronie w wersji: brać tak, oddawać nie! Jego wersja, jak się okazuje padła w piątkowy poranek. No i nadzieję na upadek innych wersji prawa i sprawiedliwości we mnie wzbudziła i tym się z forumowym koleżeństwem dzielę i równie miłych niespodzianek na emeryckim koncie życzę Odpowiedz Link
anoagata Re: waloryzacja emerytur 04.12.15, 19:58 aga-kosa napisała: > Czytać hadko. Nic nam z tej dyskusji nie przybędzie poza ciśnieniem. > . aga Wlasśie wcześniej pisałam,że jezeli ktoś ma niedomiar ciśnienia,to powinien patrzeć,słuchać i oglądać. Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 00:02 Czy mam rozumiec, ze jestes zwolenniczka emerytury obywatelskiej - jednakowej dla wszystkich - sprzataczki i dyrektora ? Zdanie "ktos wybral ZUS" - chciałam napisać, że "ktoś zdecydował sie pracowac w Polsce NIE na czarno (czyli zostal górnikiem zamiast cynkciarzem, tancerka itp. ) i zaakceptował system, ze od pensji odciaga sie składkę na ubezpieczalnie ( ZUS i opieka medyczna). Ile zarabiał Twój mąż i czy miał książeczkę G ? Czy uwzasz, ze to jest cieższa praca od np. żołnierza zawodowego w Iraku albo rybaka dalekomorskiego albo na platformie wiertniczej ? Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 00:21 Co ty nas tutaj tak atakujesz? Oczywiście emerytura powinna być zależna od składek, stażu itp. Oczywiście wynagrodzenie powinno być zależne od trudu, zagrożenia zdrowia, a tym bardziej życia. Jednak każda emerytura (a więc odpowiednia kompilacja stażu i składek) powinna zabezpieczać minimum przynajmniej potrzeb. Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 08:22 To mnie "atakują" - "Czy naprawdę uważasz, że średnia emerytura (zupełnie nieadekwatna do średniej pensji) gwarantuje bezpieczne utrzymanie? Nie sugeruj nam, proszę, że uchylaliśmy się albo od pracy, albo od płacenia składek. Bo to obrażliwe." Naprawde biedni emeryci dostaną 400 zl. Mniej biedni 100 zł. Najmniejbiedni - nic. I mnie przydałby się taki choćby jednorazowy zastrzyk gotówki. Nie uważam, że każda emerytura powinna zabezpieczać minimum potrzeb. Jak ktoś ma mały kapiał poczatkowy, bo nie wpłacał z własnego wyboru , czyli nie był wiele lat inwalidą i matka wielodzietną - ma tyle, ile mu wyliczyli z małego kapitału. Przykłady dała plater - Cygowski, Rodowiczka, Sipińska, ta pani artystka, co powiła niedawno w wieku 60 lat bliźnieta... Odpowiedz Link
aga-kosa Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 08:55 Miło, że nas czytasz. Przyłącz się z uśmiechem ) . Uwierz, że tak jak Ty żadna/żaden z nas swojej emerytury nie dostał ani za darmo, ani za karę. Staramy się wzajemnie nie dołować. Wystarczy, że życie każdego dnia miłe nie jest. Poszukajmy w każdym dniu powodu do uśmiechu, do pozytywnej opinii o drugim człowieku, cieszmy się, że coś się udało i nie bądźmy jak szewc, który spać nie mógł po wiadomości, "że biskup z Pcimia prałatem został". aga PS Myślę, że artyści nie uwierzyli kiedyś, że starość przychodzi zawsze szybciej niż się człowiekowi zdaje - a myślałby kto, że tacy obrotni. aga Odpowiedz Link
dorka556 Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 09:37 Niektórzy ludzie wolnych zawodów, świadomie nie liczyli na państwowe emerytury. Moi znajomi, oboje z dobrymi prywatnymi praktykami, (zgodnie z przepisami) wpłacali do ZUS grosze. Kiedyś zawieźli mnie nad morze i pokazali wypasiony pensjonat mówiąc oto nasz ZUS. Zatrudniają osobę do jego prowadzenia i mają przyszłość zapewnioną, bez pomocy państwa. Natomiast nie ma się to nijak z solidarnością społeczną, która każe ZUSowi, z części naszych składek opłacać składki najuboższych. Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 09:50 Nie zazdroszczę, że ktoś swymi talentami, pracowitością, czy przedsiębiorczością dorobił się majątku. Nie jestem wybitnym architektem, czy popularną piosenkarką - nie moja wina, ani zasługa i majątku takiego mieć nie będę. A jeśli ci utalentowani dorobili się majątku uczciwie, płacąc daninę państwu, to niech się tym cieszą. Ale też niech nie epatują swą niby biedą pokazując 1000-złotowe emerytury! Obrzydliwe jest takie kłamstwo. Każdy przecież wie, że ten tysiąc to dla nich na waciki. Tym bardziej, że mogliby teraz więcej otrzymywać, gdyby opłacali wyższe składki, na co było ich stać. Odpowiedz Link
grrrrw Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 09:58 Ci, którzy zyli z cynkciarstwa, jezdzenia na saksy i podobnych procedur, byli złodziejami, bo nie płacili podatków, a korzystali z dobrodziejstw bezpłatnej szkoły dla dzieci, oświetlonych ulic, usług pogotowia ratunkowego itd. Jak ktoś świadomie żył z umow-zlecen jego wybór, kierował się życiową ekonomią. Sam sie ubezpieczał, płacił najniższą stawkę na ubezpieczenie, bo inaczej nie miałby lekarza za darmo. Dlatego i ma małą emeryturę. Tak wybrał. Wariant dodatkowy zycia na zleceniach polegal na braniu 50% pod stołem , by zaoszczedzić na podatku. Inny wariant polegał na prowadzeniu hulszczego trybu życia, nie wpłcaniu nigdzie, życia na koszt mamusi lub konkubenta - wolny wybór. Osoby takie w sprawie niskich emerytur lub ich braaku powinny zwrócić się do MOPS, PCK lub Caritasu. Jesli rząd rewaloryzuje co roku o kilka procent emerytury - czyni słusznie, bo zycie drożeje. Ale jesli rząd wypłaca dodatek rekompensacyjny raz do roku w marcu wszystkim, nie pytajac o przyczyny niskiej emerytury - to czyni głupio. Powinno się takie rekompenstaty wypłacać po przedstawieniu nie odcinka emerytury a oswiadczenia majątkowego. Górnicy na ksiażeczke G zbierali sobie to, co wypracowali w soboty i niedziele (wynagrodzenie bez podatku !) i mogli kupic w giewexach, to co ci, którzy jeździli na saksy lub byli marynarzami albo rybakami dalekomorskimi w Pewexie lub Baltonie. Mieli 13,14,15, barbórkowe toteż na stare lata maja zupełnie przyzwoite domy i pobieraja przyzwoite emerytury, a po ich smierci - ich zony. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 11:54 Jakbyś chociaz raz zobaczyła kopalnię od dołu i górników przy pracy to i ty i nikt z rodziny tam by sie nie kwapił.I dobrze lezec w niedzielę bykiem kiedy ktoś zapieprza a potem mu wytykać ze on ma. I jeszcze raz podkreślę - górnikowi z miedzi państwo nic nie dokłada, jeszcze kopalnie płacą wielki podatek od wydobycia. I faktycznie kokosy mają - średnio 3000 zł.na łapę. A nikt nikomu nie bronił zatrudnic sie w kopalni - jeszcze werbowali i nawet dawali mieszkania. Odpowiedz Link
estella50 Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 13:29 Iryska ma rację. Wielu zazdrośników mogło też sobie wypracować lepszą emeryturę w kopalni. Ja też mogłam przyjąć propozycję pracy w pewnym zakładzie. I miałabym lepszą emeryturę. Ale zrezygnowałam, bo praca była wykańczająca psychicznie. Nie narzekam teraz, jednak miło byłoby dostać jakiś bonus w gotówce od troskliwego rządu. Podkreślam cały czas: zamiast fundować dzieciom bogatych rodziców wakacje w Honolulu czy Nowej Zelandii, premier rządu powinna zadbać o o wiele gorzej sytuowanych seniorów. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: waloryzacja emerytur 05.12.15, 13:39 W trakcie kampanii wyborczej pani BS OBIECAŁA górnikom miedziowym, że im obniży podatek - nb najwyższy wśród kopalń - i wczoraj ktoś górnikom powiedział, że jak sie uda to im obniżą. Kolega w Wałbrzychu przez tydzień załatwiał sobie formalności żeby pracować na dole. Zjechał. Wyjechał i powiedział, że drugi raz zjedzie jak w kopalni będą okna. aga Odpowiedz Link
grrrrw dolarów pełno ma w swym worku 06.12.15, 00:50 Marynarz w noc sie bawi, w hamaku we dnie spi. Czy to na Bałtyku, czy na Atlantyku ze swego losu drwi. Ma w kazdym porcie narzeczona Uzywa sobie fest Niejedna chciała być mu żona lecz on nie frajer jest ! A jak ktos chce moze skonczyc WSM i zostac dzielnym marynarzem. Bedzie spal na dolarach. A jak wejdzie na statek i stwierdzi, ze poklad za mocno sie buja i boi sie, ze go porwa czarnoskórzy piraci, to wróci do domu i zalozy kiosk z żuma do gucia. Nie pamiętam, czy pani premier obiecywała cokolwiek oficerom marynarki. Pewnie, nie bo maja pełno dolarów w swym worku. Emerytury wyzsze niz Cugowski, bo choc pracuje sie na kontrakt, to nie da sie urzedu podatkoweo oszukiwac ani ubezpieczenia (takze od wypadku porwania i chlup do wody) nie płacic. Odpowiedz Link
plater-2 6800 zł miesiecznie na godne zycie na emeryturze 06.12.15, 20:50 Czy staz pracy i wykształcenie Henryki Krzywonos daje podstawe do pobierania tak wysokiej emerytury z ZUS ? Czy ubezpieczala sie u zagranicznego ubezpieczyciela ? Odpowiedz Link
estella50 Re: 6800 zł miesiecznie na godne zycie na emerytu 06.12.15, 21:51 To nie jest kwota jej emerytury, lecz roczny dochód podzielony prze 12 miesięcy. Ma prawo obok emerytury mieć także inne żródła dochodu. Odpowiedz Link
plater-2 to czemu pisze,ze emerytura 07.12.15, 09:19 Podaje,ze ma z publicystyki i emerytury. Nie podaje,ze z ZUS. Mogła miec wysokie dochody i wpłacać w innym niz ZUS funduszu. niezalezna.pl/73653-szokujace-zestawienie-emerytura-krzywonos-dwa-razy-wyzsza-od-emerytury-macierewicza Odpowiedz Link
estella50 Re: to czemu pisze,ze emerytura 07.12.15, 10:22 Henryka Krzywonos wraz z mężem byli najpierw rodziną zastępczą, a póżniej utworzyli rodzinny dom dziecka. Wychowali i wyprowadzili na tzw ludzi 12 dzieci. Prezydent Lech Kaczyński w 2006 roku odznaczył ją Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski. W 2011 została oznaczona Orderem Ecco Homo wraz m.in. z kardynałem Józefem Glempem. To tylko przykłady uhonorowań. Teraz jest m.in. członkiem Rady Fundacji Solidarności Międzynarodowej. Była bohaterką filmów dokumentalnych, rożnych prac. Podaję te fakty (tylko niektóre z bogatego życiorysu), żeby nie upatrywać w HK-S tylko emerytowanej tramwajarki. Na jednym z portali czytam, że taki "bohater" Jak Antoni Macierewicz dostaje tylko 2.500 zł emerytury! Gdyby AM pochwalił się wszystkimi dochodami, honorariami, to ta kwota byłaby znacznie wyższa. Czytam tam też, że ciekawe skąd HK-S wzięła pieniądze na dom na Mazurach. Tymczasem na Mazurach (nie we własnym domu) musiała zamieszkać w młodości, kiedy władze nakazały jej za działalność związkową wyprowadzić się z Gdańska. Wypomina się też samochód, którym rodzina jeżdziła. Tymczasem rodzinne domy dziecka otrzymywały wsparcie finansowe w zakupie dużego samochodu. Tak jak wspierano je w zakupie, czy remoncie dużego mieszkania, czy domu. itd itd Odpowiedz Link
plater-2 dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 07.12.15, 16:21 Od 1973 do 1978 pracowała jako motorniczy w WOK w Gdańsku. 1978 pracowała kilka miesięcy w Stoczni Gdanskiej, zwolniona , od 1979 powróciła do poprzedniego miejsca pracy, zwolniona, żadne z tych zwolnień nie miało podłoża politycznego. W MZK pracowała w dziale gospodarczym, nie pracowała w Biurze Interwencji. MZK nie zgodziło sie, by była reprezentantka, odwołana, nie na podłozu politycznym. MZK dzialaly kilkanscie miesiecy. W stanie wojennym musiała opuścić Gdańsk . Podaje, że pracowała w Szczecinie, nie ukrywała się na Mazurach. Władze nakazały jej za działalność związkową wyprowadzić się z Gdańska. Gdyby została, to by ja siłą wywiezli za miasto, czy aresztowali , internowali, czy jak ? Co proponujesz ? Podaje, że w 1986 wróciła do Gdańska i pracowała w "ośrodku kształcenia cudzoziemców" (???). Czyli juz nie musiała mieszkać w Szczecinie ? Co robiła w latach 1986-1989 ? Nie podaje. Dzialaczka MZK, rodzine zastępczą prowadziła z mężem, byłym zomowcem, w latach 1989-1994, a od 1994 rodzinny dom dziecka. Jej wybór. Nie podaje do kiedy prowadzila. Na emeryture przeszla wczesniej niz wymaga ustawa. Dlaczego ? Czy z tych lukratywnych posad w ltach 80 udalo jej sie uskladac ponad szesciotysieczna emeryture ?? Czy z pracy w rodzinnym domu dziecka ??? Bo mowimy o emeryturze, nie o dochodach, ktore ma byc może z innych żródeł, z honorariów Rady Fundacji Solidarności Międzynarodowej, tantiem czy publicystyki o ile taka uprawia. Krzyż Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski, Orderem Ecco Homo nie sa to odznaczenia "chlebowe", zreszta juz chlebowych nie ma od wielu lat. Antoni Macierewicz dostaje tylko 2.500 zł emerytury. Reszta dochodow to honoraria, widocznie jest rozrywany towarzysko i medialnie. Jego wybór. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 07.12.15, 19:05 A dlaczego wy wszyscy tak lubicie zaglądac do cudzych kieszeni? Wytykacie górnikom, marynarzom czy innym zawodom o podwyższonym stopniu ryzyka i szkodliwości ich dochody. A kto wam bronił zatrudnić sie tam gdzie płaca więcej.Pytania typu skad on wziął na dom jest naprawdę kretyńskie. Wyobraźcie sobie że ja też mam dom.Zbudowaliśmy go sobie juz po przejściu na emeryturę, nie jest to wypasiona willa ale dom, własny - i nikt nam nic nie dał.Brakło to wzięliśmy kredyt we frankach. Spłaciliśmy co do grosza i nie wyciągalismy ręki do nikogo aby nam dołożył bo żeby była jasność -podpisują c umowę bank uprzedza że rata zależy od aktualnego kursu.I każdy dorosły człowiek jest w stanie to zrozumieć,nikt mu pistoletu do głowy nie przystawia.Polacy są chyba narodem zawistnych podglądaczy skoro tak zaciekle atakują kogo sie da. mieć w górze niebo a w sobie spokój... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 07.12.15, 19:06 Aha - i na emeryturę przeszłam też w wieku 55 lat. Odpowiedz Link
plater-2 Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 08.12.15, 00:36 Ani nie wytykam, ani nie zazdroszcze żonie zomowca, marynarza, zołnierza zawodowego ani górnika. Nikt mi nie zabranial zatrudnic sie na stanowisku, gdzie płacą więcej, aczkolwiek nie nadaje sie ani na Hermaszewskiego ani Olejnik. Na rente inwalidzka przeszlam w wieku 50 lat. A poniewaz jestem matka wielodzietna, mam mala emeryture, bo mam mało składek. Mój wybór i nie mam pretensji, ze mam niskie dochody. Co sadze o dodatkach drozyźnianych dla osób o najnizszych emeryturach, juz pisałam. Nalezy dac dodatek nie osobom o najnizszych emeryturach, ale znajdujacych sie w trudnej sytuacji materialnej nie z wlasnej winy i wyboru. To mój mąż wykonywał zawod o podwyższonym stopniu ryzyka i szkodliwości. I dlatego nie gryziemy scian z głodu, a zyjemy godnie, choc skromnie. Nie branie kredytu i spłacanie go, a wysokie nieudokumentowane dochody i wydatki ponad stan powoduja, ze zaglada nam do kieszeni nie "Wywszyscy", a Urzad Skarbowy. I słusznie czyni, to jego powinność. A czasem sasiedzi. Bo złodziejstwem jest zyc na koszt innych, nie płacąć podatków od wysokich dochodów, nawet z dzialalnosci, ktora nie jest wykroczeniem. Gorzej, jak jest. Skoro toba sie nie interesuje Urzad i sasiedzi, spoko. Wynika z tego, ze masz dochody udokumentowane, zdobyte uczciwa droga. Za dom bedziesz prawdopodobnie płacic kataster, ale dopiero jak upadnie obecny rzad, bo nie ma on wprowadzenia tego podatku w planach. Mial poprzedni . Jesli pani Krzywonos otrzymuje w zwiazku z p/w lista stanowisk, na ktorych pracowala ponad 6000 emerytury z ZUS , a odeszla na nia w wieku 56 lat, to ewidentna pomyłka, która słusznie interesują się media. Jesli otrzymuje emeryture od innej firmy emerytalnej, nasuwa sie pytanie skad miala na wysokie skladki w latach 80, gdy pracowala na podrzednych stanowiskach (miala wtedy tylko 7 klas, gimnazjum ukonczyla w III RP) i 90, kiedy pracowała jako matka zastepcza. Czy jest w stanie wykazac, ze to darowizna (od kogo ?), spadek, inny udokumentowany dochod (tantiemy za wystepy w telewizji, publicystykę itp. ). Odpowiedz Link
anoagata Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 08.12.15, 12:09 Plater 2 ,teraz trumnę można kupić sobie samemu za życia,to za komuny było,że pierwej trzeba było przedstawić akt zgonu delikwenta. Jeżeli chodzi o Panią Krzywonos to między innymi odznaczeniami otrzymała Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski - mówi to Tobie coś ?? i nie od kogo innego tylko od sp. Lecha Kaczyńskiego ale pisowcy lubią chodzić po trupach. Odpowiedz Link
plater-2 Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 08.12.15, 14:22 A jakie odznaczenia otrzymal Lech Walesa ? Odpowiedz Link
anoagata Re: dajcie trumne, bo ja umrę !!!! 08.12.15, 15:21 plater-2 napisała: > A jakie odznaczenia otrzymal Lech Walesa ? Nie wiem jak to sie ma do Pani Krzywonos ale jeżeli Cię interesują ordery i nagrody Wałęsy to wejdż w pozycję -szukaj..........a znajdziesz................... ze Nobla,jeżeli wiesz co to znaczy ? Odpowiedz Link
plater-2 weszłam w pozycje 08.12.15, 22:36 telewizjarepublika.pl/skad-byla-tramwajarka-ma-taka-emeryture-krzywonos-dostaje-6230-zl-miesiecznie,27010.html O wspołpracy Wałęsy z SB napisano bardzo wiele książek. Odpowiedz Link