Dodaj do ulubionych

Trasy rowerowe

24.05.16, 18:49
Coraz piękniej w tej Polsce. Nie wierzycie? Bo siedzicie w mieście, słuchacie wiadomości i czytacie smutne newsy. Ruszcie się, wsiądźcie na rower i sami się przekonajcie, że są miejsca, gdzie można poczuć się wolnym i szczęśliwym człowiekiem (choćby przez weekend).

natemat.pl/176539,rzuc-to-wszystko-wsiadz-na-rower-i-pedz-nad-morze-5-rowerowych-tras-w-sam-raz-na-weekend
Pooglądałam sobie i ...tak mi się żal zrobiło,bo cyklistka ze mnie jak nie przymierzając z koziej doopy saksofon. A tak by się chciało jeszcze poczuć wiatr we włosach.
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Trasy rowerowe 24.05.16, 19:55
      Pipidówkowa ścieżka rowerowa nie ma może atrakcji po drodze, ale jest bardzo piękna, biegnie lasem, no i nie trzeba jechać zbyt długo, żeby się znaleźć nad jeziorem, a konkretnie trzema do wyboru na odcinku ośmiokilometrowym. Pewnie byś, Irysko, dała radę wink
      • iryska2604 Re: Trasy rowerowe 24.05.16, 21:53
        Pomarzyć dobra rzecz...Przez mój koniec swiata tez przebiega trasa ale ja juz na rower nie wsiadam.

rowernarympal.wordpress.com/2015/09/30/wzgorza-dalkowskie/

Ile tu zabytków,którymi sie widać nie ma kto zająć. Finanse...
        • alfredka1 Re: Trasy rowerowe 24.05.16, 22:05
          My możemy trasami rowerowymi jechać do Niemiec ...a tam trasy we wszystkich kierunkach. jaka szkoda, że już nie możemy sad((
        • pia.ed Re: Trasy rowerowe 25.05.16, 02:19
          iryska2604 napisała:

Przez mój koniec swiata tez przebiega trasa, ale ja juz na rower nie wsiadam

A czy wiesz, ze na rowerze duzo latwiej sie poruszac niz na nogach?
          Jesli tylko nie masz zawrotow glowy, to nie ma nic lepszego niz rower.

.

• wirski Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 09:31
            pia.ed napisała:
            > ... A czy wiesz, ze na rowerze dużo łatwiej się poruszać niż na nogach?

Teza
            Absolutna prawda!

Dowód
            Mój znajomy ledwo chodził - pod koniec 9. dekady swego żywota.
            Idąc:
            - stawiał szeroko nogi, bo się zataczał,
            - ręce trzymał wzniesione, na wypadek zupełnej utraty równowagi i "witania się z glebą"
            Gdy tylko przytrzymał się kierownicy, to:
            - szedł (prowadził rower) zupełnie pewnie,
            - wsiadał na rower (damkę) w miarę pewnie,
            - jechał (pedałował) zupełnie pewnie
            Co dziennie przepedałowywał 2x4km (tam i z powrotem), aby spotkać się ze znajomymi seniorami i pogadać (zwykle o polityce) smile
            • pia.ed Trasy rowerowe, pochwala roweru ... 29.06.16, 11:35

wirski napisał:
              > Gdy tylko przytrzymał się kierownicy, to:
              - szedł (prowadził rower) zupełnie pewnie,
              - wsiadał na rower (damkę) w miarę pewnie,
              - jechał (pedałował) zupełnie pewnie

Wprawdzie w tym wieku jeszcze nie jestem, ale bez roweru nie czulabym sie soba ...
              Kiedy nie tak dawno, jak piorun z jasnego nieba, spadlo na mnie ostre zapalenie nerwu w jednym uchu, to w domu chodzilam trzymajac sie scian, ale jak wsiadlam na rower czulam sie pewnie.

Jedno o czym musialam myslec na poczatku, ze gdy schodzilam z roweru,
              to rower musial byc o cos oparty i takze aby schodzic wlasciwa noga, tzn po mojej "zdrowej stronie".
              Kiedys o tym zapomnialam, noga mi sie ugiela, rozlozylam sie jak dluga na ulicy i narobilam sobie wstydu.

Rower jest cudowny, bo kiedy go prowadze i automatycznie sie na nim wspieram,
              to ide duzo szybciej i mam gdzie umiescic zakupy, bez potrzeby nadwyrezania sobie ramion.

.
              • iryska2604 Re: Trasy rowerowe, pochwala roweru ... 29.06.16, 11:54
                Kiedyś na wsiach rower głównie słuzył do tego aby własciciel mógł dojść do domu wspierając sie na nim. Bez roweru było trudno utrzymac pion.
                • pia.ed Re: Trasy rowerowe, pochwala roweru ... 29.06.16, 12:38
                  A czy wiesz Irysko, ze w Szwecji jest normalne, ze po disco czy innej zabawie wraca sie na rowerze, zamiast samochodem? Zaleca to nawet policja ... i Szwedzi sie tego trzymaja.
                  Do samochodu wsiadaja tylko tacy, ktorzy stracili prawo jazdy i jest im wszystko jedno ...

.
                  • engine8 Re: Trasy rowerowe, pochwala roweru ... 29.06.16, 21:13
                    A jazda rowerem po pijaku to nie to samo co samochodem?
    • estella50 Re: Trasy rowerowe 24.05.16, 22:24
      iryska2604 napisała:

>

> Pooglądałam sobie i ...tak mi się żal zrobiło,bo cyklistka ze mnie jak nie p
      > rzymierzając z koziej doopy saksofon. A tak by się chciało jeszcze poczuć wi
      > atr we włosach.

A będzie Tobie mniej żal, jak pomyślisz o bólu tej doopy po kilometrach nawet przepięknej trasy? Siodełko rowerowe potrafi dać w kość wink
      • aga-kosa Re: Trasy rowerowe 25.05.16, 08:16
        Nie da w d..ę jeśli siodełko jest dopasowane a gacie do jazdy z "pampersem"
        Kiedy jechałam pierwszy raz do Częstochowy, miałam na sobie dwie pary leginsów i w obu miałam w kroku wytarte dziury. Od tej pory mam ze sobą dwie pary spodenek. Jedne na mnie, drugie się "wietrz na kierownic na wypadek, gdyby mi się pierwsze spociły. wink
        Prawdą jest, że na rowerze człowiek się mniej męczy. I sprawdziłam: na każdych 200 km traci się jeden kilogram wink aga
        • estella50 Re: Trasy rowerowe 25.05.16, 08:30
          Mam znajomego 70-latka, właśnie wczoraj przyjechał do mnie w odwiedziny rowerem. 90 km w jedną stronę. Po kawie wsiadł na rower i ruszył w drogę powrotną smile O gacie nie zapytałam, a ciekawe, jak to z siodełkiem jest u mężczyzn wink
          • alfredka1 Re: Trasy rowerowe 25.05.16, 10:54
            Chyba wygodnie bo siusiak jest "uniesiony", a nam siodełko wpija się gdzie nie trza .
            • aga-kosa Re: Trasy rowerowe 25.05.16, 15:47
              Ależ Alfredlo, są teraz wszelkiej maści siodełka i damskie ze szparą, żeby powietrze dochodziło i z żelem i dmuchane... Ja jednak lubię swoje siodełko od bardzo starego roweru idealnie dopasowane do mojego siedzenia.
              Kliknij sobie na google zawrót głowy od wyboru...smile aga
            • wirski Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 16:37
              alfredka1 napisała:
              > Chyba wygodnie bo siusiak jest "uniesiony"...
              ...ale uciska prostatę!! sad

Ja preferuję kompletny zwis z jednej strony siodełka. Używam wąskich siodełek (półwyścigowych)
      • wirski Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 16:29
        estella50 napisała"
        >... Siodełko rowerowe potrafi dać w kość wink

Szczególnie ogonową big_grin
    • aga-kosa Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 10:32
      Moja ostatnia trasa sprzed trzech tygodni to z pow szamotulskiego do Górki Klasztornej w jedną stronę przez Czarnków, Ujście, Piłę, Krajenkę i powrót przez Wyrzysk, Połajewo Zielonągórę, Wronki.
      Od Czarnkowa na Ujście i potem od Piły na Krajenkę niemal pusta droga.
      Na powrotnej trasie - gdyby nad Notecią panowie nie kosili trawy to nie miałabym żadnego zdjęcia z rowerem. Drogi puste w środku tygodnie i wiele dobrze utrzymanych ścieżek. Jest już na trasie sporo miejsc gdzie można zanocować - 25 - 40 zł ze śniadaniem. Niedogodnością brak przydrożnych barów. Jak nie ma ruchu... to i pewnie dlatego barów nie ma, ale w wiejskich sklepikach kupowałam śmietanę 30% i właściciel zwykle dawał kawę "od firmy" smile aga
      14 07 jedziemy na kajaki. 60 km Dobrzycą. To też cztery litery siedzą, tylko siedzisko jest inne. wink aga
      • wirski Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 16:44
        >... 14 07 jedziemy na kajaki. 60 km Dobrzycą

Zaopatrz się w rękawiczki kolarskie ("półpalczaste"). Będą mniejsze bąbleuncertain
        Pamiętam, gdy na początku każdego sezonu wioślarskiego (przed wielu laty) robiły się bąble, które po pęknięciu barwiły wiosła na czerwonosad
        • aga-kosa Re: Trasy rowerowe 29.06.16, 17:23
          Od lat używam rękawiczek do jazdy rowerem a na kajaki zabieram kilka par, bo zwykle jakiś nowicjusz się trafi i wtedy oddaję. Żal by nam było takiego kogoś - czasami ludzi w wieku naszych wnuków - żeby z powodu bąbli zraził się do tego pięknego spędzania czasu. smile aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka