Dodaj do ulubionych

Projekt super - ale czy ma szanse?

03.01.19, 16:30
Przewodnicząca Inicjatywy Polskiej Barbara Nowacka przyznała w RMF FM, że jej stowarzyszenie szykuje projekt ustawy dotyczącej rozdziału państwa od Kościoła. Jego ogłoszenie nastąpi w najbliższą niedzielę, 6 stycznia (Święto Trzech Króli) o godzinie 12.00 na specjalnie zorganizowanej konferencji prasowej. - Będziemy zbierać podpisy - powiedziała. Zaznaczyła, że w kwestii projektu współpracuje z Nowoczesną, która również jest zainteresowana inicjatywą.

Jak podkreśliła, ten projekt został wyodrębniony z dużo większego napisanego przez osoby współpracujące z Inicjatywą Polską i zawiera najważniejsze poruszane w nim kwestie. - Pełen rozdział Kościoła od państwa oczywiście będzie musiał nastąpić, natomiast do tego też trzeba po pierwsze przygotować społeczeństwo - powiedziała. Jednocześnie zaznaczyła, że jest ono „coraz bardziej przygotowane”. - Coraz mocniej mówi, że chce rozdziału Kościoła od państwa, chce uciąć finansowanie Kościoła, chce wyprowadzenia religii ze szkół lub jej niefinansowania. (…) Rozliczenia przestępstw dokonywanych chociażby przez księży-pedofilii - stwierdziła.

Więcej: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24327228,rozdzial-kosciola-od-panstwa-taki-projekt-ustawy-szykuje-inicjatywa.html#a=167&c=154&s=BoxNewsLink
Obserwuj wątek
    • wikul Re: Projekt super - ale czy ma szanse? 03.01.19, 21:34
      Taka rozdzielność formalnie istniej. Rzecz w tym żeby ją stosować w praktyce a z tym PiS miał i ma problemy. Tak więc wg mnie nie chodzi o mnożenie ciągle nowych przepisów ale stosować istniejące.

www.arslege.pl/niezaleznosc-i-autonomia-panstwa-i-kosciola-katolickiego/k466/a40686/
      Tak więc żadne nowe przepisy nie zmienią sytuacji do czasu kiedy rządy będzie sprawowało PiS lub coś podobnego wiarołomnego.
      • czuk1 Re: Projekt super - ale czy ma szanse? 03.01.19, 22:29
        Mam podobne zdanie. Już kilka ugrupowań liberalno-lewicowych podchodziło do tematu. Hasło - rozdział kościoła od państwa - jest nośne ale praktyczne jego wprowadzenie nie wychodzi. Nie ma siły politycznej która szła by z nim do wyborów. Również nie ma chętnych aby stopniowo ograniczać wpływ i finansowanie kk z budżetu. Pamiętamy jak za PO - nie zrealizowana została przymiarka do likwidacji funduszu kościelnego ? Pozostaje dlatego działanie długofalowe pokazujące prawdę o szkodliwości kk dla państwa, prowadzone przez organizacje pozarządowe i lewicowe media. Będzie ono przyspieszane przez zjawisko odchodzenia od kościoła mądrej, nowoczesnej młodzieży.
    • suender A Jan Hartman na to: .......... 04.01.19, 13:10
      iryska2604 03.01.19, 16:30

> Projekt super - ale czy ma szanse?

Problem z tym rozdziałem jest taki, iż coponiektórzy z orędowników sztywnego rozdziału widzą go inaczej.
      Tu Pan Wikul i Pan Czuk wyrazili swoje nieco inne poglądy (co do samej techniki realizacji owego rozdziału) od B. Nowackiej.
      Moim zdaniem obydwaj nieco krytykują Panią Nowacką. Z krytyką tej Pani poszedł duuużo dalej prof. Jan Hartman.
      Tu jego artykuł: hartman.blog.polityka.pl/2019/01/02/rozdzial-kosciola-od-panstwa-jakas-kpina/

Proponuję go uważnie przeczytać, a następnie zapoznać się z opiniami czytelników pod tym artykułem, bo tam dopiero są rozstrzelone wizje przedmiotowego rozdziału.

Oto jeden wpis człowieka zdenerwowanego:

"Slawczan
      3 stycznia o godz. 9:02

Nareszcie! Ktoś jasno wyraził także i mą opinię. Państwo polskie w stosunkach z klerem zachowuje się jakby paktowało z armią (nawet nie państwem!) obcego kraju, która sobie u nas kwateruje i na nas pasożytuje. Co gorsza ogromna większość naszych(?) urzędników i rządzących zachowuje się tak jakby brali żołd od tego pasożyta za nic mają prawo, którego przysięgali strzec.
      Dlatego mój pusty śmiech budzą wezwania do ,,obrony Konstytucji” i Trybunału Konstytucyjnego skoro od samego uchwalenia Konstytucji w 1997r (przy wściekłym sprzeciwie kleru katolickiego!!! i katofaszystowskiej prawicy) jest ona PERMANENTNIE łamana a owo łamanie było uprawomocniane orzeczeniami TK. Także zawarte w art. 48 ,,prawo do wychowywania dzieci przez rodziców zgodnie ze swoimi przekonaniami” (tak, tak wywalczone przez katolickich sługusów kleru!!! jako zabezpieczenie przed ewentualną opresją lewacką) jest mocno ograniczone ze względu na quasi katolicki charakter naszych szkół publicznych. Realizacja zagwarantowanych mi praw w Konstytucji odbywa się kosztem mojego dziecka (niedawno jako nieuczęszczające na lekcje indoktrynacji katolickiej dowiedziało się od kolegi, że zginie w piekle. Dla siedmiolatki jest to przeżycie dużego kalibru). Ale TK przed 2015r nie widział nic w tym zdrożnego.
      Nie wspomnę o takim śmiesznym wtręcie w Konstytucji – o realizacji ,,ideałów sprawiedliwości społecznej” – no chyba, że ową sprawiedliwość należy pojmować tak jak liberałowie, że ,,silniejszy ma prawo zeżreć słabszego”.
      Pani Nowacka wykazała się kompletną głupotą przystępując do kliki Schetyny – pachołków księżowskich, którzy NIE POPARLI (nawet PiS poparł!) obywatelskiego projektu jej autorstwa zmiany ustawy antyaborcyjnej. Przypominam, że PO to partia takich samych bigotów jak PiS a nawet gorszych bo PiS swoją budzącą grozę działalnością otwiera oczy naiwnym oraz dąży do legalizacji stanu faktycznego a PO w swej polityce wobec kleru NICZYM nie różniło się od PiSu a usypiało durniów, że ,,nie jest źle”. Było źle, na tyle, źle, że pan Rzepliński (nasz Katon ukochany!) został uhonorowany za swoje ,,uczciwe” orzecznictwo medalem z Watykanu. Drugi ,,obrońca Konstytucji” pan Zoll, przypominam, że wyrażał swoje opinie, że (rzekomo) kompromisowa ustawa antyaborcyjna nie jest w pełni zgodna z Konstytucją, gdyż nie w pełni zapewnia ochronę życia ,,nienarodzonych”. Pominę działalność pomniejszego pionka z PO – pana wiceministra-oblata Królikowskiego, którego dłubaninę intelektualną ujawniono a chciał zrobić pozaustawowo to samo co Ordo Iuris chce zrobić – uczciwie, z otwartą przyłbicą – drogą ustawy. I z takimi ludźmi pani Nowacka chce się układać? i jeszcze snuje projekty ,,rozdziałów” – chyba nowych rozdziałów w historii polskiej głupoty w stosunkach z klerem."

Bardzo ciekawi mnie co o ty myślicie?

Łączę pozdrowienia!
      • iryska2604 Re: Jak by to miało wyglądać 06.01.19, 15:38
        Barbara Nowacka, szefowa Inicjatywy Polska, przedstawiła projekt, który miałby umożliwić rozdzielenie Kościoła od państwa. Zbiórka podpisów potrwa do 20 lutego.

wyborcza.pl/7,75398,24335543,nowacka-przedstawila-swoj-projekt-finansowanie-religii-przez.html
        Inicjatywa Polska zdecydowała się zaproponować szeroką dyskusję na temat rozdziału Kościoła od państwa - mówiła w niedzielę przed budynkiem Sejmu Barbara Nowacka. - To dyskusja, która pozwoli w następnym parlamencie zacząć działać tak, żebyśmy mieli pewność, że te relacje między państwem polskim a Kościołem rzymskokatolickim są zdrowe. Dziś widzimy, że zdrowe nie są. Nie ma naszej zgody, by to Kościół pisał ustawy i wpływał na polityków, mówiąc, jak mają procedować prawo. Nie może być tak, że ludzie wierzący są traktowani dużo lepiej niż osoby niewierzące. A przede wszystkim nie może być tak, że ta nierówność zaczyna się już w szkole - dodała.

To dlatego Inicjatywa przygotowała projekt dotyczący „pierwszego etapu rozdziału Kościoła od państwa”, czyli przede wszystkim finansowania religii w szkołach. – To temat fundamentalny. Jeśli państwo ma funkcjonować poprawnie, nie ma powodu, by finansowało jedną konkretną religię - mówiła Nowacka.
        Nie chodzi tylko o religię w szkole

Adam Ostaszewski, jeden z autorów projektu, tłumaczył: - To wypełnienie zapisów zawartych w konstytucji, która mówi o tym, że jesteśmy państwem świeckim. Chcemy, aby religia w szkole została – to zgodne z konkordatem – ale chcemy, żeby była finansowana przez kościoły i związki wyznaniowe. To da nam od 1 do 2 mld zł rocznie oszczędności, co będzie można spożytkować na inne cele.

Projekt IP zakłada też, że księża i duchowni powinni sami płacić za swoje ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. To ok. 500 mln zł rocznie.

Inicjatorzy akcji chcieliby też likwidacji wszystkich komisji rządowo-kościelnych, a w ich miejsce powołania jednej dla związków wyznaniowych, kościołów oraz organizacji świeckich skupiających agnostyków i ateistów.

IP na razie zbiera podpisy w formie cyfrowej za pośrednictwem strony Inicjatywa25.pl (nawiązanie do artykułu 25 konstytucji). Po 20 lutego petycję z podpisami złożą w Sejmie. - Jeśli zostanie odrzucona, będziemy zbierać podpisy pod projektem obywatelskim - zapewniła Nowacka. - Zachęcamy partie parlamentarne i nie tylko partie do wsparcia inicjatywy. Poparcia udzielił nam już Komitet Obrony Demokracji.

Reszta pod linkiem
        • estella50 Re: Jak by to miało wyglądać 06.01.19, 16:32
          www.petycjeonline.com/petycja_w_sprawie_podjcia_prac_legislacyjnych_w_celu_uchwalenia_ustawy_o_wieckim_charakterze_rzeczpospolitej_polskiej?a=2

To jest link do podpisania petycji. Ja podpisałam.
          • alfredka1 Re: Jak by to miało wyglądać 06.01.19, 17:22
            My też ..
            • czuk1 Re: Jak by to miało wyglądać 06.01.19, 17:27
              Podpisałem.
              • iryska2604 Re: Jak by to miało wyglądać 06.01.19, 17:58
                Ja też.
      • suender Re: A Jan Hartman na to: .......... 07.01.19, 06:39
        W uzupełnieniu mego wpisu z 04.01.19, 13:10, myślę że warto spojrzeć na dwugłos B. Nowackiej i A. Ścigaj
        we wczorajszych faktach po faktach, to tu: faktypofaktach.tvn24.pl/nowacka-i-scigaj-o-kosciele-i-religii-w-szkole,898000.html

Tam A. Ścigaj zamiast zaraz ustawy proponuje referendum w tej sprawie (bo politycy mogą ową akcję robić w ich partykularnym interesie). Proponuje też realizację bonu edukacyjnego (koncepcja już wcześniej znana) dla szkolarzy oraz szkoły z religią taką, siaką i owaką, czy bez, by rodzice różnych opcji mieli wybór gdzie posyłać dzieci (bo pieniądze pójdą za dziećmi). Dodatkowo jest zdania, by nie finansować z budżetu nie tylko religii, ale też innego rodzaju ideologizowania dzieci np. gender, LGBT.
        W końcu te trzy panie w studio się trochę pokłóciły i chyba nie doszły do porozumienia, co chyba jest jasnym dowodem że problem jest w społeczeństwie nieco kontrowersyjny. Dobrze, że nie mamy z żoną już dzieci w wieku szkolnym i problem nas nie dotyczy.

Pozdr.
        • iryska2604 Re: Siemoniak ... 07.01.19, 17:55
          PO nie pójdzie na wojnę z Kościołem, ale z dużą życzliwością patrzę na to, że Barbara Nowacka stawia ten temat bardzo mocno – mówił w Radiu ZET Tomasz Siemoniak o projekcie ustawy Inicjatywy Polska, dotyczącej zakończenia finansowania Kościoła przez państwo.
          – Mamy w konstytucji przecież autonomię, niezależność pomiędzy państwem i Kościołem i potrzeba po tych 22 latach obowiązywania konstytucji nowej refleksji. Ja mogę powiedzieć, że tutaj jako PO nie mamy kompleksów, bo w pierwszej kadencji rządu Donalda Tuska zlikwidowaliśmy komisję majątkową, potem podjęliśmy rozmowę o finansowaniu Kościoła z odpisów podatkowych, a nie z Funduszu Kościelnego – dodał polityk. Gdy dziennikarka zwróciła mu uwagę, że nic jednak z tego nie wyszło, Siemoniak stwierdził, że to dlatego, że "nie było porozumienia".

Pytany, czy lekcje religii powinny być finansowane przed Kościół, czy przez budżet państwa, polityk PO stwierdził, że "wymaga to ustaleń". – Mówimy o tym, że trzeba ograniczyć lekcje religii do jednej w tygodniu, wydaje się to rozsądnym rozwiązaniem. Natomiast o szczegółach trzeba rozmawiać. Szkoła to skomplikowany mechanizm, są nauczyciele, rodzice, dzieci – trzeba to dokładnie przeanalizować – dodał.

dorzeczy.pl/kraj/89239/Siemoniak-niczym-Pilat-PO-nie-pojdzie-na-wojne-z-Kosciolem-ale-z-duza-zyczliwoscia-patrze-na-to-co-robi-Nowacka.html
          • estella50 Re: Siemoniak ... 07.01.19, 18:27
            Dopiero co w tvn24 Dariusz Joński mówi, że w łódzkich szkołach podstawowych (!) już mniej niż 50% uczęszcza na lekcje religii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka