Dodaj do ulubionych

Pożar katedry Notre Dame

16.04.19, 08:42
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24664329,co-to-jest-katedra-notre-dame-dlaczego-jest-ona-tak-wazna-dla.html#s=BoxMMtCzol2
Dla mnie to szok. Tyle historii w kilka godzin niknie w płomieniach. A u nas? Pisowcy już snują teorie spiskowe i widzą w tym palec Bozy
Obserwuj wątek
    • aga-kosa Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 08:48
      Nie byłam w Paryżu, nie widziałam Notre-dame, ale znam z literatury. Oglądałam do północy jak ginie dzieło rąk ludzkich. Jest nadzieja, że świat pomoże odtworzyć.
      Starówkę w Warszawie udało się w trudniejszych czasach. aga
      • aga-kosa Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 09:18
        https://d2pptc4exyus09.cloudfront.net/puzzle/189/278/original.jpg

JESZCZE WCZORAJ BYŁA sad aga
        • dociek Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 11:24
          A polskim nauczycielom ani grosza.

wiadomosci.wp.pl/notre-dame-nieoficjalnie-ocalala-polska-kaplica-6370875361446017a
          "Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że zaangażujemy się w odbudowę katedry Notre Dame. Będą różne możliwości włączenia się w pomoc - ogłosiła na antenie TVN 24 wicepremier Beata Szydło."
    • chris.w5 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 12:02
      przed 12-godzinami

https://www.maz-online.de/var/storage/images/rnd/nachrichten/panorama/uebersicht/live-blog-notre-dame-koennte-in-ihrer-gesamtheit-gerettet-werden/718113258-26-ger-DE/Newsblog-zum-Notre-Dame-Feuer-Macron-Das-Schlimmste-konnte-verhindert-werden_big_teaser_article.jpg
      • alfredka1 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 12:27
        Przeżywamy wszyscy .... sad((
        mam wielka nadzieję , że odbudujemy ale tego co się spaliło nikt nie zwróci ..
      • chris.w5 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 13:19
        znamienne zdjęcie pożaru
    • banowanyzaprawde1 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 19:06
      Beżowi w natarciu.
      "Dziennik "El Independiente" zwraca uwagę, że płomienie strawiły Notre Dame w dniu, w którym paradoksalnie przypadał Światowy Dzień Sztuki. Wskazuje, że w ostatnich tygodniach w Paryżu doszło do różnych ataków na miejsca dziedzictwa kulturalnego oraz kultu religijnego.

Gazeta zauważa, że po poniedziałkowym pożarze Paryż został pozbawiony swojego największego kościoła katolickiego i jednego ze swoich największych symboli.

"Ta katastrofa ma miejsce zaledwie 28 dni od pożaru, który nastąpił w dziwnych okolicznościach, w kościele świętego Sulpicjusza, drugim największym kościele Paryża" - napisał hiszpański dziennik.

Z kolei "ABC" wskazuje, że w ciągu ostatnich tygodni w Paryżu oraz w innych francuskich miastach doszło do kilkunastu ataków na kościoły. Madrycka gazeta odnotowuje, że w departamencie Yvelines, na przedmieściach Paryża, w pierwszym kwartale tego roku doszło do wandalizmu w kilku kościołach."
      • iryska2604 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 19:19
        Patrząc na płonącą katedrę przyszlo mi do głowy ,że kończy sie nasz świat jaki znamy...
        • banowanyzaprawde1 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 19:24
          iryska2604 napisała:

> Patrząc na płonącą katedrę przyszlo mi do głowy ,że kończy sie nasz świat
          > jaki znamy...
          >

Racja, nadchodzi świat islamu. Katedrę odbudują Francuzi a beżowi potem dołożą tylko minarety.
          • iryska2604 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 19:41
            Pożar katedry Notre Dame nie zniszczył tak wiele, jak mogłoby się wydawać. Według ekspertów ocalała większość zabytków, m.in. słynne organy. Jak na razie zebrano też około 700 milionów euro na odbudowę świątyni po pożarze.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24668773,pozar-katedry-notre-dame-zebrano-juz-700-milionow-euro-na-odbudowe.html#s=BoxOpCzol8
            • iryska2604 Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 22:21
              Cały chrześcijański świat odetchnął z ulgą. Korona cierniowa, jedna z najważniejszych i najsłynniejszych relikwii chrześcijan, jest cała i nienaruszona. Z płonącej świątyni wyniósł ją kapelan strażaków i w jednej chwili został bohaterem. Czy wiedzieliście, że ciernie z tej korony od wieków znajdują się również w Polsce?

natemat.pl/270099,korona-cierniowa-z-notre-dame-relikwie-ciernie-znajduja-sie-w-polsce
              • dociek Re: Pożar katedry Notre Dame 16.04.19, 23:43
                Jak nic zostanie obwołany świętym.

wiadomosci.onet.pl/swiat/pozar-katedry-notre-dame-ksiadz-uratowal-relikwie/903sc2r

"Bohaterska akcja w czasie pożaru Notre Dame. Jean-Marc Fournier, kapelan paryskiej straży pożarnej, uratował z płonącej katedry Najświętszy Sakrament oraz relikwię korony cierniowej - informuje Sky News. "
                • estella50 Re: Pożar katedry Notre Dame 17.04.19, 08:27
                  Już jest ponad pół miliarda euro na odbudowę Katedry. Problem tylko ze znalezieniem najwyższej klasy specjalistów od średniowiecznej sztuki budowlanej.
              • dociek Re: Pożar katedry Notre Dame 17.04.19, 09:27
                Prawdziwa korona cierniowa. Podobno samych gwoździ, które wyciągnięto z krzyża jest już ponad 300.

Relikwie, o dziwo mają swoje stopnie, formalnie jest ich podobno 3. Ale patrząc na systematyczne pomnażanie się ich liczby, szczególnie po śmierci konserwatywnego JP II, można odnieść wrażenie, że istnieją jeszcze kolejne stopnie. Np. relikwie 3 stopnia to przedmioty, które stały się relikwiami poprzez dotknięcie właściwych relikwii - pierwszego lub drugiego stopnia. Mogą to być na przykład rzeczy potarte o część ciała zmarłego świętego lub dotknięte przez samego świętego w trakcie życia. To dlatego gwoździ jest już tyle, a z fragmentów drzewa można odtworzyć las.

Kościół katolicki starał się ograniczyć handel relikwiami, ustanawiając w 1215 na soborze laterańskim, że ważne są tylko relikwie zatwierdzone przez papieża. Było to spowodowane tym, iż w średniowieczu niekiedy dochodziło do nadużyć. Sprzedawano bowiem fałszywe relikwie... A dziś, w XXI wieku?

I jak to się ma do, cyt.: "Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze i na ziemi w dole i tego co jest w wodzie pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą, a okazuję łaskę do tysiącznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają przykazań moich”. 2Moj.20:4-6
                • iryska2604 Re: Pożar katedry Notre Dame 17.04.19, 18:30
                  Zeby nie obrazić czyichś uczuć - zawsze mnie trochę śmieszą relikwie.Ostatnio namnozyło się również kropli krwi JP II...
                  • estella50 Re: Pożar katedry Notre Dame 17.04.19, 19:53
                    iryska2604 napisała:

Ostatnio namnozyło się również kropli krwi JP II...

Podobno przyjaciel JP II kard. Dziwisz taki utalentowany w mnożeniu
                    >
                    • alfredka1 Re: Pożar katedry Notre Dame 17.04.19, 21:39
                      Nawet w kogucie wieńczącym wieżę znaleziono relikwie świętej /nie pamietam imienia/.
                      ale zawsze fascynowała mnie drzazga ze szczebla drabiny jakubowej jako relikwia ..
                      • chris.w5 Re: Pożar katedry Notre Dame 26.04.19, 12:31
                        pierwsze zdjęcia pokazują zniszczenia wnętrza katedry

więcej tutaj

https://img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/BBW0ceD.img?h=416&w=799&m=6&q=60&u=t&o=f&l=f

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka