Dodaj do ulubionych

Premier przed Trybunałem Stanu

30.04.19, 22:25
Troje sędziów Trybunału Stanu w bezprecedensowym wystąpieniu chce potępienia premiera Mateusza Morawieckiego, który porównał polskich sędziów do francuskich kolaborantów z II wojny światowej. Posiedzenie TS odbędzie się 15 maja.

wyborcza.pl/7,75398,24715647,trybunal-stanu-zajmie-sie-morawieckim-z-powodu-wypowiedzi-o.html#s=BoxWyboMT
Naganne wypowiedzi Morawieckiego

– Wiem, że wezwanie Trybunału do zajęcia stanowiska i podjęcia uchwały w takiej sprawie jest działaniem bez precedensu, ale nie możemy pozostawać bezczynni w sytuacji, gdy wypowiedzi pana premiera naruszają godność sędziów i całej trzeciej władzy. Takie wypowiedzi są nieprawdziwe i niebezpieczne, bo podważają zaufanie obywateli do sądów. Godzą też w polską rację stanu, dlatego chcemy wezwać do zaprzestania tego rodzaju działań. Mam nadzieję, że to stanowisko podzieli również pełny skład Trybunału – powiedział „Wyborczej” Witold Pahl, w przeszłości wiceprezydent Warszawy.

Co z tego wyniknie?
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: Premier przed Trybunałem Stanu 01.05.19, 08:00
      Niewiele wyniknie. Wprawdzie TS przewodniczy prof. M.Gersdorf, ale w składzie przeważają nominaci PiS i Kukiza. Mimo to, bardzo dobrze, że wniosek będzie rozpatrywany, że będzie o tym mowa! Niech Morawiecki poczuje, co znaczy tłumaczyć się przed Trybunałem Stanu. W następnym etapie będzie wiele gorzej; poza tłumaczeniem bedzie też kara najwyższa z możliwych!
      • czuk1 Re: Premier przed Trybunałem Stanu 01.05.19, 11:32
        Trybunał Stanu jest Estellko innym , do dziś nieczynnym organem sądowym. Tam już chyba wcześniej zrobiono czystkę kadrowa i można sobie o jakiej rozprawie tylko myśleć.
        • czuk1 Re: Premier przed Trybunałem Stanu 01.05.19, 11:34
          O d s z c z e k u j ę. Nie wiedziałem , że na czele TS stoi Prezes SN.
          Przy okazji podaję cały skład Trybunału Stanu:
          Skład Trybunału Stanu
          KADENCJA 2015 - 2019

Przewodniczący Trybunału Stanu
          1. prof. dr hab. Małgorzata GERSDORF

Zastępcy Przewodniczącego Trybunału Stanu
          2. Jerzy KOZDROŃ
          3. Andrzej Tomasz ROGOYSKI

Członkowie Trybunału Stanu
          4. Piotr Łukasz Juliusz ANDRZEJEWSKI
          5. Kazimierz BARCZYK
          6. Marek CZESZKIEWICZ
          7. Jacek DUBOIS
          8. Prof. nadz. dr hab. Czesław Paweł KŁAK
          9. Andrzej KOJRO
          10. Maciej MIŁOSZ
          11. dr Witold PAHL
          12. Maciej PROSTKO
          13. Andrzej ROŚCISZEWSKI
          14. Zbigniew SIECZKOŚ
          15. prof. nadzw. dr hab. Bogdan Witold SZLACHTA
          16. Paweł ŚLIWA
          17. Jerzy WIERCHOWICZ
          18. Maciej Gustaw ZABOROWSKI
          19. dr Józef ZYCH
          • iryska2604 Re: Premier przed Trybunałem Stanu 01.05.19, 15:20
            Dobrze że choć smrodek wokół niego sie rozniesie. Ale w tak ogłupionym narodzie...Znam jedną emerytowaną nauczycielkę co dałaby sie pokroić za Pis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka