Dodaj do ulubionych

10 ZŁ DO LEKARZA

20.06.19, 12:49

10 zł za wizytę u lekarza, nieważne z czym przychodzimy? To może wkrótce stać się naszą rzeczywistością, bo rząd aż świerzbi, żeby jakoś załatać dziurę w służbie zdrowia. Naszym kosztem, ma się rozumieć.

Zapewne niejedno z nas przekonało się już, czym jest prawdziwa przyjemność związana z wystawaniem w długich kolejkach do lekarza. Eksperci przy Ministerstwie Zdrowia chcą ten proceder ukrócić i usunąć z zapisów osoby, które zapisują się „na zapas”. Pomysłów na uzdrowienie systemu jest wiele, a większość z nich leży w dodatkowych opłatach, które ostatecznie poniesie podatnik.

bezprawnik.pl/10-zl-za-wizyte-do-lekarza/
Co o tym sądzicie? Moze to faktycznie jest dobry pomysł? Nie mam pojęcia bo u mnie nie ma tragedii ze słuzbą zdrowia.. Do ogólnego rejestruję się telefonicznie (warunek -dzwonic o 7 rano) do specjalistów których zaliczam niejako z koniecznosci - mam stałe skierowania i do nich zaraz po wizycie umawiam sie w rejestracji na termin sugerowany przez lekarza.Poniewaz to ma nastąpić 3-6 m-cy ,to problemu nie ma. Gorzej jak pierwszy raz sie idzie do specjalisty,tu moze być wydłużony czas oczekiwania. I z tego co zauwazyłam to tu jest problemem brak specjalistów,np. prózno szukać w poblizu hematologa.Jesli jest to prywatnie. Ado lekarza pierwszego kontaktu chyba wiekszych problemów nie ma - moze i niektórzy emeryci w ten sposób organizują sobie zycie towarzyskie? Nie znam takich - choć pani w rejestracji opowiadała że mieli pacjenta który sie uparł że musi mieć pierwszy numerek. A ponieważ mamy super przychodnię z miękkimi kanapami to już cierpiący na bezsenność przychodzą czasem o drugiej w nocy. Drzwi zamknąć całkiem nie mozna bo jest nocna pomoc .Ochrona jest niby ale co z tego? Ludzie są różni...Może również słuzba zdrowia z organizacją pracy ma kłopoty?
Obserwuj wątek
    • estella50 Re: 10 ZŁ DO LEKARZA 20.06.19, 13:12
      Do rodzinnego wchodzę tego samego dnia, jeśli rejestruję się rano, albo w następnym dniu. Czekam tylko do gabinetu zabiegowego, bo pielęgniarka pracuje jednocześnie w rejestracji. Nie zauważyłam, żeby jakieś życie towarzyskie kwitło. Owszem, grzecznościowa wymiana zdań w poczekalni i tyle!
      Te 10 zł dla biednych emerytów, jeśli mają kilka w miesiącu spotkań z lekarzem, to może nie być do pokonania. Jeśli część z nich nawet lekarstw nie wykupuje?
      Ale taka to jest polityka zdrowotna tego rządu: nie ma pielęgniarek w szpitalach? Likwiduje się część łóżek i już statystyka się zgadza. Za mało jest lekarzy specjalistów? Za każdą wizytę trzeba będzie zapłacić 20 zł i już biedniejsi (z chudą rentą) odpadną z kolejki, a te się skrócą i statystyka będzie lepsza. W dodatku będzie kasa na nagrody dla pomysłodawców tych opłat, bo "im się przecież należy!"
      Że Konstytucja mówi o równym prawie wszystkich do opieki zdrowotnej? Łamać Konstytucję!
      • adria231 Re: 10 ZŁ DO LEKARZA 22.06.19, 19:23
        Biedni emeryci poumierają i zostanie trochę pieniędzy z niewykorzystanych emerytur. I znowu będzie można sobie przyznawać nagrody.
        • iryska2604 Re: 10 ZŁ DO LEKARZA 22.06.19, 21:30
          Bo im sie nalezy !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka