herkus-monte 06.03.07, 19:08 Poniewaz mam nazwisko Betlinski jestem ciekaw od kogo? czego? pochodzi i czy jest to nazwisko czysto polskie? ew. szlacheckie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotr_glownia Re: Mam pytanie 07.03.07, 00:28 herkus-monte napisał: > Poniewaz mam nazwisko Betlinski jestem ciekaw od kogo? czego? pochodzi i czy > jest to nazwisko czysto polskie? ew. szlacheckie? Po nazwisku w Polsce od czasu wprowadzenia na poczatku XIX wieku kodeksu napoleonskiego z zasady nie wywodzi sie ani pochodzenia, ani bron Boze zadnego pokrewienstwa. W Polsce najlatwiej dochodzi sie do wlasnego pochodzenia tropem miejscowosci z ktorej pochodzili przodkowie. Szlachectwo u 90% polskiej szlachty trudno stwierdzic z powodu, ze Zaborcy nie uznali biednej polskiej szlachty jako szlachty. Najlepiej w tych kwestiach zdac sie na tradycje rodzinna i miec szczescie w szperaniu w spisach szlachcicow sprzed 1795 roku, a prowadzonych z roznych okazji. W przypadku niemoznosci ustalenia ze jest sie na pewno pochodzeniem z panszczyznianego chlopstwa... pozostaje genetyka i testy genetyczne na pokrewienstwo, gdyz Szlachta w odroznieniu od Polakow to rodacy(czlonkowie klanu). Piotr Glownia Odpowiedz Link
sandomierzan Re: Mam pytanie 07.03.07, 11:35 "Betliński.Byli na północnem Mazowszu,szlachta zagrodowa." S.Uruski "Rodzina,herbarz szlachty polskiej". ....Czyli nie jest źle:) Odpowiedz Link
piotr_glownia Re: Mam pytanie 08.03.07, 00:52 sandomierzan napisał: > > "Betliński.Byli na północnem Mazowszu,szlachta zagrodowa." > > S.Uruski "Rodzina,herbarz szlachty polskiej". > > ....Czyli nie jest źle:) Wlasnie dlatego nalezy sprawdzac w rodzinie z ktorych stron Polski ona pochodzi. :) Odpowiedz Link
sandomierzan Re: Mam pytanie 08.03.07, 12:44 Taak...Korzenie rodzinne trzeba znać bo człowiek nie jest przedmiotem bez nazwy... Odpowiedz Link
herkus-monte Re: Mam pytanie 10.05.07, 16:14 Mieszkam w centalnej czesci Kujaw do polnocnych flankow Mazowsza blisko- to by moglo sie zgadzac Odpowiedz Link
sandomierzan Re: Mam pytanie 11.05.07, 10:00 'Betliński'-to jest takie nazwisko które można przypisać zarówno do polskich jak i niemieckich nazwisk. Trzeba indywidualnie szukać skąd się wzięło . Gdyby był podany herb to by było łatwiej. Odpowiedz Link
herkus-monte Re: Mam pytanie 11.05.07, 12:53 Ponoc u prapradziadka u wiazdu do gospodarstwa byly na 4 filarach rycerze- to z opowiesci mojego ojca. Odpowiedz Link
mazurek1963 Re: Mam pytanie 12.05.07, 10:46 Rycerze występują na wielu herbach. Zresztą szlachta często zmieniała stare herby i przystępowała do nowych-istny galimatias. (Pod wpływem przyjęcia tej całej Litwy i Rusi tak się zaczęło dziać,wcześniej to herb był przypisany do konkretnych rodów spokrewnionych ze sobą). Odpowiedz Link