Gość: piwosz IP: 57.66.195.* 03.04.09, 13:30 Czy wiecie gdzie kopić piwo Ciechan na Wawrze albo Gocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miedzylesianin1 Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 03.04.09, 14:16 Nie pisze się "na Wawrze', lecz poprawna formą jest "w Wawrze" Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 03.04.09, 14:27 Spotkałem się w gazetach ze zwrotem "na Słowenii" zamiast "w Słowenii", więc nie ma się co dziwić, że ktoś pisze "na Wawrze". Oczywiście błąd. A swoją drogą, to Ciechan najlepszym piwem jest i basta:) Nie tylko dobry, ale chyba z kapitałem w większości polskim. Nie ma porównania do różnych Lechów, Żywców, czy nawet obecnie Królewskiego - produkowanych przez rozmaite kompanie piwowarskie i kierowanych z Holandii. Osobiście polecam Wyborne (klasyczne jasne) i Miodowe (nie jest takie przesłodzone i chemiczne jak inne 'smakowe' piwa na rynku). Można go kupić w Fizzie przy Kobielskiej, ale to nie Wawer. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 04.04.09, 20:11 Fakt piwo świetne. Zawsze sobie przywożę, gdy jadę gdzieś na północ Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
stas_g Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 03.04.09, 14:32 Mówi się na Grochowie, na Saskiej Kępie, na Gocławiu - może więc najwyższa pora dołączyć Wawer do Warszawy i zacząć stosować formę na Wawrze. P.S. Pan Sienkiewicz jeszcze jeździł do Mokotowa, a my na Mokotów. pozdrawiam S. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 03.04.09, 15:42 > Mówi się na Grochowie, na Saskiej Kępie, na Gocławiu - może więc najwyższa pora Nie mówi się jednak "na centrumie", "na Lublinie", "na Ursusie", "na Włochach" itd. Nie wiem jaka jest reguła, po prostu czuję, może chodzi o nazwy rodzaju męskiego kończące się na spółgłoskę (nie każdą)? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 04.04.09, 20:14 Nie ma reguły. Decyduje lokalny zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 04.04.09, 20:13 stas_g napisał: > Mówi się na Grochowie, na Saskiej Kępie, na Gocławiu A czy mówisz "na Śródmieściu", na Wilanowie, na Ursusie, na Wesołej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 14:33 Też kiedyś szukałam tego piwa :)) Można je kupić w sklepie 'Michael' na ul. Trakt Lubelski. Numeru nie znam ale to zaraz przy Płowieckiej, sama końcówka Traktu - po stronie parzystej. Mają zwykłe i miodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.axa.pl 03.04.09, 16:44 W Rembertowie w nocnym koło Ratusza jest Ciechan i Mocny Warszawiak Odpowiedz Link Zgłoś
artek610 Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 03.04.09, 17:32 Na Abrahama 7a. Sklep Stamal w białych pawilonach przy jeziorku vis-à-vis Championa. Można tam kupić nie tylko Ciechana, ale różne inne smaczne piwa. Ciechana widziałem jeszcze w sklepie przy skrzyżowaniu Bora-Komorowskiego i Afrykańskiej. Sklep znajduje się przy przystanku autobusowym w kierunku Gocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeśli chodzi Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.aster.pl 03.04.09, 17:33 o analfabetów, to bez komentarza. Jesli zaś chodzi o piwo, to moim ostatnim odkryciem jest Imperator z browaru Jabłonowo. Dostępny np. w Globi. Berbulucha okrutna, ale smakuje. I po jednym głowa szumi. Przelicznik zawartości alkoholu na standardową flaszkę daje mniej więcej setkę czystej wódki. Za 2 złote. Miodzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.09, 23:42 Na bazarze szembeka w pawilonie w południowo-wschodnim narożniku. Oprócz Ciechana sa tez inne niepasteryzowane (np. Mazowieckie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józio Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.centertel.pl 04.04.09, 00:22 Oni potrafią nawet powiedzieć "na Wawerze"!!!! Będę we środę w Lublinie to się jakoś odgryzę ;) A jutro pójdę na bazar po to piwo. Od kilku lat trudno o dobre piwko. Zimą kupiłem w Czechach po dwie butelki z kazdego rodzaju piwa i niestety rozczarowałem się. Takie same kocie siki jak u nas. Globalizacja psiakrew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.09, 10:19 Ręce opadają człowiek pyta o piwo a co ma w odpowiedzi... Drodzy specjaliści od języka zobaczcie jak się zachowujecie Od zwykłego błędu potraficie człowieka wyzywać od "Oni"!!! a Wy to kto jesteście? i co Wam przeszkadza np. w Lublinie? tak pragniecie się poczuć rodowitymi Warszawiakami??? Przykre to zachowanie i tyle .... wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: każdy Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.aster.pl 05.04.09, 12:43 kto pisze posta na publicznym forum, musi liczyć się z tym, ze na niego ktoś odpowie. I normalnie może być tak, że odpowie akurat nie na to słowo, na które piszący odpowiedzi oczekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józio Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.centertel.pl 05.04.09, 23:40 Często bywam w Lublinie, więc tam najłatwiej mogę się odgryźć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.devs.futuro.pl 06.04.09, 08:11 bzdury, jak nie jestes sfrustrowany to udzielasz odpowiedzi na zadane pytanie a nie się wymądrzasz jakim to znawcą polskiego jesteś. Jeśli pytam o browar to pytam ludzi, którzy na zwisie mają poprawnośc językową. Przecież to od gości na winklu, z kwadratu czy spotkanych na dzielnicy dowiem się gdzie browar kupić - dlatego kminą lecę. Proste, nie? A tu trafiło się paru frustratów, żona albo partner byli dla nich niemili, to muszą sobie po..yć bo im się słownictwo nie podoba. Przez taką frajernię wszyscy będa niedługo mówić "TVP Polish". Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 06.04.09, 15:16 > bzdury, jak nie jestes sfrustrowany to udzielasz odpowiedzi na > zadane pytanie a nie się wymądrzasz jakim to znawcą polskiego > jesteś. Jeśli nie jesteś sfrustrowany, to nie wściekasz się na zwrócenie uwagi, że popełniłeś błąd językowy. Dziś na zwrócenie uwagi, reakcją nie jest 'przepraszam', tylko agresja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.acn.waw.pl 20.06.09, 11:38 Nikt tu nie wchodzi żeby cię przepraszać za "błędy językowe" a jak taki z Ciebie aparat że chodzisz i wszystkich poprawiasz to naprawdę uważaj możesz się naciąć, to nie szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 22.06.09, 17:10 Internet jest częścią życia społecznego, dlatego też jak w społeczeństwie poprawia się tu błędy. Nie potrafisz po polsku pisać to nie krytykuj innych za całkiem "lajtowe" poprawienie. Na co się mogę "naciąć"? Czy to jakieś straszenie? Czy to jakieś dresiarskie zachowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sebkrysz Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 06.04.09, 15:07 W sklepie "Piwosz" - jak zjedziesz z Siekierek w stronę Wawra, tuż za Orlenem przed torami. Tam jest Ciechan i inne piwa nie-Tyskie i nie-Żywce :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 07.04.09, 16:43 W Radości w monopolowym na Patriotów po wschodniej stronie przy stacji kolejowej - mają dużo i świeże. A tak naprawdę polecam samemu pobawienie się w piwowarstwo - na pewno wyjdzie lepsze piwo niż trendy ostatnio Ciechan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.devs.futuro.pl 08.04.09, 09:53 Ciechana kupisz w sklepie Alkoholowym w murowanych pawilonach na Bora 12 Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 09.04.09, 15:39 Na ul. Łukowskiej, sklep ARO:) taki szary budynek przy Łukowskiej. Maja duzo regionalnych piw:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józio Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.centertel.pl 04.05.09, 00:52 Wreszcie spróbowałem tego Ciechana. Po dwa z każdego rodzaju. Kocie siki. Wolę jednak Obołona, czy Koźlaka. Z żalem wspominam czasy, gdy na Foksal był minibrowar Soma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 444a Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: 94.254.137.* 04.05.09, 11:50 Bo Ciechan jest najlepszy, ale tylko Wyborny. Koźlak - jeśli ktoś lubi piwo ostrawe w smaku. Co do Obołonów, to owszem są lepsze niż jakiekolwiek pszeniczne polskie piwo, ale też ustępują - moim zdaniem - Białemu Czernihowskiemu (nie każdemu może odpowiadać kolendra). Obołony podjeżdżają gumą, może to kwestia tylko kilku partii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag30 Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: 195.164.7.* 18.05.09, 21:57 Piwko pyszne mmuszę potwierdzić.Można je kupić na Gocławiu na ulicy Abrahama.Przy jeziorku Balaton w pawilonie z alkoholami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kocieruchy Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.05.09, 21:13 Obarowska 23 - wyborowe i miodowe - prawie zawsze dostępne Odpowiedz Link Zgłoś
pokojnr3 Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? 05.06.09, 12:01 zasady pisowni: poradnia.pwn.pl/lista.php?kat=18&szukaj=sp%F3%B3g%B3osek kolejny adres sklepu z piwem Ciechan (niestety na Grochowie) - sklep "u Roberta" na Osowskiej, blisko skrzyżowania ze Wspólną Drogą (w kierunku Szembeka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobi Re: piwko Ciechan - Wawer,Gocław? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 17:45 Sklep Organics czy jakoś tak, na samym Rogu Fieldorfa i Meissnera, po drugiej stronie Fieldorfa niż stacja Statoil. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Ciechan w knajpie 14.08.09, 14:35 Ciechan pszeniczny o bananowo-goździkowym posmaku to najlepsze piwo tego gatunku, jakiego miałem okazję dotychczas zakosztować. Żadne znane mi niemieckie czy ukraińskie Ciechanowi nie dorównuje. Ciechana pszenicznego i miodowego serwują w klubokawiarni Legalna przy Terespolskiej 4 na Grochowie (kamienica na osiedlu Cora, vis-a- vis gmachu sądów praskich). Odpowiedz Link Zgłoś
444a Re: Ciechan w knajpie 14.08.09, 16:34 Niestety nie mogę się zgodzić;( O ile Ciechan Wyborny jest naprawdę dobrym piwem (z tych ogólnie dostępnych) to pszeniczny niestety im nie wyszedł. Prawda, że Obołony zjechały z jakością, za to Białe Czernihowskie (kupowane w Polsce - na eksport robią lepsze) jest całkiem smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ciechan w knajpie IP: *.centertel.pl 19.08.09, 11:50 Co Ty wciąż z tą Legalną??? Zgodnie z obecnym tryndem sprzeciwiam się kryptoreklamie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pol-a Re: Ciechan w knajpie 19.08.09, 12:33 Sprzweciw słuszny ale nieadekwatny. To nie jest kryptoreklama lecz reklama wprost. Byłem, widziałem, piłem i polecam. Odpowiedz Link Zgłoś