skafanderek 06.10.05, 19:56 czy coś wiadomo na kiedy zapowiada się podpisywanie aktów?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 06.10.05, 22:01 w wersji optymistycznej niedługo w wersji pesymistycznej styczeń -luty Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 23.10.05, 09:49 podobno z aktami będziemy czekać na bloki B, żeby wszystko było razem...dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 23.10.05, 12:39 tak i to bedzie własnie styczeń luty Odpowiedz Link Zgłoś
noetzel78 Re: Akt notarialny dla a4-a6 27.10.05, 08:37 Tak prawdę mówiąc termin przyszłoroczny nie musi być zły. Od marca wchodzi w życie nowe prawo, które drastycznie (nawet parokrotnie!!!!) obniża nasze opłaty związane z przygotowaniem aktu notarialnego. Oszcześdność nawet rzędu kilku tys. PLN......hmmm warto poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
mwieclawski Re: Akt notarialny dla a4-a6 02.11.05, 11:08 Rzeczywiści od 1 marca 2006 wpis prawa własnoścido ksiegi wieczystej będzie kosztował tylko 200 PLN, bez wzgledu na wartość mieszkania. Polecam artykuł: www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1357538 Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 11:56 A my własnie dostalismy "zaproszenie" do podpisania na 23 stycznia. (budynek A5) Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 14:12 My jeszcze nie otrzymaliśmy zaproszenia, ale gdy otrzymamy i tak poczekamy do 2 marca, czyli do dnia wejścia nowych przepisów. Koszt wpisu prawa własności do Księgi Wieczystej. W moim przypadku jest to kwota 200 zł a nie - ok. 2400 zł. Pozdrawiam Marusz (A5) Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 15:46 przeczytajcie dokładnie umowę przedwstępną - jeśli nie stawicie się na podpisanie aktu notarialnego, a zostaniecie o tym prawidłowo poinformowani (tzn. potwierdzicie odbiór listu poleconego z zaproszeniem), to B-P będzie miało wobec Was roszczenie (nie pamiętam czy jakaś kara finansowa, czy koszt "czasu" notariusza który czekał), w każdym razie u nas w umowie była taka klauzula... Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 15:51 Jest taka klauzula - nawet w powiadomieniu ją cytują. U nas 5% ceny. Próbuje sie dzis pół dnia dodzwonic do B. ale nikt nie odbiera, wiec nie wiem czy nawet jest jak ustalac przesuniecie tego terminu... Ehh.... Odpowiedz Link Zgłoś
skafanderek Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 16:15 Dla mnie najlepsze jest to, że nikt nawet nie podał kwoty jaką mam u Notsriusza zapłacić... skąd ja mam to wiedzieć. Facet (znaczy notariusz) zdaje się, że bierze sporą kasę, a ja mam o wszystko się sam dowiedzieć? A swoją drogą czy muszę korzystać z narzuconego przez firmę notariusza? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 20:35 No to widze, że nowy cennik wpisu prawa własności przeszedł koło nosa :( I zabrokło jednego miesiąca z hakiem. Zgadzam się z przedmówcą, że w piśmie informującym o dniu podpisania aktu powinna być również podana kwota, bo ja osobiście nie wiem dokładnie ile, orientuję się tylko "mniej więcej" za tę przyjemność bieże notariusz i sąd. I znów trzeba dzwonić i pytać. Mariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
michalfront Re: Akt notarialny dla a4-a6 29.12.05, 15:10 my dostaliśmy mailem z B-P całą rozpiskę, tzn. ile zbiorczo do zapłacenia i ile za poszczególne czynności w ramach tej ceny - płacilismy bezpośrednio, u notariusza zaraz po podpisaniu aktu... niedawno (ok 4 m-cy od podpisania aktu) dostaliśmy też z sądu potwierdzenia, że jesteśmy już wpisani, także sprawy związane z przejęciem własności są jak dla nas zakończone :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 29.12.05, 15:18 Ja zadzwoniłem do Kancelarii i wszystko mi też podali. Podobnież mamy jakąś 20% zniżkę w taksie notarialnej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 30.12.05, 22:11 Witam Sąsiadów, po wczorajszej rozmowie z p. Weissgerberem z BP, trochę się przestraszyłam tego co powiedział. Ale po przyjściu do domu i któtkiej konsultacji z prawnikiem szybko okazała się, że wcale nie miał racji w sprawie m.in narzucenia nam notariusz BP. Nasze mieszkanie kupowaliśmy przez Expandera i notariusz wspópracujący z EX na dzień dzisiejsz wyliczył nam o ponad 2 tyś mniejsze opłaty niż w w BP. A co jeśli uda się "przeciągnąc" do marca - różnica jest kolosalna. Bede próbowac !! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 30.12.05, 23:15 A jakim cudem o 2 tys mniej z ciekawosci? Opłaty sądowe są chyba stałe a notariusz (za nasze 48m2) bierze niecałe 1600 zł. Oczywiście mowie o opłatach przed 2 marca... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 31.12.05, 01:19 tak policzył mi notariusz!! wypytałam o wszystko, pozatym konsultuje wszystko z prtawnikiem, żeby nie było niespodziek. Śąsia myśli, ze to niemożliwe ???? A jednak Expandex daje 40 a nie 20 % upustu dla swoich klintów opłaty sądowe 2700 reszt prowizja noatriusz i odpisy aktu - liczone za stronę aaaa, za 63 mkw Pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 31.12.05, 01:28 oczywiste, ze nie musicie korzystać z usług Notariusza z BP. O tym nie ma mowy w umowie. Jeśli macie tańszego notariusz nie widzę problemu - tylko trzeba będzie zgromadzić dokumenty potrzbne do podpisania aktu - a to może potrwać - znająć PB Sp.z o.o. Ale, myślę, że w naszym przypadku czas jest na naszą korzyść!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_a4 Re: Akt notarialny dla a4-a6 04.01.06, 22:34 Witam czy ktoś z Państwa próbował przesunąć podpisanie umowy przyrzeczonej na marzec w związku z wchodząca w życie z dniem 2 marca ustawą znacznie zmniejszającą koszty sądowe przy zakładaniu księgi wieczystej? My próbowaliśmy ale dostaliśmy odpowiedź negatywną od spółki Bemowo Park pomimo, iż notariusz wyraził zgode aby taki akt podpisany został w marcu. Bemowo tłumaczy to tym, że przesuwając ten termin straci sporą kwotę pieniędzy płacąc odsetki karne nałożone przez swojego kredytodawcę. Odpowiedz Link Zgłoś
estrellita78 Re: Akt notarialny dla a4-a6 10.01.06, 21:20 Nie rozumiem, jakie odsetki?? Przecież już wplaciliście im wszystkie pieniadze?? U nas w I etapie akty były opoznione o kilka miesiecy (z powodu 'wtopy' BP ktore zle dogadalo sie ze stoenem i zostalo 'zaskoczone' przez fakt ze zima jest zimno) i jakos nikt z tego powodu nie slyszal o odsetkach. Co wiecej, akty notarialne osob ktore chcialy korzystac z uslug wlasnego notariusza (a nie drogiego i raczej stronniczego p. Przybyly) byly CELOWO wstrzymywane o 2-3 miesiace - byla to taka gra na zwloke bo nam odwrotnie niz Wam zalezalo na szybkim podpisaniu aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
skafanderek Re: Akt notarialny dla a4-a6 11.01.06, 17:39 Prawdopodobnie chodzi o różnice w stopie procentowej między kredytem płaconym przed i po podpisaniu aktu notarialnego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_a4 Re: Akt notarialny dla a4-a6 11.01.06, 20:48 Już wyjaśniamy: Pan Wajsgerber poinformował nas, że w przypadku przesunięcia terminu podpisania aktu straci na tym ok. 1500 pln miesięcznie ponieważ nasze pieniądze na koncie Spółki są zablokowane do momentu podpisania aktu. W związku z tym Spółka nie może ich uruchomić w celu, jak sądzimy, spłaty kredytu zaciągniętego na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 13:45 ile dokładnie wynosi koszt podpisania aktu dla mieszkania ok 60 m? ktos to wie? bo w kancelarii nie mieli dokumentów zeby nas poinformiowac Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 14:32 Prawdopodobnie coś ponad 5.000 zł Moje 48 m to koszt 4739 zł Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 22:23 po tej 20% zniżce BP? Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 20:06 Tak, kwotę podał mi notariusz już z 20% zniżką. Pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 15:13 to czemu pierwszy akt notarialny kosztował ok 2 tys a teraz ok 4-5? Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 15:38 2 tys za wszystko? U mnie wygląda mniej więcej tak: opłata sądowa 2 140,00 zł taksa notarialna 1 571,36 zł wniosek do sądu 244,00 zł wypis 746,64 zł A5. 48 m2 Odpowiedz Link Zgłoś
izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 22:10 oplata sadowa za zalozenie ksiegi??? Odpowiedz Link Zgłoś
sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 22:41 To się chyba nazywa opłata za wpis do księgi - ta co po 2 marca ma wynosić 200 pln... Odpowiedz Link Zgłoś