Dodaj do ulubionych

Akt notarialny dla a4-a6

06.10.05, 19:56
czy coś wiadomo na kiedy zapowiada się podpisywanie aktów??

Obserwuj wątek
    • magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 06.10.05, 22:01
      w wersji optymistycznej niedługo
      w wersji pesymistycznej styczeń -luty
      • izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 23.10.05, 09:49
        podobno z aktami będziemy czekać na bloki B, żeby wszystko było
        razem...dziwne...
        • magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 23.10.05, 12:39
          tak i to bedzie własnie styczeń luty
          • noetzel78 Re: Akt notarialny dla a4-a6 27.10.05, 08:37
            Tak prawdę mówiąc termin przyszłoroczny nie musi być zły. Od marca wchodzi w
            życie nowe prawo, które drastycznie (nawet parokrotnie!!!!) obniża nasze opłaty
            związane z przygotowaniem aktu notarialnego. Oszcześdność nawet rzędu kilku
            tys. PLN......hmmm warto poczekać.
    • mwieclawski Re: Akt notarialny dla a4-a6 02.11.05, 11:08
      Rzeczywiści od 1 marca 2006 wpis prawa własnoścido ksiegi wieczystej będzie
      kosztował tylko 200 PLN, bez wzgledu na wartość mieszkania. Polecam artykuł:
      www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1357538
    • sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 11:56
      A my własnie dostalismy "zaproszenie" do podpisania na 23 stycznia.
      (budynek A5)
      • mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 14:12
        My jeszcze nie otrzymaliśmy zaproszenia, ale gdy otrzymamy i tak poczekamy do 2
        marca, czyli do dnia wejścia nowych przepisów.
        Koszt wpisu prawa własności do Księgi Wieczystej. W moim przypadku jest to kwota
        200 zł a nie - ok. 2400 zł.
        Pozdrawiam Marusz (A5)
        • michalfront Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 15:46
          przeczytajcie dokładnie umowę przedwstępną - jeśli nie stawicie się na
          podpisanie aktu notarialnego, a zostaniecie o tym prawidłowo poinformowani
          (tzn. potwierdzicie odbiór listu poleconego z zaproszeniem), to B-P będzie
          miało wobec Was roszczenie (nie pamiętam czy jakaś kara finansowa, czy
          koszt "czasu" notariusza który czekał), w każdym razie u nas w umowie była taka
          klauzula...

• sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 15:51
            Jest taka klauzula - nawet w powiadomieniu ją cytują. U nas 5% ceny. Próbuje sie
            dzis pół dnia dodzwonic do B. ale nikt nie odbiera, wiec nie wiem czy nawet jest
            jak ustalac przesuniecie tego terminu... Ehh....
          • skafanderek Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 16:15
            Dla mnie najlepsze jest to, że nikt nawet nie podał kwoty jaką mam u Notsriusza
            zapłacić... skąd ja mam to wiedzieć. Facet (znaczy notariusz) zdaje się, że
            bierze sporą kasę, a ja mam o wszystko się sam dowiedzieć? A swoją drogą czy
            muszę korzystać z narzuconego przez firmę notariusza?
            • mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 28.12.05, 20:35
              No to widze, że nowy cennik wpisu prawa własności przeszedł koło nosa :( I
              zabrokło jednego miesiąca z hakiem.
              Zgadzam się z przedmówcą, że w piśmie informującym o dniu podpisania aktu
              powinna być również podana kwota, bo ja osobiście nie wiem dokładnie ile,
              orientuję się tylko "mniej więcej" za tę przyjemność bieże notariusz i sąd. I
              znów trzeba dzwonić i pytać.
              Mariusz.
              • michalfront Re: Akt notarialny dla a4-a6 29.12.05, 15:10
                my dostaliśmy mailem z B-P całą rozpiskę, tzn. ile zbiorczo do zapłacenia i ile
                za poszczególne czynności w ramach tej ceny - płacilismy bezpośrednio, u
                notariusza zaraz po podpisaniu aktu...

niedawno (ok 4 m-cy od podpisania aktu) dostaliśmy też z sądu potwierdzenia, że
                jesteśmy już wpisani, także sprawy związane z przejęciem własności są jak dla
                nas zakończone :)
                • sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 29.12.05, 15:18
                  Ja zadzwoniłem do Kancelarii i wszystko mi też podali. Podobnież mamy jakąś 20%
                  zniżkę w taksie notarialnej ;)
                  • sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 30.12.05, 22:11
                    Witam Sąsiadów,
                    po wczorajszej rozmowie z p. Weissgerberem z BP, trochę się przestraszyłam tego
                    co powiedział. Ale po przyjściu do domu i któtkiej konsultacji z prawnikiem
                    szybko okazała się, że wcale nie miał racji w sprawie m.in narzucenia nam
                    notariusz BP. Nasze mieszkanie kupowaliśmy przez Expandera i notariusz
                    wspópracujący z EX na dzień dzisiejsz wyliczył nam o ponad 2 tyś mniejsze
                    opłaty niż w w BP. A co jeśli uda się "przeciągnąc" do marca - różnica jest
                    kolosalna. Bede próbowac !!
                    Pozdrawiam
                    • sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 30.12.05, 23:15
                      A jakim cudem o 2 tys mniej z ciekawosci? Opłaty sądowe są chyba stałe a
                      notariusz (za nasze 48m2) bierze niecałe 1600 zł. Oczywiście mowie o opłatach
                      przed 2 marca...
                      Pozdrawiam!
                      • sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 31.12.05, 01:19
                        tak policzył mi notariusz!! wypytałam o wszystko, pozatym konsultuje wszystko
                        z prtawnikiem, żeby nie było niespodziek. Śąsia myśli, ze to niemożliwe ???? A
                        jednak Expandex daje 40 a nie 20 % upustu dla swoich klintów
                        opłaty sądowe 2700
                        reszt prowizja noatriusz i odpisy aktu - liczone za stronę
                        aaaa, za 63 mkw
                        Pozdawiam
            • sylwek801 Re: Akt notarialny dla a4-a6 31.12.05, 01:28
              oczywiste, ze nie musicie korzystać z usług Notariusza z BP. O tym nie ma mowy
              w umowie. Jeśli macie tańszego notariusz nie widzę problemu - tylko trzeba
              będzie zgromadzić dokumenty potrzbne do podpisania aktu - a to może potrwać -
              znająć PB Sp.z o.o. Ale, myślę, że w naszym przypadku czas jest na naszą
              korzyść!!!!!!!!!!!!!!
              • asia_a4 Re: Akt notarialny dla a4-a6 04.01.06, 22:34
                Witam czy ktoś z Państwa próbował przesunąć podpisanie umowy przyrzeczonej na
                marzec w związku z wchodząca w życie z dniem 2 marca ustawą znacznie
                zmniejszającą koszty sądowe przy zakładaniu księgi wieczystej? My próbowaliśmy
                ale dostaliśmy odpowiedź negatywną od spółki Bemowo Park pomimo, iż notariusz
                wyraził zgode aby taki akt podpisany został w marcu. Bemowo tłumaczy to tym, że
                przesuwając ten termin straci sporą kwotę pieniędzy płacąc odsetki karne
                nałożone przez swojego kredytodawcę.
                • estrellita78 Re: Akt notarialny dla a4-a6 10.01.06, 21:20
                  Nie rozumiem, jakie odsetki??
                  Przecież już wplaciliście im wszystkie pieniadze??
                  U nas w I etapie akty były opoznione o kilka miesiecy (z powodu 'wtopy' BP
                  ktore zle dogadalo sie ze stoenem i zostalo 'zaskoczone' przez fakt ze zima
                  jest zimno) i jakos nikt z tego powodu nie slyszal o odsetkach.
                  Co wiecej, akty notarialne osob ktore chcialy korzystac z uslug wlasnego
                  notariusza (a nie drogiego i raczej stronniczego p. Przybyly) byly CELOWO
                  wstrzymywane o 2-3 miesiace - byla to taka gra na zwloke bo nam odwrotnie niz
                  Wam zalezalo na szybkim podpisaniu aktu.
                  • skafanderek Re: Akt notarialny dla a4-a6 11.01.06, 17:39
                    Prawdopodobnie chodzi o różnice w stopie procentowej między kredytem płaconym
                    przed i po podpisaniu aktu notarialnego.
                  • asia_a4 Re: Akt notarialny dla a4-a6 11.01.06, 20:48
                    Już wyjaśniamy: Pan Wajsgerber poinformował nas, że w przypadku przesunięcia
                    terminu podpisania aktu straci na tym ok. 1500 pln miesięcznie ponieważ nasze
                    pieniądze na koncie Spółki są zablokowane do momentu podpisania aktu. W związku
                    z tym Spółka nie może ich uruchomić w celu, jak sądzimy, spłaty kredytu
                    zaciągniętego na budowę.
                    • magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 13:45
                      ile dokładnie wynosi koszt podpisania aktu dla mieszkania ok 60 m? ktos to wie?
                      bo w kancelarii nie mieli dokumentów zeby nas poinformiowac
                      • mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 14:32
                        Prawdopodobnie coś ponad 5.000 zł
                        Moje 48 m to koszt 4739 zł
                        Pozdrawiam
                        Mariusz
                        • magda_bemowwo_park Re: Akt notarialny dla a4-a6 15.01.06, 22:23
                          po tej 20% zniżce BP?
                          • mariusz1973 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 20:06
                            Tak, kwotę podał mi notariusz już z 20% zniżką.
                            Pozdrawiam
                            Mariusz
    • izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 15:13
      to czemu pierwszy akt notarialny kosztował ok 2 tys a teraz ok 4-5?
      • sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 15:38
        2 tys za wszystko?
        U mnie wygląda mniej więcej tak:
        opłata sądowa 2 140,00 zł
        taksa notarialna 1 571,36 zł
        wniosek do sądu 244,00 zł
        wypis 746,64 zł
        A5. 48 m2
        • izabell83 Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 22:10
          oplata sadowa za zalozenie ksiegi???
          • sbrzuc Re: Akt notarialny dla a4-a6 16.01.06, 22:41
            To się chyba nazywa opłata za wpis do księgi - ta co po 2 marca ma wynosić 200
            pln...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka