Dodaj do ulubionych

register of electors

29.08.05, 16:27
Przyszedl do nas list urzedowy aby sie zarejestrowac w zwiazku ze w powyzszym
tematem. Pamietam jak mowilyscie o stronie 192.com. Tam te dane pochodzily
wlasnie w tych list. Na formularzu nie ma mozliwosci zastrzezenia swoich
danych, a jesli sie go nie wypelni groza kara £1000. Co robic?
Obserwuj wątek
    • pati.zop78 Re: register of electors 29.08.05, 20:18
      postaw haczyk w ostatniej kolumnie. nadal do twoich danych beda miec dostep
      niektore organizacje, ale juz w mniejszym stopniu. przeczytaj uwagi na odwrocie
      • leggetta Re: register of electors 29.08.05, 20:31
        szkoda ze nie mozna tego calkowicie zawezic. dzieki jednak za wskazowke.
    • ralphos Re: register of electors 29.08.05, 20:28
      A kogo dotyczy obowiązek rejestrowania się? Czy udział w wyborach w UK jest
      obowiązkowy?
      • leggetta Re: register of electors 29.08.05, 20:32
        udzial w wyboracjh jest oczywiscie nieobowiazkowy. jednak z tego co mi tu
        napisali wynika ze pod grozba kary pienieznej musze sie wpisac na liste.
    • jennifer_e Re: register of electors 29.08.05, 20:46
      leggetta, jesteś pewna, że te 1000 to za nie zgłoszenie swoich danych?
      ja widziałam już sporo takich listów, bo mieszkałam w różnych miejscach i
      często gęsto współlokatorzy to olewali, nie rzuciło mi się w oczy nic o takiej
      karze. Ale nie wiem, może coś się zmieniło.
      Wydaje mi się, że nie ma przymusu rejestrowania się, może to chodzi o
      nieprawdziwe dane.
      Jestem natomiast pewna, że jest na formularzu opcja aby Twoje dane NIE ukazały
      się w drukowanej wersji Register of Electors, bo wypełniałam dwa miesiące temu
      po przeprowadzce.

idę poszperać w internecie, bo aż mnie to zaintrygowało...
      • leggetta Re: register of electors 29.08.05, 20:53
        Napisali:
        Why do yo need to respodnd?
        1) aby moc glosowac
        2) many organisations use the register to confirm people's address. If you are
        not included, it may be difficult to obtain credit or open a bank or building
        society account
        3) it is LEGAL REQUIREMENT to respond. If you do not do this or give false
        info, you may be fined £ 1,000.

Jak dalej czytam sa dwie wersje rejestru: bardziej i mniej upubliczniona. Bez
        wzgledu na ktora sie zdecyduje to mniemam ze moje dane podstawowe z adresem na
        192.com pojawia sie.
        • jennifer_e Re: register of electors 29.08.05, 21:06
          leggetta napisała:

> 3) it is LEGAL REQUIREMENT to respond. If you do not do this or give false
          > info, you may be fined £ 1,000.

No właśnie, TO RESPOND, nie wiem, może to kwestia interpretacji...
          Kiedyś mieszkałam w czteroosobowym domu z Irlandczykiem, Anglikiem i
          Kanadyjczykiem więc na naszej liście był tylko Anglik. Irlandczyk nie chciał
          się wpisywać bo i tak się niedługo wyprowadzał, a list leżał w domu przez kilka
          miesięcy bo jakoś nikt nie miał czasu go wysłać... (ekhmm...)
          W końcu miły pan przyszedł do nas do domu i zapytał o list, już nie pamiętam
          kto otworzył drzwi, ale wytłumaczyliśmy, że tylko dwie osoby w domu mogą
          głosować. Pan nie sprawdzał niczyich paszportów tylko odebrał ten list. No i
          grzywna też nam się upiekła...
          Więc nie wiem... tam na tej stronie internetowej jest również numer telefonu,
          więc może warto zadzwonić i się upewnić, czy tu chodzi o obowiązek odesłania
          tego formularza czy też o obowiązek wpisania swojego nazwiska.

Co do 192 to ja się zarejestrowałam w tej niepublikowanej wersji register i
          moje nazwisko nie pojawia się na ich stronie, więc chyba działa...
          • asica74 Re: register of electors 29.08.05, 21:21
            All residents who are British, Irish Republic or Commonwealth Citizens over the
            age of 18 and who will be residing at the property on the qualifying date of 15
            October every year are entitled to register.

czy tu nie chodzi o Brytyjczykow/
            • jennifer_e Re: register of electors 29.08.05, 21:38
              asico ale dalej masz:
              "(...)). European Citizens who wish to vote in the United Kingdom for European
              Parliamentary and Greater London Authority election and not in their member
              state can do so by contacting the Electoral Services office and requesting the
              required form.(...)"

Oczywiście Polacy nie mogą głosować w wyborach do brytyjskiego parlamentu ale
              mogą w wyborach do Parlamentu Europejskiego i władz lokalnych.

ps. jak minęło Święto Banków? a Ty wiesz, że od tych rowerów to Ty się nie
              wymigasz? ;))
              • asica74 Re: register of electors 29.08.05, 21:45
                no fakt, z tym Parlamentem Europejskim. Troche sie przestraszylam, bo wlasnie
                niedawno dostalam taki list, ale przeczytalam, ze dotyczy to tylko UK
                residents, wiec wyrzycilam do smieci... Bede teraz miala.

Dzis padlam w ogrodku na trawie i zasnelam. Ale zdarzylam zrbic kilka su
                doku's, wiec dzien nie byl stracony ;-)

A wy pojechaliscie gdzies?
                • jennifer_e Re: register of electors 29.08.05, 21:50
                  cii... znowu zbaczamy wątek!
                  a Twój nick ciąle wisi na czacie i ja gadam jak głupia :P
    • jennifer_e znalazłam 29.08.05, 20:57
      "(...)A form will be sent out to households in August / September each year
      enabling residents to amend or add any people living in their home. People are
      not obliged to vote but the law does require the form to be returned and
      failure to do so may result in a fine not exceeding £1000. (...)"

Z tego co rozumiem to ta kara jest za nie odesłanie formularza, a nie za
      niewpisanie siebie. Kiedy jeszcze Polska nie była w Unii to ja nigdy nie
      wpisywałam swojego nazwiska, bo i tak głosować nie mogłam.

więcej tutaj:
      www.cityoflondon.gov.uk/Corporation/about_us/voting/register_of_electors/
      na tej stronce można też zadać pytania...
      • leggetta Re: znalazłam 29.08.05, 22:53
        jesli odesle ten formularz to milczeniem potwierdze ze mieszka tam osoba
        poprzednio zamieszkujaca to mieszkanie, ona jest na tej liscie wymieniona z
        nazwiska. podam wiec falszywe informacje. list byl zaadresowany do presnt
        occupier.
        w tresci instrukcji jest wyraznie napisane ze ma liscie musza sie znalezc osoby
        mieszkajace pod tym adresem 15 pazdziernika 2005 bedace from Britain, the
        Commonwealth, EU & Ireland.
        nie pozostaje mi chyba nic innego jak wpisac swoje dane i zastrzec ich
        rozpowszechnianie...
        • pati.zop78 Re: znalazłam 30.08.05, 01:03
          mozesz skreslic nazwisko osoby, ktora juz nie mieszka i odeslac formularz.
          dojda do wniosku, ze w domu mieszkaja tylko osoby nieuprawnione do glosowania
    • basiaj79 Re: register of electors 30.08.05, 10:28
      pamietam, ze w zeszlym roku tez dostalam ten formularz, skreslilam nazwisko
      dawnego lokatora i dopisalam meza i siebie. dzieki temu moglam glosowac w
      lokalnych wyborach do Council (odbywaly sie w maju, razem z parlamentarnymi). I
      co najwazniejsze, nie ma moich danych na stronie 118, wiec council chyba nie
      przekazuje danych osobowych osobom trzecim.
    • kingaolsz Re: register of electors 30.08.05, 12:24
      Dzieki temu watkowi przypomnialam sobie, zeby wypelnic ten formularz i go dzis
      wysle ;)
      Z mojego formularza wynika, ze w przedostatniej rybryce moge zaznaczyc i nie
      sprzedadza moich danych firmom, dla celow marketingowych ( ale np. beda musieli
      udzielic informacji bankowi, kiedy beda mnie sprawdzac np. w sprawie pozyczki,
      tak ja to rozumiem).
      Sa w ogole dwie czesci nazwane "A" i "B" , w tej pierwszej wpisuje sie dane
      osob upowanionych, a w tej drugiej zaznacza jesli nikt nie jest upowazniony.
      Tyle, ze zaznaczenie, ze nie jest sie upowaznionym, to niejako oszuswtwo, bo
      jako Polacy jestesmy.
      Ja poprostu zazanaczam, zeby nie sprzedawali danych i mam nadzieje, ze to
      wystarczy.

Pozdr
      Kinga
    • effata Re: register of electors 31.08.05, 15:49
      Jak zakladalismy sobie konto w banku, to bycie na liscie wyborcow bylo jednym z
      warunkow otworzenia konta.
      Mimo, ze sie zglosilismy, w czasie zakladania konta nie bylismy jeszcze w
      uaktualnionej wersji rejestru (przed 1 grudnia - nie wiem, ile razy do roku
      jest ona uaktualniana) i ... nie chcieli nam nawet dac karty kredytowej (ani
      debetowej). Podali to jako oficjalna przyczyne (nie wiem, jak bylo naprawde). I
      do tej pory meczymy sie z karta "nieplatnicza" (tylko takim bankomatowym
      badziewiem).

I na pewno byla opcja, zeby nie podawac swoich danych w drukowanej wersji,
      dostepnej bodajze w lokalnych bibliotekach.

Ps. Czy te regulacje nie sa rozne w roznych councilach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka