lee.loo 09.11.05, 22:22 Mam do Was pytanie: Czy osoba,która ma paszport w Home Office (stara sié o obywatelstwo) moze poleciec samolotem (liniam typu ryan air)do Pólnocnej Irlandii? jaki bedzie jej potzrebny dokument? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagienkaa Re: bez dokumentów 09.11.05, 22:24 www.ryanair.com/site/EN/faqs.php?sect=pid&quest=photoid jak masz dowód to możesz z nim jechać. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: bez dokumentów 09.11.05, 23:46 Jak pisze Jagienka, moze byc dowod osobisty. Poza tym warto pamietac, ze kiedy ma sie zamiar leciec samolotem nawet w obrebie tego samego panstwa, zawsze wymagany jest dokument ze zdjeciem. Pisze, bo czasem zdarzaja sie osoby, ktore mysla, ze jak nie leca poza granice panstwa to nie musza miec takiego dokumentu i ktorych nie chca w rezultacie wpuscic na poklad samolotu lecacego np. z Londynu do Manchesteru. Odpowiedz Link
lee.loo Re: bez dokumentów 09.11.05, 23:53 niestety nie chodzi o mnie, tylko o przyjaciólké, która nie jest z UE i boi sie leciec, bo paszport w Home office a ID z pastwa nie nalezacego do unii Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: bez dokumentów 09.11.05, 23:58 Oj, jak kolezanka nie jest z EEA, to niech sie nawet nie wybiera bez paszportu :( Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: bez dokumentów 10.11.05, 00:03 Kurcze, tak sie caly czas zastanawiam czy sie da to jakos przeskoczyc, ale chyba nie. A moze ma wystarczajaco duzo czasu, zeby jej ten paszport z Home Office odeslali? Odpowiedz Link
lee.loo Re: bez dokumentów 10.11.05, 00:43 No wlasnie w tym caly problem,ze chcemy sie wybrac ze znajomymi na ten weekend do irlandii pol. Ja bylam przekonana,ze jezeli jest to terytorium GB nie powinna miec klopotów,bo nie opuszcza jej terytorium. Ale wlasnie sobie uswiadomilam,ze jakies ID _musi_ miec. Paszport w home office, prawo jazdy i dowód ma ichniejsze, wiec boje sie,ze ja odesla. Ale z drugiej strony bedzie to domesttic flight, wiec jest pytanie czy mozliwe jest by mogla miec klopoty z tego powodu?nie chce ,zeby przeze mnie stracila szanse na obywatelsto Odpowiedz Link
jagienkaa Re: bez dokumentów 10.11.05, 08:25 lee.loo w tym linku jest napisane wyraźnie że na WSZYSTKIE loty musi mieć ID. Home Office odsyła paszport w nagłych przypadkach, ale to trochę trwa. Odpowiedz Link
princessjobaggy Re: bez dokumentów 10.11.05, 13:34 lee.loo napisała: > No wlasnie w tym caly problem,ze chcemy sie wybrac ze znajomymi na ten weekend > do irlandii pol. Ja bylam przekonana,ze jezeli jest to terytorium GB nie > powinna miec klopotów,bo nie opuszcza jej terytorium. Lee.loo, Irlandia Pn nie jest czescia GB. Poza tym w linku podanym przez Jagienke jest wyraznie napisane, ze dokumentem ze zdjeciem, innym niz paszport, moga poslugiwac sie tylko obywatele panstw EEA (lacznie z domestic flights, czyli lotow w obrebie UK): All passengers must present valid photo identification at check-in for all flights. The only acceptable forms of photo-ID on Ryanair flights are: A valid passport A valid Government issued National Identity Card issued by a European Economic Area (EEA) country. Only the following countries from the EEA issue National Identity Cards which are acceptable for carriage: Austria, Belgium, Finland, France, Germany, Greece, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Hungary, Italy, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Netherlands, Malta, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spain, Switzerland. A valid European Economic Area (EEA) driving licence with photo presented by an EEA national IS ONLY ACCEPTABLE for travel on domestic flights i.e. internal flights within the UK, internal flights within Italy and UK-Republic of Ireland- UK routes. Odpowiedz Link
lee.loo Re: bez dokumentów 10.11.05, 15:16 princessjobaggy napisała: >Lee.loo, Irlandia Pn nie jest czescia GB. masz racje.dzieki za zwrocenie uwagi. mialam na mysli zjednoczone krolestwo. No i dopiero dzis rano dokladnie przeczytalam link od Jagienki, rzeczywiscie tak jest jak piszesz.dzieki czyli z wycieczki do NI nici, szkoda moze innym razem. to w takim razie co polecacie na wypad z grupa przyjaciól na 5 dni? mam 2 godz do wymyslenia trasy. jutro lub w sobote wyruszamy, bedzie nas 4 osoby (2 pary), ale pogoda jest do bani i nie mam zupelnie pomyslu ;( zaraz pzrejze watek turystyczny i ulubione www, moze tam mnie natchnie dzieki za wszsytkie odpowiedzi, sorki za ignorancje Odpowiedz Link
jagienkaa Re: bez dokumentów 10.11.05, 18:54 a w jakie strony chcesz jechać? mnie się podobało w Lake District i oczywiście Szkocja... Odpowiedz Link
lee.loo Re: bez dokumentów 10.11.05, 19:59 chyba troche za daleko. myslaam o midlands, moze wpadniemy zobaczyc robin hooda, no i chcialabym zobaczyc "muncheste" ;) wszystko po drodze na pln z londynu, cos szczegolnie polecasz, bo o ile sie nie myle to jeses z Notthingham,prawda. Do szkocji troszke za daleko, do lake district chyba tez, a jedziemy samochodem i to ja bede prowadzic, tak mnie wyrolowali Odpowiedz Link
jagienkaa Re: bez dokumentów 10.11.05, 20:15 powiem Ci szczerze że w moich okolicach to nie ma nic ciekawego, chociaż to są ładne okolice, np Chatsworth House, ale możesz zrobić tak, że z moich okolic można pojechać uroczą drogą A6 przez Peak District Park-Buxton-Macclesfield - do Manchesteru. Ta droga prowadzi przez bardzo ładne pagrórki, i mija najwyżej położony pub w Anglii:) Odpowiedz Link
jaleo Re: bez dokumentów 10.11.05, 20:23 jagienkaa napisała: > ale możesz zrobić tak, że z moich okolic > można pojechać uroczą drogą A6 przez Peak District Park-Buxton-Macclesfield - > do Manchesteru. Ta droga prowadzi przez bardzo ładne pagrórki, i mija najwyżej > położony pub w Anglii:) A ja myslalam, ze najwyzej polozony pub w Anglii to jest Tan Hill w Yorkshire Dales, ten, w ktorym krecono "The American Werewolf in London". A Peak District jest rzeczywiscie przepiekny. Odpowiedz Link
jagienkaa Re: bez dokumentów 10.11.05, 21:31 ewa chyba masz rację, bo tu piszą że drugi co do wysokości: www.beerintheevening.com/pubs/s/25/2584/Cat_and_Fiddle_Inn/Macclesfield Odpowiedz Link
jaleo Re: bez dokumentów 10.11.05, 22:22 jagienkaa napisała: > ewa chyba masz rację, bo tu piszą że drugi co do wysokości: > www.beerintheevening.com/pubs/s/25/2584/Cat_and_Fiddle_Inn/Macclesfield W Macclesfield to chyba jeszcze moja noga nie postala, jakos zawsze nie po drodze. Przyjaciel mojego meza z czasow rowerowych mieszkal na farmie kolo Clitheroe, wiec raczej jezdzilismy w tamte okolice. Teraz sie przeprowadzil do Szkocji, a nie mamy innych znajomych ani rodziny w okolicach Manchesteru. W Peak District tez juz nie bylam bardzo dawno. Moze sie wiosna wybierzemy. Do Yorkshire Dales za to czesto zagladamy, bo od nas to wycieczka na jeden dzien. Ten pub w Tan Hill jest niesamowity, bardzo atmosferyczny. Jak ktos ogladal ten film wyzej wspomniany, to jest taka scena na poczatku, kiedy oni wchodza do pubu pod nazwa Slaughtered Lamb - to jest wlasnie Tan Hill. Odpowiedz Link
deszczowawyspa Re: bez dokumentów 10.11.05, 00:16 hmmm nie wiem ale mi powiedzieli zebym nigdzie nie wyjezdzala bo inaczej cofna wniosek o obywatelstwo i pieniedzy nie oddadza. Moze jest to inaczej jak sie leci do Irlandi pol, ale warto zadzwonic i sie zapytac-tak na wszelki wypadek;)oczywiscie wczesniej trzeba sie dodzwonic:) A i jeszcze jedno mam 2 nazwiska (na bilecie byly2) a w paszporcie tylko jedno, wiec kazali mi pokazac w easyjet swiadectwo slubu. Odpowiedz Link
basia313 Re: bez dokumentów 10.11.05, 13:48 Znam POlakow, ktorzy tak latali pomiedzy UK i Irlandia (nawet nie Pn tylko Irlandia), bo tu ludzie moga poruszac sie bez paszportow. Niektorym sie udawalo, bo sprawdzanie przy wjezdzie bylo znikome. Nie pamietam tylko czy mieli jakies inne dokumenty tozsamosci ze zdjeciem, wiem natomiast na 100% ze wlasnie im sie konczyla wiza(a bylo to kilka lat temu), wiec chcieli choc turystyczna miec. Glowy juz za to teraz nie dam, ale rozumiem skad to pytanie, bo wlasnie przy przejazdach miedzy UK i Irlandia nie bylo wielkiej kontroli (moze teraz sie to zmienilo po 7/7). Odpowiedz Link