Dodaj do ulubionych

jakie ziemniaki na placki?!?!

20.01.06, 19:47
Jestesmy wielkimi wielbicielami plackow ziemniaczanych - musza byc
przynajmniej raz na dwa tygodnie!!! Ale zawsze musimy bawic sie w odciskanie
nadmiaru wody! I to ile tej wody! Na nas dwoje Artur sciera... 2,5 kg
ziemniakow!!! Powaznie! Moze wiecie, jaka odmiana najbardziej nadaje sie na
placki? Ktore sa najmniej wodniste? Tyle ich jest... Probowalismy z roznymi i
jakos do tej pory nie trafilismy na te wlasciwe.. Dzieki z gory i pozdrawiamy!
Obserwuj wątek
    • natalia.brzeska Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 19:50

Mi najlepiej wychodzą ze zwykłymi najtańszymi z Sainsburys "All
      purpose/Basics".
      Nie narzekałam też na "baking potatoes".
      • patch_of_heaven Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 20:01
        Potwierdzam - 'basic' z Sainsbury's sa dobre - ja lubie placki male ze smietanka
        albo z tzatziki, a najbardziej duzego placka po wegiersku albo z chicken curry
        (w puszce z Sainsbury's - pychota)
        • natalia.brzeska Gypsy pancake 20.01.06, 20:10

U nas ten po wegiersku nazywa się "po cygańsku" i to jest właśnie mojego
          ulubiony :-)

Robię też z sosem pieczarkowo-bekonowym a także śmietaną i wędzonym
          łososiem...mmmniaaam.
      • glasscraft Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 20:47
        natalia.brzeska napisała:

>
        > Mi najlepiej wychodzą ze zwykłymi najtańszymi z Sainsburys "All
        > purpose/Basics".

Ja tez potwierdzam - dziala za kazdym razem
    • leggetta jakosc ziemniakow 20.01.06, 21:17
      czy Wam tez ziemaniaki robia sie sine? ja juz probowalam wielu odmian i zawsze
      piluje aby byly brytyjskie a niestety ich jakos pozostawia wiele do zyczenia.
      zwykle po prostu odechciewa sie jesc - obieram sa ladne a zaraz po ugotowaniu
      maja ciemne plamy i wiekszosc nadaje sie do wyrzucenia. z tego powodu czesto
      unikamy ziemniakow..
      • natalia.brzeska Re: jakosc ziemniakow 20.01.06, 21:20

yyy sine po ugotowaniu? Nie, nie zauważyłam tego. Moze spróbuj tych z serii
        basics? ;-)

I wiecie co jeszcze jest w nich dobre? że nawet 3 tyg po terminie ważności są
        jeszcze dobre :-)
    • hopplik ziemniaczany przepis 20.01.06, 21:58
      jeśli lubicie placki spróbujcie baking potatos z masłem czosnkowym i
      pietruszką, proste i pycha. Równej wielkości (nie obrane) ziemniaki należy
      gotować z 15 min w osolonej wodzie. Następnie ponakłuwać widelcem, każdy
      zawinąć w folię i do piekarnika. Piec w zależności od wielkości ok. 50 min.
      Masło niezbyt zmrożone zmiksować lub wymieszać widelcem z dużą ilością
      wyciśniętego czosnku i posiekaną natką. Gorący upieczony ziemniak należy tylko
      przekroić i potraktować masłem.
      • hopplik Re: ziemniaczany przepis 20.01.06, 22:10
        ups, bład się wkradł, nie zamierzony
        Jak wyjechałam, to błędy w ojczystym języku mi się pojawiać zaczęły, z braku
        praktyki w pisaniu jak sądzę
        Gdy wróciłam to angielski traci. ortografia kiepska, spelling również :((
    • jaleo Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 21:59
      A jak sie robi ten placek po wegiersku?
      • natalia.brzeska Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 22:08

jaelo, Ty nawet nie wiesz co tracisz!

Smażysz duży placek (taki na całą patelnię jak omlet). Do środka dajesz gulasz
        z wieprzowiny i składasz placek na pół. Na wierzch trochę śmietany.
        Ale można robić małe placki (mój właśnie takie woli) i polać gulaszem.

Kroję wołowinę na kawałki i smażę szybko i krótko na mocno rozgrzanej oliwie z
        oliwek.
        Potem smażę cebulę pokrojoną w wiórka, paprykę pokrojoną w paski, można dać
        marchewkę w słupkach i pieczarki.
        Robisz sos. OK, ja nie mam czasu ani ochoty się cackać więc robię z sosu
        gulaszowego Knorra (ale nie mówić nikomu na forum "Kuchnia ;-) Do tego dodajesz
        usmażoną wołowinę i gotujesz jakieś 2 godziny, aż zmięknie. Po ok 1,5 godzinie
        dodajesz warzywa i też je gotujesz do miękkości.
        Miód w gębie!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=21435539&wv.x=1&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28808973&wv.x=1&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25537694&wv.x=1&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31541141&a=31541141
        • jagienkaa Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 22:25
          teoretycznie placki też można zrobić z pomocą wujka Knorra:) ale mi smakują
          tylko z gulaszem (wujka Knorra ...).
          Mnie placki tutaj nie wychodzą, zawsze w środku są niedosmażone:(
          • lee.loo Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 20.01.06, 22:28
            troche się wstydze przyznać ,ale ja to lubie placki ziemniaczane ze śmietaną i
            cukrem
            • tuti TAK Dla lee loo 21.01.06, 09:07

• lee.loo Re: TAK Dla lee loo 21.01.06, 13:03
                placki z samym cukrem też lubię. a śmietana to taka wariacja na temat :)
                • kabushka Re: TAK Dla lee loo 21.01.06, 14:27
                  Dziewczyny, dzieki za rade - kupilismy dzisiaj te ziemniaki, ktore polecalyscie
                  (basic z Sainsbury. Rzeczywiscie sa najlepsze ze wszystkich, ktore do tej pory
                  testowalismy! Skonczyly nie jako placki, ale jako... kartacze! Pychota!
                  Pozdrawiamy i jeszcze raz dzieki!
                  • eballieu Re: TAK Dla lee loo 21.01.06, 14:56
                    Obawiam sie, ze musisz napisac forumowiczom co to sa kartacze. Gdyby nie ojciec
                    z Suwalszczyzny i cala jego rodzina to ja nie iwedzialabym. Na MAzowszu nei
                    znaja.
                    A placki ziemniaczane z cukrem lubie tez. Po wegiersku uwielbiam. Ale musza byc
                    robione na swiezo, nie moga byc odgrzewane. Bo ja lubie chrupiace.
                    • kabushka Re: TAK Dla lee loo 21.01.06, 23:47
                      Juz pisze, co to sa kartacze :-)... To sa takie jakby kluski ziemniaczane z
                      mieszanki surowch i gotowanych ziemniakow w odpowiednich proporcjach,
                      nadziewane mielonym miesem i gotowane w wodzie z dodatkiem majeranku. Podaje je
                      sie roznie: my jemy je z podsmazona cebulka i boczkiem. Niebo w gebie!!!
                      Szkoda, ze nie mam jak zamiescic tu zdjecia, bo zrobilam im dokumentacje! :-)
                      Po pierwsze, zeby pochwalic sie Rodzince i podraznic ich widokiem takich
                      rarytasow, a po drugie pobawic sie naszym nowym, bombowm aparatem... Pochwale
                      sie i Wam: kupilismy cyfrowa lustrzanke Nikona 5D!!! Cudo! No i teraz pstrkamy
                      co i gdzie popadnie... Czubki...
                      • jagienkaa Re: TAK Dla lee loo 22.01.06, 20:58
                        a kartacze to nie są pyzy (z mięsem)? nie chodzi mi o te drożdżowe.
                        • lee.loo albo kluski śląskie? n/txt 22.01.06, 22:51
                          • jagienkaa Re: albo kluski śląskie? n/txt 23.01.06, 08:25
                            nie, kluski śląskie są tylko z ziemniaków, jeszcze są klusko szare robione
                            właśnie na pół z tartych lub gotowanych ziemniaków ale one farszu mnie mają.
                            • tuti Re: albo kluski śląskie? n/txt 23.01.06, 08:38
                              slaskie to sa z gotowanych ziemniakow, jak koptyka, tyle ze kopytka sa z
                              normalnej maki dodatkiem, a slaskie z dodatkiem ziemniaczenej.
                              tak?
                              pierwsz slysze o kartaczach:) fajne;)
                              • eballieu Regionalizacja:-) 23.01.06, 09:06
                                Kartacze sa wieksze niz pyzy ziemniaczane. Kartacze czesto, przynajmniej u
                                mojej rodziny sa wielkosci malej dloni. Takei same jadlam nie tylko na
                                SUwalszczyznie, ale i u przyjaciolki w okolicach Olecka. WIec moze kartacze
                                wszedzie sa wielkie?
                                • jagienkaa Re: Regionalizacja:-) 23.01.06, 18:30
                                  www.wrotapodlasia.pl/pl/potrawy/Kartacze.htm
                                  www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+stole/kartacz.htm - a tu
                                  ładne zdjęcie:)
                                • agazat Re: Regionalizacja:-) 23.01.06, 22:17
                                  Obila mi sie tez o uszy nazwa zeppeliny, ale nie pamietam, czy u mnie w
                                  kieleckim tak wlasnie nazywano kartacze. Dla mnie to zawsze byly pyzy z miesem,
                                  ale milo nadac im ladniejsza nazwe.
            • kasia799 Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 23.01.06, 18:12
              A placki ziemniaczane ze smietana i cukrem to wstyd? ;-)
              No to sie czerwienie!!!
              Tez lubie

A jadlyscie kiedys placek po zbojnicku? Pycha
              To chyba cos podobnego do tego wegierskiego czy cyganskiego
              • jagienkaa Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 23.01.06, 18:26
                cygański, węgierki i zbójnicki w sumie wszystko to samo (z gulaszem) tylko
                różnie doprawiają i nazywają
                ja placków ziemniaczanych nie lubię na słodko
                a co do różnic między pyzami, pierogami itp pogrzebię wieczorem w Kuchni
                Polskiej i zobaczę.
                • jagienkaa Re: jakie ziemniaki na placki?!?! 23.01.06, 22:37
                  cytuję za Kuchnią Polską:
                  "jedną ze specjalności kuchni polskiej są kluski z ciasta z tartych surowych
                  kartofli(..). Odmianą takich klusek są pyzy z ciasta, w którym połowa ciasta
                  została starta na surowo, a połowa zmielona po ugotowaniu(...)"
                  A kluski śląskie robi się z ugotowanych ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej,
                  mąki pszennej (koniecznie z dziurką!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka