01.02.06, 14:08
jakie miejsca/ biura podrozy mozecie polecic? a jakies, od ktorych lepiej
stronic? zastanawiam sie gdzie sie w tym roku wybrac. doswiadczenia z biurami
podrozy i zorganizowanymi wczasami mam zerowe, do tej pory to byl zawsze
pociag/ autostop/ samolot i namiot :) niestety, czasy 2-3 miesiecznych
wakacji juz za mna, a jesli moge wyjechac tylko na 2 tyg to chyba wole zeby
wyszystko bylo zoragizowane, a ja moglabym sie tylko lenic :)
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: wakacje 01.02.06, 15:00
      to raczej nie dla Ciebie wakacje, ale nigdy nie wiadomo, może się komuś przyda.
      W zeszłym roku byliśmy w Toskanii (Włochy). Najpierw zarezerwowaliśmy willę
      przez tę stronkę: www.totuscany.ie/ - byliśmy bardzo zadowoleni z
      obsługi, kontaktu itp. Loty do Pisy rezerwowaliśmy przez www.jet2.com/ -
      też byliśmy zadowoleni z tej lini, lot był o czasie i wszystko dobrze
      zorganizowane. Na miejscu niestety trzeba było wynająć samochód. Mieszkaliśmy w
      tej willi www.siena.be/primagb.htm (w rzeczywistości wszystko jest
      ładniejsze) - i prawie codziennie robiliśmy wypady na zwiedzanie (Florencja,
      Pisa, Volterra, San Gimingnano) i okoliczne piękne miasteczka. To były chyba
      najlepsze nasze wakacje (poza Australią) - w tym roku jedziemy tam znowu!
      • hopplik Re: wakacje 01.02.06, 15:38
        naprawdę świetna jest Sardynia, oglądnij zdjęcia na :
        www.fotodisardegna.it/archivit.htm
        od kilku lat w San Teodoro spędzam wakacje, nie jest to kurort( te omijam
        szerokim łukiem), tylko malutkie miasteczko- port, a ja żeglowanie uwielbiam
        z uwagi na przepiękne okoliczności przyrody ;) polecam, plaże marzenie i z
        ciepłej, czyściutkiej wody się wychodzić nie chce (nawet we wrześniu, kiedy
        ceny są przystępniejsze)
        tak jak Jagienka zwykle zwiedzam jeszcze coś dodatkowo w Toskanii, Werona jest
        przepiękna, Florencja mnóstwo atrakcji dla miłośników M. Angelo itp.
        dom wynajmujemy w Interhome
        mnie się jeszcze Mauritius marzy, bo mimo,że to Afyka bez szczepień podobno
        można tam się wybrać.
        To za kilka lat jak dzieciaki będą gotowe na wielką wyprawę.
        • hopplik Re: wakacje 01.02.06, 15:52
          w Interhome właściwie w całej Europie można wynając willę z basenem, dom czy
          apartament. Wynajmowałam od nich apartament w Cannes, dom w Prowansji, dom w
          Normandii i mieszkanie w Austrii zimą. Duży wybór i dla mnie lepsze rozwiązanie
          od wycieczkowo-wczasowego charakteru wyjazdów z biurami podróży.
          • eballieu Re: wakacje 01.02.06, 16:23
            Wynajecie domu/mieszkania tak - jesli poza sezonem. Nie wiem co ludzie maja na
            mysli okreslajac - to byla super willa, ale ja moge jezdzic na wakacje tylko w
            szystach sezonu, tak maz ma zawsze urlop. I niestety wtedy na wynajecie willi
            to trzeba od 2 do 3 tysiecy funtow za tydzien przeznaczyc.
            Jesli pytasz o opinie biur podrozy tutejszych, to ja korzystalam juz 3 razy z
            Sovereign. Raz skorzystalam z First Choice broszury i ... niemilo bylam
            zaskoczona, kiedy placac 120 euro za jedna dobe zostalam umieszczona w pokoju ,
            na ktorego drzwiach wisial cennik i wychodzilo, ze w tym okresie pokoj
            kosztowal 60 euro. Tak tez wygladal, do pokoju o standardzie 120 euro we
            Francji to mu duzo brakowalo. Jeszcze tego samego dnia nas przeniesiono. Ale
            nie obylo sie bez awantury.
            Kiedy mialam 3 miesiace wakacji i budzet musialam rozliczyc na trzy miesiace,
            to jezdzilam jak dzikus. Piekne to byly czasy. Dzis kiedy mam 6 tygodniu urlopy
            w roku do wspolnego wykorzystania i dziecko wiec ze wzgledu na to ostatnie nie
            jezdze juz na zasadzie - kupuje przelot i co znajde to bedzie. A to byly suiper
            wakacje we dwoje. Kupowalismy bilet do danego kraju, wynajmowalismy autko i
            hulaj dusza!
            Poza tym, ani ja ani maz nie lubimy gotowac na wakacjach, robic sniadan, lubimy
            byc obsluzeni. Stad wole hotel, pensjonat. Bo jak jeszcze w wynajetym domu
            musialabym do tych 2 tys futnow tygodniowo dorzucic serwis w stylu snidanie, to
            hmmmmm, jednym slowem maloby mi sie to oplacalo.
            Mielgo planowania. Widze nie tylko ja zaprzatam sobie tym glowe.
            • natalia.brzeska Re: wakacje 01.02.06, 18:21

Polecam www.lastminute.com My z tej strony kupilismy tygodniowe wakacje w
              Egipcie. Za wszystko (hotel Marriott 5 * wyzywienie HB, ubezpieczenie,
              transfery itd itp) zaplacilismy 249 GBP od osoby.

www.teletextholidays.com tez maja bardzo dobre oferty. Dzieki nim
              zarezerwowalismy hotel w Kornwalii.
            • hopplik Re: wakacje 01.02.06, 18:29
              eballieu,
              mnie się wydaje,chociaż mogę się mylić, że willą nazywa się na południu europy
              pewien standard domu, tzn. dodatkowo posiada on basen, czasami kort tenisowy,
              telewizor, itp.
              dotychczas zadnej willi nie wynajmowaliśmy, a to tylko dlatego,że zwykle
              posiadają one większą ilość sypialni niż nasze 2 skromne osoby i 1 bobas
              (drugiego jeszcze nie było) mogłyby potrzebować
              ja kieruję się nast. kryteriami: musi być czysto - bezwarunkowo. przytulnie, bo
              wakacje mają przyjemnością być, a nie ciężkim przeżyciem,
              w ciekawym miejscu, latem zdecydowanie blisko do morza
              dotychczas wybrałam: przytulny kamienny domek okolony trawnikiem z żywopłotem z
              rozmarynu, śniadania i kolacje jadaliśmy na zadaszonym drewnianym tarasie z
              kolumnami porośniętymi kwiatami, gdzie pożywiały się również kolibry (wcześniej
              nawet nie wiedziałam, że żyją one w europie), wyjście na plażę zaraz za
              ogrodzeniem
              inny kamienny dom, większy, z dużą kuchnią i jadalnią (prowansja), chociaż
              stary to bardzo ładny i wyremontowany, nie zbyt daleko Biot i Cannes
              mieszkanie z 2 sypialniami w Myrhoffen,Zillertal na szczycie wzgórza z widokiem
              na dolinę, ok. 5 min. samochodem do wyciągów. (Austria, gdzie większość pokoi i
              apartamentów , nawet 3 gwiazdkowych można w ciemno właściwie zamawiać - taki
              kraj)
              jeszcze Normandia, nowy dom niczym szczególnym się nie wyróżniający, poza
              tym,że blisko morza był. tez dosyć przytulny.
              no i Cannes, malutkie mieszkanko w kolonialnym stylu, z 5 min spacerkiem od
              Promenady i plaży
              we wszystkich miejscach nie było możliwości wykupienia wyżywienia, ale to dla
              mnie plus, bo wolę połazić np. po francuskim targu, i na obiad choć może nie
              codziennie wybrać się tam, gdzie mi się podoba. najlepszą w życiu pizzę
              zamówiliśmy tel. w budce przy ulicy w Cannes (za około 50 fr franc.)
              też wspominam z nostalgią wszystkie swoje wakacje pod namiotem i np.
              niezmiernie podobał mi się francuski zwyczaj biwakowania na campingu całymi
              rodzinami, nawet niemowlaki pod namiotem:) Zwykle na fr. południu w sierpniu
              jest zbyt gorąco dla małego dziecka (pod namiotem). Oni chowają się w
              przyczepach camp. z klimatyzacją. Przyczepy nie mam i raczej nie biorę tej
              opcji pod uwagę.

Ogólnie myślę,że wynajęcie owej willi jest super, szczególnie, jeśli ktoś
              planuje wyjazd w większym gronie. Moi znajomi jeżdzą od kilku lat razem, mają
              dzieciaki w podobnym wieku, ustalają dyżury i wzajemnie opiekują się swoimi
              pociechami. Nie jeździmy razem, bo różnica wieku jest między naszymi dziećmi
              zbyt duża. Nie chciałabym, by 3 latek kręcił się koło basenu z grupką 8-12
              latków, to mogłoby się źle skończyć.
              Dotychczas dobrze trafiłam i udane wakacje miałam. Podesłałabym zdjęcia, ale
              większość w tradycyjnej fomie jest, może zmobilizuję się kiedyś i zeskanuję.
              O wakacjach zawsze przyjemnie pogawędzić :)
              • aniaheasley Re: wakacje 01.02.06, 19:32
                hopplik, czy te domy znajdowalas na nethome?
                Sorry, ze sie podczepiam pod watek, ale dla mnie tez bardzo aktualny.
                Szukam czegos dla naszej piatki na druga polowe sierpnia na poludniu Europy,
                nad morzem, planujemy dojechac tam samochodem. Najchetniej Francja.
                • hopplik Re: wakacje 01.02.06, 19:50
                  www.interhome.com
                  nie wiem czy ze wzgl. ekonomicznych ceny w gb i pl się różnią, możesz spróbować
                  zamówić katalog (sama Francja to kilkaset stron ofert jest) z pomocą rodzinki w
                  pl i porównać
                  2 poł lipca i 1 poł sierpnia zwykle najdroższa jest, druga chyba już taniej
                • netimka Re: wakacje 01.02.06, 19:52
                  Mi sie w tym roku marzy sie portugalia na poczatku wrzesnia, ale jestem na
                  razie na etapie przegladania ;-).
                  Oprocz tego myslalam tez o tym pomaranczowym statku stelliosa co sie na
                  ogladalam w tv, dosc ciekawa i nie za droga forma zwiedzenia. Moze komus przyda
                  sie ich link...
                  www.easycruise.com/
                  • eballieu Re: wakacje 01.02.06, 22:04
                    A tym czasem smiem doniesc, ze nasze wakacje wlasnie zarezerwowane.
                    Tym razem jedziemy na Slowacje:-)
                    Mamy ochote na cos bardzo normalnego.
                    Tania niania dla dziecka:-) Grzebanie w sklepach z antykami, lokalne wina i
                    piwa, jedzenie a jakze tez. I wreszcie zaloze moje gorskie buty.
                    www.sojka.be
                    Nie ukrywam, ze wlascicielami sa nasi przyjaciele i to tez mialo wplywa na
                    decyzje o wakacjach tam.
                    Lubicie korzystac z namiarow znajomych,kogos z rodziny, z miejsc poleconych
                    przez nich? Ja bardzo czesto jezdze do miejsc poleconych przez innych. Gubie
                    sie w tej masie ofert.
                    • hopplik Re: wakacje 02.02.06, 11:11
                      pięknej pogody życzymy :)

jeśli chodzi o doświadczenia innych, chętnie korzystam z namiarów na sprawdzony
                      nocleg, dobra knajpkę itp.
                      natomiast wakacje planuję zawsze samodzielnie, jako że zwykle nie interesują
                      mnie sezonowe mody,
                      kilka lat temu wszyscy znajomi wyjeżdzali do Hiszpanii, później Grecji, teraz
                      Turcja, Egipt
                      ja odwrotnie - Hiszpanię odwiedziłam wtedy jak nie była na topie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka