Dodaj do ulubionych

Urban Detour czy A3 Pramette?????

20.04.06, 20:51
wiem wiem ze juz bylo o wozkach na tym forum ale please potrzebuje waszej
rady... czy macie doswiadczenie z ktoryms z ponizej wozkow, nie moge sie
zdecydowac!!! juz sie termin narodzin dzieciaczka zbliza a ja wciaz nie
wiem ;-00
pomiedzy:
Urban Detour 3 wheeler z Mothercare:
www.mothercare.com/invt/lx0511&bklist=ALBO
A3 Pramette z M&P:
www.mamasandpapas.co.uk/product_details.php?id=S0000007&type=S
Radzcie jesli macie doswiadczenie- please..
dzieki!
Ewa
Obserwuj wątek
    • joa33 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 21.04.06, 12:38
      Hej, w sprawie wozkow pisalam do Ciebie na poczte gazetowa (zajrzalas?). Moim
      zdaniem (a jestem fizjoterapeutka) niemowlak powinien byc wozony w gondolce - na
      plasko a nie w wozku, ktory ma fotelik samochodowy (dziecko lezy pod katem a nie
      na plasko)zamiast tradycyjnej gondolki. Takze urban odpada, no chyba ze dokupisz
      carry cot do niego (od niedawna maja to w mother care, ale to dodatkowy
      wydatek). Male bobo nie ma wyksztalconych krzywizn fizjologicznych (lordoza i
      kifoza) i dluzsze trzymanie go w wozkach z fotelikami samoch jest dla niego
      szkodliwe. Ale to jest moje zdanie i zdanie fizjoterapetow, z ktorymi mialam
      doczynienia w czasie studiow. Wiem, ze w UK jest teraz modne posiadanie wozka z
      fotelikiem, bo tak jest po prostu wygodniej. Nie wiem natomiast co sadza na
      temat ich szkodliwosci.
      Pozdrawiam
    • eballieu Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 21.04.06, 14:45
      Wyobraz sobie, jak wyglada Twoj dzien, kiedy juz macie dziecko.
      Wyobraz sobie co robisz z dzieckiem, jak spedzacie czas poza domem.
      I dobierz wozek dla dziecka rowniez do swoich potrzeb. Bo inaczej, to
      fizjoterapeuta bedzie predzej potrzebny Tobie, niz dziecku wozonemu w foteliku
      samochodowym.
      Ten wozek z Mothercare,ech dowalili niezle. ON WAZY 14 kilo!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Bez dziecka;-)
      Straszliwie sie projektant tego wozka popisal, zadbal o tego co bedzie ten
      wozek dzwigac od czasu do czasu;-)
      Gdzie mieszkasz? Bo to tez jest wazne jesli chodzi o wozek. Inny jest na
      uzywanie w miescie, a inny na wiejskie tereny.
      Jesli jestes z Londynu lub okolic, a rozgladasz sie za wozkiem mamas and papas,
      to znam hurtownie na BArking z ich produktami.
      Miejsce malo atrakcyjne, to po prostu dawna portowa hala, wiec jak nie lubisz
      jezdzic po takich okolicach to moze ci sie nie podobac. Z zewnatrz bardzo
      brudno. W srodku moze byc. Maja produkty M&P po dosc dobrych cenach.
      Ja kupilam tam wozek i meble dla dziecka, jakies dodatki. I juz kilka konikow
      na biegunach, ktore z pasja transportujemy na kontynent;-)
      Adres:
      Barking, Baby Direct Discount Warehouse, Unit 8 Cromwell Centre, 10 River Road,
      Barking, Essex
      tel. 02085070572
      Ja mam, 03 sport pushchair z M&P
      Jest dobry. Ale nie na wszystkie okazje. Wazy 7 kilo. Kosztowal razem ze
      spiworkiem cos okolo 130 funtow
      Dokupilismy spacerowke.
      Dopasuj wozek do waszej aktywnosci, do tego gdzie wychodzicie, gdzie ty lubisz
      spacerowac.
      • effata Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 21.04.06, 18:39
        Zgadzam się z Eballieu - wózek musi być wygodny i łatwy w obsłudze dla matki !!!
        Choć oczywiście nie woziłabym też dziecka przez pół dnia w foteliku (co tu jest
        nagminne i włos mi się na głowie jeży, jak to widzę) i na dodatek zasłoniętego
        folią przeciwdeszczową.
        Przy pierwszym dziecku miałam taką landarę (polską), że przeklinałam dzień, w
        którym ją kupiłam (choć dla dziecka był, owszem, wygodny). Poza tym naczytałam
        się, że samozwrotne koła są do niczego, co jest totalną bzdurą, bo właśnie są
        one dużym ułatwieniem (choć tu w Anglii nie widziałam innych).
        Ten Urban, to straszliwa kobyła (nie używałam, ale wielokrotnie widziałam) -
        osobiście bym odradzała.
        --
        Don't guess.
    • jagienkaa Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 21.04.06, 19:09
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583
      może przeszukaj wyszukiwarkę na tej stronie?
      • ewika-uk Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 21.04.06, 20:20
        mialam tego 3-kolowca urban detour,w dniu kiedy go kupilam mialam chyba
        zacmienie umyslu,ciezki,niby mial byc zwrotny,ale zakret trzeba bylo brac z 2
        metry wczesniej hih,nie na pewno nie polecam,za to tem drugi,nawet mi sie
        podoba i przy nastepnym dziecku kupie cos w tym rodzaju badz nawet taki sam
        (moze bedzie wtedy tanszy)pozdrawiam
    • jaleo Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 22.04.06, 00:32
      Ja gdzies czytalam (czy moze HV mi mowila, nie pamietam), ze w foteliku-
      nosidelku samochodowym niemowlak nie powinien przebywac dluzej niz 2 godz max.
      Na pewno nie kupowalabym wozka, ktory ma tylko stelaz i montuje sie na nim
      fotelik samochodowy. Ale chyba niewiele jest takich wozkow na rynku, ktore
      maja tylko stelaz.

Ja mialam Graco (ale nie pamietam, ktory model konkretnie), w ktorym byl
      fotelik-nosidelko, ale montowalam go do wozka tylko w wyjatkowych wypadkach,
      np. jak mi dziecko zasnelo w samochodzie i na chwile wpadalam gdzies do
      sklepu. Normalnie na spacer uzywalam zamontowanego w tym wozku "pokladu"
      takiego calkiem na plasko, ktory potem dla wiekszego dziecka mozna uksztaltowac
      na "krzeselko".

Chcialam jeszcze dodac, ze przy kupowaniu fotelika-nosidelka samochodowego dla
      niemowlaka, trzeba go koniecznie sprawdzic najpierw w samochodzie, bo nie
      wszystkie modele pasuja do wszystkich typow siedzen. Moj np. ma siedzenia
      jakby "wybrzuszone" na brzegach, i nosidelka z zaokraglona podstawa odpadaja,
      bo za bardzo sie kolebia. Ale np. w samochodzie mojego meza leza OK.

W sklepach Mothercare zwykle maja kogos w obsludze, kto jest przeszkolony w
      montowaniu tych nosidelek, tak przynajmniej jest w naszym lokalnym Mothercare
      World.
    • kate1975 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 22.04.06, 10:23
      Ja nie polecam Urban Detour. Jest ciezki (szczegolnie uciazliwe jezeli bedziasz
      musiala go codziennie znosic z pietra) a poza tym jest za szeroki zeby wjechac
      nim przez przednie drzwi do autobusu, wiec kazdorazowo musisz prosic kierowce
      zeby Cie wpuscil przez srodkowe.
    • mimbla.londyn Do Wysokieobcasy7 22.04.06, 15:07

Hej! Wiem,ze to troche "obok"tematu,ktory poruszylas... Ale skoro juz niedlugo
      Twoj dzieciaczek sie pojawia : wczoraj wpadla mi w oko ksiazka "Odrodzone
      narodziny"Michel Odent www.nepo.pl

I tak juz pol serio :
      w Londynie jest klinika porodow rodzinnych(209 Great Portland Street)
      Jedna z kolezanek tam urodzila swoje blizniaczki,klinika specjalizuje sie w
      cesarskich,jest fantastyczna opieka i personel specjalistyczny.
      Trzymaj sie cieplutko! Powodzenia i pozdrowienia!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      NIE MA ROZPUSTY WIEKSZEJ NIZ MYSLENIE.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      • eballieu Re: Do Wysokieobcasy7 22.04.06, 20:46
        10 tys funtow kosztowala rok temu tam cesarka "na zyczenie";-)
        Pozniej jeszcze za kazda dobe trzeba doliczyc 800 funtow za nocleg i opieke.

I jeszcze jedno - ja po pierwszym dziecku wiem, ze wozek to wcale nie taki
        glupi szczegol, nad ktorym nie warto sie zastanawiac.
        Dla aktywnych osob, czesto wychodzacych poza dom, to jeden z wazniejszych
        zakupow dla dzieciaka.
        Musi poza wygoda i bezpieczenstwem dziecka, uwzgledniac preferencje i styl
        zycia tego opiekuna, ktory najczesciej bedzie wozka uzywal.
        Ja np. wiem, ze nasz trzykolowiec zupelnie nie nadaje sie do wyjscia na kawe,
        restauracji. A ze wychodzimy czesto, ot przy nastepnym dziecku uwzgeldnie i ten
        szczegol. Stad tez zakupilam dodatkowo spacerowke.
        Szkoda tez, ze wszystkie te wozki tak nisko sadzaja dziecko, praktycznie na
        wysokosci tlumnika samochodu. Dla zyjacych w miescie i spacerujacych duzo po
        miescie, fajnie byloby posadzic dziecko ciut wyzej.
        Dzis na rynku chyba tylko firma Stokk ma cos z siedliskiem czy gondola nieco
        wyzej niz standardowe wozki. Tylko zakup tego wozka to chyba wydatek okolo 900
        euro.

Nigdy nie zapomne, jak moja siostra kupila pierwszy wozek, ktory wybral jej
        maz. Bylo to juz kilka lat temu. Oj solidny, sztywny, ciezki, nie do rozwalenia
        i zuzycia;-). Juz po miesiacu wozek siostra sprzedala innemu, ktory takiego
        czolga chcial, a sama wybrala cos co lekko i przyjemnie jej sie uzywalo.

Zycze jak najbardziej udanych wyborow. I jak najmniej przeszkod do pokonywanie
        z wozkiem:-)

• greentea2 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 22.04.06, 15:34
      Tu masz forum o wozkach forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462. Pamietaj, ze
      mamasandpapas to angielska wersja peg perego.
      Ja wlasnie zamowilam caly zestaw z tej firmy, ma swietne opinie.
      Dziecko w foteliku samochodowym moze spedzic co najwyzej dwie godziny, na poczatku tylko 20
      minut. Zauwazylam, ze wiekszosc rodzicow uzywa teraz fotelikow zamiast gondoli, a to jest bardzo
      niewskazane. Gondole z peg perego moga byc uzyte na poczatke zamiast fotelika, mozna je
      zamontowac na tylnym siedzeniu, trzeba tylko dokupic do tego specjalny zestaw. Wlasnie tak
      zamierzam wozic moje dziecko na dluzsze wyprawy.
    • hanula Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 22.04.06, 16:24
      Wiesz co, najważniejsze, żeby ci się mieścił do bagażnika samochodu. Jeśli oba
      ci się mieszczą, to kup ten ładniejszy. Z perspektywy dwóch dzieci i trzech
      wózków - naprawdę za dużo czasu spędzamy głowiąc się nad takimi szczegółami.
    • wysokieobcasy7 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 22.04.06, 23:10
      dzieki dziewczyny niesamowicie pomocne jestescie!!! nigdy nie slyszalam o tym
      iz zdiecka nie mozna w foteliku samochodowym wozic po urodzeniu (ale to z tego
      wzg ze w ogole malo slyszalam o opiece nad dzieckiem ;-)) i rada ta jest b
      pomocna.
      no i te wasze opinie n/t urban detour ciezkosci- fakt ma 14 kg w porownaniu do
      9kg Pramette z M&P.
      mam pytanie- jak jest 'gondola' po ang? bo wszedzie piszecie iz dziecko nalezy
      wozic w tej gondolce i zastanawialam sie wiec jak to bedzie po ang?

i dzieki ebalieu za te namiary do hurtowni z M&P!!! tak jestem z londynu i na
      100% sie tam w nastepny weekend z mezem wybierzemy- to jest dokladnie po
      drugiej stronie rzeki od nas wiec dzieki!!!! jestem tzw maniaczka produktow
      M&P ;-))i juz (szkoda ze si epospieszylam..) kupilam nursery mebelki z M&P i
      kilka innych 'sprzetow' ie playmat,bouncer i wlasnie jestem na etapie
      wybierania nursery interior collection. wlasnie! czy ten warehouse na Barking
      posiada rowniez nursery interiors? ughh waham si epom Millie & Boris, Zeddy &
      Rhubarb or Barnaby Bear.. to dla dziewczynki ;-)) ale chcialabym cos
      neutralnego abym w razie czego ;-)) dla chlopca tez mogla uzyc czy przy
      kolejnym dziecku.. sorry tak zboczylam z tematu..

ale dzieki za rady, teraz juz jestem zdecydowana co do wozka i zakupimy A3
      Pramette z M&P dzieki waszym radom!
      Ewa
      • joa33 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 25.04.06, 10:51
        Wozek gleboki, czyli gondolka to pram po angielsku. Pozdrawiam
        • agazat Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 26.04.06, 09:49
          Zgadzam sie z eballieu, ze trzeba dostosowac wozek do warunkow zyciowych swoich
          i dziecka. Ja uzywalam Urban Detour i bylam zachwycona, ale
          - nie musialam go dzwigac na wysokie pietra
          - baaardzo rzadko skladalismy go do samochodu (jeszcze wtedy sama nie
          prowadzilam, w gre wchodzily tylko piesze wycieczki)
          - mieszkamy niedaleko New Forest i duze gumowe kola sprawdzaja sie swietnie gdy
          jezdzimy tam na spacery (to chyba byla glowna przyczyna, dla ktorej kupilismy
          ten wozek)
          - dziecko wcale nie musi jezdzic w foteliku (na spacer znaczy sie, nie w
          samochodzie) - srodek wozka rozklada sie niemal na plasko, fotelik pakowalismy
          osobno do samochodu i tam juz zostawal, przenosilismy tylko malucha.
          Do prowadzenia jest lekki, zwrotny (ja bynajmniej nie zauwazylam, aby byl
          trudny w manewrowaniu), ale nie wyobrazam sobie tego wozka w wiekszym miescie i
          dla matki, ktora czesto jezdzi z nim samochodem. Teraz moja mala ma spacerowke-
          parasolke, ktora sie latwo i lekko sklada do samochodu, ale do lasu nadal
          wyciagamy UD, bo nic go na tym terenie nie pobije. :)
      • pyza_uk Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 26.04.06, 11:10
        Ewa - godnola do wozka to po ang. carry cot (carrycot). Jest wiele firm ktore
        produkuja wozki do ktorych mozesz to dokupic, np Jane czy bebe confort.
        Mamas&Papas tez to robi:
        www.mamasandpapas.co.uk/range.php?id=121
      • mama5plus Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 26.04.06, 12:52
        Ja tylko dodam na wszelki wypadek (bo nie wiem czy Cie dobrze zrozumialam), ze
        noworodka w foteliku jak najbardziej mozna wozic. Tylko z umiarem oczywiscie.
        I TRZEBA, jesli go przewozisz w samochodzie. Te foteliki sa dobrze
        wyprofilowane i na pewno krzywda sie dziecku nie dzieje jesli wgranicach
        rozsadku to bedzie. Ja nie wiem czy ktos wozi caly dzien. Nigdy za zadna matka
        nie chodzilam zeby sprawdzic ;), ale na pewno jest pomocny taki travel system
        (excuses-moi le mot ;-p) jesli sie ktos porusza autem i pozniej np. musi z
        niego wysiasc, przejsc gdzies juz z wozkiem - wtedy mozna na ten czas wyjac
        spiace dziecko razem z fotelikiem i przypiac fotelik do wozka nie budzac
        malucha przy okazji.
        Przyznaje, ze czasem mi tego brakowalo, ale ja malo jezdze wiec sie obylo bez.

Co innego jesli taka matka mieszka w centrum miasta i to dziecko wozi w
        foteliku przypietym na wozku i na spacery do parku, i na zakupy i jeszcze w
        domu maluch pol dnia w nim spedza. No ale nie znam takiej akurat wiec tylko
        teoretycznie;)

tez sie zgadzam, ze wozek trzeba dopasowac do potrzeb i stylu zycia.
        Mielisny kiedys Bebecar`a classic czyli pompowane kola, gondola na plasko-
        sprawdzal sie na chodniku a jednoczesnie mieszkalismy juz w domku wiec nigdzie
        nie musialam wnosic. Nie sprawdzal sie w autobusie czy mniejszym samochodzie,
        ale malo jezdzilismy.
        Nie nadawal sie tez na spacery `polne` ale zamiennie mielismy nosidelko.
        Teraz na wsi nie wyobrazam siobie zycia bez 3 kolowca. Zwlaszcza na jakies
        wypady przelajowe. Jest ciezki gdyby trzeba bylo go skladac (pierwszy byl
        Teutania, teraz Quinny), porownywalnie na oko jak Urban Detour ale nie skladamy
        tylko rozlozony wstawiamy na tyl busa. Do domu tez nie musze wnosic.
        Z komunikacji miejskiej nie korzystam.
        Jeden i drugi nadaje sie w sumie dla noworodka (rozklada na plasko) ale
        Teutania na moj gust jest za twarda. Dla starszego dziecka owszem.
        Dlatego przy noworodku zdecydowalismy sie na Quinny, ktory da sie przerobic z
        gondoli na spacerowke i odwrotnie. Lekki nie jest na pewno, ale nie o to nam
        chodzilo.
    • wysokieobcasy7 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 27.04.06, 15:16
      dzieki dziewczyny!
      sorry ale jestem nadal troche confused.. ;-( czy oznacza to ze jesli sie
      zdecyduje na kupno A3 Pramette z M&P:
      www.mamasandpapas.co.uk/product_details.phpitem=1335689&id=S0000007&type=S
      za £350 to bede koniecznie musiala dokupic za kolejne £75 ten carrycot czyli
      gondolke??? ja myslalam ze sama Pramette jest juz suitable dla nowonarodzonego
      dziecka i jesli mam juz car seat to tak naprawde zadnych innych gadzetow
      (oprocz footmuff & rain cover) nie bede musiala dokupowywac???
      sorry ale czy ten carrycot jest konieczny?

no bo jesli tak to ja wole juz kupic Pliko Quattro Ravel system za £385 czyli
      £35 wiecej i on juz zawiera carrycot & infant carrier choc nie jestem pewna czy
      ja az tyle gadgetow potrzebuje??
      www.mamasandpapas.co.uk/product_details.php?id=1883689&type=I
      dzieki Ewa
      • pyza_uk Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 28.04.06, 13:07
        Ewa, Jesli wozka uzywac bedziesz tylko na spacerach, to ja na twoim miejscu juz
        bym carrycot nie kupowala. Sa mamy, ktore uzywaja wozkow w domu/ogrodzie do
        usypiania (zamiast lozeczka czy moses basket) i wtedy ma to sens.
        • wysokieobcasy7 Re: Urban Detour czy A3 Pramette????? 28.04.06, 14:29
          dzieki pyza wlasnie o to mi chodzilo! tak myslalm ze carrcot nie potrzebuje bo
          mam moses basket w domu a ogrodka jeszcze nie ;-((
          dzieki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka