tomekedyta 29.05.06, 12:16 czy kupujecie coś na farmach? słyszałam że można tam tanio nabyć różne owoce i warzywa, czy ktoś korzystał? jeśli tak to jak to wszystko wygląda? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 12:30 Kupuje w PYO farm, czyli pick-your-own, oczywiscie w sezonie. Samemu mozesz zebrac truskawki, maliny, bob etc, jedzac przy tym, ile chcesz, potem placisz od wagi. swietna zabawa dla dzieci. Jezdze tez do duzego farm shop, ktory skupuje warzywa i owoce z roznych okolicznych farm. Odpowiedz Link
tomekedyta Re: farm shop 29.05.06, 12:35 właśnie o takie coś mi chodziło, a jak mogę znaleźć taką farmę w mojej okolicy? i jakie są ceny zakupionych owoców, domyślam się że taniej niż w sklepach? Odpowiedz Link
barbarakaroluk Re: farm shop 29.05.06, 14:09 www.pick-your-own.org.uk/farms.htm www.pickyourown.org/uks2y.htm Odpowiedz Link
jagienkaa Re: farm shop 29.05.06, 14:18 dzięki za ten link!!! znalazłam farmę niedaleko siebie. Czy ważą przed wejściem na farmę? bo ja potrafię jeść owoce kilogramami. Jak ktoś mnie wpuści (w maliny) to będzie miał przerąbane!! Odpowiedz Link
tomekedyta Re: farm shop 29.05.06, 14:37 dzięki! znalazłam coś dosyć blisko, teraz tylko czekać na lato :o) Odpowiedz Link
liley11 Re: farm shop 29.05.06, 16:10 Kupuje warzywa i owoce na farmers market. Na pewno smaczniejsze niz w tesco:) Odpowiedz Link
paola_k2 Re: farm shop 29.05.06, 16:45 Dziewczyny, a trzeba sie wczesniej umawiac czy wystarczy pojechac kiedy sie podoba? Odpowiedz Link
annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 17:21 W "moim" PYO wystarczy pojechac, kiedy sie chce. Waza przy wyjezdzie, i w trakcie zbierania mozesz, jesli potrafisz, zjesc kilka kilogramow, i za to ci nie policza:-) Ceny byly podobne do sklepowych, wcale nie bylo taniej, no ale zwazywszy, ze mozesz sie do woli najesc, a jakosc jest lepsza, mnie to osobiscie nie odstrecza. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 17:28 Tez kupowalam na farmer's market (moj miejscowy dostal nagrode jako najlepszy w UK), ale on jest tylko raz na dwa tygodnie, teraz mamy raz w tygodniu dostarczany do domu organic box z warzywami i owocami, i przestalismy chodzic. Odpowiedz Link
beesok Re: farm shop 29.05.06, 17:35 hej, a czy moglabys podac wiecej info na temat tego 'orgnic box'? Jak zamwoci itp? Dzieki, pozdrawiam Odpowiedz Link
mama5plus Re: farm shop 29.05.06, 21:03 Regularne zakupy owocowo-warzywne robie w lokalnym farm shop ktory ma duzy wybor produktow ekologicznych (nawet chemie, kosmetyki dla dzieci itd), pieczywo z wlasnej piekarni, mleko i przetwory, mieso i wiele innych. I glownie lokalnych co tez obniza koszty plus oczywiscie sa swieze. Jesli chodzi o PYO to tez od lat w sezonie sie wybieramy. Ceny np truskawek sa co najmniej o polowe nizsze niz w supermarkecie czy nawet juz uzbieranych, w sklepie farmowym. Mamy tez kilku znajomych farmerow, ktorzy naprawde za grosze( porownywalnie do cen w farm shop nawet, w supermarkecie za `plastikowe` produkty czy chocby w hurtowni, dostarczaja nam plodow rolnych.:) Np 3 skrzynki jablek za £5, worek ziemniakow na £2 czy 5 peczkow szparagow za £2.50 ( w sklepie farmowym peczek w tym samym czasie 2.80 za JEDEN!!) I prosto z pola wiec zdecydowanie swieze :) Wlasnie pieke buleczki w ramach podziekowania za sadzonki pomidorow i fasoli ;) Odpowiedz Link