29.05.06, 12:16
czy kupujecie coś na farmach? słyszałam że można tam tanio nabyć różne owoce i warzywa, czy ktoś korzystał? jeśli tak to jak to wszystko wygląda?
Obserwuj wątek
    • annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 12:30
      Kupuje w PYO farm, czyli pick-your-own, oczywiscie w sezonie. Samemu mozesz
      zebrac truskawki, maliny, bob etc, jedzac przy tym, ile chcesz, potem placisz od
      wagi. swietna zabawa dla dzieci.
      Jezdze tez do duzego farm shop, ktory skupuje warzywa i owoce z roznych
      okolicznych farm.
      • tomekedyta Re: farm shop 29.05.06, 12:35
        właśnie o takie coś mi chodziło, a jak mogę znaleźć taką farmę w mojej okolicy? i jakie są ceny zakupionych owoców, domyślam się że taniej niż w sklepach?
    • barbarakaroluk Re: farm shop 29.05.06, 14:09
      www.pick-your-own.org.uk/farms.htm
      www.pickyourown.org/uks2y.htm
      • jagienkaa Re: farm shop 29.05.06, 14:18
        dzięki za ten link!!! znalazłam farmę niedaleko siebie. Czy ważą przed wejściem
        na farmę? bo ja potrafię jeść owoce kilogramami. Jak ktoś mnie wpuści (w
        maliny) to będzie miał przerąbane!!
      • tomekedyta Re: farm shop 29.05.06, 14:37
        dzięki! znalazłam coś dosyć blisko, teraz tylko czekać na lato :o)
        • liley11 Re: farm shop 29.05.06, 16:10
          Kupuje warzywa i owoce na farmers market. Na pewno smaczniejsze niz w tesco:)
    • paola_k2 Re: farm shop 29.05.06, 16:45
      Dziewczyny, a trzeba sie wczesniej umawiac czy wystarczy pojechac kiedy sie
      podoba?
      • annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 17:21
        W "moim" PYO wystarczy pojechac, kiedy sie chce. Waza przy wyjezdzie, i w
        trakcie zbierania mozesz, jesli potrafisz, zjesc kilka kilogramow, i za to ci
        nie policza:-) Ceny byly podobne do sklepowych, wcale nie bylo taniej, no ale
        zwazywszy, ze mozesz sie do woli najesc, a jakosc jest lepsza, mnie to osobiscie
        nie odstrecza.
        • annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 17:28
          Tez kupowalam na farmer's market (moj miejscowy dostal nagrode jako najlepszy w
          UK), ale on jest tylko raz na dwa tygodnie, teraz mamy raz w tygodniu
          dostarczany do domu organic box z warzywami i owocami, i przestalismy chodzic.
          • beesok Re: farm shop 29.05.06, 17:35
            hej, a czy moglabys podac wiecej info na temat tego 'orgnic box'? Jak zamwoci
            itp?

Dzieki, pozdrawiam
            • annamaria0 Re: farm shop 29.05.06, 17:42
              Korzystam z tej firmy:
              www.abel-cole.co.uk/
              • beesok Re: farm shop 29.05.06, 21:00
                dzieki - wyglada swietnie i chyba skorzystam!
    • mama5plus Re: farm shop 29.05.06, 21:03
      Regularne zakupy owocowo-warzywne robie w lokalnym farm shop ktory ma duzy
      wybor produktow ekologicznych (nawet chemie, kosmetyki dla dzieci itd),
      pieczywo z wlasnej piekarni, mleko i przetwory, mieso i wiele innych.
      I glownie lokalnych co tez obniza koszty plus oczywiscie sa swieze.
      Jesli chodzi o PYO to tez od lat w sezonie sie wybieramy.
      Ceny np truskawek sa co najmniej o polowe nizsze
      niz w supermarkecie czy nawet juz uzbieranych, w sklepie farmowym.
      Mamy tez kilku znajomych farmerow, ktorzy naprawde za grosze( porownywalnie do
      cen w farm shop nawet, w supermarkecie za `plastikowe` produkty czy chocby w
      hurtowni, dostarczaja nam plodow rolnych.:) Np 3 skrzynki jablek za £5, worek
      ziemniakow na £2 czy 5 peczkow szparagow za £2.50 ( w sklepie farmowym peczek w
      tym samym czasie 2.80 za JEDEN!!)
      I prosto z pola wiec zdecydowanie swieze :)
      Wlasnie pieke buleczki w ramach podziekowania za sadzonki pomidorow i fasoli ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka