Dodaj do ulubionych

Ciekawe programy cont'd...

09.10.06, 23:07
Stary watek sie wzial i zarchiwizowal.

Czy ktos jeszcze oprocz mnie jest zachwycony nowa wersja "Jane Eyre", ktora
pokazuja w niedziele w BBC1?

"Jane Eyre" to byla moja ulubiona ksiazka jak bylam dorastajaca panienka ;-)
i dotychczas wszystkie adaptacje mnie rozczarowaly. A ta nowa adaptacja jest
wg. mnie swietna. Po raz pierwszy sie komus udalo nie splaszczac glownych
bohaterow, Jane nie jest "wet blanket" jak to ja do tej pory pokazywano na
ekranie, ale wlasnie udalo sie im pokazac cala jej zacietosc i upartosc. A
Rochester to juz w ogole jest wypisz wymaluj jak go sobie wyobrazalam. I
podoba mi sie to, ze skupiaja sie na dokladnym zarysowaniu glowych bohaterow,
a nie na pseudo-thrillerze w stylu cos tam stuklo, cos tam puklo w ciemnosci.

Az sie nie chce wierzyc, ze ta aktorka grajaca Jane jest debiutantka, bo moim
zdaniem gra swietnie.
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: Ciekawe programy cont'd... 09.10.06, 23:21
      Ja tylko nie rozumiem dlaczego Rochester sie upiera, ze jest brzydki, bo wedlug
      mnie w tym wydaniu jest piekny :-)
      A wczoraj ten niedoszly slub, kiedy on ja ciagnie do kosciola to surrealizm jak
      z teledysku jakiegos.
      • jaleo Re: Ciekawe programy cont'd... 09.10.06, 23:31
        aniaheasley napisała:

> Ja tylko nie rozumiem dlaczego Rochester sie upiera, ze jest brzydki, bo
        wedlug
        >
        > mnie w tym wydaniu jest piekny :-)

Bo wlasnie jemu sie wydaje, ze jest przeklety, wiec swoj wlasny obraz tez ma
        spaczony.
    • asica74 Re: Ciekawe programy cont'd... 09.10.06, 23:41
      hm... a ja sie coraz bardziej utwierdzam w przekonaniu, ze nie bedzie mi dane
      zrozumienie, o co chodzi w tych romansidlach... :( i juz nawet nie prosze, by
      ktos mi to wytlumaczyl.
      • jaleo Romansidlo!?!?! 09.10.06, 23:47

:-O
        Idz natychmiast umyj buzie mydlem karbolicznym!
        • asica74 Re: Romansidlo!?!?! 10.10.06, 00:14
          No powaznie. Moze to rodzaj ulomnosci? Takie filmy, jak i ksiazki, sa po prostu
          nie do strawienia! Aha, ten sam rodzaj niezrozumienia mam, gdy zbize sie choc
          na dwa metry do filmow Bollywoodu! :)
          • aniaheasley Re: Romansidlo!?!?! 10.10.06, 08:41
            Jane Eyre, Duma i uprzedzenie, Wichrowe Wzgorza to jak wiadomoc 'klasyka'. Trzy
            panie napisaly dawno temu trzy ksiazki, i od tego czasu trzysta tysiecy
            krytykow pisze na ich temat i nie moze przestac, a trzydziestu paru rezyserow
            od czasu do czasu porywa sie na ekranizacje.
            Romansidla to nie sa. Moze to ulatwi zrozumienie.
            Wszystkie trzy ksiazki naszpikowane sa symbolami, metaforami, itp, itd. Podobno
            mozna sie z nich dowiedziec, przy wnikliwym czytaniu po raz kolejny i miedzy
            wierszami, o owczesnym spoleczenstwie, relacjach klasowych, podejsciu do
            religii, o pozycji kobiety w swiecie, i innych tzw. uwarunkowaniach.
            Kazdy kolejny rezyser robiacy film 'na podstawie', jezeli jest ambitnym i
            uczciwym artysta, czuje na sobie ciezar i odpowiedzialnosc wniesienia czegos
            nowego do interpretacji tych utworow.
            Ale romansidla to nie sa.
            • deadeasy Re: Romansidlo!?!?! 10.10.06, 23:12
              "przy wnikliwym czytaniu po raz kolejny i miedzy wierszami"

Jane Eyre czytaja 13/14-sto latki - jako lekture szkolna. Czyta sie ja dla
              romansu wlasnie. Dla zrozumienia milosci kobiety do mezczyzny (jej budzenia
              sie i rozkwitania). Jane jest heroina. Klasa i inne duperele sa tu "na
              marginesie", ze tak powiem.

Ksiazke skonczylam pare dni temu. Musze ja jeszcze raz przeczytac, dla jezyka
              ("he ejaculated" - no po prostu miod!). Film mi sie podoba ale troche zaluje,
              ze przeczytalam ksiazke teraz, przed zakonczeniem serialu. Splakalam sie jak
              bobr o czwartej nad ranem przerzucajac strony (nie bede zdradzac - na wypadek
              jakby ktos ksiazki nie przeczytal) - choc ja to nie jestem z
              tych "romansowych" :)

O ile mnie pamiec nie myli, tez sam rezyser "zrobil" "Bleak House" - tez musze
              przeczyatc.

Na BBC3 albo 4 lecial "prequel" do Jane (historia pierwszego malzenstwa
              Rochester) - ale jakos mnie nie necilo zeby obejrzec.
              • jaleo Re: Romansidlo!?!?! 10.10.06, 23:31
                deadeasy napisała:

> "przy wnikliwym czytaniu po raz kolejny i miedzy wierszami"
                >
                > Jane Eyre czytaja 13/14-sto latki - jako lekture szkolna. Czyta sie ja dla
                > romansu wlasnie. Dla zrozumienia milosci kobiety do mezczyzny (jej budzenia
                > sie i rozkwitania). Jane jest heroina. Klasa i inne duperele sa tu "na
                > marginesie", ze tak powiem.

Zgadzam sie - Bronte nie byla tak wnikliwa obserwatorka "obyczajow" jak Austen,
                ale za to swietnie potrafila stworzyc nastroj i nakreslic pelnowymiarowych
                bohaterow. Zreszta Emily tez, np. w "Wuthering Heights" - moja druga w
                kolejnosci ulubiona nastolatkowa ksiazka ;-)

A jesli chodzi o trzecie miejsce to zrobilam "about-turn" kompletny, bo byl
                to "Martin Eden" Londona. A moze niekoniecznie taki "about-turn", bo ten
                akurat z Jane Eyre mial wiecej wspolnego niz by sie z pozoru wydawalo.

>
                > Na BBC3 albo 4 lecial "prequel" do Jane (historia pierwszego malzenstwa
                > Rochester) - ale jakos mnie nie necilo zeby obejrzec.

To jest wg. ksiazki "Wide Saragasso Sea", napisanej bodajze w latach 50-tych,
                nigdy sie nie skusilam na przeczytanie. Glownie dlatego, zeby sobie nie popsuc
                obrazu niemal doskonale skonstruowanej wiktorianskiej noweli jaka jest "Jane
                Eyre", ktorej zadne "prequele" nie byly potrzebne :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka