Dodaj do ulubionych

prawo rezydenta

24.10.06, 19:34
Mam dosc skomplikowana sytuacje. W UK jestem i pracuje od 4 lat, z tym ze mam
prace sezonowa odlutego do polowy listopada i zawsze na zime wracalam do PL
wiec nie mam paraw rezydenta. TERAZ ZOSTAJE NA ZIME, OD 20LIPCA JESTEM NA
MATERNITY LEAVE.KONTRAKT MAM DO 5LISTOPADA (OD 9LUTEGO), ALE ZASILEK
MACIERZYNSKI DO 6 STYCZNIA (MATERNITY ALLOWANCE). CZY BEDE MOGLA SIE WIEC
STARAC O PRAWO REZYDENTA? CO POWINNAM ZROBIC?
Obserwuj wątek
    • donat351 Re: prawo rezydenta 25.10.06, 04:17
      jakis rok temu kiedy skladalem papiery na rezydenta musialem przeslac payslipy
      za 12 miesiecy. innego wariantu nie znam, ale trzeba by przeczytac dokladnie na
      ich stronie jakie maja wymogi albo napisac emaila lub przedzwonic.

na marginesie, jesli chodzi o polski podatki to ten papier jest nieprzydatny i
      to samo w kwestii brytyjskiego obywatelstwa (trezabe miec tylko indefinite
      leave to remain (ILR) przez min rok, a mozna go dostac po 3 latach i 11
      miesiacach pobytu w UK - ale jak sie ten okres udawadnia (payslipy z tego
      okresu?) - nie jestem pewien.

zobacz tez na ghrom.com/
      • socza Re: prawo rezydenta 25.10.06, 17:40
        indefinite leave to remain mozna teraz dostac po czterech latach i jedenastu
        miesiacach. HO zmienil to 6 kwietnia tak wiec teraz trzeba poczekac jeszcze
        roczek wiecna ten papierek. Ja udowodnilem swoj czteroletni ( bylo to przed
        zmiana przepisow) pobyt w tym kraju na podstawie czterech rocznych rozliczen
        podatkowych ( P60)
        • donat351 Re: prawo rezydenta 31.10.06, 06:46
          masz racje, po 4 a obywatelstwo po 5 (w tym min rok ILR)
          • doriiss1 Re: prawo rezydenta 31.10.06, 11:47
            czyli jesli mam roczne p60 to wystarczy i nie sprawdzaja dokladnie ile dni w
            roku nie pracowales?
            • socza Re: prawo rezydenta 01.11.06, 00:41
              w moim przypadku nie sprawdzali, aczkolwiek mialem ponad cztery lata
              przepracowane. Z tego co pamieatam na formularzu o staly pobyt musisz dosc
              precyzyjnie opisac cztery lata pracy ( od, kiedy, gdzie itd, z kazda zmiana)
              Jest dosc szczegolowe, a tak prawde mowiac to z doswiadczenia moich potyczek z
              HO wszystko zalezy od osoby, ktora rozpatruje wniosek :)O ile bylas self-
              employed to beda teaz chcieli widziec slipy zaplat za IN za cztery lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka