Dodaj do ulubionych

Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma?

08.07.07, 18:10
znalazlam karte dla kogos kto nie ma historii kredytowej i sie zastanawiam
czy aplikowac o to. ma to ktos? i moglby sie informacjami podzielic
dzieki.
Obserwuj wątek
    • aleksandrawu Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 09.07.07, 14:51
      Ja chyba nie mam historii kredytowej, a przynajmniej otworzylam swoje pierwsze
      konto angielskie w barclays kilka miesiecy temu. Wyslalam formularz, ktory
      przyslali mi poczta, i dostalam Barclaycard platinum. Wprawdzie suma jaka jest
      dostepna na tej karcie, jest smieszna, ale zawsze od czegos trzeba zaczac. Nie
      uzywalam jej jeszcze, wiec w tej kwestii niestety nie pomoge. Sama sie
      zastanawialam, jak to bedzie, jak wybiore sobie pieniadze z tej karty, czy beda
      mi je sciagac z konta, czy jak.
      Mam nadziejew, ze ktos bardziej kompetentny ci tu odpisze
      • lena81 Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 09.07.07, 17:00
        Nie no czekaj. Jesli to jest karta kredytowa(nie wiem bo nie mam konta w
        Barlcays) to nie sciagna ci pieniedzy z konta. Po 1 jak wyplacisz kase z
        bankomatu to cie za to skasuja a po 2 karta kredytowa placisz a potem ja
        splacasz. Co miesiac lub czesciej. Najlepiej robic to regularnie zeby uniknac
        odsetek.Ja z moja ostanio poszalam na wyprzedazach i chyba z 6 miesiecy bede to
        cudenko spalcac:)
        • kasia799 Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 09.07.07, 18:28
          Jezeli nie chcesz ponosic zadnych kosztow zwiazanych z posiadaniem karty
          kredytowej, to polecam splacac ja przez direct debit.
          Nie trzeba biegac do banku, sami ci sciagna odpowiednia kwote.

Jezeli jednak chcesz ta karte bo potrzebujesz pieniedzy, to spojrz na
          oprocentowanie, na tej karcie jest bardzo wysokie.
          • ralphos Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 09.07.07, 22:41
            Direct Debit jest dobry dla osób, które zawsze mają nadmiar pieniędzy, jeżeli
            jednak nie będzie na koncie wystarczającej sumy, a bank będzie chciał pobrać
            pieniądze przez direct debit, to będzie 'unauthorized overdraft' i przywalą
            kilkadziesiąt funtów i plamę na historii kredytowej.
    • fatemeh Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 11.07.07, 22:06
      Ja mam te karte. Aplikowalam 'ages ago' i jestem tak sobie zadowolona. Zmniejszyli mi limit bez zapowiedzi, zlikwidowali mozliwisc wyplat gotowki (chyba dlatego, ze nigdy z niej nie korzystalam), obsluga klienta - 'so-so' (mowili, ze oddzwonia, nie oddzwaniali; prosili bym zadzwonila za godzinke, bo nie byli w stanie udzielic odpowiedzi...). W miedzyczasie okazalo sie, ze jestem na nich skazana: mam niski credit score (wszsytkie dlugi splacane na czas i zadnej mortgage) i gdzie indziej karty nie dostane.
      • robak.rawback dlaczego niski credit score? 12.07.07, 11:12
        hmm dlaczego niski credit score jesli wszystko splacasz?

fatemeh napisała:

> Ja mam te karte. Aplikowalam 'ages ago' i jestem tak sobie zadowolona.
        Zmniejsz
        > yli mi limit bez zapowiedzi, zlikwidowali mozliwisc wyplat gotowki (chyba
        dlate
        > go, ze nigdy z niej nie korzystalam), obsluga klienta - 'so-so' (mowili, ze
        odd
        > zwonia, nie oddzwaniali; prosili bym zadzwonila za godzinke, bo nie byli w
        stan
        > ie udzielic odpowiedzi...). W miedzyczasie okazalo sie, ze jestem na nich
        skaza
        > na: mam niski credit score (wszsytkie dlugi splacane na czas i zadnej
        mortgage)
        > i gdzie indziej karty nie dostane.
        • jacinda ja mam 12.07.07, 14:03

Niski credit score, bo przyjezdzajac tutaj zaczynamy wlasciwie od 'zera'. A ten
          credit score buduje sie latami.

Wracajac do Twojego pytania, ktore dopiero teraz zauwazylam, ja mam te karte, o
          ktora pytasz. I mam ja tylko i wylacznie do budowania tego credit score. Limit
          fatalny, bo tylko £300 miesiecznie i oprocentowanie horrendalnie wysokie (chyba
          28%), ale od czegos trzeba zaczac.

Uzywam ja tylko i wylacznie do kupowania biletu miesiecznego (latwiej mi
          zapamietac na co ja uzylam). Splacam wszystko w terminie. Mam ja dopiero od pol
          roku.

Wczesniej zostalam kilka razy 'odrzucona' aplikujac o DEBIT card, co bardzo
          mnie zdziwilo (tym bardziej, ze przeciez chodzi tutaj o uzywanie 'moich'
          pieniedzy, ktore mam na koncie). Moja 'financial advisor' zaproponowala wiec te
          karte Initial, ktora dostalam bez problemu. Jestem tylko ciekawa czy to
          odrzucenie aplikacji o DEBIT card wplynie jakos na moj credit scrore ...?
          • robak.rawback Re: ja mam 12.07.07, 15:13
            dziwne z tym debit.

na pewno odzrucone podanie o credit card idzie do historii, natomiast nie wiem
            jak z debit card.

tez mi potrzebne do budowania historii plus online hsopping. dobry pomysl z tym
            kupowaniem biletu bo to jest akurat jeden konkretny zakup i wiem za ile.

a jak jest ze splacaniem tej karty?
            jak dokonasz zakupu to mozesz od razu zrobic sobie transfer ze swojego current
            account zeby wplacic na karte kredytowa czy dopiero sie splaca jak oni przysla
            statement czy cos w tym stylu?

a po jakim czasie bycia tutaj zaaplikowalas?
            mnie troche denerwuje ze aplikujac online nie mialam mozliwosci podania
            dochodow z kilku prac wiec wybralam ta z ktorej najwiecej dostaje. wiec jakby
            zanizylo to moj dochod w ich oczach, troche bez sensu.
            jak mi odmowia to sie osobiscie do nich wybiore.

i ile mozna czekac u nich na odpowiedz? bo caly czas o tym mysle i sie
            niecierpliwie.
            • aleksandrawu Re: ja mam 12.07.07, 15:48
              Robak, do mnie przyslali oferte z ta karta po ok 6 miesiacach od zalozenie
              konta- a propos, debit card dostalam od reki przy zakladaniu. Wypelnilam to
              podanie z oferty i za jakies 2,3 tygodnie (o ile pamietam) dostalam te karte
              platinum.
              A z innej beczki: jaka jest realna szansa na dostanie kredytu na dom, po 10
              miesiacach pobytu w UK i marnych dochodach? Równa zeru, czy moze isc i
              dowiedziec sie w barclays?
              • jacinda Re: ja mam 12.07.07, 20:03

Moze sprostuje - karte debit dostalam przy otwieraniu konta. Jednak nie byla to
                tzw. karta 'wypukla', czyli nie moglam jej uzywac w wielu sklepach online (byla
                to Electron).
                Aplikowalam o wypukla karte debetowa i to podanie zostalo trzykrotnie
                odrzucone.
                Karte kredytowa (te initial) tez zaproponowano mi przy otwieraniu konta(ponad 2
                lata temu) jednak wtedy jej nie wzielam bo karty kredytowej po prostu nie
                chcialam miec. Jak mi trzeci raz odrzucilo te aplikacje o debetowa, to pani
                zaproponowala mi znowu te initial. poniewaz juz wtedy wiedzialam ze musze
                budowac credit score aplikacje zlozylam. odpowiedz przyszla po dwoch dniach,
                karta po kolejnych trzech.

Splacam jak dostaje statement. Jesli chcesz miec wyzszy credit score i wieksza
                szanse na dostanie kredytu w przeszlosci to nie splacaj karty w calosci, tylko
                wymagane minimum. Wpisz w gugla 'how to improve your credit score' i jeden z
                pierwszych linkow wszystko ladnie wyjasnia.
                • robak.rawback minimum? 12.07.07, 23:23
                  jak to splacac tylko minimum? przeciez splacajac minimum to chyba sie wpada w
                  splacanie odsetek???
                  a ja nie mam ochoty pchac kasy w tylek zadnemu bankowi
                  ????
                  hmmm?
                  • jacinda Re: minimum? 12.07.07, 23:36
                    robak.rawback napisała:

> jak to splacac tylko minimum? przeciez splacajac minimum to chyba sie wpada w
                    > splacanie odsetek???
                    > a ja nie mam ochoty pchac kasy w tylek zadnemu bankowi
                    > ????
                    > hmmm?

Nie, wcale odsetek placic nie bedziesz. Dopiero po jakims (dluzszym) zasie
                    naliczane sa odsetki. Przy tej karcie minimum jest 5 %.
                    • robak.rawback Re: minimum? 12.07.07, 23:41
                      ale to jest dziwne, jesli chca wiedziec czy ktos jest wiarygodny to musi
                      pokazac ze splaca swoje wydatki w calosci - na logike;

jak moze mojej historii kredytowej pomoc to ze nie jestem nigdy w stanie
                      splacic calosci - tylko minimum?

hmmmm moj kurzy mozdzek tego nie pojmuje

nie wiem dla mnie to jest naprawde dziwne

jacinda napisała:

> robak.rawback napisała:
                      >
                      > > jak to splacac tylko minimum? przeciez splacajac minimum to chyba sie wpa
                      > da w
                      > > splacanie odsetek???
                      > > a ja nie mam ochoty pchac kasy w tylek zadnemu bankowi
                      > > ????
                      > > hmmm?
                      >
                      >
                      > Nie, wcale odsetek placic nie bedziesz. Dopiero po jakims (dluzszym) zasie
                      > naliczane sa odsetki. Przy tej karcie minimum jest 5 %.
                      • kraktom Re: minimum? 13.07.07, 08:56
                        Też mam tę kartę i zawsze spłacałem w całości po otrzymaniu wyciągu a mortgage
                        dostałem. Spłacałem przez internet - mozna uruchomić sobie obsługę konta przez
                        internet. Wg moich doświadczeń spłacanie w całości nie ma żadnego znaczenia w
                        credit scoring. Przy kredycie pytają o karty kredytowe i prawdopodobnie
                        zakładają, że jesteś zadłużona na max w karcie kredytowej bo jesli nawet nie
                        jesteś to w każdej chwili możesz wykorzystać cały limit.
                        Budowę credit scoring najlepiej zacząć od zarejestrowania się na liście
                        wyborców w swoim council. Bez tego nie mozna nawet marzyć o kredycie
                        hipotecznym. Czas mieszkania pod jednym adresem też ma duże znaczenie. W
                        róznych aplikacjach pytają o ostatnie 2 lub 3 lata.
                        Mozna też wziąć jakiś mały kredyt i go spłacić. To pokazuje, że się jest
                        wiarygodnym. Ale to są banki angielskie i nie zawsze wszystko jest logiczne -
                        np. znam przypadek odmowy kredytu na Ł1000 na rok i miesiąc później przychodzi
                        oferta kredytu do L10 000 na okres do 5 lat. Może to ich taktyka na złapanie
                        klienta i większy zarobek?
                        Kolejne metody na poprawienie scoringu to telefon w BT, komórka na abonament,
                        status rezydenta.
                        Aha, po odrzuceniu nie należy od razu skłądać aplikacji w innym banku - to
                        wszystko jest odnotowywane i każda odrzucona aplikacja obniża scoring.

pzdr
                        Tomasz B.
                        • jacinda credit score 13.07.07, 10:15
                          kraktom napisał:

> Też mam tę kartę i zawsze spłacałem w całości po otrzymaniu wyciągu a
                          mortgage
                          > dostałem. Spłacałem przez internet - mozna uruchomić sobie obsługę konta
                          przez
                          > internet. Wg moich doświadczeń spłacanie w całości nie ma żadnego znaczenia w
                          > credit scoring. Przy kredycie pytają o karty kredytowe i prawdopodobnie
                          > zakładają, że jesteś zadłużona na max w karcie kredytowej bo jesli nawet nie
                          > jesteś to w każdej chwili możesz wykorzystać cały limit.
                          > Budowę credit scoring najlepiej zacząć od zarejestrowania się na liście
                          > wyborców w swoim council. Bez tego nie mozna nawet marzyć o kredycie
                          > hipotecznym. Czas mieszkania pod jednym adresem też ma duże znaczenie. W
                          > róznych aplikacjach pytają o ostatnie 2 lub 3 lata.
                          > Mozna też wziąć jakiś mały kredyt i go spłacić. To pokazuje, że się jest
                          > wiarygodnym. Ale to są banki angielskie i nie zawsze wszystko jest logiczne -
                          > np. znam przypadek odmowy kredytu na Ł1000 na rok i miesiąc później
                          przychodzi
                          > oferta kredytu do L10 000 na okres do 5 lat. Może to ich taktyka na złapanie
                          > klienta i większy zarobek?
                          > Kolejne metody na poprawienie scoringu to telefon w BT, komórka na abonament,
                          > status rezydenta.
                          > Aha, po odrzuceniu nie należy od razu skłądać aplikacji w innym banku - to
                          > wszystko jest odnotowywane i każda odrzucona aplikacja obniża scoring.
                          >
                          > pzdr
                          > Tomasz B.

Dokladnie tak, jak napisal Tomasz. Za 2 funty mozesz poprosic o swoj credit
                          score. Przede wszystkim brane jest pod uwage jak dlugo masz konto, czy
                          zaciagalas kredyt i jak splacasz kredyt / karte kredytowa co ile starasz sie o
                          karte kredytowa ...

Na tym blogu jest to fajnie wyjasnione:

2million.blogspot.com/2006/05/better-look-at-my-credit-score.html
                          A tutaj o placeniu minimum:
                          Credit card companies reject you for always repaying cards in full. The most
                          profitable credit card customer is perpetually in debt, never defaulting,
                          always paying just the minimum (see Danger Minimum Repayments article). Thus if
                          you pay off in full every month, or always shift debt to 0% cards, you may be
                          rejected for further credit.

www.moneysavingexpert.com/banking/credit-rating-credit-score

• princessjobaggy Re: minimum? 13.07.07, 12:13
                          kraktom napisał:

> Budowę credit scoring najlepiej zacząć od zarejestrowania się na liście
                          > wyborców w swoim council. Bez tego nie mozna nawet marzyć o kredycie
                          > hipotecznym.

I tu sie mylisz, bez tego rowniez mozna dostac mortgage. Co bank to inne
                          zasady, powiedzialabym wiecej - co podanie o kredyt to inne zasady.
                          • kraktom Re: minimum? 13.07.07, 19:30
                            he, he - to tylko potwierdza, że decyzje angielskich banków chodzą niezbadanymi
                            ściezkami :)
                            Kolejny przykład - grupa osób przyjeżdża do Uk do pracy zwerbowana przez jedna
                            z agencji. Wszyscy przyjechali w tym samym dniu, pracują na takich samych
                            warunkach. Konta zostały otwarte po wizycie pracowników Barclaysa w firmie. I
                            co dalej? Część dostała karty Electron, częśc wypukłe, kilku nawet kredytowe.
                            Miało to miejsce miesiąc po przyjeździe do UK czyli credit scoring bliski 0.
                            Jednak nie słyszałem jeszcze o kredycie hipotecznym bez wpisu na listę
                            wyborców. Ale w przypadku banków angielskich nic mnie nie zdziwi.

pzdr
                            Tomasz B.
            • ralphos Re: ja mam 13.07.07, 00:38
              Miałem tak samo z debit card, dostałem ją chyba dopiero po roku. Na szczęście
              staranie się o debit card nie jest zapisywane w historii kredytowej.
              Oj, stęskniłem się za polskimi bankami. Przez trzy życia w Polsce nie miałbym
              tyle przejść z bankami ile w ciągu roku w UK.
              • jacinda Re: ja mam 13.07.07, 10:16
                ralphos napisał:

> Miałem tak samo z debit card, dostałem ją chyba dopiero po roku. Na szczęście
                > staranie się o debit card nie jest zapisywane w historii kredytowej.

Ooo dziekuje Ralphos. Pocieszyles mnie!
                • robak.rawback proportion of the balances to credit limits-co to? 13.07.07, 18:41
                  czytam teraz tego bloga co jacinda dala i nie rozumiem tego - proportion of the
                  balances to my credit limits - co to jest? moglby ktos w jakis prosty sposob
                  wyjasnic?

cale zdanie - All the credit agencies indicated that the number of credit
                  inquiries and the proportion of the balances to my credit limits negatively
                  affected my score.

dzieki
    • driss1 Re: Barclaycard Initial Credit Card - ktos to ma? 06.03.16, 17:06
      www.nauka.metodolog.pl/modelowanie-ryzyka-kredytowego-czym-jest-ryzyko-kredytowe-credit-scoring-analiza-ryzyka-kredytowego/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka