olus_dra 28.03.08, 10:59 Dziewczyny, powiedzcie jak to jest z lekarzami w Polsce.Tu mam nhs, a jak Polska sie ma do tego? Prywatnie kazdy lekarz? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
formaprzetrwalnikowa Re: NHS w Polsce ?? 28.03.08, 14:11 polskim odpowiednikiem nhs jest narodowy fundusz zdrowia (nfz). choicaz przy tej ilosci kombinacji przy systemi ochrony zdrowia w polsce to jajuz nei wiem, czy to sie przez te 3 lata, kiedy jestem tutaj nie zmienilo. moje informacje pochodza sprzed 3 lat. nfz zapewnia 'za darmo' pewien koszyk uslug zdrowotnych (niestety, brak jednolitych, jednoznacznych wytycznych). a poza tym mozna prywatnie pojsc do lekarzy roznej masci i miec badania zrobione prywatnie, a nawet prywatnie w panstwowym szpitalu. ciagle jeszcze wolna amerykanka ;-) Odpowiedz Link
yadrall Re: NHS w Polsce ?? 28.03.08, 15:15 Jak masz ubezpieczenie NHS powinnas wyrobic karte ubezpieczeniowa (aplikacje znajdziesz w internecie, karta przyjdzie do domu w ciagu kilku dni). W Polsce mozesz liczyc na pomoc medyczna w naglych wypadkach i w przypadku naglych zachorowan. Wtedy poslugujesz sie ta karta,ale pamietaj,zebys miala ze soba tez Dowod Osobisty lub Paszport (beda go potrzebowali-tam jest Twoj PESEL). I dwie sprawy: -zwolnienia lekarskie wydane przez polskich lekarzy MUSZA byc uznane w UK,ale musisz zachowac droge sluzbowa-zwolnienie na tym zielonym druku (z danymi z UK) idziesz do ZUSu,a tam panie wypelnia specjalny druk i przesla do UK. Jedynie sugeruje,zeby przeslac kserokopie dokumentow bezposrednio do pracodawcy,bo droga sluzbowa strasznei dlugo trwa. -prawidlowo wypisana recepta (z numerem karty ubezpieczeniowej) realizowana w aptece ma taka sama znizke jak dla kazdego ubezpieczonego w Polsce (w aptece trzeba okazac karte ubezpieczeniowa). Ps. no i oczywiscie mozes korzystac z prywatnej opieki medycznej i robic prywatnie badania. Odpowiedz Link