Dodaj do ulubionych

plac zabaw II

22.06.07, 13:13
ok. pojawiła się druga konstruktywna idea zorganizowania na pewien okres
placu zabaw dla najmłodszych. Brzmi ona tak:

Ja znam idealne, narażające na podobne koszty. Otóż 300 m od nas zaczynają się
ogrody działkowe. Dzierżawa na 40 lat, 150 wpisowe chyba kolo 50 pln roczne
utrzymanie. Chętnie dam numer do prezia ogrodów.

czy jesteście z tym rozwiązaniem?

Osobiscie - jestem na nie!

Obserwuj wątek
    • dla_nas Re: plac zabaw II 27.06.07, 20:15
      Pozdrawiam Cię mieszkanko budynku 2 :) i podzielam Twoje zdanie. Piaskownica
      bliżej domu choćby na razie tymczasowo. I o tym trzeba porozmawiać na zebraniu
      a mianowicie aby nasz zarząd przekazał prezesowi że uwagę o wspólnym placu
      zabaw powinno się umieścić w przyszłych aktach notarialnych mieszkańcow
      budynków nr 3,4 i 5 pozdrawiam

Don Diego :)
      • babi234 Re: plac zabaw II 28.06.07, 08:36
        czesć, mówiłeś o 4 lokalizacjach.
        Pierwsza to koło jedynki
        druga - trójkąt przy dwójce,

a jakie są pozostałe?

to na prawdę ważne dla dzieci!! Można o tym pogadać na zebraniu
        • dla_nas Re: plac zabaw II 29.06.07, 02:39
          4 lokalizacje to dwie strony budynku 1 i dwie strony budynku 2. (budynek 1
          chyba odpada bo są wyraźne opory ;) podobnie jak Majatusia nie bardzo to
          rozumiem. Wracając do tego trójkąta przy dwójce nie jest on wcale taki mały
          rozebrać te parę kostek i zrobić piaskownicę zjeżdżalnię i jeszcze może kawałek
          trawki do okoła i mogłoby to być miejsce docelowe
          Pozdrawiam
          Don Diego
    • jakub.chojnacki Re: plac zabaw II 28.06.07, 09:15
      witam, jest lepsze miejsce niż to koło pierwszego bloku. Mianowice po tej samej
      stronie jest pikny trawniczek koło bloku 2. Dlaczego lepsze? Przede wszystkim
      dlatego, że teren jest równy, a nie opadający jak u nas. Nie ma wystających
      studzienek. Nie będzie w pobliżu śmietnika. Same plusy - brak minusów.
    • jakub.chojnacki Re: plac zabaw II 28.06.07, 09:19
      Dodam jeszcze, iz w czynie spolecznym zgłaszam się na ochotnika do pomocy przy
      budowie placu. Dopiero co zbudowałem na działce piaskownice i zjeżdżalnie. W
      razie decyzji zapraszam chętnych do współpracy 502 665 443. Koszty będą niewielkie.
      • babi234 Re: plac zabaw II 28.06.07, 12:35
        jakub.chojnacki napisał:

> Dodam jeszcze, iz w czynie spolecznym zgłaszam się na ochotnika do pomocy przy
        > budowie placu. Dopiero co zbudowałem na działce piaskownice i zjeżdżalnie. W
        > razie decyzji zapraszam chętnych do współpracy 502 665 443. Koszty będą
        niewiel
        > kie.

gratuluje działki!

a teraz wróćmy do wątku..., gdziekolwiek, ale jak bedzie dobrze maluchom - to i
        nasze "duże" życie zacznie przypominać mieszkanie - a nie wegetację przed
        telewizorem
    • b3style Re: plac zabaw II 28.06.07, 14:02
      witam

ciesze sie ze temat placu zabaw nie umarl :)
      pytanko- czy pod haslem "ten trojkat przy 2-ce" macie na mysli ten malenki
      fragment przy samym bloku?
      czy raczej za chodniczkiem znaczy zaraz przy plocie?

osobiscie uwazam ze spokojnie mozna przy plocie zlokalizowac zjezdzalnie i
      piaskownice. fajnie bo przynajmniej dzieci beda na widoku.

pozdrawiam

ps- ktos mowil o kosztach. mozna znac szacunkowe kwoty?z czego taka zjezdzalnia?
      • jakub.chojnacki Re: plac zabaw II 28.06.07, 14:16
        ja zrobiłem wszystko z drewnianych, gładkich, lakierowanych desek. Można takie
        deski pomalować farbą, żeby zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi.
        Szczerze mówiąc nie wiem ile kosztują takie deski. Ale jak więcej niż 500 pln to
        będę zdziwiony. Do tego gwoździe, piła, trochę pracy i dobrych chęci i gotowe.
        Kilka wiader piasku zasponsoruje nam nasz kochany prezes i już. Jestem ciekawy
        entuzjazmu sąsiadów, znaczy się czy będą tak chętni do działania jak do
        burzliwej dyskusji na temat lokalizacji. Przecież posądza się mnie o wrogość
        względem tego pomysłu. No zobaczymy czy ktoś faktycznie chce działać. Jak
        pisałem wcześniej zapraszam do pracy. Ze 2 panów jeszcze, zbierzemy finansowanie
        od zainteresowanych i budujemy. Oczywiście obok bloku 2 z w/w oczywistych względów
    • b3style Re: plac zabaw II 28.06.07, 15:39
      wydaje mi sie ze wybudowanie tego placyku nie bedzie takie proste (choc na
      szczescie raczej nie- nie mozliwe)
      bo pytanie czy wystarczy jakas ogolna zgoda (np. 55% mieszkancow) na spotkaniu
      wspolnoty aby ustalic dowolne miejsce na taki placyk?
      czy nie potrzebujemy jakies zgody dewelopera/miasta czy jeszcze kogos innego na
      ustwianie "malej architektury".
      no i jak bedziemy zbierac pieniadze. od wszystkich? od zainteresowanych? hmmm
      • majatusia Re: plac zabaw II 28.06.07, 20:53
        bo pytanie czy wystarczy jakas ogolna zgoda (np. 55% mieszkancow) na spotkaniu
        > wspolnoty aby ustalic dowolne miejsce na taki placyk?
        TAK JEZELI WNIOSEK PRZEJDZIE W GLOSOWANIU TO TAK

> czy nie potrzebujemy jakies zgody dewelopera/miasta czy jeszcze kogos innego
        na ustwianie "malej architektury".

DEWELOPER MA GLOS PROPORCJONALNY DO SWEGO UDZIAŁU W GRUNCIE - CHYBA ZE
        WSPOLNOTA PRZYJMIE INNY SPOSOB GLOSOWANIA (NP KAZDY MA TAKA SAMA ILOSC GLOSOW
        NIEZALEZNIE OD UDZIAŁÓW)

PLAC ZABAW NA SWOIM GRUNCIE MOZNA ZAWSZE

> no i jak bedziemy zbierac pieniadze. od wszystkich? od zainteresowanych? hmmm

TO ZALEZY JAK USTALIMY
        ALE OSOBISCIE UWAZAM ZE POWINNI WSZYSCY

WE WSPOLNOCIE POWINNA PANOWAC WSPOLODPOWIEDIALNOSC I SCISLA WSPOLRACA, JAK NA
        REMONT DACHU BEDZIEMY SKLADAC SIE WSZYSCY A NIE TYLKO CI Z GORNEGO PIETRA TAK I
        NA PLAC WSZYSCY A NIE TYLKO DZIECIACI
        MAM NADZIEJE ZE NA ZEBRANIU NIE POJAWIA SIE ARGUMNTY "JA NIE MAM DZIECI JA NIE
        PLACE" - BO TO PROSTACTWO MOIM ZDANIEM
        • b3style Re: plac zabaw II 29.06.07, 10:51
          z tego co piszesz to dosc prosta sprawa. oby:)
          bo juz mnie nie bawi zabawa z dzieckiem w piasku budowlanym na stercie
          polamanych desek.
          wczoraj ogladalem teren pod tym katem i mam wrazenie ze najlepsze miejsce
          bedzie przy zalamaniu powstajacego ogrodzenia.

zgadzacie sie z takim miejscem?

pozdrawiam
          • ewcia_o : plac zabaw II 29.06.07, 11:32
            Jak dla mnie może być.Bo jak narazie nic oprócz tego miejsca i pomysłu 2( który
            juz odpada) , nie widac.
          • jakub.chojnacki Re: plac zabaw II 29.06.07, 11:32
            gadanie gadanie .... Pogadamy na zebraniu. Ja nie widze problemu żeby nawet dzis
            zrobić piaskownice. Chętnych tylko nie widzę do działania. Przepisy przepisami a
            jak postawimy niedużą piaskownice i zjeżdżalnie to nikt się nie przyczepi.
            Widziałem wczoraj jakiegoś tatę z dzidzią za ogrodzeniem w kupie piachu i mi siE
            szkoda aż zrobiło. PONAWIAM PROPOZYCJE : ZACZYNA SIE WEEKEND I MOZEMY TO
            ZROBIC!!! PROSZE O KONTAKT 2-3 RODZINY I DZIAłAMY!!! RESZTA PEWNIE SIE DOLACZY I
            POKRYJE KOSZTY!!!
            • b3style Re: plac zabaw II 29.06.07, 12:32
              to wlasnie bylem ja:)
              i tez zal mi sie robi mojego dziecka gdy akurat chce robic BABY:)
              bo wiem ze na dzis jest to jedyna opcja. no chyba ze bede jezdzil z nia na
              plaze.

niestety wedlug mnie budowanie a potem zastanawianie sie czy ktos sie zrzuci
              nie jest rozwiazaniem.
              mysle ze lepiej poczekac ja zebranie zeby nie bylo jazdy ze "ktos mi tu
              rozwalil pieknie polozaona trawke. i zadam by przywrocic stan poprzedni"

w takiej konfiguracji to mozna postawic ta piaskownice za plotem
              • jakub.chojnacki Re: plac zabaw II 29.06.07, 12:39
                no widzisz to dobrze trafiłem jest jeszcze opcja kupienia gotowej piaskownicy.
                widziałem na allegro drewnianą z daszkiem za 200 PLN. Zjeżdżalnie też. Także
                koszt dla osiedla bedzie śmieszny na osobę. Zrobimy tak - wydrukuje materiały i
                przyniose na zebranie żeby każdy popatrzył i może coś ustalimy. Z drugiej strony
                może poza ogrodzeniem postawić puki co taką piaskownice ? Kurcze 200 pln dla
                kilku rodzin nawet to chyba nie tak dużo? po 40 PLN w pięć rodzin i za kilka dni
                mamy piaskownice. Do przemyślenia dla zainteresowanych.
                • b3style Re: plac zabaw II 29.06.07, 12:42
                  to rzeczywiscie dobra opcja.
                  juz sie ciesze a moja corka pewnie jeszcze mocniej:)
                  licze ze pomysl zostanie zaakceptowany przez ogol.
                  • ewcia_o plac zabaw II 29.06.07, 13:26
                    Ja również sie dokładam wrazie co.Mam nadzieje ze uda nam sie to
                    zrealizowac..Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka