sloggi 04.03.04, 11:50 Dziś zmarł Jeremi Przybora, współtwórca Kabaretu Starszych Panów.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
palker Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 11:57 Bardzo smutną wiadomość przyniosłeś :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 12:02 palker napisał: > Bardzo smutną wiadomość przyniosłeś :-((( Ja jestem tym, który często przynosi złe wiadomosci (w rodzinie to ja powiadamiam o takich zdarzeniach) Dziś spędzę wieczór z Kabaretem w CDku. Odpowiedz Link Zgłoś
palker Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 12:07 właśnie wysłuchałem pierwszych komentarzu radiowych... dla mojego pokolenia znaczenie Kabaretu SP było szczególne, choć przeniosło się ono w czasie i cenią sobie jego dorobek całkiem młodzi ludzie. Pamiętam Przyborę jeszcze z czasów radiowego "Tatru Eterek" Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 12:11 Najpierw Niemen, teraz Przybora - co za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 12:35 Tak. Szczeście, że życie jest ciągłym przemijaniem. Tak więc ciągle rodzą się, dojrzewają, mądrzeją i pieknieją kolejne pokolenia. Sztuką jest ocaleć od zapomnienia. Z Panem Przyborą, mam nadzieję, tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolczatka Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 13:13 Strata ogromna, brak mi słów... Odpowiedz Link Zgłoś
kolczatka Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. 04.03.04, 14:00 Jeremi Przybora, "Śmierć Anioła" Nad grobem szlachetnego pana ni wdowa po nim zapłakana, ni przyjaciele nie bywają już. Lecz jakaś nieznajoma postać nie może się z tym grobem rozstać od zórz porannych do wieczornych zórz. Czemu tak płacze, łka dlaczego? Kim był ten obcy dla zmarłego? Któż odpowie na pytanie, któż... Aż nagle z worka wyszło szydło - Wiatr targnął płaszczem, odkrył skrzydło. Ach, to po zmarłym płacze Anioł Stróż. W odwiecznych księgach i rocznikach Nie notowano nieboszczyka po którym by tak płakał Anioł Stróż, po którym czuwałby przy grobie i ciągle we łzach, i w żałobie - już mu bez niego istnieć ani rusz. Nawet odrzucił nowy przydział - czegoś takiego Bóg nie widział, więc Go ogarnia na Anioła gniew Stróż Anioł Boga się nie boi - nad przyjaciela grobem stoi, choć na niebiosach Stwórca marszczy brew. Nad grobem jasna twarz Anioła, a czarne chmury dookoła, zza chmur wygląda gniewna Pana twarz. Z odkrytą głową Anioł boso - rozpaczy po człowieku posąg - wciąż przy mogile jego pełni straż I póty w żalu trwa serdecznym aż ulitował się Przedwieczny i z czoła Jego gniewu obłok znikł. I nieśmiertelność mu odbiera, i pada Anioł, i umiera... A nad Aniołem już nie płacze nikt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurelia Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.04, 17:03 To piękne ... Odeszło od nas kilka osób, po których z pewnością płacze Anioł Stróż. Jeremi do nich należy ... Smutno mi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hipek Re: Zmarł Jeremi Przybora [+]. IP: *.zapora / 217.96.25.* 09.03.04, 13:05 "dobranoc ojczyzno...dobranoc... już czas na sen..." Odpowiedz Link Zgłoś