iova 22.10.07, 15:21 znana i chyba nie za bardzo lubiana restauracja portugalska "Marianos" została zamknięta !!! ciekawe dlaczego nie utrzymali się na rynku? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anthonka Re: koniec "MARIANOS" 22.10.07, 15:31 Ja po jednej wizycie w Marianos tak się zraziłam, że więcej tam nigdy nie poszłam. Wystarczyła mi konieczność siedzenia na parapecie z powodu braku krzeseł (pomimo, że stolik zarezerwowany był z wyprzedzeniem), moja potrawa składająca się z samej soli oraz kawałek cebuli w deserze lodowym zamówionym przez jednego ze współbiesidników... Odpowiedz Link
zerocin Re: koniec "MARIANOS" 22.10.07, 20:06 anthonka napisała: > Ja po jednej wizycie w Marianos tak się zraziłam, że więcej tam > nigdy nie poszłam. Miałem to samo... Nie mogę powiedzieć, bym poczuł jakiś żal. Odpowiedz Link
chiara76 Re: koniec "MARIANOS" 22.10.07, 15:35 ciekawe, co tam teraz będzie się mieścić? Odpowiedz Link
getin Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 09:03 chiara76 napisała: > ciekawe, co tam teraz będzie się mieścić? Jak to co? Wiadomo - bank! okolice skrzyżowania Wańkowicza/Wąwozowa to coraz mniej zagłębie knajp, a coraz bardziej - bankowa dolina. W mijsce sklepu z używana odzieżą otwarto właśnie SKOK Stefczyka, wcześniej w lokalu po lodziarni usadowił się Bank ING. Zostało jeszcze kilka lokali i zapewne kilka banków, które jeszcze NIE MAJĄ w okolicy swojej filii... Odpowiedz Link
malgoszac Re: Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 09:20 a ja nie chce banku! potrzeba mam pubow z prawdziwego zdarzenia Odpowiedz Link
jan-w Re: Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 09:24 Wydawać by się mogło, że w dobie bankowości internetowej, oddziałów banków powinno byc coraz mniej. Dlaczego jest odwrotnie? Odpowiedz Link
agawa888 banki a reszta 23.10.07, 10:41 Bankowośc internetowa nie zawsze wystarczy, zeby pójśc na piwo albo coś zjeśc. A na końcu za to coś - zapłacić. Dzięki bankowej dolinie mamy pod nosem banki, w których zamówimy sobie karty kredytowe. A używając takiej karty - zapłacimy za piwo i jedzenie w knajpce. Albo gotówką wypąlconą z ... bankomatu zainstaowanego własnie w bankowiej dolinie. Takj to działa. Oczywiście, gdy w naszej okolicy absolutnie wszystkie lokale usługowe w naszej okolicy zostana zastapione przez banki, to nie będzie po co do nich chodzić. I sytuacja sie odwróci. Może to jednak troche potrwać. Odpowiedz Link
jan-w Re: banki a reszta 23.10.07, 11:45 Żeby zamówić kartę kredytową lub debetową - nie potrzeba banku na miejscu. Sami przyślą. Żeby wyjąć pieniądze z bankomatu - nie potrzeba banku, wystarczy bankomat. W samym Tesco są chyba 3. I wszędzie indziej. Żeby wypić piwo - sam bank nie wystarczy. Znam tylko jeden w którym podają klientom alkohole. Żeby założyć/zlikwidować lokaty, kupić j.u. funduszy inwestycyjnych, akcje, obligacje itp - wystarczy internet lub telefon. Żeby podpisać papiery - nie potrzeba banku. Sami przyślą kurierem i odbiorą. Kredyt, jak wyżej. Jedyny sens istnienia oddziałów jaki znam, to wpłata bilonu (bez sensu) i bardzo duże wpłaty/wypłaty które niewygodnie robić w bankomacie lub wpłatomacie. Ale to się zdarza sporadycznie. Po co oddział? Trzeba wybrać odpowiedni do swoich potrzeb bank i korzystać ze wszystkich potrzebnych możliwości jakie oferuje. Odpowiedz Link
jan-w Re: banki a reszta 23.10.07, 11:48 I jeszcze wpłata gotówki w obcej walucie na konto. Wypłata, już z bankomatu zagranicą. Odpowiedz Link
qadrum Re: banki a reszta 23.10.07, 14:06 To jakaś FUTURYSTYCZNA wizja. Na odesłanie podpisanej umowy z mBanku czekałem ok 6 tygodni. Na odesłanie podpisanej umowy z internetowym biurem maklerskim - ok. 5 tygodni. A kiedy podpisywałem umowę w domu maklerski OSOBIŚCIE, rachunek był aktywny, jak tylko na papierze wysechł mój podpis. Kogo w dzisiejszych czasach stać na takie długie czekanie? Załatwianie skarg i wyjaśnianie spraw przez Telecentrum zwykle jest nieskuteczne i kończy się odwiedzinami w normalnym oddziale. To, ze banki oszczedzają na wynajmie i pracownikach z korzyscia głównie dla siebie, nie znaczy że nalezy akceptowac te ich niedoskonałe pomysły. Wpłatomaty notorycznie się psują, i to w większości banków. Odpowiedz Link
jan-w Re: banki a reszta 23.10.07, 14:17 Przecież napisałem wyraźnie: trzeba wybrać, odpowiedni dla siebie bank i typ konta. Jedni wolą poczekać na podpisanie umowy z mbankiem, ale mieć praktycznie wszystko za darmo, inni wolą trochę zapłacić i mieć obsługę natychmiastową, łącznie z dostawą do gotówki za darmo, na żądanie. Między tymi skrajnościami jest wiele wersji pośrednich. Trzeba sobie poszukać i wybrać. To nie jest wersja futurystyczna. Wykonuję wiele, bardzo różnych operacji bankowych i praktycznie nie bywam w bankach. Odpowiedz Link
qadrum To po co te oddzialy?? 23.10.07, 20:22 Jeśli faktycznie można by tak bezproblemowo i szybko korzystać z usług bankowych przez internet - to PO CO banki miałyby zakładać kolejne filie, oddziały, ekspozytury? Gdzie tu logika, gdzie sens, gdzie myślenie ekonomiczne? Kto jak kto, ale banki nie wydaja pieniędzy bezmyślnie. Odpowiedz Link
jan-w Re: To po co te oddzialy?? 23.10.07, 22:42 O to właśnie pytałem. Odpowiedź jednak jest prosta: Dla tych którzy nie potrafią lub boją się korzystać z internetu. Dla starszych ludzi. Dla tych którzy nie potrafią, nie mają czasu, lub po prostu im się nie chce poszukać odpowiedniej dla siebie oferty. Myślę jednak że to okres przejściowy. Kiedyś oddział banku, to było kilkudziesięciu lub więcej pracowników. Obecnie jedna lub dwie osoby. Myślę że następny krok to bezzałogowe stacje, jakie pojawiły się w centrach handlowych, po czym stopniowy zanik oddziałów. Co do zakładania nowych oddziałów, np olbrzymi i napewno bardzo nowoczesny Citibank ma tylko 1 malutki oddział na Ursynowie. Dwa na Mokotowie. Odpowiedz Link
qadrum Re: To po co te oddzialy?? 25.10.07, 09:36 Te bezobsługowe stacje juz były. i się sprawdziły. W Stanach ten pomysł nie sprawdził się już w latach 90-tych i dlatego zarzucono myśl o całkowitym wyeliminowaniu człowieka z punktów obsługi. W Polsce próby całkowitej eliminacji człowieka z punktów obsługi podjęły kilka lat temu 2 banki. Obok Multikina straszy wrak tzw. bezobsługowego bankowego punktu obsługi klienta tzw. "walk-through", postawiony kilka lat temu przez Kredyt Bank. Takich punktów miało być w calej Polsce kilkaset. Obecnie ten obok multikina służy jako słup ogłoszeniowy, toaleta dla psów i ludzi, czasem jako wiatrochron. Fascynatom technologii bankowej polecam wycieczkę. Tak skończył się szczytny pomysł odhumanizowania obsługi klienta bankowego. Odpowiedz Link
jan-w Re: To po co te oddzialy?? 25.10.07, 10:01 Sytuacja w USA, to żaden argument. Tam nadal najpopularniejszy sposób przekazywania pieniędzy to czeki Przyzwyczaili się i pozostali 20 lat za [....]. A do korzystania z banków ze szczątkową obecnością ludzi, muszą dorosnąć użytkownicy. Jedni wolą płacić więcej, inni korzystać z internetu i w efekcie płacić mniej. Odpowiedz Link
getin Re: To po co te oddzialy?? 26.10.07, 08:38 W Polsce obie (Kredyt Bank i PKO BP) próby wprowadzenia automatycznych centrów obsługi klienta poniosły całkowitą klapę. Napisałem o tym wyżej. Odpowiedz Link
jan-w Zapomniałeś się przelogować? 26.10.07, 09:38 Napisałeś powyżej o upadku automatycznych minibanków? Czyli Quadrum i Getin, to twoje 2 niki ? Automatyczne centra, mają oczywiście gwałtownie malejącą ilość klientów. Przeznaczone są dla osób potrafiących korzystać z urządzeń bankowych, a nie mających dostępu do internetu. Przy Realu jest takie i widać tam coraz mniej korzystających, ale jeszcze widać. Odpowiedz Link
rubeus Re: Zapomniałeś się przelogować? 26.10.07, 17:07 inne pacynki - podbijacze wątków to: agawa888, oraz urocza para matylda.stanowska i dr.gerard.stanowski Odpowiedz Link
rubeus Re: banki a reszta 26.10.07, 14:31 ja wybrałem świadomie 'bank' internetowy z darmowym kontem, bo przy nieregularnych dochodach, wolałaem aby pieniążki nie znikały za obsługę. Coraz bardziej powiększa się liczba bankomatów z których mogę wyciągnąć pieniądze bez opłat. Ale np. mBank planując ekspansję na tereny Czech i Słowacji. A wracając do meritum wątku - mam nadzieję, że jednak będzie tam coś innego niż kolejna apteka/stomatolog/solarium Odpowiedz Link
chiara76 Re: Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 10:16 ale nie kojarzy Ci się to tylko dlatego, że masz taki bankowy nick? Ja nie chcę banku. Ja chcę prawdziwą grecką knajpkę. Ale masz rację, ja też obawiam się banku albo kolejnego ciucholandu (bo sloarka to już chyba zbyt grubymi nićmy byłaby szyta, dopiero co na Wąwozowej się otwiera)... Odpowiedz Link
getin Re: Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 10:35 Mój nick wcale (z zamysłu) nic z bankiem wspólnego nie ma. Get in (wejdź), dla wygody po prostu getin. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Bank w miejscu Marianos 23.10.07, 11:40 getin napisał: > Mój nick wcale (z zamysłu) nic z bankiem wspólnego nie ma. Get in > (wejdź), dla wygody po prostu getin. ja wiem ale nic na to nie poradzę, że z bankiem mi się kojarzy Odpowiedz Link
wojtullus Bank zamiast Marianos - tak! 25.11.07, 10:35 Lokal po Marianos ciągle stoi pusty. Ale chyba juz niedlugo. Miejsce po sklepie miesnym w sasiedztwie zajął Bank Dominet. Nastepne banki na pewno nie przeoczą takiej okazji i wkrótce zamiast posiku w Marianows bedziemy mogli sobie w tym samym miejscu zalożyć konto bankowe albo wykonać przelew. Ciekawe jaki następny lokal zostanie wygryziony przez bank?? Odpowiedz Link
jan-w Re: Bank zamiast Marianos - tak! 25.11.07, 10:56 Niestety ta zaraza rozpełza się wszędzie, np Pl. Wilsona: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4702611.html I po co to wszystko, skoro przelew wygodniej i zwykle taniej (za darmo) wykonać z własnego komputera nie wychodząc z domu? Tak niestety będzie dalej, jeśli lokale użytkowe będą wynajmowane wyłącznie pod katem wysokości czynszu i spokoju bezpośrednich sąsiadów. Bank dużo i regularnie płaci, nie ma kuchni, wcześnie zamyka. Problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy ruchliwy ciąg handlowo-knajpiany, przeistacza się w pustynię, a klienci przenoszą się do galerii handlowych. Nieodwiedzane banki zaczną się wynosić w ślad za nimi, a lokale użytkowe będą stały puste. Odpowiedz Link
facefinder Re: Bank zamiast Marianos - tak! 27.11.07, 14:28 Tylko nie rozumiem jak ma sie watek - "koniec "MARIANOS" do banku i przelewow internetowych ??? Odpowiedz Link
thorndike Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 08:57 Jeśli o mnie chodzi, to najlepiej jezeli w tym lokalu powstanie filia CITIBANKU. Bo najbliższy oddział CITI jest na przeciwnym końcu Al. KEN (KEN 105), a to w końcu kawał drogi. Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 11:54 Ja bym preferowal PKO SA Odpowiedz Link
malgoszac Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 14:28 PKO SA powinien zniknac z tej planety a nie otwierac nowe filie Odpowiedz Link
pomidorekk PUB!! 28.11.07, 16:54 Ja jestem za pubem takim angielskim - z prawdziwego zdarzenia gdzie wszyscy piją piwo na stojąco mimo że full miejsc do siedzenia i wszyscy sie integrują przy barze wiem że mało realny pomysł, ale niedawno byłam na parę dni w Londynie i pół wyjazdu przesiedziałam (przestałam) w różnych pubach... Odpowiedz Link
malgoszac Re: PUB!! 28.11.07, 18:02 eh to jest moj stary (dobry) pomysl jak by mnie bylo stac na urzadzenie takiego miejsca to bym wlasnie to zrobila... ale jeszcze musicie poczekac Odpowiedz Link
thorndike Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 19:01 PKO SA? Bez sensu. Przecież Pekao SA ma filię i na Stokłosach, i na Ekologicznej. A to blisko. Więc wychodzi, ze jednak brak CITI. Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 19:47 to moze juz lepiej niech bedzie ten pub "na stojaco" he he Odpowiedz Link
thorndike Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 20:03 W CITI też obsługują "na stojąco" - brak u nich krzeseł. Więc wolę Citi zamiast pubu. Zresztą ile można wystać w pubie? A w banku rachu-ciachu i po sprawie. Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 28.11.07, 20:19 chyba ci stary placa za reklame tego dziadowskiego banku Odpowiedz Link
thorndike Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 29.11.07, 12:43 Nie jestem pracownikiem, tylko klientem CITI. I nie rozumiem czemu mam być poszkodowany. W okolicy są już filie: ING, BZ WBK, Nordea, Dominet, BGŻ, Multibank, Kasa Stefczyka i PKO BP ( w Tesku). Więc teraz kolej na CITI. Odpowiedz Link
rubeus Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 29.11.07, 14:04 zapomniałeś o filiach BPH, PKO SA, BOŚ Bank, Millenium, Polbnak EFG, Kredyt Bank, Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 29.11.07, 15:16 A tak na powaznie to zamiast jakiegos glupiego banku to bardziej widze w tym miejscu np EMPIK czy cos w tym rodzaju. Odpowiedz Link
wojtullus EMPiK? 30.11.07, 10:59 Pomysł z Empikiem mi się podoba. Ale dziupla po Marianos jest za mala na taki biznes. Chyba jednak skonczy sie jak zwykle. Czyli zaloza tam bank. Odpowiedz Link
bagnarola Re: EMPiK? 30.11.07, 11:37 empik jest bezoosobowy. mi by sie marzylo cos w stylu nowoczesnej kluboksiegarni gdzie mozna wpasc, poczytac, kawe wypic, kupic ksiazke. posiedziec w milym gronie, przy dobrej myuzyczce i w cieplym wnetrzu... sie rozmarzylam przez te pogode chyba. cos bardziej jak tarabuk albo czuly... ech. Odpowiedz Link
wojtullus A może Tarambuk-bis? 30.11.07, 12:01 Tarambuk? Jak najbardziej. Takiego miejsca, ktore jest czyms pośrednim pomiedzy kawiarnią, biblioteka i ksiegarnią (czym tam jeszcze) brakuje na Kabatach. Może znajdzie sie ktoś odpowiedni (z sercem do ksiażek i pasją do prowadzenia takiej dzialaności), kto poprowadzi taki lokal? Odpowiedz Link
facefinder Re: A może Tarambuk-bis? 30.11.07, 15:55 "jest czyms pośrednim pomiedzy kawiarnią, biblioteka i ksiegarnią" jesli znasz juz takie miejsce w wawie to daj znac Odpowiedz Link
wojtullus Tarabuk i inne 30.11.07, 20:56 Nie znasz Tarabuka??? To swietne miejsce dla milosników domowego ciasta, kawy, dobrej atmosfery i ksiazek. Zwłaszcza w zimowe wieczory. Służę adresem: Tarabuk: www.tarabuk.pl/ i jego brat: www.czulybarbarzynca.pl/ Moze na Kabatach otworza filię? Zamiast filii banku, oczywiście. Odpowiedz Link
biljana Re: Tarabuk i inne 01.12.07, 22:47 wojtullus napisał: > Tarabuk: > www.tarabuk.pl/ > i jego brat: > www.czulybarbarzynca.pl/ > Moze na Kabatach otworza filię? Zamiast filii banku, oczywiście. zgadzam się, strasznie mi na Kabatach brak podobnego miejsca... niechby nawet Traffic był ... albo empik. Cokolwiek, byle nie kolejny bank Odpowiedz Link
bagnarola Re: A może Tarambuk-bis? 02.12.07, 09:57 Pierwszym takim miejscem w W. był chyba Antykwariat na Żurawiej. A poza wspominanymi przeze mnie T. i CB. są też bardzo fajne Numery i Litery na Wilczej (są też atrakcje i czytanie bajek dla dzieci w weekendy) A dla dzieci Kofifi na Żoliborzu, Mufka na Solcu i Badet w Wilanowie (polecam, bo to blisko, www.badet.pl) W miejscach tych odbywa się również dużo spotkań, czytań, zajęć i innych atrakcji... Niektóre jak np. Tarabuk oferują zniżki dla studentów, a zakup powyżej pewnej kwoty (niewygórowanej) oznacza kawę gratis. No i ta atmosfera... Nijak się ma do empikowego podczytywania w anonimowym tłumie ludzi, którzy przyszli poczytać tabloidy Myślicie, że takie miejsce na Kabatch by wypaliło.....? Odpowiedz Link
jan-w Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 01.12.07, 00:26 Dlaczego dziadowskiego? Pod większością względów najlepszego. Należy tylko pamiętać, że nie ma banków dobrych dla każdego (jak i większości innych rzeczy). Dla jednych najlepszy jest Citibank, inni lubują się nawet w PKO BP SA. Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 01.12.07, 03:35 janie-w dzieki na namiary a do czlowieka od citi bank - uczepiles sie tego banku jak pijany plotu. Czy w miejscu gdzie mieszkaja ludzie musi byc naokolo tylko siec roznego rodzaju bankow i czy tylko ze masz daleko do bankomatu spedza ci sen z powiek. Wazniejsze jest cos "dla ducha", galeria, knajpka, kwiaciarnia...cokolwiek ale nie jakis nastepny bank z widokiem na fontanne. Odpowiedz Link
jan-w Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 01.12.07, 12:57 Też uważam, że bank, ma każdy w domu przy komputerze, a bankomatów, w samym Tesco są 4. Partery domów, to powinny być fajne knajpki i urozmaicone sklepiki. Odpowiedz Link
gromidor Szefc 02.12.07, 09:37 Ludzie, jak czytam co wy tu wypisujecie, to lapie sie za glowe. Jaki bank? jaka knajpka? jaki Empik? jaki Pub? Lokal po tej knajpie Marynos kupi ten kto da najwiecej kasy. Zadnego biznesmana nie obchodzi ze ktos chce miec pub albo bibliteke kolo domu. Kasa rulez. Jak ktos bedzie chcial to otworzy salon z bielizna erotyczna taki jak na Kabackim Dukcie. Albo szefc bedzie tam butynaprawial. I co wam do tego. Odpowiedz Link
facefinder Re: Szefc 02.12.07, 09:41 Nam w sumie nic do tego i po co te wywody. Jestesmy tu na tyle zorientowani ze wiemy o co chodzi. Celem tego postu jest dyskusja na temat sposobu wykorzystania miejsca, poniewaz hasla "kasa rulez" juz tak nas nie kreca Odpowiedz Link
bagnarola Re: Szefc 02.12.07, 11:19 śmiem twierdzić, że właśnie nam wszystkim mieszkańcom kabat dużo do tego... to chyba ma być miejsce dla nas, a nie dla właściciela. Tak właśnie było z knajpką Marianos, gdzie czas spędzał głównie samotny właściciel... I tak się wtedy to kończy po prostu. I po co te nerwy? Sama napisałam, że się rozmarzyłam. Smutne życie jak się myśli w ten sposób, że tylko kasa rulez, a nie LUDZIE. Jak nie wierzysz, to zajrzyj w miejsca o których pisaliśmy. W T, CB, NL często trudno o stolik! Odpowiedz Link
bagnarola o tym, kto gdzie buty naprawia 02.12.07, 11:22 Nie mogę się powstrzymać... Bo jeszcze tak mi przyszło do głowy, że jak ktoś buty naprawia u SZEFCA, to faktycznie mu księgarnia albo klubokawiarnia do niczego nie potrzebna Odpowiedz Link
gromidor Re: o tym, kto gdzie buty naprawia 02.12.07, 15:25 Ja akurat buty zawsze u szefca naprawiam. A Bagnarola to chyba u krawca albo w cukierni? he, he Odpowiedz Link
jan-w Komu "kasa rulez" 02.12.07, 15:31 gromidor napisał: > Ja akurat buty zawsze u szefca naprawiam. W tym właśnie problem. Dlatego nie rozumiesz o co chodzi z knajpą "Merynos". Odpowiedz Link
gromidor Re: Komu "kasa rulez" 02.12.07, 15:40 Napisałem Marynos a nie Merynos. Wogole jak to roznica Marynos czy Merynos. I tak juz go NIE MA. Odpowiedz Link
jan-w Re: Komu "kasa rulez" 02.12.07, 16:42 Marianos... A jak to różnica, czy cię ktoś nazwie gromidor, czy pomidor? Albo czy nauczysz się pisać, jeśli nie nauczyłeś się czytać? Ręce opadają. Odpowiedz Link
bagnarola Re: Komu "kasa rulez" 02.12.07, 18:40 a czegoś takiego jak "szefc", to dla odmiany nigdy nawet nie było )) Odpowiedz Link
thorndike Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 02.12.07, 18:35 jan-w napisał: > Uważam, że bank, ma każdy w domu przy komputerze... A na jakiej podstawie twierdzisz, że KAŻDY ma w domu bank w komputerze? Znam wiele osób, które ani banku w komputerze, ani nawet komputera nie mają, za to z powodzeniem korzystają z tradycyjnej bankowości. Odpowiedz Link
jan-w Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 02.12.07, 19:21 To pewnie przypadek, ale wśród użytkowników forów internetowych, korzystanie z komputera jest dosyć rozpowszechnione. A jeśli ktoś nie cierpi na znaczny nadmiar pieniędzy i wolnego czasu, z którym nie ma co zrobić, korzysta z tańszych i szybszych kontaktów z bankiem. Odpowiedz Link
thorndike Wcale nie wszyscy 02.12.07, 20:33 Zgoda. Ale to wcale nie oznacza, że wszyscy, zawsze i wszędzie korzystają wyłącznie z bankowości elektronicznej. Ten ustrój, w którym WSZYSCY WSZYSTKO robili TAK SAMO, na szczęcie już się skończył. Odpowiedz Link
jan-w Re: Wcale nie wszyscy 02.12.07, 21:01 thorndike napisał: > Ten ustrój, w którym WSZYSCY WSZYSTKO robili TAK SAMO Wszyscy, wszystko robili tak samo? Kiedy i gdzie panował taki ustrój? Odpowiedz Link
thorndike A jednak wszyscy 03.12.07, 08:31 Na Madagaskarze. A poważnie - każdy dorosły wie, że w komunie WSZYSCY mieli oszczędności TYLKO W JEDNYM BANKU - PKO. Bo innych nie było. No chyba, ze ktoś miał dewizy - wtedy ewentualnie mógł mieć konto w Pekao SA. Polecam Bilobil. Odpowiedz Link
jan-w Re: A jednak wszyscy 03.12.07, 09:21 Od przechowywania pieniędzy w niewielu bankach, do robienia wszystkiego, przez wszystkich tak samo, jest bardzo daleko. Ja na przykład, jestem całkowicie przekonany, że ty nie robiłeś tego co ja. W większości dziedzin życia. W republice Malagaskiej - tym bardziej nie. Odpowiedz Link
wojtullus Malgaska 03.12.07, 09:48 jan-w napisał: > W republice Malagaskiej - tym bardziej nie. Madagaskar to inaczej Republika Malgaska, a nie Malagaska. WIKIPEDIA: W Polsce przez pewien czas po uzyskaniu przez Madagaskar niepodległości w 1960 używano wobec tego państwa nazwy "Republika Malgaska", wywodzonej od nazwy rdzennych mieszkańców tej wyspy, Malgaszów. Odpowiedz Link
jan-w Re: Malgaska 03.12.07, 10:31 Tu są dwie szkoły: Falenicka i Otwocka: np.: encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=113259 WSPÓLNOTA FRANCUSKA związek byłych kolonii franc. (państw stowarzyszonych i terytoriów zamorskich) z Francją, ustanowiony na mocy konstytucji franc. z 1958; do W.F. weszły wówczas: Rep. Malagaska, Kongo (Brazaville), Gabon, Senegal, Czad, Algieria, Unia Środkowoafrykańska, Kamerun, Dahomej, Gwinea, Wybrzeże Kości Słoniowej, Mali, Mauretania, Niger, Togo, Górna Wolta; powstał w miejsce utworzonej 1946 Unii Franc.; 1960 znowelizowano zasady przynależności, lecz nie weszły one w życie, gdyż w tymże roku wszystkim republikom autonomicznym i terytoriom powierniczym Francja przyznała niepodległość; obecnie więź utrzymywana jest na podstawie międzypaństwowych umów wielo - i dwustronnych, gł. spoiwem są powiązania gosp. i j. francuski. Odpowiedz Link
wojtullus A jednak Malgaska 03.12.07, 18:13 Szkoły może i są dwie. Ale OBIE każą pisać tak samo: MALGASKA. 1. Szkoła falencka (Interia): "MALGASKA REPUBLIKA do 1975 nazwa państwa afrykańskiego Madagaskar." link: encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=85363 2. Szkoła otwocka i wszystkie pozostałe (Wikipedia): "W Polsce przez pewien czas po uzyskaniu przez Madagaskar niepodległości w 1960 używano wobec tego państwa nazwy "Republika Malgaska" link: pl.wikipedia.org/wiki/Madagaskar Zresztą nie ma się co spierać, bo nazwa tego kraju pochodzi od plemienia MALGASZÓW, a nie Malagaszów. "Nazwa wyspy pochodzi od nazwy rdzennych mieszkańców tej wyspy, Malgaszów" (za WIKI). Odpowiedz Link
jan-w Czytaj uważnie, PRZED napisaniem ;-) 03.12.07, 20:10 1. Jak szkoła falencka? Powszechnie znane są FALENICKA i otwocka/ 2. Jak widać używane są obie nazwy: Malagaska: encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=113259 wyraźnie: do W.F. weszły wówczas: Rep. MALAGASKA pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:LanguagePl.php jeśli nie odczytasz, to masz tu: 209.85.129.104/search?q=cache:-TQwswLcNccJ:pl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:LanguagePl.php+malagaska&hl=pl&client=firefox-a&gl=pl&strip=1 Itd, itd. Spróbuj najpierw przeczytać zalinkowany tekst (MALAGASKA), a potem dopiero napisać. Tak cię zabolało, że ktoś pomyłkowo mi podziękował za podany przez ciebie link, że teraz tak bezsensownie się czepiasz? Odpowiedz Link
wojtullus Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 01.12.07, 19:56 facefinder napisał: > janie-w dzieki na namiary Pomyłka. Namiary na Tarabuka i CzB podąłem JA, a nie Jan-W. Niemniej miło mi, że ktoś skorzysta z mojej rekomendacji. Odpowiedz Link
facefinder Re: Najlepiej niech bedzie tam Citibank 01.12.07, 22:42 Sorki wojtullus i jeszcze raz dzieki poniewaz nie znalem tego miejsca Odpowiedz Link
grodomir Marianos - sprzedany! 08.12.07, 10:11 Marianos przeszedł chyba wreszcie w nowe ręce. Z witryny zniknęło ogłoszenie o sprzedaży lokalu, zerwano część podłogi i płytek ściennych. Czyżby otwarcie EMPiKu było bliskie? Odpowiedz Link
mieszkanie.kupie Re: Marianos - sprzedany! 09.12.07, 22:22 A moze bedzie jakas nowa, fajna, lepsza knajpa. pozdrawiam, Odpowiedz Link
bagnarola Re: Marianos - sprzedany! 16.01.08, 14:10 ktos juz cos nowego wie? moze bedzie tam kolejna restauracja, ktora juz sie oglasza, ale nie zdradza lokalizacji: naursynowie.pl/konkursy/75__znizki_na_kolacje_dla_dwojga_osob_w_super_restauracji Odpowiedz Link
jan-w Nowa knajpa 16.01.08, 16:15 Sądząc po nazwie, podejrzewam konkurencje dla GAL (Francuska?). Odpowiedz Link
zerocin Re: Marianos - sprzedany! 21.01.08, 17:03 Sklep spożywczy Nowakowskiego. Wywieszone jest już ogłoszenie o poszukiwaniu pracowników. Odpowiedz Link
dr.gs Będzie Nowakowski, a nie Regal 22.01.08, 18:12 Faktycznie. W tym lokalu będzie Nowakowski. Robotnicy się uwijają nad nową aranżacją. Więc post, że będzie tam knajpa "Le Regal" ...to lipa. Odpowiedz Link
zerocin Re: Będzie Nowakowski, a nie Regal 24.01.08, 17:53 dr.gs napisał: > Więc post, że będzie tam knajpa "Le Regal" ...to lipa. Może będzie ona w... TESCO? Niezła lokalizacja dla "luksusowej" restauracji... Odpowiedz Link
bagnarola Re: Będzie Nowakowski, a nie Regal 24.01.08, 21:36 Przepraszam, a kto niby napisal, ze ma tam z pewnoscia byc Regal? Odpowiedz Link
dr.gs Re: Będzie Nowakowski, a nie Regal 25.01.08, 08:38 bagnarola napisała: > Przepraszam, a kto niby napisal, ze ma tam z pewnoscia byc Regal? Jak to kto? Bagnarola! "ktos juz cos nowego wie? moze bedzie tam kolejna restauracja, ktora juz sie oglasza, ale nie zdradza lokalizacji: naursynowie.pl/konkursy/75__znizki_na_kolacje_dla_dwojga_osob_w_super _restauracji Nazwa restauracji: Le Regal. Odpowiedz Link
jan-w Re: Będzie Nowakowski, a nie Regal 25.01.08, 09:57 Między "może" a "z pewnością" jest zdecydowana różnica. Odpowiedz Link
dr.gs Re: Będzie Nowakowski, a nie Regal 25.01.08, 14:09 Jest. Ale między Regal a Regal - nie ma żadnej. Odpowiedz Link