Dodaj do ulubionych

Plac Weteranów - projekty władz

05.11.04, 12:40
W dzisiejszej "Rzepie" artykuł na temat pomysłów władz Pragi Pólnoc na
zagospodarowanie Placu Weteranów

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_041105/warszawa_a_9.html
"Zatwierdzone pomysły na plac Weteranów na Pradze
NOWOCZESNOŚĆ I CZAR HISTORII

Kolejka linowa na Starówkę, wystawa ptaków, dom kultury z dużą salą
widowiskową i plac Weteranów 1863 r. jak przed wojną - marzenia szalonego
urbanisty? Tak już niedługo może wyglądać rejon parku Praskiego. Władze Pragi
Północ wpisały część inwestycji do przyszłorocznego budżetu.

Dawny kształt placu Weteranów 1863 r. pokazują mapy z 1935 roku i zdjęcia
lotnicze. Zamykała go okrężna jezdnia, a od niej promieniście rozchodziły się
trzy aleje. Wybudowana po wojnie Trasa W-Z zaburzyła kształt placu - zatarły
się półkoliste uliczki. Teraz władze Pragi Północ planują odtworzyć
przedwojenny charakter tej części dzielnicy. Gotowe są już wytyczne do
projektu zagospodarowania tego terenu.

Najpierw plac i park

Co przewidują plany? Przywrócenie kształtu placowi i okrężnym uliczkom. Przy
zrekonstruowanym pl. Weteranów ma stanąć dzielnicowy dom kultury z
amfiteatrem i salą widowiskową. Znikną budki z hamburgerami i warzywami.
Zlikwidowany zostanie też wybieg niedźwiedzi brunatnych, ale te, które są,
dożyją przy al. Solidarności swoich dni.

Wytyczne do projektu mówią też o zmianach w samym parku Praskim. Zostanie on
ogrodzony, jak przed wojną, część alejek odzyska swój historyczny przebieg.

Władze dzielnicy myślą też o likwidacji muszli koncertowej. - Zupełnie tutaj
nie pasuje, ma socjalistyczny charakter - mówi Zdzisław Sipiera,
wiceburmistrz dzielnicy. - Jej funkcję przejmie Amfiteatr Letni przy domu
kultury.

Plany są ambitne - sala na 600 osób, letnia scena, studio nagrań, sala prób
muzycznych, garderoba z prawdziwego zdarzenia.

- Drugiego takiego obiektu w Warszawie nie ma - rozmarza się Kazimierz
Konopko, naczelnik sekretariatu zarządu dzielnicy.

Władze dzielnicy liczą, że na Pragę uda się ściągnąć ludzi teatru i
organizatorów innych imprez.

- W tej chwili na naszej Pradze jedyna instytucja kulturalna to Teatr Baj.
Nawet kina nie mamy - mówi burmistrz Robert Sosnowski.

Realizacja pomysłu będzie kosztować 16 mln zł. Na ostatniej sesji Rada
Warszawy przeznaczyła na wstępne sfinansowanie projektu jeszcze w tym roku
150 tys. zł.

Lada dzień konkurs

- W przyszłym roku skompletujemy dokumentację inwestycji i zakończymy
procedurę przetargową - planuje Konopko. - Prace budowlane powinny rozpocząć
się na początku 2006 roku. Myślę, że przy obecnej technice w ciągu roku,
półtora jesteśmy w stanie oddać obiekt do użytku.

Wstępne wytyczne dla inwestycji opracowane m.in. przez konserwatora zabytków
i przyrody podpisał już naczelny architekt miasta. Nad koncepcją
architektoniczną pracuje też sąd konkursowy (na Pradze nie ma planów
zagospodarowania przestrzennego i trzeba sporządzać szczegółowe plany dla
konkretnej inwestycji).

- W skład sądu oprócz architektów, historyków i władz miasta wejdzie też
przedstawiciel praskiej kurii. Chcemy wspólnie pracować nad wizerunkiem
Pragi - tłumaczy burmistrz.

Konkurs na projekt zostanie ogłoszony lada dzień.

To nie koniec pomysłów na park Praski.

- Chcielibyśmy, by w przyszłości powstała kładka i kolejka linowa, które
połączą park ze Starym Miastem. W starym budynku Miejskiego Przedsiębiorstwa
Robót Ogrodniczych urządzimy wystawę ptaków. Będziemy też dążyć do wyłączenia
z ruchu kołowego Ratuszowej, kiedyś głównej ulicy Pragi - wylicza Sipiera.

Katarzyna Karpa Monika Górecka-Czuryłło"
[5.11.2004, rzeczpospolita, s. 17]
Obserwuj wątek
    • palker Re: Plac Weteranów - projekty władz 05.11.04, 13:08
      w papierowym wydaniu Rzepy, oprócz mapki, jest jeszcze zamieszczona reprodukcja
      przedwojennej pocztówki przedstawiającej pl.Weteranów 1863 r.. Jest na niej
      widoczny, usytuowany obok dawnego wejścia do parku Praskiego, Dom Żólnierza. To
      własnie na jego ślad usiłowałem naprowadzić wszystkich w wątku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=297&w=16891183&v=2&s=0
      wspominając o książce Pawła Elsteina "Moja Praga".
      W domu Żołnierza miesciło sie duze kino a potem kino-teatr. Budowa Domu Kultury
      w tym własnie miejscu to powrót do tradycji. Jak czyta się książkę "Moja Praga"
      widac, jak uboga, pod względem instytucji kultury, jest teraz ta dzielnica
      • margala Re: Plac Weteranów - projekty władz 05.11.04, 14:43
        ciekawe czy projekt domu kultury idzie w kierunku rekonstrukcji ["odbudowa
        zabytku"] czy stworzenia czegoś nowego.
        spodziewam się raczej czegoś z "polotem", skoro myślą o kolejce linowej ze
        Starego Miasta na Pragę.
    • sloggi Re: Plac Weteranów - projekty władz 05.11.04, 19:37
      Chciałbym tego dozyć :)
      • margala Re: Plac Weteranów - projekty władz 07.11.04, 13:32
        chzba bardziej realny jest ten dom kultury i nawet kolejka linowa niz metro na
        praska strone....
        • palker Re: Plac Weteranów - projekty władz 07.11.04, 14:29
          nauczyłem się zachowywać rezerwę wobec róznych "projektów władz"
          lub "projektów" tych co z władzami są związani.
          Pamietam, ze był taki projekt, aby koszary przy 11.Listopada zamienić na
          studencki kampus i tenże połączyć kolejką linową z lewym brzegiem Wisły
          • sloggi Re: Plac Weteranów - projekty władz 07.11.04, 21:23
            Ja mam podobnie - projekty jedno - realizacja drugie.
            • margala 150 tys. zł 08.11.04, 13:35
              sloggi napisał:

> Ja mam podobnie - projekty jedno - realizacja drugie.

może jednak coś z tego będzie. juz w tym roku poleca na to konkretne pieniądze:
              "Realizacja pomysłu będzie kosztować 16 mln zł. Na ostatniej sesji Rada
              Warszawy przeznaczyła na wstępne sfinansowanie projektu jeszcze w tym roku
              150 tys. zł." [Rzepa]

co można zrobić za 150 tys. zł?

• sloggi Re: 150 tys. zł 13.11.04, 19:42
                Wynagrodzić Radę za podjęcie decyzji?
    • Gość: wqrzony prażanin Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.aster.pl 07.11.04, 16:25
      no cóż jest to kolejny pomysł z cyklu "odgrzewane kotlety" drużyny dzielnego
      wodza Kaczoreksa
      świadczy on tylko o braku własnej oryginalnej wizji architektonicznej miasta
      wszystkie plany mają być oczywiście realizowane po roku 2006, czyli jak się
      skończy obecna kadencja samorządu
      a ja się pytam: co z Portem Praskim?
      co z całym mnóstwem kamienic, które wciąż wymagają remontów?
      jedna Ząbkowska wiosny nie czyni!!!
      • palker Re: Plac Weteranów - projekty władz 07.11.04, 16:48
        te, silverscreen, pogdaj se na temat Portu Praskiego z Piskorskim. I potem
        sprawozdaj tu, ale obiektywnie:-)
        • Gość: Paweł P. Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.aster.pl 07.11.04, 17:07
          de gustibus non est disputandum
          • mp36 Re: Plac Weteranów - projekty władz 08.11.04, 14:32
            A Pan Dyrektor Dzielnicy jaki w kulturze swojej dzielnicy zorientowany, że w
            teatrach tylko lalkowy Baj wymienia :)))
            No i świetny argument przeciw istniejącej w parku muszli koncertowej - jest be
            bo jest ... socjalistyczna, buhaha :)
            Lepiej niech ta ekipka zostawi Pragę w spokoju do końca swej za długiej i tak
            kadencji bo tylko napsuć mogą a nie zbudować.
    • Gość: z pragi Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 09.11.04, 01:50
      Mam wrażenie , że większość piszących tu ludzi nie jest z Pragi, a moze nawet
      nie z Warszawy, a to dlatego, iż podawane tu argumenty przeciw temu pomysłowi
      są tak miałkie że rzygać się chce. Ja widzę moją Pragę wielkomiejską a nie
      zapyziałą. Taka inwestycja jeśli dojdzie do jej realizacji to ogromna szansa
      dla Pragi Północ.
      • Gość: pragamatyk Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.aster.pl 12.11.04, 00:53
        Moją Pragę widzę piękną!!!
        ale akurat budowanie nowego domu kultury, nie jest wg subiektywnego zdania
        autora, największą potrzebą chwili - raczej powinno się pomyśleć o odnawianiu
        kolejnych zabytkowych kamienic (bardzo dużo), wyburzaniu wszystkiego czego
        niestety nie uda się już uratować (liczba obiektów zagrożonych zawaleniem jest
        wciąż znaczna), budowaniu nowej substancji mieszkaniowej i jej zasiedlaniu.
        • Gość: z pragi Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 12.11.04, 23:28
          Widząc moją Pragę wielką wiem że jedno drugiego nie wyklucza, a wręcz jedno
          drugie napędza. To tak jakby argument, że w Bieszczadach jest bieda przemawiał
          za tym by w tym regionie wszystkie pieniądze kierować na socjal, zupełnie nie
          przejmując się i pomijając takie "nikomu niepotrzebne" przybytki jak kina,
          teatry i domy kultury właśnie. Przecież to bzdura. Rozwój Pragi oraz nowe
          inwestycje spowodują szybsze działania w swerze rewitalizacji. Taka jest i taka
          zawsze była prawidłowość.
          • Gość: doktorant in spe Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.aster.pl 13.11.04, 19:29
            fajnie, że budowanie domów kultury napędza rozwój Pragi Pn. - sam się z tego
            cieszę, ale proszę to powiedzieć ludziom, którym sufity walą się na głowę
            można sobie takie rzeczy pisać, siedząc wygodnie w ciepłym foteliku, pykając
            fajeczkę i popijając wytrawnym winkiem
            socjal, a rewitalizacja to dwie zupełnie różne kwestie - no chyba że autor tego
            postu szykuje rozprawę doktorską na KES SGH, pt. "Czy rewitalizacja zabytków
            Pragi Pn. implikuje zmniejszenie wydatków socjalnych z budżetu dzielnicy?"
            to całkiem ciekawy temat na doktorat :-)
            • Gość: z pragi Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 13.11.04, 21:39
              Panie doktorancie in spe, były już takie czasy kiedy burzono cerkwie, potem to
              poszło na zachód i burzono kościoły po to aby te dobra "sprawiedliwie"
              rozdzielić między biednych i co z tego wyszło wiadomo. Może o tym doktorat
              doktorancie?. Populizm to zaraza doktorancie i mam nadzieje, że ludzie już tak
              łatwo nie dają sie na to nabierać.
              • Gość: doktorant in spe Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.aster.pl 14.11.04, 23:35
                widzę, że bronimy swoich racji do upadłego, ale powiadam - jeśli burzono, to na
                pewno nie po to, aby rozdawać te dobra biednym, tak więc proszę nie sięgać po
                tego typu argumenty, bo to już właśnie jest skrajny populizm - ale przecież
                tutaj nikt nie chce niczego burzyć, tylko wręcz przeciwnie budować, więc
                sytuacja jest zgoła zupełnie inna, ma powstać nowa inwestycja i wokół tego
                toczy się ta debata.
                tak, ludzie rzeczywiście nie dają się nabrać na populizm, bo jeśli wybudujemy
                im nowy DK za ok. 16,5 mln zł, to zwłaszcza ci którzy mieszkają w slumsach, jak
                np. u mnie na Szmulkach, będą bardzo happy, że wkrótce zawali im się dach na
                głowę - po problemie, no nie?
                nawet dziś się zastanawiałem, czy ten temat jest dobry i powiem tak, jest
                dobry, ale tutaj trzeba by było napisać dysertację na następujący
                temat: "Wybudowanie kolejnego DK na Pradze Pn. w kontekście pozycji budżetowej
                przeznaczonej na wydatki socjalne w dzielnicowym załączniku do uchwały
                budżetowej"
                to o wiele lepszy temat
                p.s.
                ja swój temat już mam i jest on całkowicie inny
                • margala kultura vs. socjal 15.11.04, 15:04
                  z tego co sie orientuję pozycje w budżecie sa nieprzesuwalne.
                  nie jest łatwe przesuniecie pieniędzy przeznaczonych na kulturę na cele
                  socjalne i odwrotnie.

pozdrawiaM.
    • Gość: poinformowany Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.04, 12:23
      W jednym z wydań lokalnej Nowej Gazety Praskiej tuż przed ogłoszeniem pomysłu
      budowy Domu Kultury i hali widowiskowej przy Placu Weteranów zwróciłem uwagę na
      pomysł byłego Dyrektora Zarządu tej dzielnicy a obecnie Radnego Województwa
      Tondery aby w tym miejscu władze miasta pokusiły się o budowę Domu Weterana
      Powstania 1944 roku. Pomysł przeszedł bez echa a wkrótce pojawił się Dom
      Kultury. Ciekawe.
    • Gość: z pragi Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 13.11.04, 21:41
      Panie doktorancie in spe, były już takie czasy kiedy burzono cerkwie, potem to
      poszło na zachód i burzono kościoły po to aby te dobra "sprawiedliwie"
      rozdzielić między biednych i co z tego wyszło wiadomo. Może o tym doktorat
      doktorancie?. Populizm to zaraza doktorancie i mam nadzieje, że ludzie już tak
      łatwo nie dają sie na to nabierać.
    • palker Re: Plac Weteranów - konkurs 28.12.04, 11:49
      Znowu "Rzepa" informuje o następnym etpie raealizacji pomysłu zagospodarowania
      Placu Weteranów.

Prestiżowy plac Weteranów
      56 firm jest już zainteresowanych wykonaniem projektu zagospodarowania pl.
      Weteranów 1863 r. na Pradze Północ. Aż 10 to oferenci zagraniczni, przede
      wszystkim z niemieckich pracowni projektowych. Termin składania wniosków
      konkursowych mija 5 stycznia.

- To doskonały wynik - mówi wiceburmistrz dzielnicy Zdzisław Sipiera. - Ale
      właściwie nawet się nie dziwimy. Naszym zdaniem to trzecie, czwarte pod
      względem atrakcyjności i prestiżu miejsce w stolicy po pl. Piłsudskiego czy pl.
      Defilad. Doskonale położone komunikacyjnie, ciekawe urbanistycznie, otwarte na
      Wisłę i lewy brzeg miasta.

- Konkurs daje rzadką możliwość ponownego ukształtowania historycznego
      fragmentu miasta. Jest dużym wyzwaniem urbanistyczno-architektonicznym - dodaje
      Ewa Nekanda-Trepka, stołeczny konserwator zabytków. - Dodatkowo teren, na
      zagospodarowanie którego rozpisano konkurs, obejmuje jedną z najważniejszych
      stołecznych osi wschód - zachód z dominującą katedrą św. Floriana z jednej
      strony i kompleksem parkowym z drugiej. To gratka dla architektów.

Warunkiem konkursu jest, oprócz zagospodarowania placu z fragmentem parku
      Praskiego, także zaprojektowanie domu kultury z salą widowiskową na 600 miejsc
      i amfiteatrem. Oferenci muszą też przedstawić propozycję rozwiązań
      komunikacyjnych i oświetleniowych. Wnioski można składać do 5 stycznia, a do 4
      kwietnia projekty konkursowe. Zwycięzca zostanie wyłoniony pod koniec kwietnia.
      Nagrodą będzie 55 tys. zł i zaproszenie do złożenia projektu budowlanego. -
      Zainteresowanie jest rzeczywiście imponujące, nawet biorąc pod uwagę, że
      statystycznie tylko 2/3 początkowych oferentów składa projekty - przyznaje
      Marek Szeniawski z warszawskiego oddziału SARP. - Co ciekawe, zazwyczaj większe
      jest zainteresowanie pojedynczymi obiektami architektonicznymi. Chętnych na
      duże, urbanistyczne przedsięwzięcia bywa niewielu.

Bardzo jestem ciekawy, jak wypadnie ten konkurs. Dobrze by było, aby
      zorganizowano wystawę pokonkursową wyróznionych i nagrodzonych prac.
      Nic się nie dzieje z Portem Praskim, Stadion Narodowy powstanie jednak nie na
      miejscu Stadionu X-lecia a na Łazienkowskiej, dobrze zatem, ze choć ten kawałek
      Pragi nieco się ustołeczni.
      • palker Re: Plac Weteranów - konkurs c.d. 15.02.05, 09:54
        znowu "Rzepa" informuje:

O misie nikt nie pytał

Na ponad 70 pytań, które wpłynęły od oferentów zainteresowanych projektem
        przebudowy pl. Weteranów 1863 r., odpowiadała wczoraj komisja konkursowa.
        Pytania były bardzo szczegółowe, ale nikt nie zapytał, czy w nowym projekcie
        trzeba brać pod uwagę praskie misie.

Na konkurs przebudowy pl. Weteranów 1863 r. przy al. Solidarności (naprzeciwko
        katedry św. Floriana) wpłynęło 47 ofert. Koncepcja zakłada odtworzenie
        przedwojennego placu i wybudowanie na skraju parku Praskiego domu kultury z
        salą widowiskową. A w przyszłości - otwarcie tych terenów na Wisłę z
        możliwością poprowadzenia kolejki linowej na drugą jej stronę.

- Znów przeżyliśmy miłe zaskoczenie - mówi wiceburmistrz Pragi Północ Zdzisław
        Sipiera. - Kilka tygodni temu okazało się, że nasz projekt spotkał się z
        ogromnym zainteresowaniem, a teraz tak dużo pytań. To znak, że pracownie, które
        przymierzają się do opracowania projektu, podchodzą do sprawy bardzo rzetelnie.
        Podobno więcej pomysłów było tylko na Centrum Chopinowskie.

Pytania dotyczyły m.in. wielkości i usytuowania podziemnego parkingu,
        szerokości i wysokości sceny w planowanym domu kultury, a nawet możliwości
        umiejscowienia drzew zarówno starych, jak i nowych.

- Oferenci interesowali się też możliwością prowadzenia w budynku teatru
        działalności komercyjnej i bufetu - wylicza Sipiera. - Na komercję się nie
        zgadzamy, ale małą gastronomię czy kiosk na pewno można brać pod uwagę.

Prace konkursowe można składać do 4 kwietnia.

MGC
    • Gość: stary Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 29.12.04, 23:15
      też tak myśle, że mimo idiotycznych argumentów przeciw tej inwestycji nowego
      gienerała w sutannie, który się szarogęsi na pradze i chce być arbitrem
      elegancjaro, nasza dzielnica będzie nabierała coraz to więcej stołeczności.
      Arcybiskup niech sprząta w swojej stajence.
    • Gość: praski Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 08.01.05, 21:59
      Oj znowu sie mówi o tej inwestycji!!!!!! Mam nadzieje, że to jej "nie zabije".
      Na ostatniej sesji rady Warszawy grupa głupków z SLD-ówka rzutem na taśmę
      chciała zdyskredytować sens tego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że cały czas
      trafiają kulą w płot. Najbardziej przejęci byli tacy z bardzo dalekich od Pragi
      dzielnic lub sklerotyczny radny senior na B... (nazwisko mi uleciało, ale czy w
      ogóle warto zapamiętywać takich?). Ten wykazał się prawdomównością idioty
      mówiąc, iż robi to wszystko (protestuje) na prośbę radnych z Pragi, ciekawe,
      których. Chciałbym wiedzieć, jacy radni naszej dzielnicy są przeciwko lokowaniu
      tutaj inwestycji miejskich i to tak prestizowych.Jak donosi prasa podobno do
      konkursu chce przystąpić ponad 80 (OSIEMDZIESIĄT) PRACOWNI ARCHITEKTONICZNYCH i
      to nie tylko polskich. To chyba jakiś rekord może nawet w skali całej Warszawy?
    • Gość: adam Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 09.01.05, 21:33
      moze ktoś wie coś więcej?
    • Gość: certo Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 10.01.05, 23:14
      z tymi planami to jakiś kawał? ja też prosze o więcej informacji jak ktoś coś
      wie!!!!!!
    • Gość: adam Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 13.01.05, 21:01
      Czy tu nie ma nikogo z pragi?, czy ten temat jest tematem tabu?, czy poprostu
      nikt nic naprawdę nie wie o tej inwestycji?, czy panuje jakaś zmowa milczenia?
      • palker Re: Plac Weteranów - projekty władz 13.01.05, 21:35
        wybierz opcję "Pokaż treść wszystkich", przeczytaj te posty w których sa
        informacje zaczerpniete z "Rzeczpospolitej" i ewentualnie jeszcze zajrzyj TU:
        www.praga-pn.waw.pl/index.php?go=konkurs_01
        skąd dowiesz się kiedy zostanie zakończony konkurs. To obecnie CAŁA dostępna
        wiedza na ten temat:-)
        • Gość: adam Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: *.net-serwis.pl 14.01.05, 23:48
          Dzięki palker.
    • Gość: se Re: Plac Weteranów - projekty władz IP: 62.233.201.* 15.02.05, 10:26
      Sipiera chce likwidować muszlę, którą wybudowano kilka lat temu i w której
      odbyło się wiele imprez kulturalnych tylko dlatego, że mu przypomina socjalizm.
      On jest chory!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka