Dodaj do ulubionych

SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY NAUCZY

IP: *.crowley.pl 12.02.05, 20:50
Odezwijcie się absolwenci 52-ki. Moim zdaniem pedagogiem wszechczasów jest p.
Łączyńska, fantastyczne, pełne ciepła podejście do uczniów. Szybiak jest
chyba postrachem stulecia, ale jest b.kompetentny.
Co wy na to??
Obserwuj wątek
    • Gość: Beta Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.bfg.pl 24.02.05, 13:59
      Najlepsza: polonistka p. Janina Pruban !
      Szybiaka też pamiętam. Faktycznie postrach...
      A jak jest w tej szkole teraz? Czy trzyma dobry poziom?
      • adasha Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 26.01.06, 12:34
        Na dziś jest to szkoła podstawowa o najwyższej średniej ocen ze szkół
        podstawowych na Targowku. Prowadzi w rankingach szkół w naszej dzielnicy.Bardzo
        dobrze wypada także jeśli chodzi o wyniki testu kompetencji. Jest w niej
        obecnie około 650 dziaci.Zapowiada się wyż ale dlatego,że przybywa osiedli w
        pobliżu szkoły. Jest także bardzo dobra w sporcie. Szczególnie w siatkówce
        www.plas.waw.pl , koszykówce, biegach. Dzieci z tej szkoły dostają się do
        Władysława IV.Dzieci bardzo chwalą nauczycieli i p. dyrektor.Problemem jest
        niebezpieczne przejście przy u. Jórskiego i u. Gilarskiej.
    • Gość: 52 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.acn.waw.pl 24.02.05, 17:58
      Najgorszą nauczycielką jaka mnie uczyła to p.Nowak od j.polskiego. Całe
      szczęście przenieśli ją do biblioteki... :)
      Najmilej wspominam p.Sapińską od chemii, p.Suskę od wf i p.Kośkę od matematyki
      Pan Szybiak nie żyje od - jeśli się nie mylę - ok. 3 lat...

Pozdrawiam :)
      • Gość: KToS Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 15:10
        A co sadzicie o pani Małgorzacie Urynek ta , od klas 1-3 ??
        • alojz30 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 10.03.05, 18:16
          W sumie najlepiej pamietam Szybiaka- nie zgodze sie, ze byl wymagajacy. On byl
          po prostu bardzo wyrazisty!

Last but not least, szkole skonczylem w 1990 roku. Ale emeryt jestem, hehe :-))
          I byla to klasa "c"- nazwiska wychowawczyni przy najszczerszych checiach nie
          pamietam....
        • kania_kania Re: SP 52 - Samarytanka najgorszy i nalepszy nauc 15.01.07, 09:58
          No coz... Ta Pani zalatwila dwa pierwsze lata mojego syna w szkole. Pan Urynek
          (uczyl mnie fizyki) byl fajny, dobrze uczyl, bardzo lubilam u niego fizyke. Ale
          ona to jakas pomylka. Zero podejscia do dzieci.

Kania
    • Gość: ODPISYWAC!!! Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 18:58
      Ejjj no , ludzie odpisujcie !! :/
    • Gość: iv Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.crowley.pl 28.02.05, 19:16
      tak właśnie!
      odpisywać i najlepiej podawać rocznik ukończenia i wychowawcę. może w ten
      sposób znajdziemy starych znajomych?
      • Gość: KToS Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 19:24
        Ta , i odpiszcie mi co sadzicie o pani Urynek . !!
    • Gość: arge Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 21:10
      Ewa Sady - wrrrr.....
      • jedrzej.zacisze Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 14.03.05, 17:13
        bez przesady, nie była taka zła.

Ja u niej napisałem dwie olimpidy z historii, a u Szybiaka nie miałbym szans.
        • martuccia0 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 10.01.06, 20:45
          Skonczylam te szkole calkiem dawno..ale najmilej wspominam p. Konopke od
          matematyki i p.Sapinska od chemi...one umialy zachecic uczniow do nauki:))
          wileki szacunek w ich kierunku:))najgorzej zas wspominam p. Urynek!!!!Koszmar!
          A kazdy chyba pamieta p.Szybiaka...ale to zupelnie inna historia...uczyl wosu,
          historii i zpt...to byly piekne czasy:)
        • pyszka15 Re: SP 52, Mistrzostwa Warszawy w siatkówce 06.04.06, 11:20
          dziewcząt szkolpodstawowych. Brązowy medal i awans do Mistrzostw Mazowsza.
          www.targowek.waw.pl/archiwum/temat010_06.htm
    • jedrzej.zacisze Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 14.03.05, 17:21
      Jak dla mnie to p. Konopka była niezłą nauczycielką od matematyki.

Ale czy ktoś pamięta p. Mystkowską od muzyki. Jestem za nią. Potrafiłą nauczyć
      muzyki, nie męczyła żeby koniecznie śpiewać, jak ktoś nie miał talentu.

Nie zapomniana też była Babcia Dynamit od rosyjskiego.

P. Łączyńska mnie uczyła tylko rok,ale nie mam z tym super wspomnień, a później
      była Szafraniec, ale wolałem od biologi najbardziej Koftę.

Jędrzej - absolwent 1992.
      • Gość: arge Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.aster.pl 15.03.05, 09:47
        Wawrzyniec był spox, organizował super wycieczki... A babcia dynamit...nie
        kojarzę...
        • kania_kania Re: SP 52 - Samarytanka- najlepszy i najgorszy nau 15.01.07, 10:03
          Za mlody jestes :)

Babcia Dynamit uczyla ruskiego. Ja ja wspominam super, ale moja rodzina
          posluguje sie tym jezykiem w miare sprawnie, wiec nie mialam problemow :)

Ja sie na Kofte nie zalapalam. Zaczal uczyc bodajze wtedy, jak ja juz skonczylam
          podstawowke, ale ze byl moim sasiadem przez weiele lat, to pomagal mi obkuc
          biologie na egzamin do liceum.

Kania
      • alojz30 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 15.03.05, 10:39
        O tak, Babcia Dynamit to byla podstawa!! :-))) Pamietam, jak bardzo pracowala w
        kierunku zblizenia narodu polskiego z narodem rosyjskim- przynajmniej raz w
        tygodniu byl do rozdania zestal listow od malczikow ze wschodu, ktorzy chcieli
        korespondowac z Polska :-))
        Gdybym tylko wtedy mogl lepiej przewidywac rozwoj wypadkow, to bym juz
        korespondowal z corka Abramowicza albo jakiegos innego podobnego wujka :-))))

Czy ktos z Was wie, co sie stalo z Pania Szafraniec? Czy uczy nadal?

• jedrzej.zacisze Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 16.03.05, 12:49
          Muszę się spytać o p. Szafraniec, ale wydawało mi się, że ją widziałem.
          • alojz30 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 16.03.05, 13:37
            Z gory zatem dziekuje za informacje :-)

A.

jedrzej.zacisze napisał:

> Muszę się spytać o p. Szafraniec, ale wydawało mi się, że ją widziałem.
            >
            >
            >
          • lizavieta1 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 04.12.05, 01:59
            Pani Szafraniec uczy na trockiej w gimn.
            • sokoleoko75 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 04.12.05, 09:53
              Z Urynkową nie miałem przyjemności, ale Urynka kojarzę jej męża i Piątkowskiego
              od wf to dla mnie dwóch największych nierobów w tej szkole swego czasu. Miło
              wspominam tamte lata w tej szkole, pamiętam Kośkę od matmy ona mnie uczyła,
              Szybiak to podstawa, Szafraniec kto by nie pamiętał od biologii, a może ktoś
              pamieta Barbarę Mierzyńską od polskiego, teraz podobno angielskiego
              uczy.Zmieniło się tam troche juz nie ma tych starych nauczycieli z lat 80-tych.
              Pozdrawiam
              Sokol
              p.s. szukam Lukasza S. i Edyty J. i Edyty B. w 91r skończyli i chodziliśmy
              razem do ekonomika na otwocką
              • Gość: Absolventka91 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.eua.mitsui.com / 217.198.33.* 11.01.06, 10:50
                Skończyłam tę szkołe w 91r. ........ Stare czasy. Lubię czytać wypowiedzi o
                moim liceum tu na forum, ale teraz znalazłam właśnie ten wątek. Muszę przyznać,
                że wspomnienia z podstawówki nie są tak wyraźne. A kogo pamiętam?
                - polski - Janina Pruban - bardzo miła osoba, umiała zainteresować, naprawdę
                super
                - matma - p. Kośka, potem ...nie pamiętam ... na końcu niejaki p. Ząbkowski -
                on chyba był ściagnięty do tej szkoły z uwagi na brak nauczycieli, coś tam
                tłumaczył, ale kiepsko
                - rosyjski - taka ruda, byłe ze świetlicy chyba. Na lekcjach robiliśmy sobie z
                niej kupę żartów ;-))
                - angielski - ciemnowłosa kobitka. Ponieważ nie uczyłam się poza szkołą,
                niewiele rozumiałam...
                - historia - p. Szybiak. Długo po zakończeniu podstawówki słyszałam, że uczy,
                ale zpt... Kiedyś był moim wychowawcą - zresztą moja klasa prawie co roku miała
                innego wychowawcę.... ;-)
                - biologia - początkowo p. Łączyńska, na koniec p. Szafraniec. Pamiętam woń
                perfum jaki się unosił za nią.... ;-)Bardzo lubiłam tę osobę.
                - chemia - p. Jaskulska
                - fizyka - też p. Jaskulska - ciekawe co słychać u mojej dawnej
                wychowawczyni? ;-)
                - muzyka - p. Mystkowska
                - plastyka - p. Niwińska. Nie miałam talentu ani do jednego ani do drugiego....
                - geografia - uczyła mnie dyrektor tej szkoły .... taka siwa .... chwilowo
                zapomniałam...
                To z grubsza tyle. Może jak coś dopiszecie, to przypomni mi się więcej.
                Słyszałam, że szkoła prezentowała niezły poziom. Dostałam siędo szkoły
                średniej, tam gdzie zdawałam, ale wiem, że nie wszystkim koleżankom i kolegom z
                klasy to sięudało. Szkoda, że jako klasa nie zorganizowaliśmy żadnego spotkania
                po latach. Każdy odszedł w swoją stronę.....
                • Gość: ewa Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.jmdi.pl 11.01.06, 22:11
                  Czy za twoich czasów tez były oranżadki w foliowych torebkach w sklepiku?
                  Szafraniec uczy na Trockiej, p. Szybiak jest na Emeryturze. A kojarzysz np p.
                  Kośkę?? Albo Skolimowską? Sady albo p. Oliwę?
                  • Gość: Absolventka91 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.eua.mitsui.com / 217.198.33.* 12.01.06, 07:47
                    Tak, oczywiście pamiętam oranżadki. ;-) Z nauczycieli nie kojarzę jedynie p.
                    Sady - chyba nie miałam z nią kontaktu. P. Oliwa mnie nie uczyła, tak jak p.
                    Skolimowska - ale orientowałam się, które to są. Z Kośką miałam matmę od 4
                    klasy - bardzo dobra nauczycielka, może trochę niezbyt sympatyczna. Ale jej
                    powiedzonka weszły do kanonu ...;-) Np. "Co zrobiłaś taką minę jak kot srający
                    na pustyni?!" - do koleżanki, która zastanawiała się nad rozwiązaniem zadania
                    przy tablicy. ;-)))) Szybiak przez jeden rok był moim wychowawcą, w 5 klasie.
                    Organizował fajne wycieczki. Ale przeczytałam tutaj, że od kilku lat nie żyje.
                  • Gość: jaa83 Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 23:00
                    oliwa była moją wychowawczynią brr..... zawsze ocoś sie czepiała
                    a ze skolimoską mi9aem jakiś czas lekcje chyba zpt jedyuny komentarz do niej
                    to: under 21iq
    • adasha Re: SP 52 - SAMARYTANKA - NAJLEPSZY I NAJGORSZY N 01.02.06, 19:11
      dzisiaj zrzucali ze szkoły z dachu śnieg ,z sali gimnastycznej.
    • 4nogi Re: SP 52 - Samarytanka 11/13 -najlepsi 23.02.06, 20:38
      kochamy naszych nauczycieli
    • Gość: Olo Samarytanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 08:58
      Ja tam nikogo z nich nie lubiłem-sami kretyni
      • Gość: Marta Re: Samarytanka IP: 157.25.9.* 05.04.06, 13:53
        Niezaprzeczalnie, bezapelacyjnie i bez dwóch zdań najlepszą nauczycielką była
        (a może jeszcze jest) Pani Pruban od polskiego. Ja kończyłam w 94, wychowawca 1-
        3 p. Nasiłowska, a na koniec p. Gnatowska od rosyjskiego.
        • loo78 Re: Samarytanka 27.11.06, 12:33
          Marto. Z tego co pamietam taki zestaw wychowawców miała klasa "D" rocznik 1978.
          Koniec podstawówki był więc w 1993. Policz dobrz lata... :D
          Zestaw który pamiętam:
          Polski - p. Pruban (szacunek)
          Matma - p. Zalewska!, wcześniej p. Ząbek
          Fizyka - p. Urynek (chyba) i p. Aptewicz
          Geografia - p. Oliwa :/
          Biologia - p. Łączyńska - siedziała w mojej komisji wyborczej. Porozmawialiśmy
          chwilę. Przesympatyczna. Wcześniej p.Szafraniec - ciekawy styl ubierania
          Historia - p. Sady - miło wspominam.
          WOS - j.w.
          WF - p. Piątkowski - ktoś ich nieźle określił z p. Urynkiem.
          Anglik - nie pamietam
          Rosyjski - p. Gnatowska - wychowawca 6-8 (miło wspominam). Z Babcią Dynamit nie
          miałem ruska :)
          Chemia - p. Jaskulska (u?) oraz pani która miałą dużą i dziwną klamrę w pasku...
          ZPT - były w 8 klasie? Chyba p. Oliwa
          Muzyka - była jeszcze? Kojarze nazwisko Mystkowska - ale to chyba w młodszych
          klasach.
          Plastyka - p. "mam na końcu języka" mieszka na Zaciszu.
          Religia - do 3 kl. na Uranowej, w 4 kl przy kościele na Zamiejskiej, 5 kl z ŚP
          Proboszczem z parafii św Rodziny (pamietam że organizował wycieczkę do Włoch i
          jej nie doczekał) potem chyba 2 lata z Siostrą ?? koniec z młodym księdzem -
          miał chyba święcenia w tym samym roku i przygotowywal nas do Bieżmowania.

P.S. fajny temat!
          • Gość: Marta Re: Samarytanka IP: 217.153.60.* 28.11.06, 20:13
            ~loo78
            a skąd wiesz, że ja w 93? :)
            Od plastyki Niwińska :)
            • loo78 Re: Samarytanka 29.11.06, 11:30
              Podałaś wychowawców. p. Nasiłowska mialą wychowawstwo tylko w 1-3. P. Gnatowska
              tylko 6d-8d a po 1993 nie wiem bo poszedłem do średniej. Więc sądze że
              chodziliśmy razem do kalsy. Podaj pierwszą literę nazwiska, porpzestawiaj
              litery w moim nicku - sądze zę sie znamy.
    • adasha Re: forum Władka - liceum 26.04.06, 10:27
      forum.jacekrep.netlook.pl/index.php?
    • adasha Re: 9 maja SP 52 zdobyła..... 09.05.06, 20:39
      srebrny medal w czwórboju lekkoatletycznym ( dziewczynki ) , VI klasy.
      Warszawska Olimpiada Młodzieży. I miejsce szkoła podstawowa sportowa nr 28 z
      ul. Gościeradowskiej. Nasze dziewczynki skoki wzwyż ćwiczą : 2 krzesła i
      sznurek.
      Chłopcy w tenisie stołowym zdobyli IV miejsce w Mistrzostwach Warszawy. Ogromny
      sukces. Brawo.
    • montrealczyk Re ; szkoła podstawowa nr 52 , zacisze 04.06.06, 16:40
      Zmienia się p. Dyrektor naszej szkoły od września . był konkurs w czerwcu.
      • Gość: Ewa Re: Re ; szkoła podstawowa nr 52 , zacisze IP: *.crowley.pl 05.06.06, 20:27
        Kto będzie nowym dyrektorem?
        • Gość: Absolventka91 Re: Re ; szkoła podstawowa nr 52 , zacisze IP: *.localdomain / 217.198.33.* 07.06.06, 08:05
          A kto był do tej pory? Jak odchodziłam ze szkoły w 91r. została nim p.
          Jaskulska - moja wych ;-))
          • cfc5 Re: Re ; szkoła podstawowa nr 52 , zacisze 12.07.06, 16:04
            a Hendigier (nie pamietam jak sie pisze to nazwisko) uczy jeszcze ?
    • adasha5 Re: Nowa Dyrektor SP-52 14.07.06, 21:40
      Pani dyrektor odeszła po 12 latach.
      • Gość: Absolventka 91 Re: Nowa Dyrektor SP-52 IP: *.eua.mitsui.com / 217.198.33.* 20.07.06, 16:44
        Jaka pani dyrektor? Kto?
        Hendiger - pamiętam ;-)) Znane nazwiska. Ciekawe, ilu z tych nauczycieli z
        moich czasów jeszcze tam jest. Ale jakbym zajrzała - nawet by nie poznali...
        Szkoda. Ilekroć przejeżdżam tamtędy, kusi mnie, aby zajrzeć. Ale do kogo?....
        • Gość: ewa Re: Nowa Dyrektor SP-52 IP: *.crowley.pl 21.07.06, 09:53
          Powiedz kto cię uczył poszczególnych przedmiotów, a my Ci powiemy czy masz do
          kogo iść.
          • adasha5 Re: Nowa Dyrektor SP-52 22.07.06, 14:51
            p. dyrektor Buławka .
          • Gość: Absolventka 91 Re: Nowa Dyrektor SP-52 IP: *.eua.mitsui.com / 217.198.33.* 25.07.06, 12:08
            Już mówię:
            polski - Janina Pruban,
            matma - p. Ząbkowski, wcześniej p. Kośka
            angielski - ...nie pamiętam ;-)
            rosyjski .... - postrach szkoły, ale nie pamiętam...
            historia - p. Szybiak
            geografia - p. Szymczak (ówczesna dyrektorka)
            biologia - p. Łączyńska, potem p. Szafraniec
            fizyka - o rety, mam na końcu języka ....
            chemia - p. Jaskulska
            wf - wiadomo
            WOS - ???
            Czego sięjeszcze uczyliśmy? ;-)
            • Gość: aga absolwentka 96 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:15
              ja szkołę 52 wspominam zawsze bardzo milo. Moimi nauczycielami /oczywiście z
              tych których zapamietałam/ byli:
              polski - p. Jaroska,
              matma - p. Kośka - świetna nawuczycielka, pamietam u Niej zajęcia pozalekcyjne
              angielski - ...nie pamiętam ;-
              historia - p. Szybiak /niestety nie zyje juz/
              geografia - p. Oliwa
              biologia - p. Wawrzyniec
              fizyka - niestety tez nie pamiętam nazwiska ale był to nauczyciel
              chemia - p. Sapińska, która była moją wychowawczynią, świetna nauczycielka i ją
              również bardzo ciepło wspominam
              wf - wiadomo
              WOS - chyba p. Szybiak
              Szczerze mówiąc wszystkich wspominam bardzo cieplo i chętnie bym się z nimi
              zobaczyła.
    • adam-bronisz Re: SP 52 - 24.11.06, 21:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25821&w=51619739&v=2&s=0
    • loo78 c.d.n.? 13.01.07, 11:31
      I co? Temat umarł?
    • kania_kania Re: SP 52 - Samarytanka najgorszy i najlepszy nauc 15.01.07, 09:56
      Laczynska wspominam z nostalgia, aczkolwiek dla mnie zawsze najlepsza byla p.
      Hanna Ziombka. Byla nasza wychowawczynia praktycznie przez 8 lat, bo nie bardzo
      inni nauczyciele sie kwapili, zeby nas wziac :)

Swietnia matematyczka, bardzo dobry pedagog. Dzieki niej wynioslam ze szkoly
      mocne podstawy.

Szybiak mnie nie wzruszal. Nie zawsze mily, nie zawsze sprawiedliwy. Moze to
      przez niego nie lubie historii? Najbardziej nie cierpialam plastyczki. Czepiala
      sie mnie przy kazdej okazji. Za to pani, ktora uczyla nas muzyki (kl 1-3) p. Ewa
      Mystkowska zapadla mi mocno pozytywnie w pamiec.

Lubilam jeszcze p. Mierzynska (mnie uczyla polskiego, mojego syna w pierwszych
      klasach angielskiego), ktora skarzyla sie mojej mamie, ze czytam pod lawka a
      pozniej dodawala, ze zawsze wiem, o czym mowa i ze mam niesamowita podzielnosc
      uwagi.

Ech... te lata wspominam z nostalgia :)

Pozdrawiam wszystkich absolwentow, zwlaszcza tych, ktorzy opuscili zielone mury
      w 1992 roku :)

Kania
    • Gość: Ania Urynkowa IP: *.play-internet.pl 21.07.14, 22:41
      O Boże ... urynkowa była wychowawczyni 1-3 o zgrozo co za babon...zero podejscia pedagoga... Dzis za metody stosowane wówczas czyli lanie na goły tyłek itp wyleciałaby ze szkoły....maz Urynek nie wytrzymal i wzial z nia rozwod.
      Naj najlepsza nauczycielka ktora potrafi przekazac wiedze jest Konopka od matematyki wielki szacunek i piekne wspomnienie mam do dzis dla tej nauczycielki.
      Jeszcze Sapinska to tez klasa nauki chemi...w sumie skonczyłam chemie na PW ;)
      • Gość: Rodzic Re: Urynkowa IP: 83.143.138.* 11.11.14, 18:33
        Poproszę o więcej informacji na temat Pani Małgorzaty Urynek bo niestety jej metody wychowawcze nie zmieniły się. Dzieci jej się boją bo jak mówią nie krzyczy a wrzeszczy na te maluchy. Używa gwizdka jak w obozie, zabiera im przerwy i dzieci nie mają czasu na jedzenie. To tylko nieliczne z opowieści naszych dzieci.
        • Gość: Goscinny2019 Re: Urynkowa IP: *.146.55.173.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.11.19, 22:20
          Witam, czy udało się Pani/Panu udało się czegoś dowiedzieć ? Post jest bardzo stary, ale opis metod nauczania nadal żywy;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka