Dodaj do ulubionych

pensja opiekunki

IP: *.chello.pl 27.04.08, 22:35
praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,5140274.html
Widać, że 1700 zł najmarniej trzeba liczyć...
Obserwuj wątek
    • arturcargo Re: pensja opiekunki 28.04.08, 08:47
      Nie dajcie sie poniesc propagandowym artykulom pismakow:-) Wierzcie
      ze mozna znalezc dobra opiekunke za wile mniej:-) Pozdrawiam i
      powodzenia...
      • aurita Re: pensja opiekunki 09.05.08, 14:01
        zgadzam sie
    • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: 212.244.209.* 14.05.08, 08:47
      płacę 7zł./godz. w przypadku kilku godzin dziernnie. Jeśli jest to pełny dzień
      to 5zl/godz. .Ochota
      • Gość: rozowa pantera Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.08, 13:34
        oo i uważam że to jest rozsądne :))
        • Gość: na Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 27.05.08, 17:48
          5zl/h to wyzysk! Chciałabyś za tyle pracować?
          • Gość: różowa pantera Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:20
            wyzysk wyzyskiem ale specjalnych kwalifikacji tez do tego nie trzeba mieć!! Bez
            przesady !! Jak bym miała płacić opiekunce 1700 zł to wolałabym je do
            przedszkola dac albo sama siedzieć na wychowawczym!! Nie przesadzajcie bo sami
            rodzice tak rozpieszczaja te "opiekunki"!!
            • Gość: autor Re: pensja opiekunki IP: *.ibd.gtsenergis.pl 29.05.08, 10:24
              No chyba ci nie grozi aż takie nieszczęście, żebyś musiała sama z bachorem siedzieć na wychowawczym? To byłby horror! Nie można dopuścić, żeby bachor złamał ci karierę i możliwość awansu ze młodszej referentki na starszą referentkę.
              • hydros Powiedzcie gdzie znaleźć taką za 7zł/godz.? 30.03.09, 19:04
                Nie wiem skąd bierzecie te za 5zł, te za 800zł? Chyba nie w
                Warszawie! Kiedyś były Ukrainki, ale też już zostały rozpaskudzone
                przez mamusie.
                • Gość: Bożena Re: Powiedzcie gdzie znaleźć taką za 7zł/godz.? IP: *.chello.pl 31.03.09, 11:36
                  Rozpaskudzone? Praca opiekunki nie należy do łatwych, bo trzeba mieć
                  oczy z przodu i z tyłu i świętą cierpliwość do dziecka, które
                  rodzice widzą 3h/dziennie; niech przedmówca sprawdzi, ile wynosi
                  średnie wynagrodzenie w Warszawie; płacenie komuś 7zl/h to wyzysk;
            • Gość: p Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 06.06.08, 21:32
              "Specjalnych kwalifikacji nie trzeba mieć" ??? Ale z pewnością
              predyspozycje, ogoromną cierpliwość,i oczy z tyłu i z przodu! Nie
              wspomnę o ogromnej odpowiedzialności jaką bierze na siebie każda
              opiekunka; 5zł/h to wyzysk, wstydziłbym się zaproponować osobie,
              która opiekuje się moim dzieckiem taką kwotę. Albo zarabia się na
              tyle dużo, że można sobie pozwolić na zapłacenie adekwatnej pensji,
              albo korzysta się z okazji i zostaje z dzieckiem w domu, co dziecku
              napewno wyjdzie na zdrowie!
              • Gość: Maria Re: pensja opiekunki IP: 212.75.102.* 23.07.08, 09:09
                Osobiście uważam, że opiekunka powinna zarabiać średnio 1500 zł. Dlaczego? A no
                dlatego, że większość pań, które się zgłaszają to osoby z wątpliwymi
                referencjami i chociaż nie wiem co by mówiły (jedna do mnie przyszła i zarzekała
                się, że zna hiszpański po czasie wyszło na jaw, że mało co miała z nim
                wspólnego)... Pensja opiekunki powinna być adekwatna to umiejętności i
                referencji (tych faktycznych) przyszłej niani jak również do możliwości
                finansowych rodziców. U mnie wyszło tak, że moim synem zajmowała się mama,
                jednak zachorowała i musiałam myśleć nad opieką dla malucha. W państwowych
                żłobkach i przedszkolach nie ma miejsc (dopiero za rok zapisali moje) a prywatne
                wcale się nie różnią i kosztem utrzymania opiekunki.
    • Gość: beti swan Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:35
      mam opiekunke, której płace 1150 + 150 zł ubezpieczenie jest z dzieckiem 9-10 h
      i jakoś nie mówi ze jej mało, więc cena opiekunki zależy nie tylko od niej ale
      przede wszystkim od nas rodziców! A i jeszce dodam że ja i moje dziecko nie
      wyobrażamy sobie kogoś innego na jej miejsce jest przemiłą, kochajacą i bardzo
      cierpliwą osobą z doświadczeniem i róźnymi pomyśłami na zorganizowanie czasu
      dziecku. pozdrawiam
      • Gość: beti swan Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.08, 11:36
        9-10 h od poniedziałku do piątku oczywiscie
        • kolotwor Re: pensja opiekunki 28.05.08, 13:42
          800zł za 8 godzin, ale nie musi dojeżdzać - mieszka obok.
          • Gość: autor Re: pensja opiekunki IP: *.ibd.gtsenergis.pl 29.05.08, 10:15
            Po co wydawać 800 miesięcznie? Sprzedaj kłopotliwego bachora będziesz miała przychód zamiast kosztu.
            • Gość: mama Re: pensja opiekunki IP: *.aster.pl 29.05.08, 10:28
              Proponuję Tobie konsultacje z psychiatrą
              • Gość: autor Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:32
                Poucz się języka polskiego. Powinno być: "proponuję Ci".
            • Gość: bet Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 13:04
              chyba sie nudzisż idioto/ko!!
              • Gość: autor Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:34
                Ale o co chodzi? Czy to nie genialny pomysł zamiany kosztu na
                przychód?
    • Gość: kasia Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 15:05
      macie szczęście, jeśli płacicie mniej niż 10/h Mnie się nie udało...
      nie jest mi obojętne z kim zostawiam swoje dziecko i mając wymagania
      trzeba zapłacić więcej

pzdr
      • Gość: autor Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 16:39
        Ale jakby cena urosła powyżej 20/h to jednak przydałoby się jakoś
        spławić bachora, żeby nie utrudniał zarabiania. Nieprawdaż? :)
      • Gość: beti swan Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.08, 09:57
        Mi też nie jest obojętne z kim zostawiam swoje dziecko:), moja opiekunka zajmuje
        się tylko nim i nic po za opieka, zabawą, spacerami i organizowaniem ciekawego
        czasu dla dziecka kazdego dnia żadnych wymagań typu: pranie, sprzątnaie,
        gotowanie, nie wchodzi w gre bo to wszystko robę sama. Więc uwazam że za samą
        opiekę jest to wystarczająca cena.
        • Gość: ANNA Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 06.06.08, 22:13
          U mnie też opiekunka nie zajmuje się pracami domowymi, bo jej
          zadaniem jest opieka nad dzieckiem. Czasami jedynie przygotowuje
          posiłki dziecku, jeśli ja nie zdążę tego zrobić. Płacę 1650zł/za 9h
          dziennie - nie uważam, że to dużo, ale na więcej spłacając kredyt
          mnie nie stać.
          • Gość: swer Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 22.07.08, 16:51
            Do nas pani przychodzi "na godziny", bo nie potrzebujemy jej na
            długo; płacimy 14 zł za godzinę, przy czym zaokrąglamy w górę do
            równego rachunku.
            • Gość: Maria Re: pensja opiekunki IP: 212.75.102.* 23.07.08, 09:15
              A ja płacę 800 zł + dojazd (8h dziennie) Jest to przemiła Pani, która nie patrzy
              na wielkość pensji (dorabia do emerytury). Bardzi jej jestem wdzięczna za opiekę
              na Mateo. A jak wyjdę już ze swoich długów to na pewno zwiększę jej pensję o co
              najmniej 500 zł.
    • Gość: aniko Re: pensja opiekunki IP: 217.153.180.* 23.07.08, 09:47
      Dobrze byłoby wkleić ten wątekw inne, dzie piszą jakie to ceny w
      warszawie. 5 zł/h to wyzysk i brak szacunku dla siebie, dziecka i
      opiekunki. Ja płacę 9 zł/h a od września 10zł i wcale nie uważam aby
      to było za dużo. No ale ja nie rozumuję w sposób: "za taką kasę to
      wyślę do prywatnego żłobka". Wiem że moje dziecko otrzymuje
      najlepsza opiekę z możliwych (poza oczywiście obecnością rodziców) i
      że to ma swoją cenę.
      • Gość: losica Re: pensja opiekunki IP: 212.87.0.* 29.07.08, 13:49
        Ja place 50 zl za godzine bo uwazam ze mniej to wyzysk i brak
        szacunku....

Kolejna idiotka ktorej sie wydaje ze drogo znaczy dobrze...

> Dobrze byłoby wkleić ten wątekw inne, dzie piszą jakie to ceny w
        > warszawie. 5 zł/h to wyzysk i brak szacunku dla siebie, dziecka i
        > opiekunki. Ja płacę 9 zł/h a od września 10zł i wcale nie uważam
        aby
        > to było za dużo. No ale ja nie rozumuję w sposób: "za taką kasę to
        > wyślę do prywatnego żłobka". Wiem że moje dziecko otrzymuje
        > najlepsza opiekę z możliwych (poza oczywiście obecnością rodziców)
        i
        > że to ma swoją cenę.
        • Gość: ania Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 04.08.08, 17:22
          Płacę 2100 zł za 9 h 5 dni w tygonodiu, urlop płatny. Czasem jakaś
          premia jak sama dostanę. To sama zarabiam 5000zł netto więc jest ok.
          • Gość: artur Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.08, 09:28
            hehe, niezla nagonka opiekunek.....no ale jak na rynku tyle nie
            placa to warto podniesc swoje aspiracje placowe w necie. Moze
            znajdzie sie jelen i tyle zaplaci:-)Powodzenia.....
            • kontoani Re: pensja opiekunki 09.08.08, 00:08
              a ja płace 1300, ale od września podwyższę na 1500, moze 1700 za 9 h dziennie od
              pn do pt. Jestem w stanie zapłacić i 2000 zł ,ale wiecej to juz przesada wg
              mnie. Za "nadgodziny" płacę 7 zł / h
              • Gość: zadowolona Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 08:08
                a ja płacę 1200 + ubezpieczenie, kazdy weekend wolny raz na dwa miesiace 1,5 tyg
                (płatnego) urlop, dziecko ma opieke od godz. 6.40 do 15.30. mieszkam w ursusie.
                • Gość: piotr Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 12.08.08, 12:11
                  My płacimy 1750zł za 8 h x pięć dni w tygodniu; nie płacimy jednak
                  ubezpieczenia, a urlop(płatny) to 26 dni w roku czyli tyle, ile sami
                  mamy. Biorąc pod uwagę,że koszty ubezpieczenia to pewnie ok kilkuset
                  złotych, płacisz podobnie, a uwgzlęgniając częste urlopy nawet
                  więcej. Dla nas 10zł/h to uczciwa stawka, na tyle nas stać i tyle
                  mniej więcej płacimy.
                  • Gość: Zadowolona Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.08, 08:51
                    ooo i to jest zdrowe podejście "na tyle nas stać" i płacimy. Pozdrawiam.
                    • Gość: paweł Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 07.09.08, 13:12
                      Nam udało się znaleźć opiekunkę za 1600zł 9,5 h dziennie, ale wcale
                      łatwo nie było. Niektóre panie oczekiwały 2000 zł - to jednak
                      przekracza nasze możliwości. Jak współpraca będzie się nam układać
                      powyższymy max o 100-200 zł.
          • Gość: mick jakie ok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.08, 00:59

Jakbys zarabiala 50.000 to rozumiem ale ty placisz polowe pensji
            opiekunce = prawdopodobnie dziewczynie bez zadnego wyksztalcenia i
            przygotowania pedagogicznego, osobie ktora ma wolny czas, brak
            jakichkolwiek kwalifikacji bo inaczej szukalaby innej pracy Ludzie
            nie dajmy sie zwariowac
            • Gość: monika Re: jakie ok? IP: *.chello.pl 23.09.08, 12:54
              umiejętność opieki nad dzieckiem, nauczenie go chodzenia, mówienia i
              podstawowych umiejętności społecznych to brak kwalifikacji i
              umiejętności???? przyjęcie odpowiedzialności za życie i zdrowie
              dziecka to brak odpowiedzialności?
              Biorąc pod uwagę poziom stresu i odpowiedzialności pracy opiekunki
              wcale nie uważam, że za tę pracę powinno się płacić tak mało jak to
              tylko możliwe. Dziecko kosztuje i każdy to wie. Sama płacę opiekunce
              1800 zł czyli też prawie połowę swojej pensji, ale jestem
              szczęśliwa, że ktoś mi pomoga, dba o moje dziecko jak o swoje i że
              zostaje mi jeszcze ponad dwa tysiące każdego miesiąca:-)
              • Gość: bunia Re: jakie ok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 14:21
                Tobie zostaje...a inni by dla swojego kochanego dziecka niemieliby na
                mleko...licz siły na zamiary :))
                • Gość: monika Re: jakie ok? IP: *.chello.pl 26.09.08, 10:14
                  Liczę:-) jeśli zarabiałabym mniej to sama zajmowałabym się swoim
                  dzieckiem, a nie oczekiwała, że ktoś będzie pracował dla mnie za
                  sześć złotych za godzinę - cenię siebie, ale i innych.
                  • Gość: helga Re: jakie ok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:16
                    czy 1300 zł za opiekę nad dzieckiem to nie godne warunki??!! Moja opiekunka jest
                    najkochańszą osobą pod słońcem i nie wyobrażam sobie nikogo innegona na jej
                    miejsce a z pensji jest zadowolona i nie narzeka.!!
                    A i znam opiekunki, które opiekują sie dziećmi za 800 - 1000 zł m-cznie i też
                    nie narzekają!! Więc cenienie siebie nie ma tu nic do rzeczy!! Noooo
                    przepraszam....chyba ze ktos zarabia 5 tysia na rekę (zakładając że sam
                    wychowuje dzicko)!! - to z pewnośćią gdybym tyle zarabiała to bym połowe
                    oddawała a nie tylko 1800 zł :):). Na szczęście mam bogatego męża :))
                    • Gość: p Re: jakie ok? IP: *.chello.pl 26.09.08, 12:38
                      A chciałabyś pracować za 1300z?
                      • Gość: poprostu ja Re: jakie ok? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.08, 10:00
                        Jeśli miałabym wykształcenie zawodowe lub średnie (a najczęściej takie mają
                        Panie opiekunki)to wątpię czy w "normalnym systemie pracy" znalazłabym prace za
                        chociażby 1600 zł !! A i nie uważam, że opieka nad dzieckiem jest ciężka ! A co
                        mają powiedzieć Panie w przedszkolach, które za opiekę za ok. 20 dzieci
                        zarabiają właśnie 1300 zł a to o wiele cięższa praca!!
                        Ja mam wykształcenie wyższe skończone studia podyplomowe i zarabiam 2600! – bez
                        komentarza – podaję to jako przykład że jeśli ktoś decyduje się na opiekę nad
                        dzieckiem to nie jest to osoba która by miała szansę znaleźć pracę na „normalnym
                        rynku” za właśnie takie pieniądze o jakich tu piszecie 1600 - 2 tyś. ??!!
    • jakw Re: pensja opiekunki 26.09.08, 18:37
      eee tam, moja "stara" niania, dorabiająca jeszcze u nas, właśnie
      znalazła cały etat za 1500.
    • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 27.09.08, 17:32
      A ja bym chetnie dorobila do swojej nauczycielskiej pensji pracujac
      od czasu do czasu jako opiekunka:) np weekendy lub jak rodzice chca
      sobie zrobic wolne:)
      • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 09.10.08, 10:38
        Pracuję jako opiekunka i zarabiam 2000 zł za etat (40h/tydz).
        Opiekuję się dzieckiem i przygotowuję mu posiłki. Uważam, że to
        adekwatna płaca do zaangażowania, które wykazuję. Pracowałam
        wcześniej w małym biurze, ale po przejściu na emeryturę trudno było
        mi żyć z 1100zl, które otrzymuję z ZUS, podjęłam więc pracę
        opiekunki, bo lubię dzieci, a wnuków jeszcze nie mam. Irytują mnie
        komentarze osób, które twierdzą, że do tej pracy nie potrzeba
        żadnych kawlifikacji i że właściwie jest to odpoczynek. Porównując
        to ze swoją pracą w biurze,muszę stwierdzić, że jest to bardzo
        ciężka praca,a stres wcale nie jest mniejszy. Cieszę, że dziecko,
        którym się opiekuję ma mądrych rodziców, którzy doceniają moją pracę
        i to, że wychowuję im dziecko.
        • Gość: Pawcio Re: pensja opiekunki IP: *.aster.pl 09.10.08, 20:10
          Droga forumowiczko o nicku gosc...chyba masz rozdwojenie jaźni
      • Gość: agata18 Re: pensja opiekunki IP: *.gprs.plus.pl 18.03.09, 16:36
        Dzień dobry!
        Przeczytałam Pani wypowiedz na forum.
        Byłabym zainteresowana Pani pomoca.
        Proszę o odpowiedz, jezeli Pani propozycja jest nadal aktualna.
    • Gość: ania Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 11.01.09, 12:24
      Jakie stawki w 2009? Zmieniły się? Rozmawiałam z kilkoma paniami i
      słyszę stawki ok 10-12 zł/ h, studentki od 15 zł/zł, przy etacie
      9h/dzień, przy tych stawkach wychodzi ok 2000 zł - trochę dużo jak
      na nasze możliwości.
      • Gość: kama Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.09, 16:03
        A ile dałybyście na godzine za -opiekę nad 3 maluchów w wieku 17m-cy,3 lata i 5
        lat lub ogólnie za 4 godziny w sobotę?
        • Gość: jola Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 13.01.09, 00:13
          Trudno pewnie będzie Ci znaleźć kogoś do trójki dzieci; już przy
          dwójce nianie marudzą; 120-150 zł/ za 4 h bo to trójka dzieci;
          • Gość: kama Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 15:57
            A mnie zaproponowano 10 zł.za godzine , w najlepszym razie płacono mi 50zł. za 3
            dzieci .Kiedy raz siedziałam z dwójką ( 14m-cy i 3 lata) i wzięłam za te 4
            godz.70 zł.(w sobotę) to zapłacono mi z łaską,że za drogo i ,że inni to płacą po
            6-7 zł .

Ja wiem,że każdy chce jak najmniej zapłacic ale ...to chyba wyzysk!
            • Gość: Anna Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 13.01.09, 23:00
              Nie mam opiekunki, ale Pani która u nas sprząta płacimy 15 zł za
              godzinę i nie chodzi o generalne sprzątanie, a o regularne prace
              domowe. Co ważne wcale nie jest łatwo z ową Panią się umówić, bo
              pracuje u kilku rodzin; stawka więc jak widać ich nie szokuje;
              10 zł za trójkę dzieci to wyzysk; albo kogoś stać na opiekunkę albo
              nie;
              • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.09, 20:11
                Njnzsza pensja krajowa brutto to 1600zł,a wy byscie chcieli aby
                opiekunka pracował za 800zł i to 9 godz dziennie netto.Dobrze ,ze
                czasy niewolnictwa mineły.
                • Gość: tom Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 08:47
                  1600brutto??? najnizsza pensja krajowa???? CIEKAWE W JAKIM KRAJU???
                  • Gość: bil Re: pensja opiekunki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 11:54
                    Rodzice - Wy sami nakręcacie pensje opiekunek!!
                    • Gość: Filip Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 28.01.09, 13:32
                      Raczej rynek; za 1350 zł nikt nie chciał zająć się naszym dzieckiem;
                      po dwóch nieudanych próbach z emerytkami w podeszłym wieku
                      zdecydowaliśmy się na 'młodą" emerytkę, niestety musieliśmy sporo
                      dołożyć, skończyło się na 1700 zł;
                      • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: 80.241.133.* 19.03.09, 14:15
                        Mam pytanie - czy to co sie dzieje na rynku ma jakikolwiek wplyw na
                        pensje opiekunek? Swego czasu byly one, moim zdaniem, troche
                        wywindowane (mowie o wymaganiach rzedu 2000-2500 PLN). Jak to sie
                        przedstawia w tej chwili? Czy pensje opiekunek spadly?
                        • Gość: g1 Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 23.03.09, 12:02
                          W Ursusie stawki są raczej stałe, choć nie tak wysokie jak piszesz:
                          za 1900zł można mieć opiekunkę za etat.
                          • b.jaga Re: pensja opiekunki 30.03.09, 16:51
                            1900? My płacimy 1600 a jak się drugie urodzi to dołożę 100-200. My mamy
                            studentkę wieczorową na 10h/dziennie poniedziałek-piątek.
                            • Gość: gosc Re: pensja opiekunki IP: 80.241.133.* 31.03.09, 13:32
                              Z ostatniego postu wynika, ze Panie Opiekunki zaczely dostosowywac
                              swoje wymagania do rynku. Wczesniej znalezienie Niani za 1600
                              wydawalo sie niemozliwe, przynajmniej na etapie ofert....
                              • Gość: ostoja Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.09, 22:19
                                zastanawiam się czytając te wypowiedzi, czy nie lepszym rozwiązaniem jest
                                oddanie dziecka do żłobko-przedszkola...
                                W ostatni weekend robiłam dziecku urodzinki w żłobku/przedszkolu we Włochach, na
                                Śląskiej 12. Spokojne i zielone miejsce- Ale nie o tym... bylam pod wrażenie
                                m, ponieważ wychowawczyni tego klubu "Maluchowo"(wykształcony pedagod i
                                terapeutka, jak rozmawiałam z nia, opowiadała mi o swojej pracy w fundacji
                                "KLOWN" czy jakoś tak - leczenia dzieci smiechem ) i byłam pod wrażeniem, -
                                zajmuje się tam chyba dwojgiem dzieci, bo to miejsce dopiero startuje.
                                Ale jak pytałam jak pracuje - to nie tylko opiekuje się i bawi - ale pracuje z
                                tymi dzieciakami, rozwija je, .. w końcu co pedagod, to pedagog. .. To po co
                                zatrudniac nianię za 1600 czy 2000 tys. skoro ona, nawet najkochańsza nie jest w
                                stanie tak zająć się dzieckiem??
                                Przecież teraz sporo jest takich miejsc, tylko sztuka dobrać je tak, aby było
                                blisko, miało dobre warunki, no i przede wszystkim mądrą, kochającą i troskliwą
                                opiekę...
                                • Gość: blues Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.09, 06:52
                                  zastanówmy się nad czym te deliberacje? chciałabym Wam zwrócić
                                  uwagę, że np. pomoc domowa, sprzątaczki opłacane są 10-3 zł za
                                  godzinę. więc absurdem jest, ze ktoś, kto ma się zajmować Waszym
                                  dzieckiem dostaje mniej. Powierzacie swoje dziecko osobom bez
                                  odpowiednich kwalifikacji, za najniższą stawkę. a co z
                                  bezpieczeństwem? a co z rozwojem dziecka przez te 9 - 10 godzin
                                  dziennie? sprzątaczka pomacha szmatą i zarobi więcej, a opiekunka,
                                  niania to wielka odpowiedzialność, dzieci są różne, wystarczy
                                  sekunda, aby coś się stało i nie zawsze wynika to z braku
                                  zainteresowania ze strony opiekunki.
                                  Pomyslcie moi drodzy - szukać oszczędności można wszędzie, nie zjedz
                                  szynki lub węgorza, nie musisz mieć spodni z metką na tyłku a pomysl
                                  o tym malym czlowieczku, który jest twoim obrazem, który rośnie i
                                  musi sobie dawać w tym nienormalnym świecie radę. Opiekunka to
                                  kiedyś była guwernantka, to był prestiż, to nie byle jaka zaniedbana
                                  baba, która bierze Twoje dziecko na przetrzymanie.
                                  • Gość: maciek Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 02.10.09, 23:28
                                    Pani, która sprząta u nas i u wielu naszych znajomych oczekuje
                                    15zł/h - nie jest to pewnie w opinii większości forumowiczów mało,
                                    ale obiektywnie rzecz biorąc praca nie należy do najprzyjemniejszych
                                    i nie każdy musi mieć pomoc domową więc płacimy bez żalu.

Żłobki, przedszkola - chwała wszystkim wspaniałym pedagogom, bo to od
                                    nich zależy, jak nasze dziecko będzie się rozwijać. Nie łudźmy się
                                    jednak, żłobek i przedszkole to firma, która ma przynosić dochody, a
                                    pedagog też człowiek. Na początku jest miło i wszyscy zabiegają o to,
                                    abyśmy podpisali umowę, potem okazuje się, że dzieci spędzają czas na
                                    małym placyku, albo nie wychodzą wcale na dwór. W salach zaś bawią
                                    się same, bo trudno zająć się jednemu pedagogowi dwunastką dzieci etc
                                    Przedszkole, ze względu na integrację i zajęcia dodatkowe, z
                                    pewnością tak, ale na kilka godzin dziennie, a nie na cały dzień.
                                    Zresztą to, żaden biznes, skoro za późniejsze odebranie dziecka z
                                    przedszkola trzeba płacić 30zł/h. Wolę już zapłacić opiekunce i
                                    wiedzieć, że koncentruje się tylko na moim dziecku.
                                    • Gość: marta Re: pensja opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 21:19
                                      Zaletą przedszkola jest min to, że dziecko uczy się "życia" w
                                      grupie, ma kontakt z innymi dziećmi, po prostu szybciej i lepiej się
                                      rozwija.Obcowanie z jedną osobą (nianią) przez cały dzień nie zawsze
                                      jest lepsze od przedszkola.Każdy rodzić wie najlepiej czy jego
                                      dziecko nadaje się już do przedszkola. Ja swoją pierwszą córcię
                                      zapisałam w wieku 3,5lat a druga poszła teraz tj. w wieku 2,5lat. I
                                      jest super i jestem zadowolona, że nie muszę już "przerabiać tematu"
                                      niani.Zaangażowanie niani nie zależy od kwoty jaką się płaci ale od
                                      charakteru człowieka. Ja płaciłam trzem ostatnim opiekunkom ogromne
                                      pieniądze ale niestety - zapał miały przez pierwsze 2 tygodnie.
                                      • Gość: dorota Re: pensja opiekunki IP: *.chello.pl 05.10.09, 13:36
                                        Ogromne czyli ile?
    • Gość: magda Re: pensja opiekunki IP: *.acn.waw.pl 04.10.09, 16:25
      moja dostaje 20 zl na godz pracuje 5 razy w tyg po 10 godz jestesmy z
      mezem bardzo zadowoleni z niani jest bardzo opiekuncza i co
      najwazniejsze nasz synek jest w niej zakochany i ja moge spokojnie
      zajac sie swoja kariera za 5 czy 7 zl mialabym podejrzenia co do takiej
      opiekunki widocznie nic nie ma do zaoferowania dziecku procz patrzeniu
      na niego zeby sobie czegos nie zrobilo
      • Gość: Dotka do Magdy IP: *.aster.pl 04.10.09, 23:37
        Czyli płacisz swojej niani 4.000 zł za miesiąc ???? Nie wierzę :))))
        • Gość: wojtek Re: do Magdy IP: *.chello.pl 18.10.09, 17:38
          W gronie naszych znajomych pensje opiekunki oscylują między 2000-
          2600zł za 9/10h dziennie; na 20 zł/h nikt by się chyba z nas nie
          zdecydował.
          • martowinka nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki 19.10.09, 10:00
            hmmmm, to ile wy ludzie zarabiacie, że dajecie opiekunce 2000-2600 ????? generalnie na wyrost te ceny podane są, ja też długo szukałam opiekunki, dziewczyny po studiach 19 latki bez doświadczenia chciały minimum 1800 zł na rękę - uważam że to przesada, teraz mam Panią emerytowaną księgową której płacę 1200 zł za 7, 8 godzin dziennie i uważam że jest to uczciwa stawka , ludzie nie dajmy się zwariować i nie nakręcajmy sami takich chorych stawek:)
            • Gość: weronika Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki IP: *.chello.pl 20.10.09, 10:40
              Bardzo zdolne musiały być te dziewczyny, skoro w wieku 19 lat miały
              skończone studia!
              Średnia pensja w Warszawie osoby z wyższym wykształceniem z
              kilkuletnim doświadczeniem to ok 5000 zł więc jak się płaci opiekunce
              2200zł to i tak się 'opłaca'; a jak zarabia się mniej to siedzi się w
              domu i zajmuje własnymi dzieci, bo nigdzie nie jest napisane, że
              każdy musi mieć opiekunkę; a płacenie komuś 6 czy 7 zł za godzinę bez
              ubezpieczenia to wyzysk i wcale się nie dziwię, że panie, które biorą
              na siebie odpowiedzialność za czyjeś dziecko oburzają się, gdy im
              ktoś takie stawki oferuje.
              • Gość: tom Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.09, 13:37
                Weroniczko czytaj statystyki ze zrozumieniem......średnia pensja
                moze i zgadza sie ze 5000zl ale BRUTTO wiec policzy jeszcze raz,
                pomysl i dopiero sie udzielaj.....
                • martowinka Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki 20.10.09, 14:08
                  Racja pomyliłam się , nie 19 latka po studiach ale 19 - letnia studentka miałam na myśli ( wybaczcie mój błąd ) a wracając do meritum to zgadzam się z przedmówcą, że owszem może i 5000 tysięcy ale brutto, zresztą większość moich znajomych jest po studiach , ma kilkuletnie doświadczenie i zarabia średnio 3000 netto, owszem są i tacy co mają 5000 na rękę ale to są już specjaliści z dłuuuugo letnim doświadczeniem. Chodzi mi o to że śmiech mnie ogarnia gdy przychodzi 19 czy 20 latka, zero doświadczenia z dziećmi i chce 1800 na rękę, pytam się za co? zapewnia mojemu dziecku jakieś super rozrywki, gotuje mu , rozwija jego zdolności ? NIE bo dziecko ma 8 miesięcy, wymaga przytulenia, przewinięcia , nakarmienia i wyjścia na spacer więc nie jest to chyba straszna filozofia, oczywiście nie każdy ma do tego predyspozycje więc nie każdy nadaje się na nianię. Wynagrodzenie w kwocie powyżej 2000 tysięcy to niejednokrotnie już doświadczony pracownik dostaje więc nie przesadzajmy. Zresztą tak jak pisałam te stawki są mocno naciągnięte , można spokojnie znaleźć nianię za około 1200 - 1300 zł i nie uważam żeby to był wyzysk za 7 godzin pracy dziennie z czego dwie godziny dziecko śpi:)
                  Zresztą jeżeli kogoś stać to niech płaci 2000 - 2500 to jego pieniądze i jego decyzja:)))pozdrawiam
                  • Gość: m. Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki IP: 80.241.133.* 20.10.09, 14:31
                    2200 PLN bylabym w stanie zaplacic np. pielęgniarce lub Pani z
                    wykształceniem pedagogicznym, ktora zajmowalaby sie 2-3 latkiem
                    przed przedszkolem. Ale rzeczywiscie dziecko 8-miesieczne potrzebuje
                    jedynie lub AŻ: ciepla, czulosci i pielegnacji. Myślę, że niani do
                    tak małego dzieka zaoferowałabym pensję 1600-1700 złotych (i nie 19-
                    latce - nie mam zaufania)
                    • Gość: quest Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki IP: *.chello.pl 20.10.09, 15:57
                      Właśnie o to AŻ chodzi plus oczu z tyłu i z przodu plus przewijania,
                      karmienia, ubierania etc
                      Oczywiście można argumentować,że wypadki różnego rodzaju nie zdarzają
                      się często więc niania właściwie za bardzo nie musi uważać; problem
                      jest wówczas, gdy coś się zdarzy; jeśli ktoś jest myślący,to wie, że
                      ta praca jest bardzo odpowiedzialna;
                      A jeśli to sam miód i odpoczynek to niech młode mamy i tatusiowie
                      korzystają i zostając w domu i cieszą się, jak rosną ich pociechy.
                      Uważam, że 2100PLN za 9h (czyli więcej niż etat to normalna pensja,
                      ani za duża, ani za mała;
                      • Gość: mama Re: nie nakręcajmy sami chorych stawek opiekunki IP: *.centertel.pl 28.10.09, 19:37
                        oczywiście ceny zależą czy na godzinę czy na cały miesiąc, od ilości
                        obowiązków..i odległości od Warszawy i ilości dzieci którymi ma się
                        opiekować...opiekunka
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka