Dodaj do ulubionych

Sybilski vel Sibilski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.02, 01:15
gdzieś czytałem posty o tym nazwisku,
niestety nie mogę znaleźć,
mam kolege Wiktora o tym nazwisku,
i coś tam mu zacząłem mówić o jeńcach tureckich itp,
bo tyle zapamiętałem,
a kolega interesuje się genealogią swojej rodziny,
i nic o tym nie wiedział!,
mówił że to spolszczone nazwisko rosyjskie,
tak więc zwracam się o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki (w jego imieniu),
bo _wydaje mi się_ że poruszona była ta kwestia tutaj.
dzięki za ewentualną pomoc.
Obserwuj wątek
    • chaladia Re: Sybilski vel Sibilski 19.10.02, 11:25
      Z tym nazwiskiem to jest tak:
      W 1683 r. w łykach przybył spod Wiednia (być może przybyło kilku) jeniec
      turecki, choć nie Turek, lecz Arab z Hidżazu, al-Sibail. Sobieski osadzał
      takich w swoich dobrach pomiędzy Wilanowem a Słomczynem (i dalej aż do Grójca).
      Zapewne wkrótce nazwisko spolszcozno dodając -ski i zrobił się Sibilski lub
      Sabilski (sa takie wersje nazwiska). W czasie zaborów ludzie ci, całkowicie
      spolszczeni usiłowali jakoś nie robić wrażenia zrusyfikowanych (a Sibilski
      brzmi miękko, więc nieco z rosyjska) i część potomków zdołała wymienić w
      dokumentach "i" na "y". Z jakąklwiek Sybillą nic to nie ma wspólnego.
      Ot i cała histora.
      A w Arabii al-Sibailowie zyją do dziś i nieźle im się powodzi. Jeden został
      nawet Wielkim Muftim Mekki, choć muzułmańscy ortodoksi zapewne go wkrótce
      ubiją, gdyż głosi, że mordowanie chrześcijan i żydów jest niezgodne z ideami
      Koranu...
      • Gość: mikolaj z mlynowa Re: Sybilski vel Sibilski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.02, 12:57
        dzieki dzieki dzieki,
        wiktor pewnie zaniemowi,
        nara
        • chaladia Re: Sybilski vel Sibilski 19.10.02, 15:40
          A ten Twój Wiktor, to nieco śniady jest, z oczami brązowymi lub prawie
          czarnymi, brunet oczywiście?
          • Gość: m z m Re: Sybilski vel Sibilski IP: 193.0.73.* 21.10.02, 17:38
            prawie!

ale sam mowi ze gdzies tam w wielkopolsce i na kujawach
            sa rodziny Sybilla i pochodne.
            ale jest taki troche poludniowy.
          • Gość: m z m Re: Sybilski vel Sibilski IP: 193.0.73.* 21.10.02, 17:41
            jego to slowa
            'no no, nie za bardzo mi sie to widzi, bo w
            Wielkopolsce sa i byli ludzi o nazw. Sybila/Sibilla/
            Sybilak/Sybilski itd., nie sadze, zeby ta rodzina
            mogla sie od tego Turka tak rozrodzic zeby sie
            znalazla az w Wielkopolsce i na Kujawach, to w roznych
            powiatach.'

• chaladia Re: Sybilski vel Sibilski 21.10.02, 21:25
              Generalnie ludność poturecka w okolicach Warszawy jest zlokalizowana pomiędzy
              Wilanowem, Powsinem, Słomczynem, Piasecznem i dalej w stronę Grójca aż do
              Nadarzyna. Jest tam zdecydowanie więcej ludzi śniadych o duzych czarnych lub
              ciemnobrazowych oczach niż średnia krajowa.
              Historycznie to przemieszczanie się tych ludzi do Wielkopolski jest
              niewykluczone. W XVII w. to osadnicy z południa wprowadzali w tych okolicach
              sadownictwo, stąc sady w Grójeckim. Generalnie w ówczesnej Polsce sadownictwo
              stało na kiepskim poziomie i ludzie ci mogli się przemieszczać stosownie do
              zapotrzebowania społecznego, tym bardziej że nie będąc szlachtą mieli niewiele
              do powiedzenia w sprawie swojego losu. Fakt przynależności do wysokiego rodu w
              Arabii niewiele mógł im pomóc. Tyle tylko, że w nazwisku udało im się zachować
              trzon dawnej nazwy klanu. Innym to się nie udawało: W takim np. Klarysewie lub
              Słomczynie często spotykało się nazwiska "odtureckie" (np. Sutański, wczesniej
              Sułtański) lub świadczące o byciu czyimś jeńcem, czyli niemal własnością
              (Kowalów, Szydłów),
              NB - mój nick też trochę od tego pochodzi: jak popatrzysz na mapę okolic
              Warszawy, to jest tam osada Chabdzin (zaraz za Os. Konstancja) - a końcówka -in
              oznacza w języku arabskim liczbę podwójną. Jest to więc zniekształcone słowo
              aranskie "Cahaładzin" - "Obcy, Cudzoziemcy".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka