mg008 19.10.01, 14:20 To osiedle powstało na obszarze byłego ośrodka ruchu szkoleniowego kierowców. Na obszarze kilkuset metrów kw. zbudowano 7 bloków! Jest to tragiczne i karygodne!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloggi Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 19.10.01, 14:37 mg008 napisał(a): > To osiedle powstało na obszarze byłego ośrodka ruchu szkoleniowego kierowców. > Na obszarze kilkuset metrów kw. zbudowano 7 bloków! Jest to tragiczne i > karygodne!!!!! Karygodne ? czemu. Lokatorzy od początku wiedzieli jak osiedle będzie wyglądać. Architekci wykorzystali teren maxymalnie, a osiedle nie jest brzydkie, ba, można powiedzieć że cieszy oko. Ponadto ulica Barnicza nareszcie ma pierzeję ze sklepami i prezentuje się bardzo porządnie. Szkoda, że budowa po przeciwległej stronie ulicy nie rozpoczęła się i jest tam koszmarne klepisko. Podobnie koszmarnie wygląda pawilon u zbiegu Nadwiślańskiej i M.K.Ogińskiego. Mam nadzieję, że zostanie tam coś zaprojektowane i szybko zbudowane. Nie narzekaj na osiedle, tylko zapytaj ludzi którzy tam mieszkają, czy jest im tam źle. W sumie bloków tych nie zasiedlono na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
k_kula Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 20.10.01, 17:05 Na miejscu osiedla Topolowe oprócz szkółki były także zabytkowe ponad 100 letnie topole. Każda z nich miała przyczepioną tabliczkę, że jest drzewem zabytkowym i nie wolno go wycinać. Po postawieniu osiedla, które notabene nie jest taki koszmarne, ostało się chyba tylko 1 lub 1.5 drzewa. To jest tragedia. Nie uważam natomiast, że karygodnym jest pozostawienie "klepiska" na przeciwko. Jest to jedyne miejsce w okolicy, gdzie dzieci z okolicznych bloków mogą spędzać czas oprócz picia i palenia na klatkach schodowych. Można przecież pozostawić wolny plac ale o niego dbać. Po co stawiać kolejne baraki i blokowiska. Tylko spojrzec wystarczy na nieukończoną budowę Bartnicza/Wyszogrodzka/Rembielińska. Gdy postawi się bloki na tym wolnym placu to zasłonią one światło i przepływ powitrza kilku ostatnim domkom na Bródnie. O nich nikt już chyba nie pamięta lub propozycje dawane sa na złość z zazdrości. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 11.04.02, 08:42 Napisano w Nowej Gazecie Praskiej, że posadzą tam dęby stożkowe. Nowa wersja brzmi, że drzewa wzdłuż Nadwiślańskiej i na Topolowym miały parcha i trzebało je wyciąć. Moze lepsze byłyby klony kuliste ? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 11.04.02, 09:39 Na terenie osiedla to oprócz malutkich krzaczków nic się nie zmieści:)) A Nadwiślańskiej i tak mi szkoda, nawet z tym parchem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darecki Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno IP: 212.51.200.* 21.05.02, 11:36 Jestem mieszkańcem tego osiedla i powiem szczerze że też zal mi było wyciętych drzew wzdłóż Nadwiślańskiej (ok. 10 topoli), ale po ścięciu okazało się że były w tragicznym stanie. Podczas większych wichur groziły zawaleniem, co zresztą kilkukrotnie się stało. W ich miejsce posadzono już dęby. Całkiem ładne, brawo, tylko nikt nie pomyślał o chodniku dla ludzi wychodzących z osiedla (piechotą) którzy teraz muszą chodzić slalomem między dębami po ubitej ziemi, lub po prostu jezdnią. Na terenie osiedla zostało jeszcze sporo topoli, ale jedna już kwalifikuje się do wycięcia, mamy wiosnę a ona wciąż bez liści (martwa). Jak ktoś by chciał podyskutować na temat działalnośći spółdzielni Bródno która wybudowała osiedle, jestem do dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 00:42 Na wstępie zapraszam na strony poświęcone eksperymentalnemu przekrętowi pt :Korczakówka. Bardzo chętnie zapoznam się z waszymi problemami, o naszych pisałem wcześniej. Ale nie zaszkodzi przypomnieć: - przekroczenie kosztów o ok.30% ( ponad 5 mln.zł ) - naruszenie przepisów budowlanych - grzyb, wilgoć, przecieki, brak wentylacji w mieszkaniach itp - dzirawe dachy - zastraszanie mieszkańców eksmisjami - eliminacja działaczy z Korczakówki z życia publicznego spółdzielni - wykluczenia działaczy i mieszkańców Kto to robi: - ci sami, którzy w ostatnim czasie obiecują wam gruszki na "wyciętych topolach" Pozdrawiam Szczepan Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:31 Wycięli dzis ostatnią Topolę od którj była nazwa tego osiedla. Najpierw zdjęli tabliczki że to zabytek, potem poobcinali gałązki a dziś wszystko wycięli i wyrwali. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:40 Droga Kuleczko. Jest na tym Forum Ogrodnik, może to przeczyta i Ci to potwierdzi: Stuletnie topole to niemal dziw nad dziwy, że jeszcze stały. Topola jest drzewem szybko rosnącym, ale krótko zyjącym, sto lat to dla topoli tyle, co dla dębu 1000. Szkoda mi drzew, które Ci się tak podobały, ale one i tak w ciągu paru lat by uschły ze starości. Na koniec topola bardzo silnie pyli i alergicy źle znoszą jej towarzystwo. Taki los topoli, że je będą wycinać. Kismet. Odpowiedz Link Zgłoś
kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:58 Ale n atych topolach jak byłam młodsza wisiały tabliczki że to zabytek - prawie jak dąb bartek (podobno z niego też zdjęli). Jak zaczynano budowę osiedla robotnicy zdjęli tabliczki i po kolei uśmiercali te drzewa. Co do alergików topola - przynajmniej to co widzimy fruwającego z niej - nie jest alergiczne. Uczulamy się przeważnie na to czego nie widzimy. Przypomnę żę na wiosnę wycięto stare dęby z drugiej strony osiedla. Mieszka tam pewien wpływoy osobnik któremy zielenina przeszkadz bo mu się liście sypią. Mam do oddania 100 worów z liścmi - ktoś chętny? Odpowiedz Link Zgłoś
lelu Re: Osiedle TOPOLOWE 06.11.02, 20:13 Małe sprostowanko. Ta topola, to była lipą i uznana została za chroniony obiekt przyrodniczy. Osiedle wzięło nazwę od rosnących tu także topól, bo to lepiej brzmi, niż np. Lipowo, Lipa, czy Lipno. Odpowiedz Link Zgłoś