Dodaj do ulubionych

Osiedle TOPOLOWE

19.10.01, 14:20
To osiedle powstało na obszarze byłego ośrodka ruchu szkoleniowego kierowców.
Na obszarze kilkuset metrów kw. zbudowano 7 bloków! Jest to tragiczne i
karygodne!!!!!
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 19.10.01, 14:37
      mg008 napisał(a):

> To osiedle powstało na obszarze byłego ośrodka ruchu szkoleniowego kierowców.
      > Na obszarze kilkuset metrów kw. zbudowano 7 bloków! Jest to tragiczne i
      > karygodne!!!!!
      Karygodne ? czemu.
      Lokatorzy od początku wiedzieli jak osiedle będzie wyglądać.
      Architekci wykorzystali teren maxymalnie, a osiedle nie jest brzydkie, ba, można
      powiedzieć że cieszy oko.
      Ponadto ulica Barnicza nareszcie ma pierzeję ze sklepami i prezentuje się bardzo
      porządnie. Szkoda, że budowa po przeciwległej stronie ulicy nie rozpoczęła się i
      jest tam koszmarne klepisko. Podobnie koszmarnie wygląda pawilon u zbiegu
      Nadwiślańskiej i M.K.Ogińskiego. Mam nadzieję, że zostanie tam coś zaprojektowane
      i szybko zbudowane.
      Nie narzekaj na osiedle, tylko zapytaj ludzi którzy tam mieszkają, czy jest im
      tam źle. W sumie bloków tych nie zasiedlono na siłę.

• k_kula Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 20.10.01, 17:05
        Na miejscu osiedla Topolowe oprócz szkółki były także zabytkowe ponad 100
        letnie topole. Każda z nich miała przyczepioną tabliczkę, że jest drzewem
        zabytkowym i nie wolno go wycinać. Po postawieniu osiedla, które notabene nie
        jest taki koszmarne, ostało się chyba tylko 1 lub 1.5 drzewa. To jest tragedia.
        Nie uważam natomiast, że karygodnym jest pozostawienie "klepiska" na przeciwko.
        Jest to jedyne miejsce w okolicy, gdzie dzieci z okolicznych bloków mogą
        spędzać czas oprócz picia i palenia na klatkach schodowych. Można przecież
        pozostawić wolny plac ale o niego dbać. Po co stawiać kolejne baraki i
        blokowiska. Tylko spojrzec wystarczy na nieukończoną budowę
        Bartnicza/Wyszogrodzka/Rembielińska. Gdy postawi się bloki na tym wolnym placu
        to zasłonią one światło i przepływ powitrza kilku ostatnim domkom na Bródnie. O
        nich nikt już chyba nie pamięta lub propozycje dawane sa na złość z zazdrości.
        • sloggi Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 11.04.02, 08:42
          Napisano w Nowej Gazecie Praskiej, że posadzą tam dęby stożkowe.
          Nowa wersja brzmi, że drzewa wzdłuż Nadwiślańskiej i na Topolowym miały parcha
          i trzebało je wyciąć.
          Moze lepsze byłyby klony kuliste ?
          :))))
          • kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno 11.04.02, 09:39
            Na terenie osiedla to oprócz malutkich krzaczków nic się nie zmieści:))
            A Nadwiślańskiej i tak mi szkoda, nawet z tym parchem...
            • Gość: darecki Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno IP: 212.51.200.* 21.05.02, 11:36
              Jestem mieszkańcem tego osiedla i powiem szczerze że też zal mi było wyciętych
              drzew wzdłóż Nadwiślańskiej (ok. 10 topoli), ale po ścięciu okazało się że były
              w tragicznym stanie. Podczas większych wichur groziły zawaleniem, co zresztą
              kilkukrotnie się stało. W ich miejsce posadzono już dęby. Całkiem ładne, brawo,
              tylko nikt nie pomyślał o chodniku dla ludzi wychodzących z osiedla (piechotą)
              którzy teraz muszą chodzić slalomem między dębami po ubitej ziemi, lub po
              prostu jezdnią. Na terenie osiedla zostało jeszcze sporo topoli, ale jedna już
              kwalifikuje się do wycięcia, mamy wiosnę a ona wciąż bez liści (martwa).

Jak ktoś by chciał podyskutować na temat działalnośći spółdzielni Bródno która
              wybudowała osiedle, jestem do dyspozycji.
              • Gość: szczepan Re: Osiedle TOPOLOWE - daj Boże żeby takie było całe osiedle Bródno IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 00:42
                Na wstępie zapraszam na strony poświęcone eksperymentalnemu przekrętowi
                pt :Korczakówka.
                Bardzo chętnie zapoznam się z waszymi problemami, o naszych pisałem wcześniej.
                Ale nie zaszkodzi przypomnieć:
                - przekroczenie kosztów o ok.30% ( ponad 5 mln.zł )
                - naruszenie przepisów budowlanych
                - grzyb, wilgoć, przecieki, brak wentylacji w mieszkaniach itp
                - dzirawe dachy
                - zastraszanie mieszkańców eksmisjami
                - eliminacja działaczy z Korczakówki z życia publicznego spółdzielni
                - wykluczenia działaczy i mieszkańców
                Kto to robi:
                - ci sami, którzy w ostatnim czasie obiecują wam gruszki na "wyciętych topolach"

Pozdrawiam Szczepan
    • kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:31
      Wycięli dzis ostatnią Topolę od którj była nazwa tego osiedla.
      Najpierw zdjęli tabliczki że to zabytek, potem poobcinali gałązki a dziś
      wszystko wycięli i wyrwali.
      • chaladia Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:40
        Droga Kuleczko.
        Jest na tym Forum Ogrodnik, może to przeczyta i Ci to potwierdzi:
        Stuletnie topole to niemal dziw nad dziwy, że jeszcze stały. Topola jest
        drzewem szybko rosnącym, ale krótko zyjącym, sto lat to dla topoli tyle, co dla
        dębu 1000. Szkoda mi drzew, które Ci się tak podobały, ale one i tak w ciągu
        paru lat by uschły ze starości.
        Na koniec topola bardzo silnie pyli i alergicy źle znoszą jej towarzystwo.

Taki los topoli, że je będą wycinać.

Kismet.
        • kuleczka Re: Osiedle TOPOLOWE 05.11.02, 19:58
          Ale n atych topolach jak byłam młodsza wisiały tabliczki że to zabytek -
          prawie jak dąb bartek (podobno z niego też zdjęli). Jak zaczynano budowę
          osiedla robotnicy zdjęli tabliczki i po kolei uśmiercali te drzewa. Co do
          alergików topola - przynajmniej to co widzimy fruwającego z niej - nie jest
          alergiczne. Uczulamy się przeważnie na to czego nie widzimy.
          Przypomnę żę na wiosnę wycięto stare dęby z drugiej strony osiedla.

Mieszka tam pewien wpływoy osobnik któremy zielenina przeszkadz bo mu się
          liście sypią.

Mam do oddania 100 worów z liścmi - ktoś chętny?
          • lelu Re: Osiedle TOPOLOWE 06.11.02, 20:13
            Małe sprostowanko. Ta topola, to była lipą i uznana została za chroniony
            obiekt przyrodniczy. Osiedle wzięło nazwę od rosnących tu także topól, bo to
            lepiej brzmi, niż np. Lipowo, Lipa, czy Lipno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka