Dodaj do ulubionych

ciekawostka........

03.11.06, 13:54
Nie wiem czy Szanowni Państwo wiecie, że osiedle nie ma komunikacji pieszej
np z pętlą autobusowa przy Kondratowicza, z sklepem Albert, ze szkołami
usytuowanymi wzdłuz Wincentego , Kondratowicza i ich okolicy i położonymitam
miejscami?.A to dlatego, że aby tam dotrzeć pieszo, poruszać się trzeba po
ściezce rowerowej. Tej wzdłuż Kondratowicza. A to stanowi wykroczenie drogowe
i jest karalne.Ponadto grozi najechaniem przez rowerzystę, który łatwo się
wytłumaczy, że np pieszy wtargnął na ścieżkę przeznaczoną tylko dla rowerów /
znak o tym informuje!/ Tak więc drogie mamy czy opiekunki z wózkami, idący do
autobusu czy do sklepu Albert, dzieci zdążające do szkoły i wszyscy
poruszający się ścieżką rowerową: zgodnie z obowiązującymi przepisami nie
macie prawa wchodzić na tą ścieżkę a co dopiero się po niej poruszać. Aby
nie narazić się na sankcje bądż kolizję z rowerem, musicie wychodząc z
osiedla, natychmiast przechodzić/ uda się lub nie / na drugą stronę
Kondratowicza. W przeciwnym razie grozi wam mandat / to drobiazg / albo
odmowa wypłaty odszkodowania / w grubszych sprawach./ Ciekawostką jest to, że
by dostać się do pasów po których można bezpiecznie przejśc na drugą strone
ruchliwej jezdni, należy przejść spory kawałek właśnie tą scieżką rowerową.W
urzędzie dzielnicy który chciałem zainteresować sprawą, dowiedziałem się że
to nie ich problem bo ulica i ścieżka są powiatowe / Pani Naczelnik /. I od
siebie w sprawie osiedla które w zasadzie odcięte jest od pieszej komunikacji
Szanowna Pani Urzędnik nic nie zrobi.Wyjaśniono mi przy okazji interwencji że
trudno mieć pretensję do urzędu jesli inwestor nie wywiązał si ez obowiązku
budowy chodnika dla pieszych. Ciekawostka, ile taki urzędnik bierze
miesięcznie?
Obserwuj wątek
    • guuferek Re: ciekawostka........ 03.11.06, 16:03
      no tak ... a "inwestor" za kilka miesięcy otworzy furtkę od strony
      Nowowicentego i sprawa z głowy bo tam chodnik jest :/
      • marek_szwarc Re: ciekawostka........ 03.11.06, 16:23
        a ja się tak zawsze zastanawiam idąc tamtędy która część jest dla rowerów a
        która dla ludzi z buta kroczących... otóż przez myśl jakoś przejść mi nie mogło
        że obie części są dla rowerów. no ładna historia. w klimacie urzedniczych
        absurdow.
        • guuferek Re: ciekawostka........ 03.11.06, 16:40
          a ja się zastanawiam do kogo należy pas "roślinności" pomiędzy ową ścieżką
          rowerową a płotem naszego osiedla. Zielsko na tym skrawku ziemi niedługo będzie
          wyższe niż ogrodzenie a mijając dziko rosnące krzaki zastanawiam się czy za
          chwilę z nienacka nie dostanę po łbie... o śmieciach już nie wspomnę.
      • zzola co Ty guuferku opowiadasz... 03.11.06, 17:22
        Od strony Nowowincentego furtka nie uchroni Was przed poruszaniem się po
        ściezce rowerowej. Chyba, że bedzie to furtka i podziemny tunel. A swoją drogą
        do pierwszego wypadku. Potem będzie płacz i zgrzytanie połamanymi kończynami.
        Nikogo z Was nie interesowało, że nie ma legalnego dojscia do osiedla?
    • krzyk007 Re: ciekawostka........ 03.11.06, 19:08
      To jest akurat drobiazg. Wystarczy zmienić ścieżkę rowerową na ciąg rowerowo-
      pieszy. Wystarczy puszka farby i ustalenie że jeden "pas" jest dla pieszych i
      po krzyku.

Większym problemem jest brak przejścia dla pieszych przez Kondratowicza. Często
      jest taki sznur samochodów, że przejście jest zupełnie niemożliwe. Znając nasza
      rzeczywistość dopiero jak ktoś zginie pod kołami to sprawa nabierze rozgłosu.
      • olo335 Re: ciekawostka........ 03.11.06, 23:10
        skoro krzyku 007 wszystko co pisałem to drobiazg, także sprawa którą Ty
        podnosisz jest drobiazgiem. Wystarczy kilka puszek białej farby i pasy
        namalowane. Proste?
        • krzyk007 Re: ciekawostka........ 03.11.06, 23:53
          > skoro krzyku 007 wszystko co pisałem to drobiazg, także sprawa którą Ty
          > podnosisz jest drobiazgiem. Wystarczy kilka puszek białej farby i pasy
          > namalowane. Proste?

Nie proste. Żeby zrobić przejście dla pieszych trzeba doprowadzić chodniki od
          strony osiedla. Tu nie wystarczy maznąć farbą, potrzebny jest projekt i trochę
          prac ziemnych.
          Jeśli przejście jest dla Ciebie nieistotnym drobiazgiem to proponuje zabrać na
          spacer dziecko i psa i z taka menażerią przejść Kondratowicza w godzinach
          szczytu - adrenalinka murowana!
      • pietro78 Re: ciekawostka........ 03.11.06, 23:22
        Ha, ha, ha... No nie wiem czy przekształcanie ścieżki rowerowej w chodnik to
        taki drobiazg, no chyba że tylko za pomocą farby... Analogicznie rozumując
        możnaby wziąć farbę i namalować cztery czy pięć przejść dla pieszych przez ul.
        Kondratowicza wzdłuż parkanu naszego osiedla... :):):) Wszystko byłoby jednak
        chyba samowolką... A co do przekształcania ścieżki w chodnik to jestem
        CAŁKOWICIE przeciwny... I tak mamy mało ścieżek rowerowych, więc nie zgadzam
        się na odbieranie tych już istniejących. Zwłaszcza w sytuacji w której nasza
        władza prezentuje całkowicie antyrowerową linię polityczną... No cóż ktoś
        kiedyś wszakże powiedział "Warszawa to nie wieś..." No ale co tu sie dziwić,
        jak pewnym osobom rower się kojarzy chyba tylko z pewną jego częścią, masowo
        występująca na paradach równości... :):):) (Przepraszam że tak politycznie)
        • krzyk007 Re: ciekawostka........ 04.11.06, 00:01
          Przeczytaj ze zrozumieniem to co napisałem. Chodzi o ciąg rowerowo-pieszy,
          gdzie jeden pas jest dla rowerów, a drugi dla pieszych. De facto tak właśnie
          jest w tej chwili. Chodzi o "zalegalizowanie" tego co i tak ma miejsce. Nie
          wiem skąd się bierze Twoje dziwne oburzenie.
          Poza tym nie wiem skąd podejrzenia, że ja to chcę robić nielegalnie i na własną
          rękę? Wyraziłem tylko swoją opinię co do zakresu potrzebnych do wykonania prac
          żeby zlikwidować istniejącą fikcję, a zrobić to powinien stosowny organ.
          A końcówki Twojej wypowiedzi i dziwnych aluzji politycznych już zupełnie nie
          rozumiem? Skąd wiesz jaki jest mój stosunek do roweru?
          • pietro78 Re: ciekawostka........ 04.11.06, 08:56
            Witam. Czytałem ze zrozumieniem. Mimo wszystko nadal się nie zgodzę. Ciąg
            rowerowo-pieszy najczęsciej nie spełnia swojego zadania z punktu widzenia
            rowerzysty. Piesi całość traktują bowiem zwyczajowo jak chodnik a rowerzyści
            jak ścieżkę (przykładem jest ścieżka w parku przy skarpie Starego Miasta)
            Spacerujące rodziny z dziećmi zazwyczaj poruszają się po całej jej szerokości.
            A rowerzyści nadal muszą jechać slalomem co dla nikogo nie jest ani bezpieczne
            ani wygodne. To jednak mój punkt widzenia a każdy może mieć inny. Swoją dorgą
            to przeiceż teraz też wiele osób przebiega przez ul. Kondratowicza do sklepu,
            mimo iż nie ma tam pasów, wieć ich namalowanie także byłoby zalegalizowaniem
            sytuacji. A jak miałbym wybierać to podpisuję się za przejściem dla pieszych.
            Dojście do chodnika będzie a ścieżka pozostanie.

Jeśli chodzi o rozważania "polityczne" to nie były skierowane do Ciebie a ich
            celem było jedynie podkreślenie, że przy obecnej polityce naszych włodarzy,
            zgodnie z którą dziwnym trafem przy każdym remoncie dorgi pojawiają się jakieś
            bliżej nieokreślone problemy uniemożliwiające budowę ścieżek rowerowych, psucie
            etych już istniejących jet nie na miejscu. Jeśli wziąłeśto do siebie
            bezpośrednio to przepraszam ale nie taki był mój cel.

Pozdrawiam:)
            • olo335 Re: ciekawostka........ 07.11.06, 18:48
              A nie łaska dwie rzeczy wprowadzić? Pierwsza to chodnik równolegle do sciezki
              rowerowj i to powinien wykonac deweloper/ do czasu wybudowania chodnika zmienic
              charakter sciezki z rowerowej na pieszo - rowerowa /. Drugie to swiatła i pasy
              na Kondratowicza.
              • zarzad-pl2 Re: ciekawostka........ 07.11.06, 21:25
                Zacytuję otrzymane dziś pismo ZDM dot.skrzyżowania ulic Kondratowicza-Blokowa
                W odpowiedzi na wniosek Zarządu Wspólnoty Mieszkaniowej ul.Kondratowicza 63,63A-C
                Zarząd Dróg Miejskich informuje,że na omawianym skrzyżowaniu przeprowadzono
                analizę bezpieczeństwa i warunków ruchu.Po odniesieniu danych do kryterium
                punktowego (zgodnie z Dz.U. nr 220 poz 2181 z dnia 7 lipca 2003r. zał.nr 3)
                stwierdzono,że uwzględnione w kryterium czynniki nie wskazują jednoznacznie na
                potrzebę zastosowania sygnalizacji świetlnej w omawianym miejscu.
                Wyznaczenie przejścia dla pieszych przez ul.Kondratowicza przy ul.Blokowej jest
                jak najbardziej uzasadnione i Zarząd Dróg Miejskich popiera tę inicjatywę.Z
                posiadanych informacji wynika,że inwestor osiedla Park Leśny poczynił starania w
                celu jego wyznaczenia.
                • marek_szwarc Re: ciekawostka........ 07.11.06, 23:21
                  a ja tam uwielbiam jak ktoś "czyni starania w celu jego wyznaczenia";-) nie
                  bierz tego do siebie. sie napisalo. ale brzmi zabawnie. taka polityczna nowomowa.
                • krzyk007 Re: ciekawostka........ 08.11.06, 08:48
                  > stwierdzono,że uwzględnione w kryterium czynniki nie wskazują jednoznacznie na
                  > potrzebę zastosowania sygnalizacji świetlnej w omawianym miejscu.

A napisali kiedy została przeprowadzona ta analiza?
                  Sytuacja jednak się zmienia i na osiedlu ciągle przybywa ludzi i samochodów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka