Gość: Rita IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 14:11 Co trzeba zrobić, żeby rozwiązać obecną rade gminy? Wiem ze konieczne jest referendum, ale ile podpisów muszą zebrać mieszkańcy?? Bo jest coraz wiecej zwolenników takiego rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kunce Re: Referendum (pytanie do Kunce) IP: *.chello.pl 22.11.01, 14:40 W sprawie odwołania rady gminy przed upływem kadencji referendum przeprowadza się wyłącznie na wniosek mieszkańców, przedlozony radzie gminy. Potrzeba jest 1/10 glosow mieszkancow uprawnionych do glosowania pod wnioskiem (jaka jest dokladnie liczba mieszkancow Targowka majacych prawa wyborcze dowiem sie najpozniej do jutra). Referendum nie przeprowadza się, jeśli do końca kadencji rady zostało mniej niż 6 miesięcy - tu moze byc problem, bo termin przyszlych wyborow samorzadowych nie jest jeszcze ustalony. Jesli mialyby byc w maju 2002r., referendum z mocy prawa nie mogoby sie odbyc. Ale jesli w pazdzierniku - nic nie stoi na przeszkodzie, by je przeprowadzic. Referendum takie zarządza (lub zgłoszony wniosek odrzuca) wojewódzki komisarz wyborczy i jego wynik jest ważny, jeśli w głosowaniu wzięło udział co najmniej 30% uprawnionych. Od nowelizacji ustawy samorządowej w roku 1995 nie jest możliwe przeprowadzenie referendum odwołującego z inicjatywy samej rady gminy. Jesli dotychczasowy uklad rzadzacy gmina nadal bedzie twardo unkal wyjasnienia wszystkich pytan wokol zarzadu, nasz nowo powstaly klub radnych PPChD UW takze rozwaza mozliwosc rozpoczecia zbiorki podpisow w sprawie referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Referendum (pytanie do Kunce) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.11.01, 16:07 DZieki i czekam na dokładną liczbę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Referendum (pytanie do Kunce) IP: 195.117.5.* 22.11.01, 18:55 rozumiem cię kunce,sam gdybym zarabiał 8000zł miesięcznie( do momentu odwołania przez radę z funkcji przewodniczącego)przeżywał bym stres,musząc przeżyć za dietkę w wysokości 2300zł.Zamiast wyawać pieniądze podatników zrezygnuj z mandatu radnego!!!Mniej stresu,więcej czasu dla rodziny a i możliwość popracowania nad figurą i urodą.Do roboty kunce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce zibi, jarek, paweł IP: *.chello.pl 22.11.01, 20:50 Dziwny traf sprawił, że wszyscy piszecie z poczty 195.117.5*. Wiem, że od jutra będziesz pluć na mnie po zalogowaniu. Może jednak zrezygnijesz z nicka i porozmawiamy pod własnymi nazwiskami? Odpowiedz Link Zgłoś
zawad Re: zibi, jarek, paweł 22.11.01, 22:25 To jednak jest palant i to nidouczony, 8000 sam chciałbym wiedzieć gdzie się trafia taką kasę, a o ustawie kominowej też nie słyszał. jednak ten Kamiński mógłby sobie lepiej agentów dobierać. Sławek Z Odpowiedz Link Zgłoś
kunce odpowiedź dla Rity 23.11.01, 09:53 W dniu dzisiejszym uprawnionych do głosowania jest 100 395 mieszkańców Targówka. 1/10 tej liczby to 10 040 - i tyle podpisów potrzebnych jest pod wnioskiem o referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: odpowiedź dla Rity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.11.01, 18:41 Dzięki. Sądzisz, że uda się zebrać tyle? Ilu mniej więcej trzeba mieć zbieraczy? Zupełnie nie mam pojęcia czy zebranie 100 podpisów przez kogoś to dużo, czy nie i ile to zajmuje czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
volume Re: zibi, jarek, paweł 23.11.01, 12:48 przepraszam że włączę się w waszą dyskusję ale może podpowię(patrz wyżej)Taką kasę trafia się na Pradze-Północ.zawad przecież tyle zarabiasz.NIE PORUSZYŁBYM tego tematu bo pieniądze to sprawa prywatna ale przynajmniej nie ściemniaj.Jeżeli chodzi o kunce to koleś trochę przesadził.Do momentu odwołania pensja Jej wynośiła ok 6500zł.Wiem bo sam jestem radnym.Jeżeli coś piszemy piszmy PRAWDĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: zibi, jarek, paweł IP: *.chello.pl 23.11.01, 15:09 volum, gdzie jesteś radnym? W jakiej gminie (dzielnicy) radni mają pensje? Ja potrafię zarobić dużo więcej niż 6500. Wykonuję taki zawód, że jeśli mam akurat zlecenia to nie narzekam na brak pieniędzy. Jak wiesz kolego to nie ja uchylam się od pokazania PIT-u i udokumentowania dochodów, ale nowo powołany wiceburmistrz z PO uchylił się od tego. Przypadkiem krewni tego burmistrza wygrywają intratne przetargi w naszej gminie, a on zasiada w komisjach przetargowych. Macie ochotę pisać o dietach? Dziwne, że anonimowo chcecie zajmować się tym akurat teraz, gdy na tapecie są łapówki. Socjotechnika, którą zamierzacie stosować to odwracanie kota ogonem. Praktyką naganną moralnie i zakazaną przez prawo są łapówki, nie pensje czy diety. Odpowiedz Link Zgłoś
volume Re: zibi, jarek, paweł 23.11.01, 16:16 Po co ta agresja? Ja tylko apelowałem o rozsądek.Pensja tj.dieta wypłacana ryczałtem,dlaczego rzeczowo nie odpowiesz a rozmowę kierujesz na tory konkurencji.Ja naprawdę nie wątpię w Twoje możliwości ale nie podoba mi się forma twojej dyskusji.Trochę więcej luzu a mniej wściekłości.Przypominasz trochę moją zgorzkniałą ciotkę która nawet gdy świeci słońce mówi że pogoda jest do dupy.Aha,jestem radnym gminnym,ale to nie ma nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: zibi, jarek, paweł IP: *.chello.pl 23.11.01, 16:34 Były już omawiane: moja uroda i figura, diety, teraz zdziwaczały charakter starej ciotki. Czekam na posty o moim prowadzeniu się. PS. Jeśli moją poprzednia odpowiedź nazywasz agresywną, to jak nazwiesz wypowiedź pawła? Odpowiedz Link Zgłoś