pwroclawska 24.11.05, 13:15 jak oceniacie? pomysły na przyszłośc wasze, bądź samego kina. Co wiadomo? Ja nie byłam ni razu, odstrasza atmosferą lewego biznesu, ale repartuar w sumie nie zgorszy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chinique Multiplex w ZT 25.11.05, 23:34 Repertuar na dziś, to np. Gnijąca panna młoda Komornik Oliver Twist ... wygląda jakby kino grało filmy pozytywnie zweryfikowane przez publiczność w ciągu ostatnich tygodni, czy miesięcy. Z jednej strony to ciekawostka, że kino radzi sobie słabawo, mimo sprawdzonego repertuaru, z drugiej - niebawem w Złotych Tarasach, w zasięgu Ochockich tramwajów otworzy sie kolejny multiplex, tak więc dalej może być już tylko gorzej :). Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Kino Ochota 26.11.05, 10:45 pwroclawska napisała: > jak oceniacie? pomysły na przyszłośc wasze, bądź samego kina. Co wiadomo? > Ja nie byłam ni razu, odstrasza atmosferą lewego biznesu, ale repartuar w > sumie nie zgorszy. Moim zdaniem od lat już, kina tego rodzaju co Ochota, nie mają w Warszawie racji bytu. W dobie wszędobylskich multipleksów takie kino nie ma moim zdaniem szans przetrwać na Warszawskim rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Kino Ochota 26.11.05, 14:20 Nie zgadzam się...takie kina powinny znaleźc na siebie pomysl i dalej trwać jak np. luna, kultura, rejs...jakoś ciągną...ja nie znosze multipleksów i wiele osób mysli podobnie...w innych stolicach jakoś umieją lączyć obie formy tzn multipleksy i kina studyjne z dobrym repertuarem, dlaczego u nas ma to sie nie udać...ja bardzo chętnie bym chodzila do kina blisko domu i musze zacząć, bo sa niezle filmy tylko jakos odstraszają mnie te kramy z komórkami i innmi podejżanymi biznesami które chronia dostęp do samej sali projekcyjne...ale ktos byl ostatnio i wie czy sala wieje pustakami czy też nie jest najgorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Kino Ochota 26.11.05, 14:31 Albo przyklad nabardziej podobny: kino Wisła...lokalne kino, nawet mu kilka lat temu remont zrobili...problem w tym że sklad jakościowy mieszkańców żoliborza wydaje mi sie lapszy niż ochoty...może sie myle, ale jak sie tu wprowadzilam to porazila mnie ilość dresów,pseudokibiców i HWDP na każdym murze... Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Kino Ochota 26.11.05, 19:31 mvitti napisała: > porazila mnie ilość dresów,pseudokibiców i HWDP na każdym murze... Cóż... Sąsiedztwo akademików i bud z piwem na Polach Mokotowskich... Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: Kino Ochota 27.11.05, 21:17 Albo Muranów. Też niezgorszy przykład. Perełka wśród kin. Niektóre tradycyjne kina są w stanie się z powodzeniem utrzymać i mają niezłą frekwencję. Multipleksów nie znoszę, wyłącznie komercyjny repertuar, zapach popcornu, coca- cola w mega kubkach... brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Gutek poddał 27.11.05, 21:53 Ale niestety Gutek musiał jednocześnie poddać kino Wars :(. Co do multipleksów, to można jeszcze dodać buczących basowym śmiechem dresiarzy obciągających flaszkę w tylnym rzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Gutek poddał 28.11.05, 00:21 czemu dyskryminujesz ludzi w dresach, może mieli trudne dzieciństwo... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Re: Gutek poddał 28.11.05, 00:35 Poprzez *dresiarz* rozumiem stan umysłu & ducha, a nie modę sportową. Wielu dresiarzy ma łatwe dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
skupionyedi Re: Kino Ochota 26.11.05, 19:31 mvitti napisała: > Nie zgadzam się...takie kina powinny znaleźc na siebie pomysl i dalej trwać No właśnie - to określenie dobrze tu pasuje - "dalej trwać". Odpowiedz Link Zgłoś
monicavitti Re: Kino Ochota 26.11.05, 19:44 to kino dalej trwa, masz rację...mi chodzi wiec nie o trwanie, a o działanie, istnei, rozwój itp... Odpowiedz Link Zgłoś
bankomat68 Re: Kino Ochota 28.11.05, 21:37 Kino faktycznie podupada,właściciele- chyba wiekowi- niemają pomysłu w nowych czasach. Pamiętam w latach siedemdziesiątych tłumy na porankach i ręcznie malowane plakaty( banery) przed kinem.Może warto zainteresować OKO które prowadzi różne akcje teatralne? Na marginesie to był tam( w holu głównym)bar z niedrogimi przekąskami i stołem bilardowym. A rodzima żulernia chodziła do kina Lotnik, tam nikt o nic nie pytał. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Wypożyczalnia 28.11.05, 23:06 Teraz w kinie działa wypożyczalnia, pewnie pożyczenie kilku filmów na weekend kosztuje tyle co film w kinie, a że w kinie nie grają nowości, to zaprawdę nie wiem jak ma ono prosperować. Być może z czasem zaorają to kino i postawią śliczny biurowiec, podobnie jak w przypadku kina Praga ... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Wypożyczalnia 28.11.05, 23:35 Jesli masz na myśli kino Praha, to owszem zostało zaorane, ale będzie tam kino - nie biurowiec. Szkoda, że multipleks, ale moze nie będzie bardzo plastikowy... Ta sama firma ma ponoć kupic Ochotę i sa plany zmian, chyba jedak nie tak drastycznych jak w przypadku Prahy. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Wypożyczalnia 28.11.05, 23:39 oj szkoda by było, to fajny budynek jakby go odnowić...a repertuar jest dobry i wcale nie starocie...tylko zero reklamy Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Wypożyczalnia 28.11.05, 23:43 No własnie - moze jest szansa na lepsze. Odnowią, przyciągną nowych kinomanów... Może uda sie bez przesadnych kompromisów w postaci chłamowatego repertuaru. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Nowe kino Ochota 28.11.05, 23:51 Coś mi się wydaje, że bez nadbudowy i podziemnego garażu się nie obędzie, od Pasteura - apartamenty, od Grójeckiej "Office Space", a na parterze sala kinowo-konferencyjno-integracyjno-szkoleniowa, z opcją na przeprowadzanie w niej assessment centre. Ile kondygnacji ma okoliczna Grójecka 6? 7? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Kinko 28.11.05, 23:44 Kurde, to może Warsa też kupiła ta sama firma? Czyżby byli w posiadaniu tajnych supernowoczesnych badań marketingowych, które pokazują związek pomiędzy istnieniem maleńkiego, uroczego, noszonego w sercu i wspomnieniach przez okolicznych mieszkańców kinka, a wzrostem sprzedaży ... Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Pan Inwestor 28.11.05, 23:58 A, bo tak se staram się konstrułować wypowiedzi, że każdy coś se znajdzie, w zależności od swoich danych osobowych - jedni dowcip, inni chwytającą za wątrobę refleksję, a jeszcze inni po prostu się obrażają. A bardziej serio. Chyba nie było dowcipu, być może po prostu inwestor ma pomysł na sensownie pomyślany kompleks mieszkaniowo-handlowo-usługowy, poparty badaniami demograficznymi i jeszcze doświadczeniem w tego rodzaju przedsięwzięciach i tak by było najlepiej dla wszystkich. BTW, masz może na szybko linka do strony tego inwestora (?) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:01 Uznałam to za dowcip, ponieważ z tego co wiem - wcale nie wiadomo, czy w miejscu Warsa będzie kino. Prawdopodobnie niestety nie. Nie ma linka - w Stołecznej przy okazji rozbiórki Prahy, pisano że ten sam inwestor kupi(ł?) Ochotę i coś jeszcze... Ale za to podobno ma wrócić i to w szlachetnej formule Palladium. Odpowiedz Link Zgłoś
bielyszew Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:09 Wskrzeszą kino Palladium W Warszawie powstaje Akademickie Centrum Multimedialne W budynku historycznego kina Palladium trwają prace. Za rok ma tam być mała sala kinowa. Warszawiacy mają powoli dość wielkich mulitipleksów. – Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, już pod koniec 2006 roku odbędzie się otwarcie Akademickiego Centrum Multimedialnego Palladium – zapowiada Sławomir Sokołowski. – To będzie ważne miejsce na kulturalnej mapie stolicy. Sokołowski jest wiceprezesem zarządu Fundacji na rzecz Studentów i Absolwentów Uniwersytetu Warszawskiego Universitatis Varsoviensis. Fundacja postanowiła przywrócić dawny blask budynkowi przy ul. Złotej. Od przedwojnia było tam kino. Są szanse, że tam wróci. Nie zapomną o historii – W budynku powstanie sala komputerowa ze 120 stanowiskami, klub absolwenta UW z galerią sztuki i właśnie kino – wylicza Sokołowski. – Chcemy, żeby przeniósł się tam Dyskusyjny Klub Filmowy z uniwerku. Będzie też sala pamięci poświęcona działalności kina Palladium w czasie powstania warszawskiego, a także stanowiska umożliwiające montaż filmów, tworzenie animacji. W nowym kinie Palladium mają być puszczane tylko filmy ambitne. Organizowane będą również spotkania z twórcami. Podobnie wyglądało Palladium przed jego zamknięciem. Wtedy przegrało wojnę z multipleksami, teraz ma wygrać. – To się może udać – uważa reżyser Krzysztof Krauze. – Wszystko zależy od repertuaru. Jeśli będzie dobrze dobrany, DKF się utrzyma. Jeśli nie, trzeba będzie kino przerabiać na restaurację. Multipleksy się przejadły W Warszawie wiele kin przestało pełnić swoje stare funkcje i stało się restauracjami czy sklepami. Wystarczy wspomnieć o Kinie 1 Maja, w którym znajduje się dziś MarcPol. W starym kinie Skarpa jest dziś klub, a w Polonii otwarty niedawno przez Krystynę Jandę teatr. Redakcja Życia Warszawy mieściła się przed laty w starej siedzibie kina Klub. Dziś jest tam prawdziwy klub o nazwie Scena 2000. Lista kin, które zniknęły z mapy stolicy, jest bardzo długa. Są jednak szanse, że będą reaktywowane. Okazuje się bowiem, że powoli wraca zapotrzebowanie na kameralne miejsca. Jest moda na kino – Zauważyłam, że tworzy się moda na Dyskusyjne Kluby Filmowe – mówi Aleksandra Myszak, sekretarz generalny Polskiej Federacji DKF-ów. – Co roku powstaje około 14 nowych. Co prawda, wiele jest też takich, które zawieszają swoją działalność, ale wciąż pojawiają się młodzi ludzie, którzy chcą coś robić dla kultury. Zasługują na ogromny szacunek – dodaje. W tej chwili w Warszawie działa dziewięć DKF-ów. Większość z nich prowadzą studenci. Zdarza się, że gdy kończą studia, przekazują pałeczkę młodszym, i tak kluby działają przez lata. Startują w konkursie UE DKF Uniwersytetu Warszawskiego na pewno się przeprowadzi. Czy już pod koniec 2006 roku, zależy od kwestii finansowych. Fundacja walczy o pieniądze z Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:11 Piękna Monico - mylisz chyba Palladium ze Skarpą... Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:20 Lewasie, pewnie cos myle, ale nie ze skarpą...gdzieś ostatnio slyszalam, że jakieś lansiarskie towarzystwo, chyba aktivist, ale nie jestem pewna, jakąś impreze ma zrobić wlaśnie na otwarcie nowego klubu w jakimś kienie byłym, wydawało mi sie że to bylo palladium ale widać nie... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:22 Zamknietych kin mamy sporo - Capitol, Skarpa, Grunwald, Przodownik, Tęcza, Elektronik, Palladium własnie... itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Skarpa, skarpa. 29.11.05, 00:32 Ostatni raz u Skarpy byłem na filmie pt. Himalaya, czyżby w 2000 roku? Po moim wyjściu rozpoczął się remont i przerobiono je na klub. Owszem, np. w ostatnie wakacje widziałem pod Skarpą jakieś imprezowe towarzystwo, aczkolwiek niedawno, nawet w sobotę wieczorem chyba już nikogo. Czyżby klub Skarpa też się wykończył? Czy tylko powiało chłodem? A jeszcze w marcu grał tam ruts manuwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Skarpa, skarpa. 29.11.05, 00:36 W klubie Skarpa byłam na (wstyd sie przyznać) Artful Dodger - koszarny wystrój, koszmarne towarzystwo (poza Magaleną Mielcarz ;) i to był moj ostatni raz - na pewno! Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Skarpa, skarpa. 29.11.05, 00:39 Ja cie moja droga przebije w skarpie byłam na Erotikonie 2004!!!, na wyborach miss tancerek go go czy jakoś tak - na usprawiedliwienie byłam zawodowo (tzn mój towarzysz był zawodowo - słabe usprawiedliwienie):) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Skarpa, skarpa. 23.12.05, 00:23 "BB Investment zainwestuje w Warszawie ponad 90 mln zł w budowę apartamentowców. Przedstawiciele funduszu BB Investment poinformowali w ub. tygodniu o planach realizacji trzech projektów deweloperskich w Warszawie. Przy ul. Kopernika na działce o powierzchni 3,3 tys. m2 ma powstać obiekt o powierzchni 11 tys. m2. Grunt wraz z budynkiem kina „Skarpa” fundusz odkupił od Maxfilmu. Łączny koszt inwestycji jest szacowany na 60 mln zł, z czego 9,15 mln zł ma stanowić wkład własny inwestora. BB Investment nabył ponadto od Max Filmu działkę (1,5 tys. m2) z kinem Wars położoną w Warszawie przy Rynku Nowego Miasta. Na parceli kosztem 17,5 mln zł powstanie apartamentowiec (3 tys. m2). Trzecim z projektów przedstawionych przez BB Investment jest obiekt mieszkalny przy ul. Dolnej. Planowana jest tam realizacja budynku o powierzchni 5 tys. m2. Wszystkie z wymienionych inwestycji mają być oddane do użytku na przełomie marca i kwietnia 2008 r" Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Gdzie Skarpa, a gdzie Ochota. 23.12.05, 07:01 No to nieźle, ale chyba to nie znaczy, że kino Ochota też przerobią na serdelki, co mimo to byłoby może lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Link do Mossieur Ivesteur 29.11.05, 00:20 Ooo właśnie! W tym artukule jeszcze o Wiśle pisali... Chcą tez tam zmieniać - a zmieniali dopiero co. Wisła zresztą bardzo nędznie przędzie, szczególnie odkąd jest Arkadia. Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Arkadia, ZT, ... 29.11.05, 00:25 Już wspomniałem, iż jak postawią kolejnego Cinema City w Złotych Tarasach, to nie mam pojęcia kto wpadnie do (nawet nowego) kina Ochota, jeżeli nie będzie tam zaprawdę czegoś trafionego. Podobnie może być z Atlanticem i Relaxem, mimo, że znajdują się o rzut beretem od Rotundy - miejsca, w którym zaczyna się Saturday night. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Arkadia, ZT, ... 29.11.05, 00:29 Coś trafionego... Może knajpka kinowa prowadzona przez Monicę Vitti to będzie właśnie to? Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Monica Vitti vs Magda Gessler? 29.11.05, 00:36 A czy już po transformacji a jeszcze przed Hong-Kong House przy Filtrowej 70 nie było przypadkiem herbaciarni pt. Tea Time, sapportowanej nawet przez sam British Council? Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Monica Vitti vs Magda Gessler? 29.11.05, 00:37 Tego nie wiem, ale wiem że ten hong kong to pralnia i podobno sanepid chial zamykać...nie zbliżajcie się Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Monica Vitti vs Magda Gessler? 29.11.05, 00:39 A nasi znajomi (O i D) chadzali tam i chwalili... Chciałam sie kiedys z Toba wybrać, a tu klops! Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Klub Krakowskiego Przedmieścia 29.11.05, 00:44 Ale przemiły pan hongkongski właściciel w drugiej swojej restauracji (Cesarski Pałac) wystawił zdjęcia jak gości Jolantę Kwaśniewską :), więc na pewno dopomógł Fundacji. Co do jedzenia, byłem parę razy i w HKH i w Cesarskim Pałacu - co najmniej średnio, a sam mongolski grill, to wręcz forma gry towarzyskiej. Gdyby nie domniemanie sanepidu (który często zamiast ścigać kakrocie jest elementem gry politycznej i narzędziem nieuczciwej konkurencji), nie wachałbym się z pyszną kolacją. Odpowiedz Link Zgłoś
bielyszew Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:04 W zależności od danych osobowych? Jak to dobrze, że mam na imię Barnaba, dzieki temu wszystkie twoje posty odczytuję jako żarty i forum wydaje sie takie radosne. Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:14 A zatem kino ochota skoro dotąd przetrwalo ma szanse nie upaść - skoro idą dobre czasy dla kin prawdziwych... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Pan Inwestor 29.11.05, 00:16 Kino Ochota będzie jeszcze bardzo si ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Dzięki :D 29.11.05, 00:16 Z tymi danymi osobowymi, to oczywiście było lewe oko puszczone do kol. MV ;). Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Siostrzane kino Praha, off topic 29.11.05, 01:15 Właściciel zarządzający również kinem Ochota zaproponował demolkę, a następnie odbudowę ... skyscrapercity.com/showthread.php?t=113408&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Kino ochota rządzi 10.12.05, 00:07 Dla przypomnienia: photos1.blogger.com/img/215/4216/640/DSC_0412.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mvitti Re: Kino ochota rządzi 10.12.05, 00:13 A więc byłam dziś: na 20 na broken flowers na sali okolo 13 widzów Sala gigantyczna, mega wysoka, klimat tych dawnych, "socjalistycznych" kin, gdzie nikt nie przlicza przestrzeni na pieniądze, piekny sufit, pierwszy rząd b. komfortowy, nie siedzi sie na ekranie, ekran wyżej więc trzeba zadzierać głowę, fotele - jak to stare fotele niewygodne, nie jest zbyt cieplo, ale zimno też nie, ekran wielki, zapach panuje lekko stęchły ogólnie warto się wybrać, ale baru z piwkiem chyba już nie ma:( Co do przyszłości kina to pani kasjerka, bileterka i w ogóle pelniąca wszystkie funkcje jednocześnie nic nie - "Pewnie ktoś kupi i zburzy", o planach które wyżej opisywaliście nic nie wiedziała. W kazdym razie polecam, spacerkiem można przez śliczną kolonie lubeckiego się przejśc i mniej śliczną grójecką, filmy dobre, bilety - ulgowy 14 zl. Podsumowując: klimat iluzjomy do sześcianu:) Odpowiedz Link Zgłoś
shapha Re: Kino ochota rządzi 10.12.05, 00:28 Kino Ochota rządzi bez dwóch zdań. Odpowiedz Link Zgłoś