masza10 17.02.06, 09:34 W Gazecie Stołecznej na str. 14 Warszawa nieodbudowana - o ul. Kaliskiej. W internetowym wydaniu chyba jeszcze nie ma (a w każdym razie nie znalazłam). Polecam! Wiedzieliście, że na Kaliskiej rozbił się samolot w 1931 roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rsagan Re: dzisiaj w Stołecznej ulica Kaliska 17.02.06, 16:55 artykul super - od siebie dodaje, ze z planow z poczatku XX wieku wynika ze gdzieś mniej więcej na rogu Kaliskiej/Słupeckiej/Sękocińskiej były stawiki i cegielnia. Ciesze się, że stan nawierzchni i chodników się zdecydowanie poprawił od czasów tego przedwojennego artykułu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chinique Inny samolot. 17.02.06, 17:26 Inny samolot rozbił się też na tyłach szpitala dla osób mentally challenged przy nowowiejskiej, jest zdjęcie u Majewskiego w "nieodbudowanej". Odpowiedz Link Zgłoś
rsagan Re: dzisiaj w Stołecznej ulica Kaliska 17.02.06, 22:41 muszę przyznać, że "podjarał" mnie ten artykuł i zacząłem troche szperać po książkach. I zgłaszam mini-zagwozdkę, ktorą wykryłem w trakcie lektury i oglądania dwóch książek - może ktoś pomoże i wyjaśni ... Pytanie dotyczy narożnika Kaliskiej, Słupeckiej i Sekocińskiej. W Ilustrowanym Altasie Dawnej Warszawy p. Roberta Marcinkowskiego wszystkie cztery narozniki tego skrzyżowania są zaznaczone jako zabudowane w latach 1900- 1939. Ten fakt wydaje się potwierdzać to, że: (1) na zdjęciu w Wyborczej mamy zdjęcie Kaliskiej 13-15, czyli ten dom na pewno był gotowy przed wojną. (2) O Kaliskiej 17 (też na rogu, po drugiej stronie Sękocińskiej) mowa w książce p. Wroniszewskiego Ochota 1939-1945 jako, m.in. o miejscu zamieszkania członków podziemia, czyli ten dom też był przed wojna gotowy. (3) Trzeci narożnik, to kamienica z adresem Słupecka 11, mam informacje,ze została zbudowana w 1938, (4) co do kamienicy w ostatnim, czwartym narożniku (z parzystym numerem Kaliskiej) nie mam żadnych informacji, poza właśnie tym, że w Ilustrowanym Altasie jest zaznaczona jako wybudowana pzred 1939. I tu wyjaśniam o co mi chodzi, cytując mały fragment str. 197 Korzeni Miasta p. Jerzego Kasprzyckiego (mam nadzieje ze autor wybaczy krotki cytat): "Na rogu Kaliskiej i Słupeckiej spore fundusze zaangazował w parcele w przewidywaniu niedalekiego wzrostu koniunktury znany w tamtych czasach publicysta i działacz gospodarczy Stefan Katelbach. Podobno miał zamiar wznieść na tym narożniku kamienicę dla młodych małżeństw z najtańszymi w Warszawie mieszkaniami. Na przeszkodzie stanęła mu wojna." O ktorym rogu mowa? Odpowiedz Link Zgłoś