Dodaj do ulubionych

Mianowskiego 9 i inne remonty.

28.04.06, 15:17
Na wiosnę, niczym kwiaty akacji wykwitły nowe remonty kamienic w okolicy.
Najciekawszy zdaje się być ten przy Mianowskiego 9 (róg Zapolskiej), gdzie
odkopano fundamenty i oklejono je styropianem (???, WTF!?), może ktoś z
Mianowskiego potrafi powiedzieć coś nt. szczegółów tego remontu, widziałem np.
nowe płytki na Zapolskiej ... (?)

Inne remonty to Glogera 2, Dantyszka 8, Filtrowa 75 (od Rapackiego), Instytut
Radowy (oklejany styropianem) a podejrzewam, że to jeszcze nie koniec.
Obserwuj wątek
    • mvitti Re: Mianowskiego 9 i inne remonty. 28.04.06, 15:23
      Mogę powiedzieć tyle, że nieźle halasują, ale dobrze bo dom się już sypal, a
      zapolskiej byla obleśna. Jeszcze uniwersytecka róg mianowskiego - też osuszają
      fundamenty, no i my prawdopodobnie ruszymy niedlugo.
      • waclaw.zwirko Na Kolonii Staszica też 28.04.06, 15:42
        Vide Filtrowa 27
    • transmit F68 28.04.06, 16:57
      startuje zdaje się jakoś wkrótce...i zapowiada się na długi
      lot /lifting rozkosznych bobasów etc./
    • chinique I jeszcze Salzburg Center - 28.04.06, 17:29
      - pozdejmowano rusztowania, nie powala, ale chyba zgodzicie się, że na ile
      pozwalały warunki, to w miarę rozsądnie wkomponowano go w otoczenie i nie straszy?
      • projek Re: I jeszcze Salzburg Center - 22.06.06, 21:43

Budynek prosty, stonowany - bez zbędnych dziwactw. Nie straszy, nie narzuca się
        formą czy kubaturą. Stanowi przeciwwagę dla wybujałego 'Sobieskiego'.
    • a.delon Re: Mianowskiego 9 i inne remonty. 01.05.06, 00:44
      na pierwszy rzut oka wydaje się, że remonty (mianowskiego oraz uniwersytecka)
      mają na celu osuszenie fundamentów oraz ich poprawne zaizolowanie. Na Zapolskiej
      natomiast głównym problemem nie jest nierówność nawierzchni, a raczej zupełne
      nieczyszczenie tej ulicy, w związku z czym pokryta jest ona psią kupą,
      nagromadzoną od ostatniego dużego deszczu.
      • kolonia.lubeckiego Jesli chodzi o psie kupy 11.05.06, 00:33
        to polecam wczorajszy rysunek Raczkowskiego.

Maly chlopczyk, schylony, cos tam zbiera z ziemi.
        - A co tak zbierasz, chlopczyku? zapytal sie przechodzacy obok pan.
        - Psie kupy, odparl chlopczyk.
        - O to ladnie. Ale tam zostawiles jedna.
        - A nie. Taka to juz mam.
    • transmit Pudrowanie Filtrowej 30.05.06, 21:03
      i po lewej i po prawej .
      Tylko czekać na wycieczki Japończyków fotografujących
      z autokarów!
      • a.delon Re: Pudrowanie Filtrowej 30.05.06, 22:50
        filtrowa/mochnackiego
        • monikaps Wawelska 14.06.06, 17:58
          Od dłuższego czasu gruntownie remontują budynki w naszej okolicy; zaczęli od Glogera 2, potem przeszli na Wawelską 76 (między Glogera a Korzeniowskiego). Remont jest bardzo intensywny - zdemontowali balkony, popękane mury spinali metalowymi belkami, teraz zaczęli murować nowe balkony - ależ będzie ślicznie ;) W każdym razie bezpiecznie. Na Korzeniowskiego 7 sypiące się balkony zabezpieczyli podpinając siatkę ...
          • skupionyedi Re: Wawelska 19.06.06, 17:39
            Fajnie, że coś się ruszyło z tymi remontami. Szkoda, że nadal nie widać, żeby
            miał rozpocząć się remont elewacji budynku przy rogu Filtrowej i Asnyka.
            • monikaps Instytut Radowy 28.06.06, 00:18
              Na nowodobudowanej ścianie Instytutu pojawił się napis, odręczne pismo, podpisane Maria Skłodowska Curie. Nad nim jest miejsce - ciekawe na co - portret?
              Ściana od strony parku.
              • chinique Dzięki za info ... 28.06.06, 00:22
                ... można spróbować zapytać Towarzystwo "Marii Skłodowskiej-Curie w Hołdzie",
                może to Ich inicjatywa. Jakkolwiek niekoniecznie godny pochwały jest styropian,
                którym obklejono instytut, to owo zdjęcie jak MCS własnoręcznie sadzi drzewko
                przed instytutem jako dyskretna tablica pamiątkowa mogłaby być w miarę ok.
            • ziiba F62 28.06.06, 21:00
              skupionyedi napisał:

> Fajnie, że coś się ruszyło z tymi remontami. Szkoda, że nadal nie widać, żeby
              > miał rozpocząć się remont elewacji budynku przy rogu Filtrowej i Asnyka.
              >
              Rzeczywiście potwornie straszy ta elewacja, niedługo wspólnota zasłuzy na miano
              slumsów SO. Tutaj niestety problemem jest zbyt duza liczba mieszkańców, bliskie
              zera nastroje obywatelskie (na zebrania przychodzą nieliczni) i blokady
              głosowań organizowane przez prężną opozycję, która od lat myśli głównie o tym,
              jak odwołać zarząd...
    • waclaw.zwirko Czerwony to Ruś! 23.08.06, 11:48
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3566551.html
      • chinique Re: Czerwony to Ruś! 23.08.06, 13:01

Kurde, ubiegłeś mnie, właśnie przed chwilą czytałem w papierowej.
        Swoją drogą pan z firmy renowacyjnej chyba powinien doczytać, np. przedwojenne
        Architektura i budownictwo.

Z innej beczki - skąd ta rusofobia w wypowiedzi eksperta, czerwony to kolor
        rewolucji socjalistycznej ...
        • transmit dziwny kolor 23.08.06, 21:35
          dziwny kolor ale to malo istotne. czy prawdziwy? ha!
          kamienica bedzie super oryginalna - to pewne, jak z niepolski, jak skadinad...
          orzel, bobasy itp wyjdą na tym najlepiej, a chyba im sie nalezy po tylu latach stania/szykowania
          sie do lotu...
    • chinique Dantyszka 18 - najwyższy czas 15.03.07, 17:46
      Ktoś wie coś o tym remoncie? Adaptują na biuro, czy jednak na cele mieszkalne
      (trochę blisko ruchliwej Krzyckiego) (?)
      • monikaps Instytut Radowy 14.05.07, 19:04
        Jak kiedyś pisałam, od strony parku na Instytucie Radowym jest napis - niby dedykacja fundatorki. A dziś widziałam, że nad napisem malowany jest jej portret.

No i szczęśliwie park przy Instytucie już wygląda bardziej jak park a nie jak zaorane pole...
    • mvitti mianowskiego 14 20.06.07, 12:34
      moj dom juz prawie po remoncie. przelamalismy dominujaca zolc i jest zielony.
      Ponizewaz byl to moj dobor to wiele nocy nie przespalam w stracu przed sasiadami
      - dzwonili do mnie oburzenie, ze na okolo takie ladne pastelowe domy robia wiec
      dlaczego my mamy byc zieloni!!!
      teraz wszyscy sa zadowoleni.
      jak wam sie podoba?
      • chinique Dawno nie było mnie w okolicy ... 20.06.07, 18:03
        ... ale skoro gotowe, to nie omieszkam zerknąć.

A co sądzicie o tempie remontu na Dantyszka skrzyżowanie z Krzyckiego - wygląda
        jak prawie gotowe (?)
      • a.delon Re: mianowskiego 14 20.06.07, 22:48
        bardzo ładnie wygląda, mvitti na pierwszej linii frontu walki ze staroochockim
        beżem;)
        • chinique Kolor, a jakość, a cena, a kwitologia. 20.06.07, 23:50
          Specjalnie się dzisiaj przespacerowałem - kolor - bardzo dobry, znacznie mniej
          kontrowersyjny niż szkarłat przy pl. Narutowicza. Pytanie - co na to sąsiedzi
          spod nr 12, którzy teraz nie mają większego wyjścia jak pójść w seledyn przy
          remoncie ich części budynku.

Co do jakości, to trochę jak gdyby nie do końca równomiernie seledyn się
          rozkłada po elewacji?

Jeżeli to nie tajemnica, to pls na priv, albo forum podaj ile Was ~ ten remont
          kosztował?

I co było najtrudniej przewalczyć (kwity od konserwatora, z gminy)?

• mvitti Re: Kolor, a jakość, a cena, a kwitologia. 22.06.07, 22:24
            kazde mieszkanie musialo zaplacic 1500 zl. jest 7 mieszkan. Ale jakas kasa
            poszla z funduszu. nie wiem dokladnie. W to wchodzi tez remont ogrodzenia.
            seledyn owszem dosc dziwnie rozklada sie na elewacji...coz wynajlismy na maxa
            tania firme, ktora kochaja moi emeryci (od lat wszytsko na reperuja) i niestety
            traw to juz na maxa dlugo. cos za cos.
            a domu obok troche szkoda - takim ladnym winem jest obrosniety...zeby pomalowac
            trzeba by zerwac...
            a co do domu na filtrowej to mi sie b. podoba ta brudno czerwona elewacji, jest
            b. eleganca i podkresla urode tego domu.
      • arp007 Re: mianowskiego 14 22.06.07, 11:40
        wczoraj specjalnie zwolnilem, aby zerknac...
        bardzo mily kolorek ;-)

pozdrawiam,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka