18.06.05, 18:43
witam was
szukam wsparcia bo właśnie zakuwam do sędziowskiego i ... no własnie nie wiem
czy dam radę, co będzie później i czy warto tak sie męczyć..
Obserwuj wątek
    • fiordilligi Re: egzamin 18.06.05, 18:54
      Ja też zakuwam, też nie wiem czy dam radę z dwójką małych dzieci w domu, co
      będzie dalej nie wiem.Znajomości nie mam - tato i mama mi nie pomogą. Rozmiar
      materiału mnie przytłacza, nie mogę wyjść z zobowiązań. Mam jeszcze dwa i pół
      miesiąca ostrej pamięciówy.
      Ostatnio robiłam kazusy i nawet się ktoś z ministerstwa nie silił, tylko
      przepisywał stany faktyczne z uchwał SN. Trzeba by po prostu znać na pamięć
      orzecznictwo od 1965 roku. Też się trochę załamałam

No ale z drugiej strony trzeba coś robić, może lepiej nie myśleć o tym co
      będzie za zakrętem tylko najpierw do niego dojść i dopiero potem zaglądać w
      przyszłość. Chyba zawsze warto się męczyć. Dla samej zasady chociażby. Tylko
      takie przekonanie trzyma mnie nocami w pionie.

Hej kobietko! Z jakiego okregu jesteś? Powspierajmy się nawzajem. Na pewno
      jesteś doskonałym prawnikiem, więc nie martw się. Nauczymy się tego cholerstwa.
      Zobaczysz.

Gdzie i kiedy zdajesz?
      • heidi78 Re: egzamin 18.06.05, 19:20
        okręg białostocki dokładnie nie wiem kiedy egzamin ale wstępne przymiarki są na
        5-7 wrzesień pisemny a potem daj boze ustny:)
        też robię kazusy,z ubiegłego roku mam z kk, reszty niestety nie zdołałałam
        zdobyć, mam też z 2003 roku... dzis robiłam z prawa pracy i od słowa renta robi
        mi się słabo
        ale co tam jakoś to będzie
        miło że ktoś mnie rozumie :)
        • fiordilligi Re: egzamin 18.06.05, 19:51
          ja skończyłam z kpc trochę z gospodarczego i teraz cywilne, do renty jeszcze
          nie doszłam, chociaz oczywiście przy okazji deliktów dowiedziałam się, że można
          dochodzić renty na podstawie art 444 KC jako uzupełniającej względem orzeczonej
          uprzednio renty wypadkowej .
          Generalnie uważam że za mało się ucze, bo sama wychowuję dwójkę malców i życia
          mi nie starcza.
          Ale co tam
          Ja zdaję 25 sierpnia
    • fiordilligi Re: egzamin 18.06.05, 23:20
      Siedze właśnie nad przepisami, dzieci wreszcie śpią - równocześnie sztuk dwie
      snem głębokim - jedno koło mnie na kanapce..
      ... i jakoś mi dziś smutno, źle, nikt mnie nie przytuli tylko te zimne przepisy
      się ścielą na biurku

ech, musiałam się wyzalić, nie mam do kogo ust otworzyc, zresztą w środowisku
      nieprawniczym na codzień i tak nikt nie rozumie jak mi ciężko ....
      • heidi78 Re: egzamin 21.06.05, 22:18
        hej
        jak idzie nauka:) mam nadzieję że zdazymy ze wszystkim
        ja własnie skończyłam na dziś i mam wreszcie chwilę przed snem na pobuszowanie
        w necie :)
        • fiordilligi Re: egzamin 21.06.05, 22:25
          A ja kontynuuje poniewaz wtedy kiedy Ty pracowicie zakuwałaś ja zmieniałam
          pieluchy. Nie wiem jak mi idzie - chyba wolno. Kończę spadki i nie mam zamiaru
          już do nich wracać. Mam jeszcze dziś w planach zrobić coś z zobowiązań ale to
          plany. No i fatalnie mi się uczy, bo ten mój niezbyt miły szef mnie wezwał i
          juz słysze jego trucie.
          Jak tam humorek? Lepiej? Bo u mnie to niestety falami.
          • rudzikowa Re: egzamin 21.06.05, 22:51
            no co ty dasz rade rozprostuj plecy gleboki oddech i do przodu
            ja nie znosze cywilnego na studiach szedl mi jak po grudzie wspominam jako
            najwiekszy koszmar, a zobowiazania dżisas (oprocz obrony). jedyne co mi
            podeszlo to rodzinne ukochana galazka, kiedys nawet chcialam sie w tym
            specjalizowac, ale gdzies tam zycie brutalnie weryfikuje marzenia.
            ale jak czytam ze znowu czekaja mnie kobylki to az mam ciarki hihi
    • fiordilligi heidi powiedz mi 24.06.05, 17:15
      Czy ty to wszystko umiesz na pamięć? Przecież to jest niemożliwe. Ja wymiękam
      czasem naprawdę. No i powiedz mi, czy dosłownie rejestrujesz wszystko jak
      komputer? Własnie sie zdenerwowałam przy cywilnym, bo po prostu zapomniałam
      tego czego się z tej cześci szczególnej nauczyłam. Ja to po prostu zapomnę na
      egzaminie.
      • heidi78 Re: heidi powiedz mi 24.06.05, 21:58
        niestety też mam ten problem, zaczynam sie uczyć czegoś nowego, wracam do
        poprzedniej partii materiału no i okazuje się że podstawy to dla mnie
        nowości...uf pocieszam się że w końcu tyle osób zdało przede mną że nie mogli
        być samymi geniuszami:)
        jakoś to będzie, jutro siadam do gospodarczego..
        pozdr
        • fiordilligi Re: heidi powiedz mi 24.06.05, 22:35
          Ulalala
          Może to zabrzmi dziwnie, ale mniód lejesz na me serce :-)
          Milej nauki
          Fiordi
    • fiordilligi Re: egzamin 01.07.05, 17:33
      cześć heidi
      ostatnio mam doły. jestem przerażona ilością tego dziadostwa. Rzuciłam
      wkuwanie, robię w kółko kazusy - mam wrażenie że mi więcej zostaje. Pozdrawiam,
      trzymaj się.
      • heidi78 Re: egzamin 02.07.05, 18:53
        hej
        ja aktualnie czytam komentarz z egzekucji, a że jakos cięzko mi idzie jutro
        jadę na działkę leniuchowac cały dzień... może świeze powietrze ..odświezy mój
        móżdzek bo on jakiś malutki ostatnio :)
        głowa do góry na pewno sie wszystkiego nauczymy
    • melila Re: egzamin 09.07.05, 03:05
      Och dziewczyny ! - lejecie miód na moje serce :-)
      Ja rok temu byłam w tej samej sytuacji - zestresowana, zmaltretowana i w ogóle.
      A teraz mam spokój.
      Nie martwcie się - do tego egzaminu nikt nie przystępuje 'naumianym" jak np. do
      matury, ale jakoś tak się dzieje, że większość jednak zdaje. W końcu jeszcze dwa
      miesiące i będziecie po ;-)
      • heidi78 Re: egzamin 30.07.05, 07:19
        hej
        dawno nie zaglądałam
        ale jak tam idzie nauka bo mnie w taki upał to tylko harlekiny chce się czytać:)
        słyszałam też że akta na pisemny mają do nas przyjść z Warszawy - centralnie
        mają je wybierać i wcale mnie to nie cieszy
        pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka