Dodaj do ulubionych

referendarz sądowy

20.04.07, 22:31
warto zdawać? przeszukałam sieć w poszukiwaniu infromacji na ten temat i
zastanawiam się nad tą aplikacją. Mam jednakowoż liczne wątpliwości. Czy ktoś
wie, jak to wygląda praktycznie w Warszawie? tzn chodzi mi przede wszystkim o
to, gdzie odbywa sie aplikację- czy w Warszawie czy gdzieś dalej no i gdzie co
do zasady dostaje się potem etat. Planuje przeniesienie sie do Warszawy za
głosem serca :) ale nie chciałabym potem wylądowac np. w Radomiu, z całym
szacunkiem dla tego misata oczywiście :).
Wspomóżcie informacją świeżą absolwentkę...
Obserwuj wątek
    • tennesee Re: referendarz sądowy 12.07.07, 11:28
      a co tam, podbijam
      • tennesee Re: referendarz sądowy 23.07.07, 16:53
        jest termin egzaminu- 19 września. A ja nadal pytam czy warto.
        • malpa-w-czerwonym1 Re: referendarz sądowy 24.07.07, 09:37
          wydaje mi się,że jest strona internetowa dla referendarzy sadowych - zajrzyj
          tam, może jest jakieś forum? Ja uważam,że warto ( od czegoś trzeba zacząć, a to
          może być dobry początek), ale mogę być - z różnych względów - nieobiektywna.
          • tennesee Re: referendarz sądowy 24.07.07, 14:14
            właśnie chodzi mi o te wszystkie czynniki, które determinują Twój brak
            obiektywizmu. Rozporządzenie znam, strone dla referendarzy znam, myśle o tej
            aplkacji od dawna, ale zbieram argumenty :)
            • malpa-w-czerwonym1 Re: referendarz sądowy 24.07.07, 14:23
              nie jestem referendarzem, ale z nimi pracuję. Zakres obowiązków mają mniejszy
              niż sędziowie, nie podlegają kontroli instancyjnej, bo skarga na ich orzeczenie
              powoduje,że sprawę rozpoznaje ten sam sąd - jako sąd pierwszej instancji- więc
              i stres mniejszy niż np. asesorów, niezłe wynagrodzenie, możliwość doczekania
              awansu na stanowisko sędziowskie ( oczywiście po spełnieniu wymogów z usp),
              swoboda orzekania, krótsza niż inne aplikacja - moim zdaniem są to plusy. A
              minusy? No cóż dla wielu referendarzy nie do zaakceptowania jest to,że jednak
              nie są sędziami i to często powoduje ich frustracje. Takie są moje obserwacje -
              jeszcze raz podkreślam,że mogę być nieobiektywna! Prezentuję wyłącznie własne
              zdanie!
              • realaustin Re: referendarz sądowy 25.07.07, 01:26
                Tym bardziej, że wielu z referendarzy ma takie same kwalifikacje jak asesorzy.
                Nabór na aplikację referendarską jest znikomy a w wielu sądach referendarzami
                zostają osoby po zdanym - nawet na 5 - egzaminie sędziowskim.
                • ravicowaa Re: referendarz sądowy 26.07.07, 12:14
                  Właśnie, i ci po aplikacji referendarskiej często czują się "gorsi". Aplikacja
                  referendarska nie przygotowuje dostatecznie, moim zdaniem, do orzekania w
                  wydziałach cywilnych i gospodarczych. Są tam bardzo krótkie praktyki.
                  Za taką aplikacją przemawia jednak dosyć wysokie wynagrodzenie i świety spokój
                  po pracy. Pracy bowiem nie jest zazwyczaj tak dużo, by nosić ją do domu. Poza
                  tym nie są to najczęściej rzeczy skomplikowane. Ja osobiście wybrałabym jednak
                  aplikację sądową, po której można też być referendarzem (na razie trzeba - brak
                  etetów asesorskich). Będziesz miała większą wiedzę, możliwości rozwoju oraz wybór.
                  • tennesee Re: referendarz sądowy 26.07.07, 13:43
                    raczej zamierzam odwrócić kolejność- zostać refem, a potem starać sie zdawać na
                    sądową. Nie mam sponsora na 3 lata aplikacji, a zyć i spłacać kredyt z czegoś
                    trzeba. choć mam świadomość, ze sądowa to klasa sama w sobie.
                    • realaustin Re: referendarz sądowy 26.07.07, 19:02
                      www.ms.gov.pl/aktual/aktual.shtml#akt070725 tu masz liczbę miejsc w
                      poszczególnych miastach. Nie wiem czy w naszym kraju ktoś nad tym panuje ale z
                      tego co obserwuję, to brak etatów asesorskich łata się zatrudniając te osoby na
                      etacie referendarza lub asystenta. Czy osoby, które dostaną się na aplikację
                      referendarską będą miały pracę tego nie wiadomo.
                      Co do poczucia niższości- nie wiem czy słusznie, sam kończę aplikację sądową i
                      nie wydaje mi się bym "z marszu" i bez trudu potrafił wykonywać zadania
                      referendarza.
                      w każdym razie powodzenia
    • miss10 Re: referendarz sądowy 05.09.07, 20:55
      A możecie mi podać ten adres formum dla referendarzy? I wiecie ile
      referendarz ma na łapkę? W usp pisza, że to 75% stawki podstawowej
      SSR, ale ile to jest???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka