Dodaj do ulubionych

Dodawanie zdjęć

26.09.23, 02:47
Na jednym z forów, forum Poznań, nie mogę dodawać zdjęć ([img]).

Różne przeglądarki. Na innych forach wszystko jest OK. Jaka jest tego przyczyna?

S.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 10:22
      snajper55 napisał:

> Na jednym z forów, forum Poznań, nie mogę dodawać zdjęć ([img]).
      > Różne przeglądarki. Na innych forach wszystko jest OK. Jaka jest tego przyczyna

Na innych regionalnych jest różnie - Warszawa - działa, Poznań, Kraków, Wrocław - nie działa.
      Przy okazji - tag "IMG" nie jest wspomagany, ale "ZDJĘCIE" też nie działa na tych forach.

Zapewne kwestia konfiguracji danego forum - zestawy działających tagów bywają różne.
      Skontaktuj się z administracją lub opiekunem forum - niech to sprawdzą.
      • snajper55 Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 13:22
        wariant_b napisał:

> snajper55 napisał:
        >
        > > Na jednym z forów, forum Poznań, nie mogę dodawać zdjęć ([img]).
        > > Różne przeglądarki. Na innych forach wszystko jest OK. Jaka jest tego prz
        > yczyna
        >
        > Na innych regionalnych jest różnie - Warszawa - działa, Poznań, Kraków, Wrocła
        > w - nie działa.
        > Przy okazji - tag "IMG" nie jest wspomagany, ale "ZDJĘCIE" też nie działa na ty
        > ch forach.
        >
        > Zapewne kwestia konfiguracji danego forum - zestawy działających tagów bywają r
        > óżne.

Na pewno nie jest to sprawa konfiguracji forum, ponieważ inni zdjęcia wstawiają.

S.
        • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 14:34
          snajper55 napisał:
          > Na pewno nie jest to sprawa konfiguracji forum, ponieważ inni zdjęcia wstawiają.

Owszem, po sprawdzeniu okazuje się, że na forach Poznań, Kraków, Wrocław etc. można
          wstawić zdjęcie z własnego dysku korzystając z narzędzia ZDJĘCIE. Nie można wstawić
          zdjęcia korzystając z linku, ani ręcznie korzystając z tagu IMG. Na forum Warszawa można.

Odpytaj administrację, może ten kto to tak ustawił, będzie wiedział dlaczego.
          • snajper55 Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 14:57
            wariant_b napisał:

> snajper55 napisał:
            > > Na pewno nie jest to sprawa konfiguracji forum, ponieważ inni zdjęcia wst
            > awiają.
            >
            > Owszem, po sprawdzeniu okazuje się, że na forach Poznań, Kraków, Wrocław etc. m
            > ożna
            > wstawić zdjęcie z własnego dysku korzystając z narzędzia ZDJĘCIE. Nie mo
            > żna wstawić
            > zdjęcia korzystając z linku, ani ręcznie korzystając z tagu IMG. Na forum Warsz
            > awa można.
            >
            > Odpytaj administrację, może ten kto to tak ustawił, będzie wiedział dlaczego.

No właśnie pytam. Po to jest to forum.

S.
    • kasi.aa Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 16:07
      Na wszystkich forach działa dodawanie zdjęcia z dysku, natomiast niektóre fora nie miały włączonych BBcodów.
      Włączyłam na Poznaniu, za kilka minut powinno zacząć działać.
      • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 18:28
        kasi.aa napisała:

> Włączyłam na Poznaniu, za kilka minut powinno zacząć działać.

Dzięki, kasi.aa. Od razu milej się robi, gdy ktoś reaguje na zgłoszenia,
        od ręki usuwając problem.

Choć niekonsekwencja ustawień akurat nie dotyczy jednego forum Poznań,
        i takich forów jest więcej (sprawdzałem Poznań, Kraków, Wrocław i Warszawę).

Droczę się ze snajperem, bo figuruje jako opiekun Poznania, więc sam powinien to wiedzieć,
        a jeśli nie wie - wyjaśnić problem wcześniej, zanim zgłosi go jakiś inny użytkownik.
        • snajper55 Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 13:04
          wariant_b napisał:

> Droczę się ze snajperem, bo figuruje jako opiekun Poznania, więc sam powinien t
          > o wiedzieć

A skad ma to wiedziec? Znów... fantazjujesz.

> a jeśli nie wie - wyjaśnić problem wcześniej, zanim zgłosi go jakiś inny użytko
          > wnik.

Żaden użytkownik nie zgłosił tego problemu, więc skąd moderator miał o nim wiedzieć?

S.
          • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 19:12
            snajper55 napisał:

> A skad ma to wiedziec? Znów... fantazjujesz.

Zupełnie cię nie interesuje jak działa i jakie ma możliwości program, z którego codziennie korzystasz?
            Znajomość własnego warsztatu pracy to fantazjowanie?
            Użytkownicy mają ci mówić, że zakres BBcode jest konfigurowalny na poziomie forum
            i nie wszystkie tagi muszą wszędzie działać. Przecież to można sprawdzić samodzielnie.

> Żaden użytkownik nie zgłosił tego problemu, więc skąd moderator miał o nim wiedzieć?

Ja mam szukać w wyszukiwarce, czy ktoś zgłaszał taki problem na forum, którym ty się opiekujesz?
            A zresztą wstawiałeś już wcześniej zdjęcia na Poznaniu, więc po co pytasz, skoro umiesz to zrobić.
      • snajper55 Re: Dodawanie zdjęć 26.09.23, 20:40
        kasi.aa napisała:

> Na wszystkich forach działa dodawanie zdjęcia z dysku, natomiast niektóre fora
        > nie miały włączonych BBcodów.
        > Włączyłam na Poznaniu, za kilka minut powinno zacząć działać.

Pięknie dziękuję za wyjaśnienie i usunięcie przyczyny problemów. :)

S.
      • stefan4 Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 00:05
        kasi.aa:
        > Na wszystkich forach działa dodawanie zdjęcia z dysku, natomiast niektóre fora
        > nie miały włączonych BBcodów.

A nie da się ich włączyć wszędzie? Np. na forum Kraj...

- Stefan
        • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 00:53
          stefan4 napisał:

> A nie da się ich włączyć wszędzie? Np. na forum Kraj...

Akurat na Kraju działa IMG i można w ZDJĘCIE podać link do obrazka, co nie działało
          w Poznaniu, Krakowie, itp., gdzie można było tylko wskazać plik z własnego dysku.
          Można też wkleić link i ręcznie go otagować, czyli: [­IMG] link do obrazka [­/IMG]
          • stefan4 Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 09:04
            wariant_b:
            > Akurat na Kraju działa IMG i można w ZDJĘCIE podać link do obrazka

Dzisiejszy test potwierdził Twoje słowa, dzisiaj można...

- Stefan
            • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 19:18
              stefan4 napisał:
              > Dzisiejszy test potwierdził Twoje słowa, dzisiaj można...

Coś musiało się zaciąć, bo wczoraj też było można. Są wczorajsze zdjęcie z tagiem IMG.
              • stefan4 Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 22:36
                wariant_b:
                > Coś musiało się zaciąć, bo wczoraj też było można.

A w jaki sposób wstawić obrazek z własnego dysku do wnętrza wiadomości?

Obrazek prosto z internetu to przez [‍img‍], np.:
                https://samequizy.pl/wp-content/uploads/2016/03/filing_images_4d85033b2873.jpeg
                Użycie ,,ZDJĘCIE'' albo ,,NOWE'' daje dokładnie ten sam efekt, nie kumam po co ten przycisk jest zdublowany.

Ale powiedzmy, że chciałbym temu pieskowi przyciąć tło. Ściągam go do siebie na dysk, przycinam GIMP-em i... co dalej? On nie ma zewnętrznego adresu, więc nie mogę użyć [‍img‍]. Oba przyciski pozwalają na wybranie obrazku z dysku, ale oba umieszczają go pod wiadomością, a nie wewnątrz. Czy da się to jakoś ominąć?

- Stefan
                • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 23:05
                  stefan4 napisał:

> Ale powiedzmy, że chciałbym temu pieskowi przyciąć tło. Ściągam go do siebie na dysk,
                  > przycinam GIMP-em i... co dalej? On nie ma zewnętrznego adresu, więc nie mogę użyć [‍img‍]

Ależ teraz już ma:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/hc/tzeq/C0ecNfaxPUwl2fbwX.jpg

> - Stefan
                  • stefan4 Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 23:18
                    stefan4:
                    > Ściągam go do siebie na dysk, przycinam GIMP-em i... co dalej? On nie ma zewnętrznego adresu, więc nie
                    > mogę użyć [‍img‍]

wariant_b:
                    > Ależ teraz już ma:

Wczytałeś go do Fotoforum... Ja nie mam takiej możliwości. Mogę wejść w ,,Ustawienia'' i tam jest napisane
                    ,,Masz prawa do automatycznej publikacji zdjęć.'', ale link ,,Dodaj nowe'' prowadzi do strony głównej Forum. Więc nie mam jak skorzystać z mojego prawa.

Oczywiście mogę tego przyciętego pieska najpierw wysłać na jakiś gościnny serwer (gazetowe kiedyś były gościnne, ale już nie są) i wtedy uzyska adres zewnętrzny. Tylko że jak za miesiąc będę na tym gościnnym serwerze robił porządki, to już niepotrzebny obrazek wyleci i archiwa Gazety zrobią się niepełne...

- Stefan
                    • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 23:44
                      stefan4 napisał:

> Wczytałeś go do Fotoforum... Ja nie mam takiej możliwości.

To nie ja. Fotoforum zlikwidowano w maju zeszłego roku. Został po nim folder /photo
                      w którym nadal zapisywane są zdjęcia zapamiętane przez narzędzie ZDJĘCIE.
                      Oryginalnych zdjęć z Fotoforum już tam nie ma.

> ... ale link ,,Dodaj nowe'' prowadzi do strony głównej Forum.

No i dobrze, znaczy lepiej niż wtedy, gdy prowadził do strony zlikwidowanego wcześniej Bloxa.
                      Widocznie był problem ze wstawieniem statycznej strony z informacją i tak wykombinowano.

> Oczywiście mogę tego przyciętego pieska najpierw wysłać na jakiś gościnny serwer
                      > i wtedy uzyska adres zewnętrzny.

Nie zupełnie - wyłącz sobie sygnaturkę i podejrzyj cały post. To co jest po dwóch minusach, spacji
                      i znaku nowej linii (domyślnie sygnaturka) nie jest wyświetlane po wybraniu Cytuj.
                      Adres pochodzi z twojego zdjęcia i można go skopiować z menu prawego klawisza zdjęcia
                      lub obejrzeć w treści postu, jeśli nie został wstawiony za sygnaturką, jak to zrobiło ZDJĘCIE.

---
                      Z różnych względów lepiej jest umieszczać zdjęcie z własnego dysku, bo gazeta raczej
                      ich nie usunie z zasobu /photo (jeśli nie zlikwiduje forum). Większość bezpłatnych składowisk
                      zdjęć skomercjalizowało się lub ograniczyło czas przechowywania, a adresy źródłowe też
                      wieczne nie są i link do zdjęcia może przestać działać.
                • wariant_b Re: Dodawanie zdjęć 28.09.23, 23:26
                  stefan4 napisał:

> Użycie ,,ZDJĘCIE'' albo ,,NOWE'' daje dokładnie ten sam efekt, nie kumam po co ...

Bo żółty napis NOWE i żółta ramka wokół ZDJĘCIE były po to, żeby zwrócić uwagę
                  na nowe narzędzie do wklejania zdjęć. Potem zapomniano je usunąć. Przycisk jest jeden.
                  Dość nietypowo to zrobione - słowa NOWE nie ma w źródle strony.
    • panna.nasturcja Re: Dodawanie zdjęć 24.10.23, 00:33
      Snajper, wstawiałeś może zdjęcie w opis forum?
      Mam forum ukryte, dodałam tam zdjęcie normalnie z mojego komputera przez opcję ZDJĘCIE do postu w dyskusji.
      I chciałam je wstawić jako opis forum, przez bbcode IMG, zalinkowałam post z tym zdjęciem i mam po prostu w opisie to, co napisalam, jakby bbcode nie działał w opisach.

Ale jestem na innym forum ukrytym i tam dziewczyna wstawia, pisze, ze przez kod img, ale nie umie wytłumaczyć skąd bierze zdjęcia i jak to robi. Po prostu ma jakiś schemat, tak robi, ale nie umie tego opisać.

Więc wiem, że można, ale nie wiem jak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka