Dodaj do ulubionych

Tajemnicze znikanie postow

19.04.24, 15:00
... jak administracja tym razem wytlumaczy? mamy nowy regulamin, czy czyt. nic sie nie zmienilo?
Dlaczego moj post dzisiaj wylacial z watku:
forum.gazeta.pl/forum/w,50,177547433,177547433,Trudne_dojrzewanie.html

Z innych watkow rowniez zniknely moje posty. I wczoraj i w zeszlym tygodniu, panujecie jeszcze nad tym jeszcze, czy juz nie?
A moze by tak zamiescic nowy regulamin dostepny dla wszystkich?
Prosze wytlumaczyc, dlaczego moje posty nadal znikaja, oczywiscie bez sladu.
wykrywacz-klamcow, ponownie robi personalne wycieczki, zaczepia, pomawia.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Tajemnicze znikanie postow 19.04.24, 16:30
      senioryta13 napisał:

> ... jak administracja tym razem wytlumaczy? mamy nowy regulamin, czy czyt. nic
      > sie nie zmienilo?

Coś tam chyba się zmieniło.

> Dlaczego moj post dzisiaj wylacial z watku:
      > forum.gazeta.pl/forum/w,50,177547433,177547433,Trudne_dojrzewanie.html

Zaryzykuje twierdzenie, że został oceniony jako łamiący regulamin.

> Z innych watkow rowniez zniknely moje posty. I wczoraj i w zeszlym tygodniu, pa
      > nujecie jeszcze nad tym jeszcze, czy juz nie?
      > A moze by tak zamiescic nowy regulamin dostepny dla wszystkich?

Przecież został zamieszczony. Na przykład tutaj.

> Prosze wytlumaczyc, dlaczego moje posty nadal znikaja, oczywiscie bez sladu.

Dlaczego moja wypowiedź została skasowana?

Wypowiedź musiała naruszyć Regulamin, być sprzeczna z zasadami Netykiety lub mocno odbiegać od tematyki forum. Pozwalamy na publikację dowolnych poglądów, o ile ich głoszenie nie jest niezgodne z prawem. Nie ingerujemy w wolność słowa, chcemy tylko, żeby na forum było mniej spamu i wulgaryzmów. W przypadku rażących naruszeń Netykiety, administracja forum może usunąć wszystkie posty sprawcy z okresu, w którym naruszanie wystąpiło.
      Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych wypowiedzi i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do administratorów społecznych danego forum.

> wykrywacz-klamcow, ponownie robi personalne wycieczki, zaczepia, pomawia.

Do zgłaszania nietegulaminowych, według ciebie, wpisów służą kosze.

S.
      • senioryta13 Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 14:55
        snajper55 napisał:
        > > A moze by tak zamiescic nowy regulamin dostepny dla wszystkich?
        >
        > Przecież został zamieszczony. Na przykład [url=https://pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,

Ty tak na powaznie z tym tasiemcowym regulaminem? Przeciez doskonale wiesz, ze chodzi tylko o regulamin dotyczacy postow na forum. Kasia mowila ze bedzie nowy. Gdzie zatem jest?
        Wczesniej zamiescilam kilka copy postow ktore zostaly usuniete. Czy mozesz mi wskazac, ktory paragraf zostal zastosowany, ze 'zasluzyly' na usuniecie? W przyszlosci nie chce popelniac tych samych bledow, proste, prawda?

Naciskam klawisz 'zglos' jednak nic sie nie dzieje.
        • snajper55 Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 18:32
          senioryta13 napisał:

> snajper55 napisał:
          > > > A moze by tak zamiescic nowy regulamin dostepny dla wszystkich?
          > >
          > > Przecież został zamieszczony. Na przykład [url=https://pomoc.gazeta.pl/po
          > moc/7,
          >
          > Ty tak na powaznie z tym tasiemcowym regulaminem? Przeciez doskonale wiesz, ze
          > chodzi tylko o regulamin dotyczacy postow na forum. Kasia mowila ze bedzie nowy
          > . Gdzie zatem jest?

Na przykład tam, gdzie wskazałem.

> Wczesniej zamiescilam kilka copy postow ktore zostaly usuniete. Czy mozesz mi w
          > skazac, ktory paragraf zostal zastosowany, ze 'zasluzyly' na usuniecie?

Nie mogę, ponieważ nie ja je usuwałem a nie potrafię wrjsc do głowy usuwającego i sprawdzić czym się kierował.

> W przys
          > zlosci nie chce popelniac tych samych bledow, proste, prawda?

No jasne. Sam czasem wysyłam pytanie dlaczego mój wpis został usunięty. Sam czasem odpiwiadam na pytanie Administracji dlaczego coś usunąłem, a ona przekazuje moja odpowiedź autorowi usuniętego wpisu tak to działa przynajmniej powinno działać.

> Naciskam klawisz 'zglos' jednak nic sie nie dzieje.

Ależ dzieje się. Osoby uprawnione widzą że ktoś ma zastrzeżenia do zgłoszonego wpisu i, jeśli tych zgłoszeń jest więcej, mają obowiązek sprawdzić zgodność zgłoszonego wpisu z regulaminem. Jeśli uznając że wpis jest niezgodny z regulaminem to go usuwają. Jeśli uznają.

S.
          • senioryta13 Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 23:14
            snajper55 napisał:

> >senioryta13 napisał:
            > > Wczesniej zamiescilam kilka copy postow ktore zostaly usuniete. Czy mozesz
            > > mi wskazac, ktory paragraf zostal zastosowany, ze 'zasluzyly' na usuniecie?
            >
            > Nie mogę, ponieważ nie ja je usuwałem a nie potrafię wrjsc do głowy usuwającego
            > i sprawdzić czym się kierował.

chwileczke, jesli sa paragrafy w regulaminie, to przeciez mozna latwo wstawic number odpowiedzialny za znikniecie posty. Jesli ty masz trudnosci z okresleniem, wiec cenzor dziala nadal na zasadzie 'swojego widzimisie' . Kasia obiecala, ze będziecie nowy regulamin.

> > Naciskam klawisz 'zglos' jednak nic sie nie dzieje.
            >
            > Ależ dzieje się. Osoby uprawnione widzą że ktoś ma zastrzeżenia do zgłoszonego
            > wpisu i, jeśli tych zgłoszeń jest więcej, mają obowiązek sprawdzić zgodność zgł
            > oszonego wpisu z regulaminem. Jeśli uznając że wpis jest niezgodny z regulamine
            > m to go usuwają. Jeśli uznają.

to ile tych zgloszen musi byc?
            Czyli znowu jestesmy w martwym punkcie, CO CENZOR UWAZA.
            Cenzor usuwa masowo posty napisane przez senioryta13, tak na zapas, albo przez zlosliwosc. Czy to ostatnie nie moze sie zdarzyc? Jak TEMU zapobiec?
            • wariant_b Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 23:52
              senioryta13 napisał:

> chwileczke, jesli sa paragrafy w regulaminie, to przeciez mozna latwo wstawic
              > number odpowiedzialny za znikniecie posty. Jesli ty masz trudnosci z okresleniem,
              > wiec cenzor dziala nadal na zasadzie 'swojego widzimisie' . Kasia obiecala,
              > ze będziecie nowy regulamin.

Nowy regulamin już jest (choć w kwestii moderacji forum zmian nie widać,
              poza wymianą Agory na Gazeta.pl)
              Ale zmiana regulaminu nie powoduje zmian w oprogramowaniu - jeśli moderator
              kasując post nie musiał podawać uzasadnienia decyzji, bo nie miał jak tego zrobić,
              to dalej nie musi i nie może.

Widzialnym znakiem planowanych zmian w moderacji będzie dopiero rozbicie
              zbiorczego punktu 10.3 Regulaminu na podpunkty określające poszczególne
              niedozwolone wpisy oraz w 10.6 jakiś taryfikator win (za co się kasuje, co cenzuruje,
              a za co tylko upomina) i jakaś forma określenia, co znaczy "wielokrotnie naruszyły".
              • senioryta13 Re: propozycja 22.04.24, 00:05
                wariant_b napisał:
                > Widzialnym znakiem planowanych zmian w moderacji będzie dopiero rozbicie
                > zbiorczego punktu 10.3 Regulaminu na podpunkty określające poszczególne
                > niedozwolone wpisy oraz w 10.6 jakiś taryfikator win (za co się kasuje, co cenzuruje,
                > a za co tylko upomina) i jakaś forma określenia, co znaczy "wielokrotnie naruszyły".

czy tzn. ze nad nowym regulaminem trwaja prace, czy tylko to jest twoja propozycja?
                Jestem za, wykluczyloby to zlosliwosc cenzora, warto wiec nad tym popracowac.
                Moze Kasia zwroci uwage na twoja propozycje.
                • wariant_b Re: propozycja 22.04.24, 00:48
                  senioryta13 napisał:

> czy tzn. ze nad nowym regulaminem trwaja prace, czy tylko to jest twoja propozycja?

Nie wiem czy trwają lub planowane są jakieś prace. Wiem, że zmiany są konieczne.
                  Jeśli moderator będzie musiał wybrać z listy jakieś uzasadnienie decyzji, to będzie
                  musiał mieć je wyszczególnione imiennie w regulaminie, a nie w zbiorczym worku 10.3.
                  Uzasadnienia: Wypowiedź musiała naruszyć Regulamin, być sprzeczna z zasadami Netykiety
                  lub mocno odbiegać od tematyki forum
                  nikt nie traktuje poważnie.

> Jestem za, wykluczyloby to zlosliwosc cenzora, warto wiec nad tym popracowac.
                  > Moze Kasia zwroci uwage na twoja propozycje.

Kasia powinna zwrócić uwagę na regulacje DSA, które dość jednoznacznie opisują
                  prawa użytkownika (konsumenta) forum i zasady współdziałania z nim.
      • wariant_b Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 15:35
        snajper55 zacytował:

> Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych wypowiedzi i tylko listownie
        > - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do administratorów społecznych danego forum.

A możesz wyjaśnić, czemu informacja o usunięciu postu wraz z uzasadnieniem
        nie jest wysyłana na adres mailowy autora postu?
        Jak użytkownik ma zająć stanowisko wobec realizacji uprawnienia ,
        skoro nie jest mu znany ani fakt ani jego uzasadnienie?
        Prawa konsumenta w Polsce nie upoważniają do utajniania decyzji administracyjnych.

A przy okazji - regulaminowy adres do kontaktów to pomoc@grupagazeta.pl
        Regulamin nie zna takiego adresu jak pomoc@agora.pl - i co ma Agora do forum?
        • snajper55 Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 18:37
          wariant_b napisał:

> snajper55 zacytował:
          >
          > > Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych w
          > ypowiedzi i tylko listownie
          > > - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do administratorów społecznych d
          > anego forum.
          >
          > A możesz wyjaśnić, czemu informacja o usunięciu postu wraz z uzasadnieniem
          > nie jest wysyłana na adres mailowy autora postu?

Mogę ale mi się nie chce, ponieważ było ci to wyjaśniane pierdylion razy, ale ciebie nie interesuje odpowiedź, tylko to, aby w kółko pytać o te same sprawy udając ze się znasz na sprawach l których nie masz zielonego pojęcia.

S.
          • wariant_b Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 21:18
            snajper55 napisał:

> Mogę ale mi się nie chce...

Nie prościej byłoby powiedzieć, że nie wiesz?
            • snajper55 Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 21:53
              wariant_b napisał:

> snajper55 napisał:
              >
              > > Mogę ale mi się nie chce...
              >
              > Nie prościej byłoby powiedzieć, że nie wiesz?

A dlaczego miałbym kłamać?

S.
              • wariant_b Re: Tajemnicze znikanie postow 21.04.24, 22:16
                snajper55 napisał:

> A dlaczego miałbym kłamać?

Bo to umiesz.
                A powodów, dla których prowizorka sprzed ćwierć wieku spełnia obecne standardy
                lub choćby wymagania prawne nie jesteś w stanie wymyślić.
      • stefan4 ryzyko 21.04.24, 19:58
        senioryta13:
        > Dlaczego moj post dzisiaj wylacial [...]

snajper55:
        > Zaryzykuje twierdzenie, że został oceniony jako łamiący regulamin.

Poniesiesz takie ryzyko?!

snajper55:
        > Wypowiedź musiała naruszyć Regulamin, być sprzeczna z zasadami Netykiety lub mocno
        > odbiegać od tematyki forum.

Nie musiała. Dobrze wiesz, że żeby wylecieć, nie musiała niczego naruszać, normalne głosy w dyskusjach wylatują masowo. Przecież bywasz na Forum Kraj i nie mogłeś nie zauważyć, jak często toczy się normalna dyskusja, a nagle całkiem po snajpersku, czyli w najobrzydliwszy możliwy sposób — pif,paf z ukrycia w tył głowy — i głosu dyskusyjnego nie ma i nawet nie wiadomo, skąd padł strzał i dlaczego.

I potem nikomu nie chce się przykładać do starannej i udokumentowanej argumentacji, bo szkoda wysiłku, skoro głos w dyskusji w każdej chwili może wylecieć. Skutek jest taki, że w wyniku działania cenzury Forum Kraj wypełnione jest prawie wyłącznie wyzwiskami, obelgami, i przeklejkami z innych forów i portali, bo zamieszczenie czegoś takiego nic nie kosztuje. I kiedy cenzor znowu będzie strzelał, nie będzie go szkoda.

Tak, fatalny poziom dyskusji jest skutkiem braku porządkujących i kierujących moderatorów oraz nadmiarem radośnie usuwających cenzorów.

Nie mam pojęcia, czy posty Senioryty13 coś naruszały, ale kiedy na niewidziane stwierdzasz z taką pewnością siebie, że musiały naruszać, to cynicznie wmawiasz nam wszystkim dziecko w brzuch.

- Stefan
        • snajper55 Re: ryzyko 21.04.24, 22:14
          stefan4 napisał:

> Nie mam pojęcia, czy posty Senioryty13 coś naruszały, ale kiedy na niewidziane
          > stwierdzasz z taką pewnością siebie, że musiały naruszać, to cynicznie w
          > mawiasz nam wszystkim dziecko w brzuch.

Dlaczego kłamiesz? Moje slowa to:

"Zaryzykuje twierdzenie, że został oceniony jako łamiący regulamin."

Gdzie tu pewnosc siebie?

Slowa o tym ze musialy naruszyc regulamin to cytat z powszechnie znanego od lat wyjasnienia dlaczego cos wylecialo.

forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html

Dlatego Wariant napisal "Snajper zacytował" a nie "Snajper napisal".

A ty nam wszystkim usilujesz wmowic dziecko w brzuch że to moje slowa, ale ja jestem w takich przypadkach zwolennikiem aborcji.

S.
          • stefan4 Re: ryzyko 21.04.24, 23:50
            snajper55:
            > Dlaczego kłamiesz? Moje slowa to:
            >
            > "Zaryzykuje twierdzenie, że został oceniony jako łamiący regulamin."

To zanim się rozpędziłeś. Bo potem Twoje słowa to jeszcze:

snajper55:
            > Wypowiedź musiała naruszyć Regulamin, być sprzeczna z zasadami Netykiety lub mocno
            > odbiegać od tematyki forum.

Jak człowiek nie jest pewny, to mówi ,,mogło tak być, że ...''. Jeśli ,,mogło być'' zastępuje przez ,,musiało być'', to wykazuje dużą pewność siebie. Albo świadomie ściemnia. Jeśli nie wiesz, że wylatują również posty nienaruszające, niesprzeczne i nieodbiegające, to jesteś w błędzie, a przy tym wykazujesz nieuzasadnioną pewność siebie. Ale Ty to raczej świetnie wiesz — dlatego sądzę, że ściemniasz.

- Stefan
    • bagienny Re: Tajemnicze znikanie postow 22.04.24, 12:23
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html

w przypadku wpisów naruszających postanowienia regulaminu prosimy o przekazanie informacji na adres e-mail forum@grupagazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka