stefan4 17.12.24, 11:43 Włączanie obrazków nie działa dzisiaj na Forum Świat. Dotąd zawsze mi działało. W dodatku na forum testowym — działa. Jaki jest sens zakładania forum do testów inaczej obsługiwanego niż reszta portalu? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wariant_b Re: włączanie obrazków 17.12.24, 12:35 stefan4 napisał: > Włączanie obrazków nie działa dzisiaj na Forum Świat. Rok temu był podobny problem na wielu forach. Trzeba zgłosić do administracji, żeby sprawdzili i ustawili tag URL dla danego forum lub podali powód wyłączenia. Albo sprawdzić, czy pobranie obrazka na własny dysk i wstawienie przez ZDJĘCIE z lokalnego pliku nie zadziała wystarczająco poprawnie (obrazek będzie pod tekstem, a nie tam gdzie chciałbyś go wstawić przez IMG). Narzędzie ZDJĘCIE wczytuje i zapisuje obrazek w śp. Fotoforum i wkleja link do obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: włączanie obrazków 17.12.24, 13:22 wariant_b: > Narzędzie ZDJĘCIE wczytuje i zapisuje obrazek w śp. Fotoforum i wkleja link do > obrazu. Gdyby tak było, to obrazek zamieszczony (i widoczny) na Testowym powinien mieć już adres związany z Fotoforum. I próba jego wklejenia z tym adresem do Świat powinna się udać. Niestety, tak nie jest. Obrazek ma stale ten sam zewnętrzny adres, ale forum Testowe go spod tego adresu wyświetla, a Świat — nie. Ale ogólne pytanie jest takie: jaki jest sens posiadania forum testowego, na którym testy się udają, skoro nie udają się na forach użytkowych? I jeszcze: gdyby wszystkie fora były obsługiwane w ten sam sposób, to doświadczenia z testowego przenosiłyby się na fora użytkowe. Więc: jaki jest sens obsługiwania różnych forów na różne sposoby? Po co mieć różne programy do różnych forów, zamiast jednego uniwersalnego? Przecież utrzymywanie jednego programu jest prostsze, łatwiejsze do uaktualniania i lepsze pod każdym względem. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: włączanie obrazków 17.12.24, 14:02 pan redaktor Madajczak z pewnością wkrótce rozwiąże ten problem, jak wszystkie inne zasygnalizowane przez użytkowników portal jest dla nas i redakcji bardzo zależy na bezstresowym korzystaniu z kątętu oraz imadźy Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: włączanie obrazków 17.12.24, 15:37 > Gdyby tak było, to obrazek zamieszczony (i widoczny) na Testowym powinien mieć > już adres związany z Fotoforum. Sprawdź, czy teraz już ma. > Ale ogólne pytanie jest takie: > jaki jest sens posiadania forum testowego, na którym testy się udają, > skoro nie udają się na forach użytkowych? Jest to sens historyczny. Kiedyś pracowały tam osoby, które wiedziały dlaczego tak oprogramowano konfigurację forów. Widać coś nie pasowało, więc potem tag ZDJĘCIE, którym zastąpiono IMG do tego miał służyć. Ale IMG pozostał w kodzie i jeśli nie jest dla danego forum wyłączony, to działa tak jak na Testowym. > Po co mieć różne programy do różnych forów, zamiast jednego uniwersalnego? Wygląda na to, że właśnie o uniwersalność chodziło. Ptaszkujemy parametr IMG i obrazki są. Nasz główny problem jest taki, że moduł moderacji został pozostawiony w stanie prowizorki i taki jest w dalszym ciągu. Administracja, nawet gdyby chciała, nie ma jak powiadomić o zmianach, w konfiguracji, że o informowaniu o ingerencjach moderatorskich i ich uzasadnieniach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: włączanie obrazków 17.12.24, 17:02 stefan4: > Gdyby tak było, to obrazek zamieszczony (i widoczny) na Testowym powinien > mieć już adres związany z Fotoforum. wariant_b > Sprawdź, czy teraz już ma. Teraz już ma. Zrobiłem tak, jak sugerowałeś: • zapisałem obrazek u siebie, • zredagowałem go — zmniejszyłem (chociaż, o ile wiem, mastodonty bywały duże) • i umieściłem przez ,,ZDJĘCIE''. Teraz adres jest istotnie fotoforumowy. Dziękuję. Szkoda, że od administratorów Forum nie można dostać kompetentnej odpowiedzi na stosunkowo proste pytania. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: włączanie obrazków 17.12.24, 18:48 stefan4 napisał: > • zredagowałem go — zmniejszyłem (chociaż, o ile wiem, > mastodonty bywały duże) Niestety obrazy są przeskalowywane - panoramy do szerokości 750px, portrety do wysokości 500px. Czyli twój mastodont może mieć maksymalnie rozmiar 380x500px, jeśli wyślesz oryginał. > Dziękuję. Szkoda, że od administratorów Forum nie można dostać kompetentnej > odpowiedzi na stosunkowo proste pytania. Mogli poszukać - opis korzystania ze ZDJĘCIE zamiast IMG podawałem już kilkukrotnie czy to przy okazji likwidacji Fotoforum, czy problemów ze wstawianiem z pomocą IMG. Rozwiązanie nie wygląda na celkowe, to raczej efekt uboczny skryptów przełącznika swiper, który pozwala dołączyć większą ilość zdjęć, a wyświetlać jedno wybrane plus miniaturki. Odpowiedz Link Zgłoś