Dodaj do ulubionych

Obrazki - czemu nie działa system

01.02.25, 20:58
wklejania za pomocą znacznika img?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Obrazki - czemu nie działa system 01.02.25, 23:17
      taki-sobie-nick napisała:

> wklejania za pomocą znacznika img?

Nie ma narzędzia do wstawiania IMG, zamiast niego jest ZDJĘCIE,
      które również w przypadku zewnętrznego źródła wstawia tagi IMG,
      a w przypadku obrazów z dysku odpowiednie narzędzie w javie (swiper)
      do wybierania i przełączania obrazków (są skalowane i zapisywane na serwerze).

Tagi IMG można wstawić ręcznie w treści postu, jeśli są obsługiwane.
      Jeśli nie są - w podglądzie nie będzie widać zdjęcia, gdyż niektóre fora
      nie akceptują tagów BBCode IMG i trzeba interweniować u administracji.
      • stefan4 Re: Obrazki - czemu nie działa system 02.02.25, 10:53
        wariant_b:
        > niektóre fora nie akceptują tagów BBCode IMG i trzeba interweniować u administracji.

Jeśli różne fora mają różne zasady działania, to do czego służy forum testowe? Niby do tego, żeby jakąś cechę postu sprawdzić sobie prywatnie przed upublicznieniem — ale jeśli ona zadziała na testowym a na prawdziwym się wysypie, to jaka jest korzyść z takiego sprawdzenia?

Np. na testowym działa znacznik ,,size'' (właśnie sprawdziłem). Pamiętam, że kiedyś mi nie zdziałał, tylko już nie pamiętam, czy to było na Kraju czy na Świecie. A czy tutaj działa? — żeby sprawdzić, muszę upublicznić, nie mam jak sprawdzić prywatnie:

hej!
        hej!
        hej!
        hej!
        hej!
        hej!

- Stefan
        • stefan4 Re: Obrazki - czemu nie działa system 02.02.25, 10:55
          stefan4:
          > A czy tutaj działa? — żeby sprawdzić, muszę upublicznić, nie mam jak sprawdzić prywatnie

Jak widać, tutaj działa. Ale nadal nie wiem, czy zadziała gdzieś indziej. A przetestowanie tego na forum innym niż testowe byłoby zaśmiecaniem dyskusji.

- Stefan
          • taki-sobie-nick Re: Obrazki - czemu nie działa system 02.02.25, 22:08
            A swoją drogą zupełnie nie wiem, dlaczego pewne osoby (o nickach nie na "s") wchrz... muszą się wypowiedzieć w większości moich wątków, mimo że pytanie w sposób jednoznaczny skierowany jest do admina.
            • taki-sobie-nick Re: Obrazki - czemu nie działa system 02.02.25, 22:09
              *skierowane
        • wariant_b Re: Obrazki - czemu nie działa system 02.02.25, 14:00
          stefan4 napisał:

> Jeśli różne fora mają różne zasady działania, to do czego służy forum testowe?

Do czego jest Testowe - w zasadzie do sprawdzania, jak powinno zadziałać testowane
          rozwiązanie. Bez tego ktoś piszący na forum w którym nie działa IMG mógłby nie wiedzieć,
          że można wstawiać obrazy korzystając z adresów URL za pomocą BBCode IMG.

Ciekawsze byłoby pytanie dlaczego tak jest. Obstawiam, że nikt z administracji nie pamięta
          powodu dla którego dla forów indywidualnie określano zakres dozwolonych tagów BBCode.
          W przypadku IMG to nawet lepiej korzystać ze ZDJĘCIE mimo, iż fatalnie pomniejsza formaty
          portretowe, bo przynajmniej linki do serwera gazety powinny być trwalsze niż zdjęcie składowane
          na bezpłatnych serwisach internetowych, które może po jakimś czasie zniknąć.

Przykry jest brak sensownej obsługi tagu QUOTE zwłaszcza w postach z cytowanymi tekstami
          poprzednika (znaczy opcja Cytuj i edycja postu w osobnym okienku). Z zapożyczonym ze starych
          rozwiązań tekstowej poczty elektronicznej cytowaniem (od znak >) wygląda to makabrycznie.

> Np. na testowym działa znacznik ,,size'' (właśnie sprawdziłem).

Faktycznie - pierwsze zauważone różnice z działaniem tagów dotyczyły SIZE i COLOR a nie IMG.
          I to mogę od biedy zrozumieć - tekst z nadmiarem tego typu atrybutów wygląda paskudnie.
          W IMG jest za to problem ze skalowaniem zdjęć, które współcześnie mogą być ogromne, a są
          pobierane w pełnej rozdzielczości i skalowane przez przeglądarkę zgodnie z layoutem strony.
          Takoż jest problem z ochroną praw autorskich. Zdaje się, że przerabiałeś to na mastodontach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka