Dodaj do ulubionych

Krajoobraz po weekendzie.

23.06.25, 08:58
Wśród 500 najnowszych wątków 325 to spam. Prawie dwie trzecie.

I to nie dziwi, ale niepokojące jest coś innego - są wrzutki których tytuł ma ponad 40 znaków.
Czemu po chińsku można nadać dłuższy tytuł wątkowi niż po polsku?
Obserwuj wątek
    • stefan4 尘尘尘尘尘尘尘尘尘 尘尘尘尘尘尘尘尘尘尘 尘尘尘尘尘尘尘尘尘尘 尘尘尘尘尘尘尘尘尘尘 尘尘尘尘尘尘尘 23.06.25, 09:56
      wariant_b
      > Czemu po chińsku można nadać dłuższy tytuł wątkowi niż po polsku?

To jest test — w tytule postu umieściłem 50 znaków chińskich. Zobaczymy, czy przejdzie.

- Stefan
      • wariant_b 办理澳洲文凭【Q微信 348982544】詹姆斯库克大学毕业证成绩单学历认证 James Cook 23.06.25, 10:52
        stefan4 napisał:

> To jest test — w tytule postu umieściłem 50 znaków chińskich. Zobaczymy, czy przejdzie.

Przeszedł - a teraz częściowo chiński:
        办理澳洲文凭【Q微信 348982544】詹姆斯库克大学毕业证成绩单学历认证 James Cook
        • stefan4 办0办1办2办3办4办5办6办7办8办9办0办1办2办3办4办5办6办7办8办9办0办1办2办3办4 23.06.25, 11:22
          W tytule powyżej jest 25 zwykłych cyfr i 25 znaków chińskich. Razem: 50. Dalej mi już nie pozwoliło dopisywać. Ani łacińskich, ani chińskich.

- Stefan
        • stefan4 ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس 23.06.25, 11:28
          stefan4:
          > w tytule postu umieściłem 50 znaków chińskich.

Dla pisma arabskiego system jest znacznie mniej łaskawy. Powyżej 17 liter ,,s'' (takich z końca wyrazu) oraz między nimi 16 spacji: razem 33 znaki. Więcej nie pozwoliło napisać.

- Stefan
          • wariant_b Re: ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس 23.06.25, 14:08
            stefan4 napisał:

> Dla pisma arabskiego system jest znacznie mniej łaskawy. Powyżej 17 liter ,,s"
            > (takich z końca wyrazu) oraz między nimi 16 spacji: razem 33 znaki.

Oj nie. Postać końcowa litery sin ـس zapisywana jest w UTF-8 jako dwuznak.
            Składa się z postaci izolowanej litery sin س i bóg wie czego, czyli znaku ـ
            Mamy zatem 34 dwubajtowe litery i 16 jednobajtowych spacji.
            Zabawne jest chodzenie kursorem za pomocą strzałek na klawiaturze.

Chiński tradycyjny kodowany jest na 3 bajtach, więc zajmuje więcej miejsca w pamięci.

• wariant_b Re: ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس ـس 23.06.25, 14:09
              Tako rzecze Wikipedia, żeby nie było że znam arabski, więc mogę być terrorystą.
    • kasi.aa Re: Krajoobraz po weekendzie. 24.06.25, 11:27
      W większości chyba już poczyszczone, dzięki.
      • wariant_b Re: Krajoobraz po weekendzie. 24.06.25, 12:18
        kasi.aa napisała:

> W większości chyba już poczyszczone, dzięki.

Dzięki.

A przy okazji zapytam - jak to się dzieje, że spamerzy tak łatwo zakładają nowe konta
        których nie potraficie powiązać z wcześniej usuniętymi.
        • pijatyka Re: jak to się dzieje 24.06.25, 12:34

Po słowach kluczowych (buy, offer, fentanyl etc) też chyba nie potrafią wyszukiwać ;->

• wariant_b Re: jak to się dzieje 24.06.25, 14:05
            pijatyka napisała:
            > Po słowach kluczowych (buy, offer, fentanyl etc) też chyba nie potrafią wyszukiwać ;->

Ostatnio buy przechodzi, ale we­ed już nie.
            Znaczy filtr antyspamowy działa, tylko trzeba mu słownik uzupełnić.
    • wariant_b I przed weekendem. 27.06.25, 14:21
      Wygląda na to, że spamerom weekend już się zaczął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka