Dodaj do ulubionych

"Brak lub błędne parametry". Jakich brakuje, lub..

29.12.25, 18:16
jakie mam błędne????
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich brakuje, 29.12.25, 19:44
      Obawiam się, że skoro tylko u ciebie problem ten występuje permanentnie (u innych zdarza się
      czasami i ustępuje np. po przelogowaniu) może okazać się, że źródłem problemu jest twoje
      urządzenie (komputer, tablet lub smartfon), jego przeglądarka lub sieć przez którą się łączysz.

Inaczej mówiąc - trzeba wykluczyć, że problem związany jest z twoim kontem gazetowym
      (czy dotyczy innych kont na twoim sprzęcie, czy dotyczy twojego konta na innym sprzęcie)
      i za pomocą sniffera sprawdzić komunikację komputera z serwerami gazety.
      • aptekarz2 Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 30.12.25, 17:45
        To tak dziwnie trochę, bo specjalnie próbowałem i bez problemu mogę dodawać komentarze w dziale plotek czy sport. Jeszcze nie tak dawno mogłem dodać komentarz w wiadomościach ponawiając próbę 3-4 razy za każdym razem wychodząc z komentarzy i wklejając swój tekst od nowa, ale teraz już nie pomaga. Pieprzyć to.
        • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 30.12.25, 18:23
          Spróbuj zmienić przeglądarkę i zobaczyć co się będzie działo.
          Kłopot jest jeśli nie można odtworzyć efektu na swoim komputerze.
          No bo jak sprawdzić co komuś szwankuje, jeśli akurat u mnie wszystko działa.
      • carte_blanche_2025 Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 03.01.26, 13:31
        wariant_b napisał:

> Obawiam się, że skoro tylko u ciebie problem ten występuje permanentnie (u inny
        > ch zdarza się czasami i ustępuje np. po przelogowaniu) może okazać się, że źródłem problemu jest twoje
        > urządzenie (komputer, tablet lub smartfon), jego przeglądarka lub sieć przez którą się łączysz.

Cześć. Ale sorry - jeżeli problem występuje u różnych użytkowników na różnych przeglądarkach na różnych systemach - to problem jednak leży po stronie dostawcy usługi. Oczywiście wykluczyć należy jakieś przeglądarki - ulepy, eksperymentalne itp. Od "100" lat serwer widzi do jakiej przeglądarki stronę wysyła i powinien to prawidłowo uwzględnić. Ale obaj doskonale wiemy jak tu wygląda dbałość o system forum...

• wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 03.01.26, 21:52
          carte_blanche_2025 napisał:

> Cześć. Ale sorry - jeżeli problem występuje u różnych użytkowników na różnych przeglądarkach
          > na różnych systemach - to problem jednak leży po stronie dostawcy usługi.

Oczywiste, że problem leży po stronie oprogramowania, ale kłopot polega na tym,
          że trudno znaleźć osobę, która czułaby się odpowiedzialna za jego jakość i testowanie.
          Na pewno takich nie ma w Administracji forum. Jest sporo błędów kodu, czasem
          wymagających poprawienia jednej linijki kodu, które okazują się nieusuwalne.

Żeby ułatwić administracji zainicjowanie modyfikacji usuwającej usterkę
          dobrze byłoby ją jednak dokładniej opisać, ponieważ nie jest ona powtarzalna.
          A aptekarzowi2 udało się uzyskać taką powtarzalność dla niektórych serwisów.

Komentarze obsługiwane są w całości przez skrypty java na komputerze klienta
          i prawdopodobnie wysyłany na serwer jest błędny pakiet z nowym komentarzem.
          Serwer go odrzuca i wyświetla się komunikat o braku lub błędnym parametrze.
          Przypuszczalnie problem związany jest z obsługą ciasteczek dla serwisów gazety.
          Mogą mieć na to wpływ zarówno ustawienia przeglądarki, jak i działania użytkownika.

Jedyne co można zaproponować użytkownikowi do samodzielnego wykonania
          to zmiana przeglądarki lub doinstalowanie rozszerzenia "Gazeta Komentarze",
          który wymienia oryginalny skrypt na własny, ale czy to usuwa problem - nie wiem.
          Trudno zaproponować analizę ciasteczek czy użycie sniffera do przechwycenia pakietów.
          • carte_blanche_2025 Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 04.01.26, 02:59
            Wydaje ni się, że jest jeszcze gorzej. Jądro jest bardzo stare, przeszło przez ręce dziesiątków jak nie setek programistów, w tym z pewnością stażystów. Obudowane różnymi dodatkami czy widokami. Teraz już nikt nie wie która linijka jest feralna. A jak ją znajdą i poprawią - to nagle się okazuje że to rozwala inny moduł, bo on spodziewał się innego zwrotu z tej procedury.
            I tak będą łatać w nieskończoność bo kasy na napisanie tego portalu od nowa już nigdy nie będzie.
            • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 04.01.26, 13:23

> I tak będą łatać w nieskończoność bo kasy na napisanie tego portalu od nowa już nigdy nie będzie.

Tu nie ma zdziwień, bo forum dyskusyjne jako medium zwija się, a nie rozwija.
              Nie ma sensu przepisywać go w nowych narzędziach (lub użyć jakiegoś gotowce),
              a potem przez lata usuwać błędy w nowym kodzie.

> Wydaje ni się, że jest jeszcze gorzej. Jądro jest bardzo stare, przeszło przez ręce
              > dziesiątków jak nie setek programistów, w tym z pewnością stażystów.

Bardziej problem z "otoczką" niż jądrem. Rozwiązania z czasów Windows 98 są już,
              delikatnie mówiąc, przestarzałe i nie są rozwijane. Część kodu w javie w miarę dobrze
              przeżyła te zmiany, gorzej tam, gdzie musiano zastąpić stare rozwiązania nowymi.
              Na przykład po zmianie wyszukiwarki, ktoś nie poprawił parametrów wywołania
              i nagle wyszukiwanie na forum po autorze produkuje bzdury. Jeden zbędny parametr.
              A w drugą stronę patrząc - zlikwidowano lub uszkodzono sporo dawnych funkcjonalności.
              Rozbudowano obsługę widoku drzewka, ale nie dopisano parametru "?so=0" do LINK,
              więc mając domyślnie widok od najnowszego linki są zwykle bezużyteczne.
              Zwykła niewiedza i niestaranność programisty oraz brak właściwych testów odbiorczych.
              Większość przyjętych zmian wizualne też moim zdaniem jest krokiem w złym kierunku.
              Pomijam tak totalne nieporozumienia jak "zielone kółko" przerzucające na stronę główną
              czy strona pośrednia z reklamami dla wywoływanych linków zewnętrznych.

W każdym razie mój poziom zadowolenia z oprogramowania forum systematycznie maleje.
              • carte_blanche_2025 Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 04.01.26, 15:53
                wariant_b napisał:

> Zwykła niewiedza i niestaranność programisty oraz brak właściwych testów odbiorczych.

Nie wiem jak było na początku ale od bardzo dawna ewidentnie nie ma grupy beta-testerów. Co napisze IT wrzuca się na front i to użytkownicy mają raportować błędy. Niedopracowany produkt powoduje masowe zgłoszenia, programistów jest zbyt mało by za wszystkim nadążyć więc kolejną wersję znów wrzuca się niedopracowaną na front. I zamyka się nawet nie błędne koło - ale spirala wokół czarnej dziury.

Dlatego ja od dawna alergicznie reaguję na komunikaty o usprawnieniach. Niech jest jak jest, już się przyzwyczaiłem. A tak to - no fajnie, coś wreszcie poprawili, ale weź się przyzwyczajaj do nowych błędów...

> Większość przyjętych zmian wizualne też moim zdaniem jest krokiem w złym kierunku.

Dla mnie to akurat najmniejszy problem. Da się przywyknąć a jak nie, to z pewnością są odpowiednie wtyczki do zmiany widoku (np Stylus w FF).
                • wariant_b Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 04.01.26, 18:21

> Nie wiem jak było na początku ale od bardzo dawna ewidentnie nie ma grupy beta-testerów.
                  > Co napisze IT wrzuca się na front i to użytkownicy mają raportować błędy.

Ta sama ekipa projektowała, programowała, wdrażała, rozwijała oprogramowanie i moderowała forum.
                  Ale w początkach masowej komputeryzacji i dostępu do sieci było to w zasadzie standardem.
                  Podobnie jak współpraca autorów oprogramowania i jego użytkowników.

Aktualnie problem z błędami i niedoróbkami polega na tym, że nie bardzo jest komu je raportować.

> Niedopracowany produkt powoduje masowe zgłoszenia, programistów jest zbyt mało ...

Z moich obserwacji wynika, że już od dawna nie ma żadnego. Pewnie robią to firmy trzecie.
                  Falami pojawiają się zgłoszenia tych samych problemów - jak w tym wątku.

> Dlatego ja od dawna alergicznie reaguję na komunikaty o usprawnieniach.

Nic dziwnego - zmiany wynikają najczęściej z wewnętrznych potrzeb firmy, a nie użytkowników.
                  Nie wiadomo co poprawią, a co popsują. Jedyne co pewne - to więcej reklam.

> Dla mnie to akurat najmniejszy problem. Da się przywyknąć a jak nie, to z pewnością
                  > są odpowiednie wtyczki do zmiany widoku (np Stylus w FF).

Oczywiście - sam korzystam ze Stylusa i odkręcam co bardziej irytujące zmiany.
                  • carte_blanche_2025 Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich b 04.01.26, 18:34
                    wariant_b napisał:

> Z moich obserwacji wynika, że już od dawna nie ma żadnego. Pewnie robią to firmy trzecie.

Które też zatrudniają programistów. No chyba, że ejaje :D

• student_zebrak Re: "Brak lub błędne parametry". Jakich brakuje, 02.01.26, 09:26
      wszystko OK, system sie zawiesza lub ciasteczko cuchnie (za duzo czasu spedzasz na forum)
      przeladuj przegladarke (taka strzalka w kolko)
      gdy mi tak odpowiada, to przeladowuje
      inna mozliwosc to script dajacy zalodze czas na przyjrzenie sie twojemu wpisowi zanim wywala lub przepuszcza
      ja bym nie rwal wlosow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka