Dodaj do ulubionych

Gdzie wątki, w ktorych się po mnie wypowiedziano?

19.06.26, 23:31
Wczoraj był taki moment, no, nie moment, dłuższa chwila, że fora były wyczyszczone ze wszyściutkich postów. Po owej dłużej chwili posty wróciły, ale co ja paczę dziś? Na liście wątków, tam gdzie powinny być te, w których ktoś po mnie odpowiedział, jest jeden - dzisiejszy. A gdzie reszta?

I dlaczego tekst "Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowiedział?" jest za długi na tytuł wątku?
Obserwuj wątek
    • wariant_b Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowiedział 20.06.26, 01:11
      mika_p napisała:

> I dlaczego tekst "Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowiedział?" jest za długi na tytuł wątku?

Na drugie pytanie mogę odpowiedzieć.

Z tego co można empirycznie stwierdzić, długość tytułu wątku jest ograniczona do 50 bajtów.
      Ale to jeszcze nie wszystko, bo piszemy w kodzie UTF-8 i polskie znaki diakrytyczne są kodowane
      na dwóch bajtach, więc tytuł może nie móc mieć nawet 50 bajtów. To samo dotyczy treści postów.

Na pierwsze musi się wypowiedzieć administracja, bo wyglądało to na awarię.
      • wariant_b Re: Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowie 20.06.26, 07:59
        Oj, chyba coś przeteoretyzowałem w nocy.
        Nie zmieścił się tylko końcowy pytajnik, więc tytuł wątku musi być zapisywany w innym
        kodowaniu (windowsowe ANSI 1250 lub internetowe ISO 8859-2) albo w dłuższym polu.
        Czyli nie jest tak samo, jak przy wklejaniu długich tekstów z edytora z kodowaniem UTF-8.
        • typowynazista Re: Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowie 20.06.26, 14:56
          "Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowiedział?" ma 51 znaków, a w obecnych czasach limit "bajtów" na tekście nie jest stosowany wprost - semantyka limitu jest zależna od typu. Ergo: limit "50" w przeważającej większości przypadków oznacza ograniczenie do 50 ZNAKÓW w kontekście konkretnego kodowania.
          I tutaj ucięcie pytajnika się zgadza - bo bez niego tekst zajmuje dokładnie 50 znaków.

Co więcej - w większości wypadków próba zapisywania pól w bazie danych, które wykraczają poza ograniczenie kończy się błędem, a nie ucięciem znaków. Zatem znaki są cięte jeszcze zanim dotrą do "zapisywania w dłuższym polu". A teoria o kodowaniu byłaby dobra 20 lat temu - obecnie już nikt takich sztuk nie robi, bo po to wymyślili UTF żeby nie było takiej potrzeby.
          • wariant_b Re: Gdzie wątki, których ktoś się po mnie wypowie 21.06.26, 00:21
            typowynazista napisał:

> A teoria o kodowaniu byłaby dobra 20 lat temu - obecnie już nikt takich sztuk nie robi,
            > bo po to wymyślili UTF żeby nie było takiej potrzeby.

Trochę na odwrót. UTF-8 stało się powszechne w Internecie sporo później niż kodowanie
            w ISO 8859-1 (w Polsce ISO 8859-2, a u Microsoftu 1250), gdzieś pod koniec pierwszej
            dekady XXI wieku, a w bazach danych jeszcze kilka lat później, włączając przejście z określania
            szerokości kolumn tablic z bajtów na znaki - powiedzmy w połowie II dekady wieku.
            Wymagało to sporo prac programistycznych i serwisowych oraz koniecznych przestojów.
      • stefan4 ąćęłńóśżźąćęłńóśżźąćęłńóśżź 21.06.26, 17:33
        wariant_b:
        > długość tytułu wątku jest ograniczona do 50 bajtów.
        > Ale to jeszcze nie wszystko, bo piszemy w kodzie UTF-8 i polskie znaki diakrytyczne są
        > kodowane na dwóch bajtach

Tytuł tego postu ma 27 znaków polskich, więc (wg tego, co piszesz) 54 bajty. Ale wszedł, nie?

Natomiast jest jakieś ograniczenie na liczbę dużych liter. W poprzedniej wersji miało występować 18 dużych polskich liter i 9 małych. I to nie weszło.

- Stefan
        • wariant_b Re: ąćęłńóśżźąćęłńóśżźąćęłńóśżź 21.06.26, 19:59
          stefan4 napisał:

> Tytuł tego postu ma 27 znaków polskich, więc (wg tego, co piszesz) 54 bajty.
          > Ale wszedł, nie?

Wiem, prostowałem to już wcześniej. Zasugerowałem się problemem wklejania dłuższych tekstów
          pisanych w jakimś edytorze. Niby miały dozwoloną ilość znaków w UTF-8, a były obcinane.
          Wcześniej obowiązywały jednobajtowe ISO 8859-2 na serwerach, a Windows 1250 w komputerze.
          Wygląda na to, że zmieniono kodowanie bazy danych (AI twierdzi, że gazeta korzysta z Oracle)
          i szerokość kolumny z tytułem jest podawana w znakach (1-4 bajtów) a nie w bajtach.
          Niestety nie ma od kogo dowiedzieć się, jak jest naprawdę.
          • wariant_b 🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱 21.06.26, 20:38
            A jednak jeszcze coś innego - wchodzi tylko 25 czterobajtowych kotków.
            Czyli ograniczeniem jest 50 jedo- lub dwubajtowych znaków.
            • wariant_b 𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞𰻞 21.06.26, 20:43
              > A jednak jeszcze coś innego - wchodzi tylko 25 czterobajtowych kotków.

Sprawdźmy na tradycyjnych chińskich daniach. Tak samo - tylko 25 znaków.
          • wariant_b Re: ąćęłńóśżźąćęłńóśżźąćęłńóśżź 22.06.26, 20:27
            > Niestety nie ma od kogo dowiedzieć się, jak jest naprawdę.

Obstawiam, że wydłużono długość tytułu do 100 bajtów, a strona klienta (wprowadzanie tekstu)
            ogranicza tekst do góra 50 znaków i 100 bajtów.
            Nie przekonała mnie idea wymiany systemu bazy danych na nowszy, z obsługą UTF-8,
            i szerokością kolumn w znakach, jeśli podobny efekt można uzyskać w przypadku forum
            samym poszerzeniem kolumn. Stara szkoła Novella - nie zmienia się tego co działa dobrze,
            na coś co oferuje więcej, ale nie wiadomo czy w naszym przypadku będzie działać poprawnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka