Dodaj do ulubionych

Drogi NIE dla Polakow

21.06.11, 10:45
A CO TU KOMENTOWAC?
Obserwuj wątek
    • nazimno "Rzad sobie i tak pojezdzi" 21.06.11, 11:11
      (Rzad sie wyzywi, powiedzial jeden)
    • edek40 Kooooozwa!!!!!!!!!! 21.06.11, 11:22
      Kto wie ile wynosi PKB Polski w 2009? Pytanie nie jest bezzasadne, poniewaz: "To i tak kropla w morzu potrzeb. W przygotowanej właśnie przez Ministerstwo Infrastruktury "Strategii rozwoju transportu do 2020 r." napisano, że straty spowodowane niewydolnością systemu transportowego, zmuszające kierowców do marnowania czasu w korkach i jazdy w ślimaczym tempie, wzrosły z 0,4 proc. PKB w 2000 r. do 0,9 proc. PKB w 2009 r.". Do tego nalezy doliczyc straty zwiazane z wielka smiertelnoscia i szkodowoscia transportu. Mi wychodzi, ze taniej by wyszlo pozyczyc na jakis lichwiarski procent i jednak te drogi wybudowac.

Ciekawe co na wyliczenia Ministerstwa wszyscy ci, ktorzy nie wiaza strat dla gospodarki z brakiem infrastruktury.
      • oixio Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 21.06.11, 11:47
        Nie trzeba pożyczać - wystarczy przestać okradać kierowców poprzez akcyzę, wystarczy zwolnić niepotrzebne Gddd ...........
      • emes-nju Ministerstwo klamie! 21.06.11, 12:13
        Drogi, ich przepustowosc i jakosc nie maja zadnego wplywu na gospodarke. No bo komu by tam szkodzilo "noga z gazu, panie kierowco" albo "trzeba bylo wyjsc wczesniej z domu"?
      • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 00:00
        wujek gógle wie. trzeba go tylko zapytać.
        • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 08:08
          > wujek gógle wie. trzeba go tylko zapytać.

Ja juz wiem ile traci polska gospodarka, a Ty?
          • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 10:24
            a ja nie wiem. znam cyfry podane w przywołanym dokumencie. jako człowiek z natury skłonny do dociekliwości musiałbym zapytać, jaki stan infrastruktury transportowej zostałby uznany za nie powodujący strat. bez tego cyfry są tylko hasełkiem. efektownym, owszem, działającym na wyobraźnię: oto moglibyśmy wywołać wzrost średniej płacy o 23 grosze za godzinę, zwiększyć wydajność polskiego pracownika z 43,0 do 43,4% wydajności jego niemieckiego kolegi, gdybyśmy tylko.. i właśnie nie wiemy, co tylko musielibyśmy zrobić w tym celu.
            • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 10:32
              > a ja nie wiem. znam cyfry podane w przywołanym dokumencie. jako człowiek z natu
              > ry skłonny do dociekliwości musiałbym zapytać, jaki stan infrastruktury transpo
              > rtowej zostałby uznany za nie powodujący strat. bez tego cyfry są tylko hasełki
              > em. efektownym, owszem, działającym na wyobraźnię: oto moglibyśmy wywołać wzros
              > t średniej płacy o 23 grosze za godzinę, zwiększyć wydajność polskiego pracowni
              > ka z 43,0 do 43,4% wydajności jego niemieckiego kolegi, gdybyśmy tylko.. i właś
              > nie nie wiemy, co tylko musielibyśmy zrobić w tym celu.

Ja stawiam teze - nasze drogi sa katastrofalnie gorsze niz powiedzmy niemieckie. Ich stan ma wplyw na zamoznosc kraju i obywateli, o czym posrednio informuja nas straty wyliczone przez MI. Ty sie nie zgadzasz. Udowodnij to. Na poczatek udowodnij, ze kucie mlotkiem spadajacym z trzonka jest rownie wydajne jak kucie w nowoczesnej walcowni, bo to o wiele prostszy przyklad
              • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 13:24
                oczywiście nie zrozumiałeś.
                • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 22.06.11, 14:32
                  > oczywiście nie zrozumiałeś.

Rozumiem tylko tyle, ze widzialem drogi w innych krajach i te w Polsce. Nie wierze w to, ze w Niemczech zaniedbania infrastrukturalne przyczyniaja sie do wyparowania blisko 1% PKB rocznie. Zapewne ich korki i remonty generuja jakies straty, ale...
                  • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 23.06.11, 00:03
                    dopóki nie wiemy, jak coś zostało policzone, dopóty nie wiemy, co warte są wyliczone liczby.
                    • bimota Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 23.06.11, 11:59
                      Mozna sie chyba domyslic...
                    • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 23.06.11, 12:06
                      > dopóki nie wiemy, jak coś zostało policzone, dopóty nie wiemy, co warte są wyli
                      > czone liczby.

Zwazywszy na to, ze sa to wyliczenia ministerstwa obecnie odpowiedzialnego za brak drog mozna zalozyc, ze te 0,9% to zanizona liczba.
                      • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 11:38
                        oczywiście, pofantazjować sobie możesz. podobnie jak autor wyliczeń, albo nawet bardziej. do meritum nas to nie przybliży, ale to cię chyba nie interesuje.
                        • emes-nju Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 11:42
                          Do meritum najbardziej przybliza doswiadczenie. W droge zatem mily bracie! Jak zaczniesz wykrecac po naszych duktach co najmniej 1000 km miesiecznie (najlepiej "sluzbowo"), zblizysz sie do swojego meritum :P
                          • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 14:01
                            w jaki sposób jeżdżenie po waszych duktach ma mnie przybliżyć do rozwiązania zagadki?
                            (jeśli nie zatrybiłeś: zagadka jest parę postów wyżej i dotyczy metodologii.)
                        • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 14:03
                          > oczywiście, pofantazjować sobie możesz. podobnie jak autor wyliczeń, albo nawet
                          > bardziej. do meritum nas to nie przybliży, ale to cię chyba nie interesuje.

Przedstaw inne wyliczenie, podwazajace wyliczenie tej instytucji, ktora powinna byc zainteresowana ukryciem ten tragicznej, liczonej w dziesiatkach miliadrach zlotych, prawdy.
                          • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 15:38
                            inne wyliczenie? ale.. czego?
                            bo na razie nie wiemy, co wyliczyła owa instytucja. nadaremnie próbuję się od ciebie tego dowiedzieć.

ps. w dokumencie, który wskazałeś, tych cyfr nie ma. musiałeś je znaleźć gdzie indziej.
                            • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 15:55
                              Bazuje na doniesieniach medialnych:

W przygotowanej właśnie przez Ministerstwo Infrastruktury "Strategii rozwoju transportu do 2020 r." napisano, że straty spowodowane niewydolnością systemu transportowego, zmuszające kierowców do marnowania czasu w korkach i jazdy w ślimaczym tempie, wzrosły z 0,4 proc. PKB w 2000 r. do 0,9 proc. PKB w 2009 r."

Moze agencja prasowa sie myli. Bo wiadomo, ze jak pisze, ze drogi sa do d..py to sie myli. Nie myli sie tylko wtedy, gdy pier...li glupoty o predkosci, ktora zabija.
                              • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 16:45
                                a, czyli - po prostu - nie wiesz! trzeba było tak od razu, a nie narażać mnie na taką stratę czasu i wysiłku..
                                • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 16:47
                                  > a, czyli - po prostu - nie wiesz! trzeba było tak od razu, a nie narażać mnie n
                                  > a taką stratę czasu i wysiłku..

Czego nie wiem?
                                  • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 17:20
                                    tego, o co pytam: w stosunku do jakiego stanu dróg wyliczono owe mityczne 0.9% strat.
                                    • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 19:31
                                      > tego, o co pytam: w stosunku do jakiego stanu dróg wyliczono owe mityczne 0.9%
                                      > strat.

Do dobrego? Bo chyba nie do zlego?
                                      • tymon99 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 24.06.11, 23:53
                                        a może w stosunku do powszechnej, darmowej, nie zużywającej energii teleportacji z prędkością światła?
                                        to nie jest wstyd: nie wiedzieć. wstyd, zamiast powiedzieć "nie wiem", zmyślać.
                                        • edek40 Re: Kooooozwa!!!!!!!!!! 25.06.11, 15:07
                                          > to nie jest wstyd: nie wiedzieć. wstyd, zamiast powiedzieć "nie wiem", zmyślać.

Alez mi wcale nie jest wstyd. Wstyd powinno byc tym, ktorzy odpowiadaja za to marnotrastwo.

Tak na marginesie, jesli przy obliczeniach z 2000 i 2009 roku uzywano tej samej metody, nawet blednej, widac wyrazny "postep" w drodze do korkowania kraju.

W polowie lat 90. jezdzilem po Polsce bardzo duzo - nie mniej niz 100 000 km rocznie. Z moich obserwacji wynika, ze wtedy ruch odbywal sie mniej wiecej plynnie i bez wiekszych zatorow. Potem zas bylo juz tylko gorzej. Wszystkiemu zapewne winne sa coraz wieksze przychody z akcyzy paliwowej, ktore rosly wraz ze zwiekszaniem sie ilosci samochodow. Gdyby wplywy byly mniejsze, a co za tym idzie ruch bylby mniejszy, mniej pieniedzy byloby marnowane na niebudowanie drog. Czyli jak zwykle - obywatele sami sa sobie winni....
    • rysiekk111 czy wspominałem juz, że gdyby nie autostrady... 21.06.11, 22:03
      to dawno moglibyśmy mieć drogi naprawdę potrzebne ?
      • wiesenblum Re: Tak, ale ... 22.06.11, 00:27
        czy ty naprawdę w to wierzysz ?
        To Ci powiem - nie byłoby żadnych dróg, albo byłby podobny młyn jak z autostradami.
        Bo autostrady u nas nie są budowane (wciąż w budowie lub remoncie) po to, by usprawnić transport czy to prywatny czy przemysłowy, ale po to żeby państwo, niektórzy prywatni inwestorzy i złodzieje podwieszeni pod jednych i drugich trzaskali kasę, którą na końcu my wszyscy płacimy (nawet jeśli UE dużo na ten cel wysyła). Budowa autostrad u nas to nie jest inwestycja w krajową infrastrukturę z pożytkiem dla tegoż kraju, ale napychanie kabzy paru właściwie podwieszonym i ustawionym.
        Jak myślisz, jak długo prasa będzie śledziła watek ukradzionego betonu, dolomitu czy czego tam jeszcze? Prasa nie jest od rozpoczynania tematów i ich kończenia, prasa jest od wzbudzania sensacji. I za to im płacą, tak samo jak za nie doprowadzanie niektórych spraw do końca, gdy te wyjdą na jaw. Jak myślisz jakie wyroki zapadną w tych sprawach?
        Gdybyśmy zrezygnowali z budowy autostrad, takie same cyrki działyby się przy budowie "naprawdę potrzebnych dróg" bo gdzieś złodzieje musieliby zarobić.
        Powiem więcej: takie same a nawet większe szopki dzieją się przy budowie mniejszych dróg, a cały cyrk z autostradami odbywa się miedzy innymi po to, żeby odciągnąć uwagę od budowy tych mniejszych dróg właśnie, bo autostrady to temat spektakularny i wzbudzający emocje (daliśmy się wpuścić) a emocje jak to emocje - wywindowane bardzo wysoko widza jedno a są kompletnie ślepe na drugie. Celowa robota. Może nie w 100 procentach, ale jednak.
        Brzmi jak teoria spiskowa? Wszystkie te globalne i nawet lokalne teorie spiskowe o tych, którzy knują, podsłuchują, podpuszczają, rozpylają "coś" z samolotów czy tez zamieniają się swoich domach w jaszczury :), to mały szczerbaty pikuś w porównaniu z realnymi małymi układami, które wyciągają od nas kasa pod pozorem robienia "czegoś". Jeśli autostrady nie byłyby tym czymś to byłyby tym "drogi naprawdę potrzebne"
        • bimota Re: Tak, ale ... 22.06.11, 11:32
          No ale to co piszesz w przypadku autostrad jest chyba kropla w morzu...

Wezmy takiego Kulczyka... Dostal od panstwa w prezencie autostrade, ktora tylko wyremontowal za kredyt gwarantowany przez panstwo, postawil bramki i trzaskal kase, za ktora budowal kolejne odcinki i na nich trzaskal kase... Do tego szykanowanie kierowcow korzystajacych z drog alternatywnych, ZAKAZ ROZBUDOWY TYCH DROG I BUDOWANIA NOWYCH (protestowal nawet przeciw budowie obwodnicy prowadzacej do drogi prostopadlej), brak zjazdu z autostrady na odcinku 50 km, wjazd na autostrade tylko w jedna strone (w kierunku bramki), dalekie od doskonalosci oznakowanie wjazdow...
        • rysiekk111 przekręty nie są argumentem dla złych inwestycji 22.06.11, 22:40
          Nie widzę związku sposóbu kontroli ( tzn czy z centrali czy lokalnie) z racjonalnością wydatku.
          poza tym : ekonomowie i fahoffcy od samorządu twierdzą ze im niższy szczebel, tym uważniej patrzy sie na ręce. może coś jest na rzeczy
    • rapid130 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 11:56
      Żadna nowość.
      Skala (wszystkich!) inwestycji w PL znacznie zmaleje, bo po 2013 roku skończy się unijna kasa.
      Precyzyjniej - nie ma jeszcze planów wydatków ze wspólnego kociołka UE dla biedniejszych po 2013 roku.
    • inguszetia_2006 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 12:27
      Witam,
      Wszystkiemu winien nepotyzm. Brak kompetentnych ludzi na stołkach, ministerialnych przede wszystkim, ale na niższym szczeblu także. Zwalnianie ludzi opozycji, wsadzanie POciotków - tak musiało się tak skończyć. Nawet w mniej strategicznych ministerstwach powyrzucali fajnych ludzi, których za PIS-u nikt nie ruszal, bo byli dobrymi fachowcami. Tak to wygląda właśnie. Przykro mi.
      Pzdr.
      Inguzetia
      • edek40 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 12:29
        > Wszystkiemu winien nepotyzm. Brak kompetentnych ludzi na stołkach, ministerialn
        > ych przede wszystkim, ale na niższym szczeblu także. Zwalnianie ludzi opozycji,
        > wsadzanie POciotków

Nie wnikajac za bardzo w polityke, to dlaczego czepiasz sie akurat POciotkow?

> ch ministerstwach powyrzucali fajnych ludzi, których za PIS-u nikt nie ruszal,

Przeoczenie. PiSu oczywiscie.
        • inguszetia_2006 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 12:38
          edek40 napisał:

> > Wszystkiemu winien nepotyzm. Brak kompetentnych ludzi na stołkach, minist
          > erialn
          > > ych przede wszystkim, ale na niższym szczeblu także. Zwalnianie ludzi opo
          > zycji,
          > > wsadzanie POciotków
          >
          > Nie wnikajac za bardzo w polityke, to dlaczego czepiasz sie akurat POciotkow?
          >
          > > ch ministerstwach powyrzucali fajnych ludzi, których za PIS-u nikt nie ru
          > szal,
          >
          > Przeoczenie. PiSu oczywiscie.
          Witam,
          Czepiam się POciotków, bo zrobili czystkę w urzędach. Wiadomo, że pewne stanowiska obsadza się po linii partyjnej, ale wykwalifikowanych urzędników niskiego szczebla nikt nigdy nie ruszał. Była jakaś przyzwoitość. Zresztą, nie chcę pisać więcej na temat, bo internet nie jest miejscem aż tak bezpiecznym. A ja chcę mieć święty spokój.
          Pzdr.
          Inguszetia
          • edek40 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 17:12
            > Czepiam się POciotków, bo zrobili czystkę w urzędach.

Ja nie rozumiem czemu tylko ich?

> zczebla nikt nigdy nie ruszał. Była jakaś przyzwoitość. Zresztą, nie chcę pisać
            > więcej na temat, bo internet nie jest miejscem aż tak bezpiecznym. A ja chcę m
            > ieć święty spokój.

Patrzac na poruszana przez Ciebie kwestie w kontekscie drog... Hm... Nalezy poruszac jak najglosniej. Dupowatosc naszych wladcow na kazdym szczeblu jest smiertelnym (doslownie) zagrozeniem dla nas wszystkich. Nie ma usprawiedliwienia dla marnotrawienia publicznych srodkow na chybione czy nierealizowane projekty, nie ma usprawiedliwienia dla fuszerowania roboty i przerzucania calej odpowiedzialnosci na kierowcow. Mam w powazaniu, ze jakis kacyk poczuje sie moimi slowami tak obrazony, ze wytoczy mi proces. Fakty mowia same za siebie - to bylby glosny proces :) Co wiecej, za jednym zamachem obnazylby malosc dupka, ktory poczulby sie obrazony :) Problem z PO polega jednak na tym, ze maja dosc klasy, aby nie przeszukiwac internetu i nie wytaczac najwiekszych dzial, jak onegdaj na tego pijaczka z Centralnego. Co innego, gdybym napisal, ze drogi w okolicach Wolomina sa do bani. O, tu ryzyko jest ogromne. Tu bowiem przeniosl sie PiS razem z ich metodami. O Wolominie i okolicach wiec cicho sza...
            • inguszetia_2006 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 18:17
              edek40 napisał:
              Problem z PO polega jednak na tym, ze maja dosc klasy, aby ni
              > e przeszukiwac internetu i nie wytaczac najwiekszych dzial, jak onegdaj na tego
              > pijaczka z Centralnego.
              Witam,
              Wow! Padam z wrażenia;-P Napisz coś o klasie w tym konkretnym przypadku - "rząd zamierza ograniczyć inwestycje drogowe..."etc. No jak to? Przecież Vat podwyższyli i miało być caca;-P Miało starczyć na inwestycje drogowe i insze inszości. I co? Księgowych nie mają?Zapomniałam... zwolnili ich;-D Tylko dlaczego,kurczę, urzędników przybyło? Ups, przecież miało ich ubyć. Edziu, ja nie jestem rzeczniczką PiS-u, ja tylko patrzę, co się dzieje i mi szczęka opada, że można robić w wała społeczeństwo,a ono mówi, że deszcz pada.
              Jak się podmienia urzędników na taką skalę, jak zrobiła to PO, to wiadomo, że będzie źle. Cudów nie ma. Doświadczonych urzędników z lasu nie wytrzaśniesz, a jak "dzieci błądzące we mgle" zostają radcami ministrów to jest bardzo, bardzo źle.
              Pzdr.
              Inguszetia
              • edek40 Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 18:28
                To nie miejsce na polityczne spory. Jestem jednak jak najdalszy od patrzenia na dzialanie dzisiejszych wladz w oderwaniu od dokonan poprzednikow oraz sytuacji ogolnoswiatowej.
            • a_weasley Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 20:28
              > Co wiecej, za jednym zamachem obnazylby malosc dupka, ktory poczulb
              > y sie obrazony :)

Istotnie, ale marna to pociecha.

> Problem z PO polega jednak na tym, ze maja dosc klasy, aby ni
              > e przeszukiwac internetu i nie wytaczac najwiekszych dzial, jak onegdaj na tego
              > pijaczka z Centralnego.

Słusznie. Oni przeszukują mieszkania, a nie internet (vide sprawa Antykomora).
          • bimota Re: Drogi NIE dla Polakow 23.06.11, 23:04
            Oni sa bardzo kompetentni w nabijaniu sobie kabzy...

PIS i PO to jeden ch., smeszni jestescie z tymi sporami... albo glupi.
    • bu2m Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 09:44
      Dziennikarz dotarł do jednej z wielu analiz przygotowywanych przez GDDKiA, która zakładała minimalne inwestycje na drogi finansowane w 100% z budżetu państwa i podał to jako przyjęty już plan wieloletni. W GDDKiA, jak i w innych instytucjach, robi się wiele planów i analiz wydatków i nic w tym nie ma zdumiewającego. Tymczasem tą analizę podano jako już zaakceptowaną i obowiązującą, wydrukowano w Gazecie, to podchwyciły inne media przyjmując to jako oficjalną informację w GDDKiA i ciemny lud ma kolejną pożywkę aby bluzgać na władzę. Niestety, ale tak w Polsce kreuje się "informacje".
      • edek40 Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 10:02
        > Dziennikarz dotarł do jednej z wielu analiz przygotowywanych przez GDDKiA, któr
        > a zakładała minimalne inwestycje na drogi finansowane w 100% z budżetu państwa
        > i podał to jako przyjęty już plan wieloletni. W GDDKiA, jak i w innych instytuc
        > jach, robi się wiele planów i analiz wydatków i nic w tym nie ma zdumiewającego
        > . Tymczasem tą analizę podano jako już zaakceptowaną i obowiązującą, wydrukowan
        > o w Gazecie, to podchwyciły inne media przyjmując to jako oficjalną informację
        > w GDDKiA i ciemny lud ma kolejną pożywkę aby bluzgać na władzę. Niestety, ale t
        > ak w Polsce kreuje się "informacje".

Jezeli szostkowy uczen dostaje pale, to mozna to uznac za wypadek przy pracy, pomylke, gorszy dzien. Cokolwiek.

Jesli "uczen", czyli GDAKa wraz z kolejnymi rzadami, ktory "na stale" ma mocna dwoje oglasza, ze znowu przytrafila mu sie pala, trudno wziac to za zart...
      • emes-nju Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 10:50
        bu2m napisał:

> ciemny lud ma kolejną pożywkę aby bluzgać na władzę.

Zdradz mi tajemnice jakimi to sukcesami waaadzy moze sie cieszyc np. mieszkaniec Warszawy, z ktorej W ZADNYM KIERUNKU nie da sie wyjechac jakakolwiek droga o jakimkolwiek standardzie.
        • bu2m Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 11:46
          Uwierz mi, ale mnie też denerwuje że na początku XXI wieku jest w Europie stolica dla której najbliższa autostrada znajduje się w odległości ponad 100km. Nie rozumiem do dziś również tego, dlaczego obwodnica północna Warszawy S8 musi przebiegać przez miasto rozdzielając przy tym kilka dzielnic na pół przez co zawsze będą na niej permanentne korki a tereny wokół niej oszpecone zostaną ekranami dzwiękochłonnymi.

Nie oznacza to jednak, że media w stosunku do GDDKiA nie powinny zachować obiektywizmu i podawać rzetelne informacje choćby informując, że to jest jedna z analiz powstałych w tym urzędzie. No ale co to byłby za nius. Lepiej napisać i powiedzieć, że żadne drogi już po EURO nie powstaną. Każde obsunięcie czasowe (a przy tak dużej inwestycji jest to normalne, bo tylko Chińćzycy oddają wszystko przed czasem no i my robiliśmy tak w PRL) jest piętnowane jako kolejna porażka władzy na całej linii modernizacji infrastruktury.

Tak już jest, że to co podadzą media, Polacy biorą to za prawdę bez chociażby ogólnej weryfikacji. Panorama TVP2 podała kilka tygodni temu informacje o budowie dróg opatrzoną mapą, z której wynika że jest tragedia:
          img706.imageshack.us/img706/3288/p1020898s.jpg
          Od błędów aż się roi, ale informacje poszła do Polaków i człowiek niezorietnowany uzna że tak faktycznie jest. Potem nie było żadnych sprostowań do podanych dezinformacji.

Inna sprawa, że do budowy dróg wtrąca się polityka. Drogi buduje się często nie tam gdzie to konieczne w pierwszej kolejności ale często tam gdzie ktoś chce ugrać polityczny interes.
          W 2007 roku przed wyborami powstawały mapy z planami budowy dróg na EURO2012, choć już w tym momencie było wiadomo że część z nich nie będzie miała szansy powstać. I nie z powodu pieniędzy ale choćby z powodu tego że nie było jeszcze przygotowanych ich projektów. Urzędnicy na polecenia polityków dopisywali kolejne odcinki aby pokazać się wyborcom z dobrej strony że coś zrobili dla regionu którego będą kandydować.

Pytanie jest też takie, dlaczego media bardziej wierzą w raporty NIK niż GDDKiA. To na przykładzie ostatniego raportu z maja-czerwca. Przecież i tu i tu siedzą politycy w dodatku w każdej z instytucji z innych opcji (obecny prezes NIK pochodzi z rekomendacji PiS i pełni to stanowisko od sierpnia 2007 roku).

I na koniec. Niemcy też nie zbudowali swoje sieci autostrad w kilkanaście lat.
          • emes-nju Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 11:54
            Wszystko ok. Z jednym wyjatkiem. Gdaka sama, na wlasne zyczenie na zla prase sobie zasluzyla. Od az nazbyt czesto widocznej kompletnej indolencji, po (swiadomie?) wykonywana zla robote - np. wg. strazy pozarnej "kolizyjnosc" naszych drog rosnie. W ramach miliardow wydawanych na ich modernizacje...
            • emes-nju Zeby nie byc goloslownym - o indolencji 04.07.11, 11:59
              LINK

Co ciekawe "wszyscy" juz wiedza, ze obwodnica powinna przebiegac innym korytarzem, co oczywiscie nikogo nie zwilza - w koncu to nie oni maja utopione w tym burdelu pieniadze :/
              • emes-nju O indolencji (suplement) 05.07.11, 11:49
                LINK

"...prezes Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Drogownictwa Wojciech Malusi winą za opóźnienia obarcza GDDKiA. - To skutek nieprofesjonalnego przygotowania przetargów, bez weryfikacji dokumentacji czy wcześniejszego wykupienia gruntów, aby potem protesty właściciela jednej nieruchomości nie zatrzymywały inwestycji".

A gdaka wina za ten "pogrom" obarcza powodzie...
                • edek40 Re: O indolencji (suplement) 05.07.11, 11:50
                  > A gdaka wina za ten "pogrom" obarcza powodzie...

Postep jakis jest. Jak raz nie kierowcow.
                  • emes-nju Re: O indolencji (suplement) 05.07.11, 12:07
                    Nie znalzl sie nikt odpowiednio inteligentny, zeby za brak drogi obwinic tych, ktozy nie moga po tym braku drogi jezdzic :P
          • edek40 Re: Drogi NIE dla Polakow 04.07.11, 12:01
            > Nie oznacza to jednak, że media w stosunku do GDDKiA nie powinny zachować obiek
            > tywizmu i podawać rzetelne informacje choćby informując, że to jest jedna z ana
            > liz powstałych w tym urzędzie

Pisalem juz o prymusie i nygusie...

I tak, gdy obecna prezydent grodu stolecznego tlumaczy sie, ze cos tam bedzie odlozone w czasie itp, to daje sie to zrozumiec. W ciagu swojej kadencji zrobila naprawde duzo. Przyznam, ze mam srednio w powazaniu skad i jak pozyskala na to pieniadze. W tym czasie gdy ona buduje za ciezkie pieniadze drogi laczace z planowanymi inwestycjami GDAKi (czeli rzadowe) zostaje poinformowana, ze tego nie bedzie, tego nie bedzie, bo... Do d..py z takim planowaniem. Drogi do nikad mozna bedzie wybudowac wtedy, gdy Polska zostanie przyjeta do OPEC. Skoro wiec GDAKa z rzadem tak planowala, ze z ich planow w Warszawie g..no zostalo, to niech zwroca poniesione przez Warszawe koszta budowy tego, co prowadzi w pole. Wybudujemy sobie cos skonczonego.
          • edek40 I jeszcze... 04.07.11, 12:29
            > Pytanie jest też takie, dlaczego media bardziej wierzą w raporty NIK niż GDDKiA

NIK, teoretycznie, jest instytucja niezalezna, wiec mozna domniemywac, ze nie maja interesu w mieszaniu z blotem "dokonan" GDAKi. Z kolei mozna zalozyc, ze sama GDAKa nie ma interesu w samodzielnym zmieszaniu sie z blotem. Z uwagi na zachowanie pensji kazdy pracownik tej szacownej i zapewne bardzo drogiej instytucji bedzie wychwalal pod niebiosa swoje dokonania. Zupelnie jak w szkole. Rodzice z reguly bardziej wierza nauczycielowi, ze maja dziecko-glaba, niz samemu glabowi. Pewne rzeczy po prostu widac...

> I na koniec. Niemcy też nie zbudowali swoje sieci autostrad w kilkanaście lat.

Oni maja znakomity sposob na budowe drog. Buduja je bez gadania, a nie gadaja o budowaniu. To, nawet powolutku, ale pozwala na budowe i po 20 latach wolnosci, moglibysmy uwierzyc, ze GDAKa zostala nam zeslana przez Boga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka