Gość: Bartek I bardzo dobrze IP: *.pl 19.01.10, 08:47 mam już dość stania w kolejkach - jeśli o mnie chodzi mogą zamknąć wszystkie oddziały, zwolnić wszystkich, po czym reaktywować działalność, ale tym razem już bez związkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol To efekt podnoszneia cen IP: *.chello.pl 19.01.10, 08:57 Jeszcze nie tak dawno paczka ekonomiczna kosztowala 5,50 zl. Teraz 11 zl. List polecony to tez jakas kosmiczna cena. Co ciekawe zamawiajac struny z USA place 5USD za przesylke czyli 15 zl i tyle samo mi licza za przesylke z Warszawy. No bo za zaliczeniem ale paczka priorytet i tak kosztowalalby 12 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.01.10, 08:51 W końcu! Przy takiej jakości usług, firmy tylko czekały na konkurencję. Nikt Poczcie klientów nie odebrał - sami ich stracili. Niedoręczanie przesyłek, nieterminowość, fatalna obsługa w odziałach..., dostarczanie widmo (awizo nawet jak odbiorca obecny w domu - listonosz wcale nie zabierał paczek z poczty), kradzieże... i wiele wiele innych przy stale podwyższanych cenach usług. O co im chodzi zatem? W Polsce od pewnego czasu mamy wolny rynek i na płaszczyznę usług pocztowych także wkracza, pora powalczyć o klientów. Jeszcze tylko konkurencja na tory dla PKP i ostatnie relikty przeszłości będą się zwijać.. nareszcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: winnaar Poczta Polska jest droga??!! IP: 217.153.148.* 19.01.10, 08:51 To jakis zart! Zadna firma nie jest tak tania jak poczta. To ze jakosc uslug jest zenujaca sie zgodze ale koszty przesylek na poczcie a koszty przesylek u konkurencji to niebo a ziemia. Dziwne ze piszacy ten artykul tego nie widzial. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radex Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 08:52 " wqu...ony" mam nadzieje że nikt z Twojej rodziny nie pracuje na Poczcie Polskiej Panie "wqu...ony",bo chamstwo przebija z Pana oceny cytuję "Dokładnie.Jedno okienko otwarte a tłum pudernic szwęda się jak świnie za goownami. "Mógłbym napisać to bardziej wulgarnie ale napisze ot tak zwyczajnie dla zasady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: 95.178.34.* 19.01.10, 08:53 Tak polacy obudzcie się.Cudze chwalicie swego nie znacie.Poczta Polska dociera wszędzie.Prywatni operatorzy w dużych miastach.A to aby zniszczyć przedsiębiorstwo to wina naszej szanownej góry.Maja w tym swoj cel.Bo to ono sa w konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radex Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:09 asik są jeszcze ludzie którzy potrafią obserwować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jegomość Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.chello.pl 19.01.10, 08:53 ta FVAT płatną do 5 otrzymałem 11, super operator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gute reise Tabletki,gazetki i inna działalność gospodarcza. IP: 193.22.252.* 19.01.10, 08:55 A po list czeka się godzinami.Coś się pocztowcom popieprzyło w głowach.Niech to coś zbankrutuje skoro skarb państwa i tak gó... z tego ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Po prostu:ja Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: 80.50.232.* 19.01.10, 09:01 Poczta Polska sama jest sobie winna,a przede wszystkim jej zarząd menadżerowie. Zamiast być konkurencyjna dla prywatnych spółek, podnosiła koszty, a przeciez nikt nie bedzie płacił więcej, jesli może płacic mniej! Może w końcu ktoś w główno dowodzących PP zacznie myśleć i podejmie wyzwanie, by być konkurencyjną dla innych prywatnych poczt - stać ich na to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radex Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:07 MAm telefon w orange fakture z sierpinia otrzymałem w listopadzie myślałem że poczta nawaliła za wrześien również w listopadzie za paźdiernik w ogole a wpłaty za fak robiłem dzieki sms(wiedziałem jaka kwota robiłem), po kilku ponagleniach sieci orange przyznali sie że od sierpnia zlecili usługe firmie inpost, w listopadzie wrócili do poczty i jak narazie wszystko jest ok.Przekonałem sie sam ile jest warta konkurencja poczty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia PP nie ma szans IP: 93.159.17.* 19.01.10, 09:09 Problemem Poczty Polskiej nie sa ceny ale jakośc usług. Jeżeli: - paczka ze Warmii do Warszawy wedruje prawie 2 miesiące tam i z powrotem, - korespondencja dociera do sasiadów zamiast do adresatów, - awiza sa wystawiane na osoby niezyjące od ponad 20 lat mimo prawidłowo zaadresowanej korespondencji, - faktury zawsze docieraja po terminie płatnosci, to PP jest bez szans w konkurencji z normalnie działajaca firmą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: PP nie ma szans IP: 195.216.115.* 19.01.10, 09:30 Niunia. Jakbyś uważnie czytała komentarze to byś zauważyła, że większość opisanych przez Ciebie przypadków dotyczy właśnie konkurencji (InPost), a nie PP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listek Re: PP nie ma szans IP: *.autocom.pl 24.01.10, 15:46 Awizo wystawiane na osoby nieżyjące to problem nadawcy. Poczta nie prowadzi kartoteki zgonów. A spadkobiercy nie chcą odbierać korespondencji bo zmarły zostawił długi i nie spłacone kredyty. U sąsiadów zostawiają firmy konkurencyjne PP bo nie mają placówek w krórych mogliby niedoręczone przesyłki przekazać. Wypisujecie głupoty zamiast ułatwić sobie życie. Zróbcie pełnomocnictwo na osobę której ufacie, zlecenie na wrzucanie listów poleconych do skrzynki i będziecie mieli o połowę mniej problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przygoda Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: 83.18.159.* 19.01.10, 09:15 Wkurza mnie ze zmusza sie poczte do utrzymywania niekonkurencyjnych terenow a jednoczesnie oddaje rynek konkurencji! Wiadomo ze do Pcimia dolnego pojedzie tylko PP ale w Lodzi pozwala sie wysylac przesylki inpost czy innej badziewnej firmie ktora zatrudnia malolatow od ulotek! Wiekszosc korespondencji nie dociera wcale a nawet nie wadomo gdzie takiego badziewia szukac bo nie maja placowek nigdzie! Poczta powinna miec rynek listow, przynajmniej wiadomo gdzie szukac zaginionej przesylki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandwich Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:17 Tu tkwi rozwiązanie zagadki: "Ponieważ nie może zamykać placówek pocztowych (zgodnie z prawem musi mieć co najmniej 8240 oddziałów)," Dodam, że PP musi dostarczać przesyłki do każdej pipidówy, a klientów podbierają jej w dużych miastach, gdzie koszty są diametralnie mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 09:22 Nie jest to prawda co piszesz,to co robią "prywatne poczty" w Polsce, to jest REWOLUCJA w wydaniu BOLSZEWICKIM. Odpowiedz Link Zgłoś
daslicht Nie lubię kurierów 19.01.10, 09:24 Bo trzeba wszystkich domowników mobilizować, czasem i przez tydzień. Bo kurier wydzwania w godzinach typu 9 rano, a potem już nie odbiera. Bo jaśnie pan kurier łaskawie dostarcza albo i nie. Bo panienki z centrali "nic nieee wieeedzą". Plus: jeśli kurier ma dostarczyć do firmy/portiera, to zwykle fochów nie stroi, zostawia i już. PP: nie nosi paczek/listów, a w urzędzie dowiesz się że masz jutro przyjść i odstać jeszcze raz, bo listonosz nie wrócił z paczką. Nieważne, że jej nie brał. Plus, że przychodzę kiedy mi się podoba i nie muszę wydzwaniać, ani mobilizacji robić. Cos mam czuja, że ta redukcja na PP to będzie czas pracy urzędów poniedziałek-piątek 8-15. Tak, żeby tylko emeryci i bezrobotni mogli korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emkej Re: Nie lubię kurierów IP: *.toya.net.pl 19.01.10, 10:06 Duża część przychodzącej poczty to rachunki i FV. Gdy to możliwe lepiej poprosić o wysłanie ich elektronicznych wersji (faktury elektroniczne) lub dostęp do systemu online, który umożliwia samodzielne wygenerowanie zestawienia. Rolą nas jako klienta jest wypytywać o taką możliwość swojego dostawcy i wymuszać nawet na nim rabat (brak potrzeby wysłania pocztą = oszczędność). Czas także aby przepisy księgowe, Urzędy Skarbowe przychylniej patrzyły na FV w wersji elektronicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: józek ja tam nie narzekam na PP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:36 handlując na allegro w sumie już wysłałem/otrzymałem bez większych opóźnień ok. 350paczek i listów, do tej pory nic nie zaginęło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.aster.pl 19.01.10, 09:57 Dla mnie to jest niezrozumiałe, że w placówce poczty mogę kupi podpaski, zabawki dziecięce i inne duperele, ale nie mogę wyslać faksu, albo - a czemu by nie - wydrukowac czegoś, skserować, skorzystać z interentu, napić się kawy w 40-min, kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadza sie Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: 91.211.84.* 19.01.10, 09:58 jak czytam te komentarze bzdurne to mam wrazenie ze pisane przez bojacych sie orobote pracowników poczty PP!Poczta Polska to najgorsza firma z mozliwych jak azdy monopolisty i tak samo sie zachowuje jak TPSA!!Najgorsza z mozliwych !!Listy ida tygodniami wszystko co przychodzi z TP jest spóznione wszystkie mozliwe rachunki przychodza po terminie!!Wiec sie niedziwie ze firmy z nich rezygnuja bo juz opiepszyłem niejedna firme ze ma obowiazek dostaczac rachunki przed terminem i to jest ich obowiazek ustawowy! Ze nieobchodzi mne to czy wysla firma kurierska czy zmienią operatora na innego i ze niebedą im podpowiadac na jakiego bo mi za to nieplacą.Wiec nastepny rachunek dosałem firmą kurierska a kolejne przychodza juz z kawałkiem blachy !:) i co ciekaawe własnie wszystkie od innych firm pocztowych przychodza dokładnie na czas!! Wiec te bzdury ze przesyłki z konkurencji ida nieterminowo to bzdura! Mieszkaw w Gdańsku i wszystko od PP jest spóżnione a z Konkurencji jest na czas !!Niestety motłoch z PP nierozumie ze poniewaz sie obijaja w robocie sami sobie szkodza!!PP jest potrzebna bo sa potrzebne placówki dla zwykłych ludzi !a tego konkurencja niema!Ale niestety korucja jaka jest zawsze u monoloisty niepozwala firmy zreformowac i wywalic tysiace iepotrzebnych kierownikow i kadry która nic nierobi!Placisz za priorytet a on idzie tydzien czasu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucienne Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.ghnet.pl 22.02.10, 22:29 > jak czytam te komentarze bzdurne to mam wrazenie ze pisane przez > bojacych sie orobote pracowników poczty PP!Poczta Polska to > najgorsza firma z mozliwych jak azdy monopolisty i tak samo sie > zachowuje jak TPSA!!Najgorsza z mozliwych !! dokładnie, pracownicy poczty polskiej wypisują jakieś bzdury na konkurencję, bo wiedzą, że inpost jest lepszy i rzucają teraz jakieś fałszywe oskarżenia że niby paczki inpostem giną itd ja wysyłam inpostem i nie mam żadnych problemów, każdą paczkę mogę obczaic w internecie co gdzie jak i kiedy nic nie ginie, wszystko działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzaloneTorsje Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 19:25 ZOSTAŁEM OKRADZIONY przez pocztę polską na 3tys zł. mimo ubezpieczenia paczki na dobre paręset złotych najpewniej nie dostanę odszkodowania. A TERAZ SŁUCHAJCIE DRODZY PRACOWNICY POCZTY POLSKIEJ, PRZYSIĘGAM ŻE ZROBIĘ WSZYSTKO ŻEBYŚCIE NIE CZULI SIĘ BEZKARNI. Dobrze poszukam moich rzeczy na allegro i jak coś znajdę to tak wam WYDRYLUJĘ ODBYTY tymi rzeczami, że następnym razem to przemyślicie. PS. Mam numery seryjne tego co było w paczce :*:* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ladymalwa Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.10, 11:58 mnie tam inpost na kolana nie powalił, według mnie jest porównywalny do poczty polskiej (tzn jeszcze żadnych wpadek nie było, no ale mówię o średnim czasie doręczania przesyłek) no ale na pewno nie ma tragedii. Jak zamawiam coś w internecie to jednak wolę odebrać z paczkomatu bo mnie jest tak dużo wygodniej. Nie trzeba biec na poczte, zwalniać się z pracy w tym celu i stać dość długo w dość długiej kolejce. Także raczej skłaniam się ku inpostowi, ze względu na te paczkomaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiskozymetr Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.mol.uj.edu.pl 10.03.10, 11:07 ja sobie inpost chwalę ;) nie raz zamawiałem w sklepach internetowych i od ubiegłego roku była ta akcja z paczkomatami, projekt01 te sprawy, za darmo się odbierało przesyłki normalnie rewelacja :) super kampania reklamowa ;) i ile nagród było do wygrania ;p mnie niestety nic nie skapło ale przynajmniej mogłem przetestować te paczkomaty za free i w dalszym ciągu jak jest możliwość to też ich używam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skakanka Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 15:24 jak to w INPOST nie giną ??? w listopadzie/grudniu 2008/2009 nosiliśmy paczki do firm, w których były cukierki "krówki" i wizytowniki skórzane, jakaś firma przesyłała życzenia i małe podarki świąteczne dla swoich najlepszych kontrahentów - miałem na rejon 191 szt. liczyłem !!!!!!!!!!, rozniosłem 50 szt., jak przyszedłem na drugi dzień do pracy okazało się, że zostało 33 szt., ale za to towarzystwo pracujące na codzień w sortowni i przy obsłudze listonoszy zażerało się "krówkami", wtedy właśnie dowiedziałem się że jedna paczka ""rozwaliła się"" i dlatego zniknęły moje paczki, powiedziałem o tym kierownikowi ale on sam pakował "krówkę" do ust więc tylko się uśmiał ..... nikt sie nie liczył z tym że firma, która wysyłała te paczki sprawdzi u adresata czy doszły, po prostu złodziejstwo, a przecież i tak na końcu jakby się wydało to konsekwencje poniósł by listonosz .. kopa w tyłek i na bruk przecież jest bezrobocie ... smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
jagodat Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... 19.01.10, 10:11 Nie chcę powtarzać krytycznych uwag pod adresem In Postu, ale pod wszystkimi się podpisuję, rachunki terminowe otrzymuję po terminie, na moje reklamacje, nie odpowiadają, daleko im do wysokiej jakości obsługi, myślę że przerosły ich zadania. Nie miałam zbyt dużych kontaktów z PP ale rachunki otrzymywałam w terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
idepozapalki Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po 19.01.10, 11:02 I masz rację. In-Post nie jest najlepszym operatorem. Ale poczekaj, aż pojawi się konkurencja dla In-Postu. Wtedy jakość usług szybko wzrośnie ;) Nikt nie mówi, że konkurencja dla poczty jest idealna. Nie jest. Ale ja z kurierami nie mam problemów. Po pierwsze: kiedy mam wybór proszę nadawcę o wysłanie przesyłki konkretną firmą kurierską. Po drugie: kiedy mam problem z kurierem załatwiam to krótko i polecam wszystkim: Kurier: dzień dobry, mam dla Pana paczkę, za pół godziny jestem u Pana. Klient: za pół godziny mnie nie będzie. Kurier: to ja inaczej nie mogę. Klient: czy w takim razie może mi Pan jeszcze raz powiedzieć, że nie dostarczy mi Pan paczki, którą zaawizował Pan pół godziny przez planowanym przybyciem? Kurier: nie dostarczę. Klient: proszę imię, nazwisko i numer pod którym Pan jeździ. Potem wystarczy szybki telefon do centrali. Zresztą, mi nie zawsze zależy na tym, żeby tą paczkę dostać "tu i teraz". Jeśli kurier faktycznie do mnie dzwoni i przeprasza za problem, ale np stał w korku godzinę (w co jestem w stanie uwierzyć), to ja nie mam problemów żeby podjechał następnego dnia (ale o godzinie która mi pasuje). Powiem Wam, że to zawsze w moim przypadku działało. Do wszystkich malkontentów - jeśli faktycznie macie opóźnienia w dostarczaniu faktur itd, to po cholerę dzwonicie do operatora pocztowego? Nie jesteście dla niego klientem. Klientem dla niego jest firma zlecająca usługę - jeśli będziecie ją naciskać, to ona może wpłynąć na wykonawcę. Bez świadomości konsumenckiej nigdy nie będzie lepiej. A świat bez PP... cóż, dla mnie wydaje się lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
daslicht Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po 19.01.10, 18:27 O, to jest niezły pomysł ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
igorbn Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... 19.01.10, 10:28 Doskonała wiadomość. Wystarczy otworzyć rynek i mechanizm konkurencji zaczyna (powoli wprawdzie), ale działać. Pamiętamy jeszcze niedawne zarzuty nieuczciwej konkurencji formułowane przez PP wobec konkurencyjnych podmiotów wklejających do kopert obciążniki w celu ominięcia państwowego monopolu. O dobrych praktykach biznesowych: DOBRAPRAKTYKA.PL Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Jakim"wsiarzom" zależy na likwidacji PP..... 19.01.10, 10:36 Jakim "wsiarzom" zależy, aby co jakiś czas ukazywał się podobny artykuł....oczerniający Pocztę Polską i ich pracowników.... To już czwarty w przeciągu dwóch miesięcy tnij.org/e6nm tnij.org/fkki tnij.org/e86m widać tutaj celowe działanie tych, którzy chcą zarobić na upadku Poczty Polskiej , jeżeli już nie zarabiają.... Przy okazji tworzą wspaniałą "atmosferę" w relacji klient-poczta oraz wśród samych pracowników PP, którzy nic nie mogą w tej sprawie zrobić. Nawet zgłoszenie nieprawidłowości przez Związki Zawodowe w CBA i ABW jak do tej pory nie znalazło żadnego oddźwięku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IV rozbiór To ci sami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:42 co gardłują na PKP i LOT. W ostatnim czasie rozpętała się histeryczna - niespotykana dotąd w tej skali nagonka na PKP, dziwnie zbieżna z informacją o tym że na polski rynek wchodzi Deutche Ban. To samo wkrótce będzie z LOTem który prawdopodobnie przejmie Lufthansa. Odpowiedz Link Zgłoś
imw chcesz dopłacać do tych nierentownych firm? 19.01.10, 12:33 to rób to za swoje a nie za moje pieniądze! a co do PKP i LOTu to dlaczego mają być państwowe? przecież obie te firmy powstały na bazie prywatnych przedsiębiorstw ... państwowe powinny pozostać tylko PKP PLK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lhx Re: To ci sami IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 20:09 Jaka nagonka?! PKP dała dupy z okazji nadejścia zimy! (Zimy, a nie jesieni, jak to w ostatniej dekadzie bywało.) Zniszczyć Koleje Mazowieckie!!! KM świadczy nieistniejące usługi w zakresie przewozów osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 10:37 Myślę , że przy dobrym zarządzaniu Poczta Polska może bardzo dobrze spełniać swoją rolę .Firmę tworzą przecież ludzie którzy pracują w niej niejednokrotnie po 20 i 30 lat i są z nią związani na dobre i na złe .Mają więc doświadczenie i niejednokrotnie są szanowani np. listonosze przez ludzi z osiedli czy miasteczek bo przecież znają takich ludzi od lat i przesyłki czy listy są dostarczane naprawdę na czas .Te psełdofirmy jak Inpost nie dorastają PP do pięt zatrudniają ludzi z łapanki w wyniku czego niedostarczane są listy i przesyłki, przykładów jest wiele jak piszą forumowicze w Warszawie na Ursynowie zdarza się to notorycznie. .Tak naprawdę zostało nam niewiele polskich dużych firm i myslę że Poczta Polska powinna zostać naszą narodową rozpoznawalną marką nawet na świecie . Przy dobrym zarządzaniu ceny też mogłyby spaść i być bardziej konkurencyjne niż w prywatnych spółkach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listek66 Re: Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 19:55 Kilka postów z jednego forum,dlaczego tak się dzieje w POCZCIE POLSKIEJ i w jaki sposób POCZTA POLSKA doprowadza swoich pracowników do UPODLENIA,NIEWOLNICTWA,CHORÓB FIZYCZNYCH i PSYCHICZNYCH oraz braku motywacji do pracy! cia.bzzz.net/poczta_polska_wciaz_wyzyskuje_i_dyskryminuje_nie_realiz uje_porozumien_strajkowych?from=1170&comments_per_page=9 Żebyście szanowni klienci POCZTY mieli jakieś pojęcie o pracy na poczcie,poczytajcie sobie najpierw na temat pracy przy okienku a potem pracy listonosza. Nie wiem do kogo się zwrócić z moim problemem, nie wiem co mam robić. Jeśłi macie czas i ochotę to przeczytajcie i dajcie mi wskazówki na maila albo tu na forum!Zacznę od początku: pracuję ponad rok na poczcie dokładnie od grudnia 2007 roku. Początkowo byłam przyjęta na umowę zastępstwo za koleżankę, jednak ta nie wróciła do pracy, inna asystentka, która była od dłuższego czasu za inną asystentkę na zastępstwie, dostała umowę na czas określony, a mnie "wrzucono" na miejsce tej wcześniej zastępywanej. W międzyczasie przyjechały babki z ofertą szkolenia na bank pocztowy i jako jedyna się zgłosiłam, ale mnie nie uznano, więc pracowałam dalej. Do szkoły mnie nie puszczano, naczelniczka wyzywała mnie jak się na studia dostałam, że na moim stanowisku nie trzeba mieć studiów, ale jak się zatrudniałam to już w papierach napisałam, że studiuję (przyjmowali mnie w trakcie nauki o czym była również mowa na rozmowie kwalifikacyjnej). Dziewzcyna, która za moją poprzedniczkę pracowała, zwolniła się w październiku, jednak to nie ja dostałam umowę, tylko przenieśli inną pracownicę na nasz urząd i dali jej umowę, choć ta pracowała o miesiąc dłużej ode mnie. Koleżanka, z którą pracowałam na zmianę poszła na zwolnienie, ponieważ zaszła w ciążę, więc przyjęli nową pracownicę. W końcu koleżanka załatwiła mi szkolenie na bankowy, ale pani naczelnik powiedziała, że nigdzie niepojadę, bo nie ma pracowników, Boże jak ja płakałam...W listopadzie i grudniu pracowałyśmy po 12-13 godzin na urzędzie...przychodziłam do pracy ok 8 wychodziłam o 21... w sylwestra od 8 do 19, muszę uczyć tą nową, która uczyć się nie chce. Wiecznie siedzi w pokoju z naczelniczką, a ja nanoszę prasę, robię odprawy, przyjmuje zasiłek i obsługuję w okienku sama jednocześnie i latam od komputera do komputera...zapomniałam wspomnieć, że siedzę na kasie głównej, nie mając jakiegokolwiek kursu asystenckiego, kasowego, walutowego, bankowego...nic. Podwyżki też nie dostałam, pisałam do dyrektora we wrześniu, ten odpisał mi po miesiącu, że wg regulaminu pracownikowi na umowę zastępstwo nie przysługuje. Dziewczyna, która ze mną pracuje, którą próbuje czegokolwiek nauczyć, między innymi tego, że karygodne jest rozmawianie przez komórkę w trakcie obsługi klienta, że trzeba najpierw wykonać pracę, a nie jak przez chwilę nie ma ludzi to lecieć na fajkę, pogadać czy 5 razy dziennie liczyć znaczki, otóż ją moja pani naczelnik zgłosiła na kurs bankowy. Kiedy skoczyła na nią kierowniczka, że to przecież ja chciałam iść, mi zależy i to jest nie w porządku, ta stwierdziła, że to decyzja odgórna i ona nic nie może, a jak się nam (tj. asystentkom) nie podoba to zawsze możemy się zwolnić, bo ślubu z pocztą nie brałyśmy. Powiedzcie mi co ja mam robić? Każda dyrekcja która zarządzała przez wiele lat Pocztą Polską jest winna tego burdelu.Skoro poczta była i jeszcze jest monopolistą to dlaczego doprowadzili ci wszyscy dyrektorzy do takiego stanu?Kogo oni winią że jest konkurencja?Jak jest się monopolista to trzeba tak rządzić żeby było się największym monopolistą na świecie a do czego doprowadziła ta banda dyrektorów?dlaczego nie zatrudniali więcej pracowników /dlaczego nie budowano urzędów(tam gdzie są potrzebne,nie zwracano w ogóle uwagi na przerost i wielkość rejonów listonoszy i teraz nic nikogo nie interesuje,a listonosze konają po pracy i w czasie pracy!Ci wszyscy ludzie z konkurencji Inpostów,PGP,itd,przy dobrym zarządzaniu przez te wszystkie lata pracowali by na Poczcie!Ale dyrekcja wolała robić bankiety, różne zasrane integracje czyli zachlewanie mordy i wazeliniarstwo,i słuchanie donosów!!!Wy wszyscy dyrektorzy i rodzinka z Urzędów Pocztowych jesteście winni tej sytuacji,i nie ośmieszajcie się tą reorganizacją(samochody na wsiach czyli Stalinizm wraca!!!)Długo by jeszcze można pisać ale szkoda czasu,teraz brak motywacji do pracy jest totalny,listonosz dla wszystkich to dno,ale to wasza wina dyrektorzy bando beznadziejnych biurokratów!!Listonosz z 19-to letnim stażem niestety!!! Praca listonosza przychodzę o godz 7 lub 6.30 lepiej wcześniej żeby zdążyć się wyrobić ze wszystkim,z poczty wychodzę z pełną torbą przed godz.10 lub po.Wcześniej przygotowałem 2 worki poczty do dowiezienia w rejon do tak zwanych skrzynek kontaktowych,i jeden worek przesyłek poleconych z Allegro wcześniej wypisałem na nie awizacje ZDZIWIENI JESTEŚCIE? no zastanówcie się WYCHODZĘ Z POCZTY Z PEŁNĄ TORBĄ PROSZĘ O LOGICZNE MYŚLENIE GDZIE MAM WSADZIĆ LISTY WIELKOŚCI PAKIETÓW LUB PACZEK BO NAJCZĘŚCIEJ takie coś jest zamawiane w ALLEGRO.Ja jestem listonoszem od listów poleconych,zwykłych i przekazów PACZKI POWINIEN ROZWOZIĆ LISTONOSZ OD PACZEK!!!!! SAMOCHODEM!!!!! Kiedy rozniosłem już listy z torby i doręczyłem część poleconych i przekazów idę do skrzynki kontaktowej i dokładam listy znowu do torby i tak potem jeszcze raz!Kiedy jest już mniej więcej godz 14- 15(nieraz pózniej za NADGODZINY NIC NIE PŁACĄ) idę rozliczyć się na pocztę nr1 gdzie zostawiam awizowane listy i przekazy najczęściej wtedy nie mam gdzie usiąść ponieważ mało jest miejsca na urzędzie nieraz rozliczam się na stojąco panie z okienek maja problem kogo pierwszego obsłużyć mnie czy klientów czekających przy okienkach? Następnie po tej całej KATORDZE wracam na swój urząd.Poruszam się autobusami.samochodu nie posiadam. Zapraszam do pracy na poczcie chociaż na 2 tyg.zobaczymy jak byście sobie poradzili.Listonosz z 20 letnim stażem Łódż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Poczta to Polityczny zasób Dyrektorskich stołków IP: 80.240.172.* 19.01.10, 10:46 NIK juz po tysiackroć pisał w swoich raportach że branie w polityczne lenno przez politykierów po wygranych wyborach wyższych stanowisk w Państwowym Przedsiębiorstwie Uzyteczności Publicznej POCZTA POLSKA i prowadzenie niegospodarnej polityki żle wpływa na wyniki finansowe Poczy nie robi na nikim wrażenia. Poczta padnie bo jest organizmem od lat toczonym przez chorobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panzokienka Sprywatyzować jak najszybciej! IP: *.ghnet.pl 19.01.10, 10:58 Może prywatny właścicel zdąży wyciągnąć PP z przepaści, bo urzędnikom państwowym nie chce się ruszyć głową. Idę na pocztę odebrać przesyłkę i żal mi ,,Pani z okienka'', która musi przepisać dane z mojego dowodu osobistego w 3 miejsca w tym do komputera, dodatkowo opisać jakimiś dziwnymi numerkami kilka papierków, przybić kilka pieczątek i dopiero wydać mi przesyłkę. Trwa to 5 minut, kolejka stoi, ludzie się niecierpliwią a ,,Pani z okienka'' zwija się jak w ukropie i tak przez 8 godzin... No to się nie dziwię, że to tyle kosztuje. A nie można by zrobić zdjęcie tego dowodu jeżeli koniecznie chcą mieć dane odbierającego, SMSem wysłać awizo, skrócić bezsensowne procedury do minimum. Będzie szybciej i taniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: Sprywatyzować jak najszybciej! IP: 80.240.172.* 19.01.10, 12:37 Prywatna poczta pobiera po prostu opłatę od cięzaru przesyłki - W Poczcie Polskiej Panienka szuka mi w swoim klaserze 16 znaczków i nijak nie może z tej swoje "kolekcji" dobrac mi nominałów, Denerwuje się , znaczki jej lecą na podłogę. Potem mozolnie wklepuje je do komputera. Potem ja liże te znaczki, lepię, ktoś tam na poczcie znowu sprawdza przed postawieniem stempla. A na prywatnej - płacisz i i wsio TAKICH USPRAWNIEŃ MOŻNA WDROZYĆ TYSIĄCE - INO KAŻDY MA TO W D....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: listek66 Re: Sprywatyzować jak najszybciej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 20:00 Kilka postów z jednego forum,dlaczego tak się dzieje w POCZCIE POLSKIEJ i w jaki sposób POCZTA POLSKA doprowadza swoich pracowników do UPODLENIA,NIEWOLNICTWA,CHORÓB FIZYCZNYCH i PSYCHICZNYCH oraz braku motywacji do pracy! cia.bzzz.net/poczta_polska_wciaz_wyzyskuje_i_dyskryminuje_nie_realiz uje_porozumien_strajkowych?from=1170&comments_per_page=9 Żebyście szanowni klienci POCZTY mieli jakieś pojęcie o pracy na poczcie,poczytajcie sobie najpierw na temat pracy przy okienku a potem pracy listonosza. Nie wiem do kogo się zwrócić z moim problemem, nie wiem co mam robić. Jeśłi macie czas i ochotę to przeczytajcie i dajcie mi wskazówki na maila albo tu na forum!Zacznę od początku: pracuję ponad rok na poczcie dokładnie od grudnia 2007 roku. Początkowo byłam przyjęta na umowę zastępstwo za koleżankę, jednak ta nie wróciła do pracy, inna asystentka, która była od dłuższego czasu za inną asystentkę na zastępstwie, dostała umowę na czas określony, a mnie "wrzucono" na miejsce tej wcześniej zastępywanej. W międzyczasie przyjechały babki z ofertą szkolenia na bank pocztowy i jako jedyna się zgłosiłam, ale mnie nie uznano, więc pracowałam dalej. Do szkoły mnie nie puszczano, naczelniczka wyzywała mnie jak się na studia dostałam, że na moim stanowisku nie trzeba mieć studiów, ale jak się zatrudniałam to już w papierach napisałam, że studiuję (przyjmowali mnie w trakcie nauki o czym była również mowa na rozmowie kwalifikacyjnej). Dziewzcyna, która za moją poprzedniczkę pracowała, zwolniła się w październiku, jednak to nie ja dostałam umowę, tylko przenieśli inną pracownicę na nasz urząd i dali jej umowę, choć ta pracowała o miesiąc dłużej ode mnie. Koleżanka, z którą pracowałam na zmianę poszła na zwolnienie, ponieważ zaszła w ciążę, więc przyjęli nową pracownicę. W końcu koleżanka załatwiła mi szkolenie na bankowy, ale pani naczelnik powiedziała, że nigdzie niepojadę, bo nie ma pracowników, Boże jak ja płakałam...W listopadzie i grudniu pracowałyśmy po 12-13 godzin na urzędzie...przychodziłam do pracy ok 8 wychodziłam o 21... w sylwestra od 8 do 19, muszę uczyć tą nową, która uczyć się nie chce. Wiecznie siedzi w pokoju z naczelniczką, a ja nanoszę prasę, robię odprawy, przyjmuje zasiłek i obsługuję w okienku sama jednocześnie i latam od komputera do komputera...zapomniałam wspomnieć, że siedzę na kasie głównej, nie mając jakiegokolwiek kursu asystenckiego, kasowego, walutowego, bankowego...nic. Podwyżki też nie dostałam, pisałam do dyrektora we wrześniu, ten odpisał mi po miesiącu, że wg regulaminu pracownikowi na umowę zastępstwo nie przysługuje. Dziewczyna, która ze mną pracuje, którą próbuje czegokolwiek nauczyć, między innymi tego, że karygodne jest rozmawianie przez komórkę w trakcie obsługi klienta, że trzeba najpierw wykonać pracę, a nie jak przez chwilę nie ma ludzi to lecieć na fajkę, pogadać czy 5 razy dziennie liczyć znaczki, otóż ją moja pani naczelnik zgłosiła na kurs bankowy. Kiedy skoczyła na nią kierowniczka, że to przecież ja chciałam iść, mi zależy i to jest nie w porządku, ta stwierdziła, że to decyzja odgórna i ona nic nie może, a jak się nam (tj. asystentkom) nie podoba to zawsze możemy się zwolnić, bo ślubu z pocztą nie brałyśmy. Powiedzcie mi co ja mam robić? Każda dyrekcja która zarządzała przez wiele lat Pocztą Polską jest winna tego burdelu.Skoro poczta była i jeszcze jest monopolistą to dlaczego doprowadzili ci wszyscy dyrektorzy do takiego stanu?Kogo oni winią że jest konkurencja?Jak jest się monopolista to trzeba tak rządzić żeby było się największym monopolistą na świecie a do czego doprowadziła ta banda dyrektorów?dlaczego nie zatrudniali więcej pracowników /dlaczego nie budowano urzędów(tam gdzie są potrzebne,nie zwracano w ogóle uwagi na przerost i wielkość rejonów listonoszy i teraz nic nikogo nie interesuje,a listonosze konają po pracy i w czasie pracy!Ci wszyscy ludzie z konkurencji Inpostów,PGP,itd,przy dobrym zarządzaniu przez te wszystkie lata pracowali by na Poczcie!Ale dyrekcja wolała robić bankiety, różne zasrane integracje czyli zachlewanie mordy i wazeliniarstwo,i słuchanie donosów!!!Wy wszyscy dyrektorzy i rodzinka z Urzędów Pocztowych jesteście winni tej sytuacji,i nie ośmieszajcie się tą reorganizacją(samochody na wsiach czyli Stalinizm wraca!!!)Długo by jeszcze można pisać ale szkoda czasu,teraz brak motywacji do pracy jest totalny,listonosz dla wszystkich to dno,ale to wasza wina dyrektorzy bando beznadziejnych biurokratów!!Listonosz z 19-to letnim stażem niestety!!! Praca listonosza przychodzę o godz 7 lub 6.30 lepiej wcześniej żeby zdążyć się wyrobić ze wszystkim,z poczty wychodzę z pełną torbą przed godz.10 lub po.Wcześniej przygotowałem 2 worki poczty do dowiezienia w rejon do tak zwanych skrzynek kontaktowych,i jeden worek przesyłek poleconych z Allegro wcześniej wypisałem na nie awizacje ZDZIWIENI JESTEŚCIE? no zastanówcie się WYCHODZĘ Z POCZTY Z PEŁNĄ TORBĄ PROSZĘ O LOGICZNE MYŚLENIE GDZIE MAM WSADZIĆ LISTY WIELKOŚCI PAKIETÓW LUB PACZEK BO NAJCZĘŚCIEJ takie coś jest zamawiane w ALLEGRO.Ja jestem listonoszem od listów poleconych,zwykłych i przekazów PACZKI POWINIEN ROZWOZIĆ LISTONOSZ OD PACZEK!!!!! SAMOCHODEM!!!!! Kiedy rozniosłem już listy z torby i doręczyłem część poleconych i przekazów idę do skrzynki kontaktowej i dokładam listy znowu do torby i tak potem jeszcze raz!Kiedy jest już mniej więcej godz 14- 15(nieraz pózniej za NADGODZINY NIC NIE PŁACĄ) idę rozliczyć się na pocztę nr1 gdzie zostawiam awizowane listy i przekazy najczęściej wtedy nie mam gdzie usiąść ponieważ mało jest miejsca na urzędzie nieraz rozliczam się na stojąco panie z okienek maja problem kogo pierwszego obsłużyć mnie czy klientów czekających przy okienkach? Następnie po tej całej KATORDZE wracam na swój urząd.Poruszam się autobusami.samochodu nie posiadam. Zapraszam do pracy na poczcie chociaż na 2 tyg.zobaczymy jak byście sobie poradzili.Listonosz z 20 letnim stażem Łódż Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romaga Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:10 Na Poczcie rzeczywiście potrzebne jest solidne "przewietrzenie" i zmiany. Ale wychwalanie InPostów PAFów i innych operatorów jest przesadą. Korzystałem z ich usług i szybko przestałem. Nagminne niedostarczanie przesyłek to norma. Zatrudniają dorywczo przypadkowe osoby. W mojej skrzynce (firmowej na budynku) codziennie znajduję obcą korespondencję. Współczuję ludziom, ale listy wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zallegro Prywatna konkurencja coraz groźniejsza dla Pocz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 11:19 Nie jest tak zle, a w malych miastach to pewnie dlugo bedzie jedyny operator. Wysylam ok. 10-20 przesylkek dziennie i wcale nie narzekam. A Ci kurierzy prywatni to czesto jakis przypadkowych hamow zatrudniają. Poczta jest moze przestarzala, ale za to raczej kuluturalna, mająca tez poza zyskiem cel panstwowy do realizacji. Na pewno nie prywatyzowac calkowicie, poczekac az wejda poczty zagraniczne, konkurencja wymusi poprawe jakosci uslug, przyjajmniej w zalozeniach ma wymusic. Odpowiedz Link Zgłoś
milo_1 Obyście nie zatęsknili za Pocztą Polską.... 19.01.10, 11:21 ......jak zrobi was w jajo firma kurierska lub inna "poczta". Tam nie będziecie mogli naflugać panience z okienka...dostaniecie informację o zaginięciu przesyłki i "wsio".... Rzeczywiście PP ma problem z organizacją pracy , ale czyja to wina ???? Szeregowych pracowników w urzędach ???? ____ czy DYREKTORÓW z Dyrekcji Głównej i Rejonowych .... Tam są klany rodzinno - towarzyskie... Zapraszamy do odwiedzenia budynków dyrekcji Okręgu tzw. RUP-u ...zobaczycie ile pań jest tam zatrudnionych i popytajcie np.portiera kto jest kim i z jakiego "klucza" został przyjęty... Na jednego pracownika w terenie przypada 2-3 urzędników w "dyrekcjach...i o czym tu mowa.... Stańcie za okienkiem i spróbujcie popracować chociaż jedną zmianę ....każdy przekona się na własnej skórze jak to ładnie jest być klientem poczty i jaką to lekką pracę wykonują "panienki z okienka" lub listonosze.... Zapraszamy do pracy na urzędach i w terenie jako doręczyciele...... Pracy u nas pomimo wszystko dostatek a i listów i innych przesyłek także nie zabraknie....oczywiście mamy też wyrozumiałych klientów,którzy z życzliwością wyładowują na nas swoją agresję nagromadzoną w innych sytuacjach......;))) POWODZENIA.......pogadamy na forum..... po miesiącu pracy...... Cała "góra"..czyli dyrekcja od dłuższego czasu dąży do destrukcji tej firmy...jaki mają w tym interes..oczywiście wiadomy....KASA i tylko KASA, ale dla siebie!!!!! Jeżeli chodzi o rzetelność innych firm "pocztowych" i kurierskich to czas zrobi swoje i zweryfikuje zachwyt ich "szybkością"...już powoli niektórzy z nas doświadczyli jakości ich usług.... Poczekamy - zobaczymy, o ile wcześniej nie rozwalą PP ci, którym na tym zależy a wtedy będzie za późno.... Odpowiedz Link Zgłoś