Dodaj do ulubionych

Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi...

IP: *.ecp.pl 01.04.10, 08:47
już się nie mogę doczekać na opinię wszystkich niueudaczników, napinaczy zarabiających po tysiaku(po studiach) i tylko marudzących, że inni mają lepiej.
Pozdro dla normalnych
Obserwuj wątek
    • Gość: zwiazkowiec Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 08:52
      Jak zostaje sie zwiazkowcem KGHM? Tez chcialbym tyle zarabiac. I jeszcze
      strajkuja - niezły przekręt.
      Ciekawe co na to stoczniowcy?
    • Gość: labas Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.aster.pl 01.04.10, 08:58
      mam wiecej niz tysiac,
      za takie pieniadze ci chlopcy ze zwiazkow zrobia wszystko co im zarzad kaze - kwestia ceny, po pewnym czasie przyjdzie czas na negocjacje
      super posuniecie ze strony zarzadzajacych firma
      pomysl nie jest nowy pisal o tym min Orwel
    • Gość: pawel Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.111.200.202.static.crowley.pl 01.04.10, 08:59
      Zadaj sobie kochany pytanie ,za co oni dostaja te pieniazki i jak
      sobie odpowiesz to tez bedziesz niezly napinacz.Pozdrowka
      • spam_box Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 10:06
        A ty wiesz, jak nicnierobienie może być męczące?
        • Gość: 2200000 2mln 200 tys bezrobotnych w tym kraju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 21:14
          2200000 bezrobotnych patrzy z zawiścią na tych próżniaków żerujących na
          państwowym przedsiębiorstwie. Dzięki takim jak oni, są tak wysokie koszty pracy
          w tym kraju. I te 2200000 ludzi nie może podjąć jakiejkolwiek pracy.
    • Gość: demografia demografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:04
      leśne dziady opływaja w luksusy i dziwią się czemu w Polsce ujemny
      wskaźnik demograficzny: młodzi nie sa głupi!
      • maniek_ok Re: demografia 01.04.10, 09:38
        Tylko ze wskaznik jest akurat na plusie - od dwoch lat. I jak tam twoja
        inteligentna teoria?
        • Gość: antyHipokryta Re: demografia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 12:29
          wskaznik dzietnosci moze i wzrosl , a jak tam liczba ludnosci ?
          • Gość: o demografii nie masz racji IP: 217.96.36.* 01.04.10, 22:29
            nie masz racji współczynnik dzietności NIE WZRÓSŁ, bo oznacza ilość
            dzieci rodzonych przez jedną kobietę w wieku rozrodzczym, a ten jest
            w naszym kraju bardzo niski i nie rośnie i nie gwarantuje nam nawet
            prostej wymiany pokoleń, bo jest mniejszy niż 2,1.
            Dzieci sie rodzą, ale na jedną plodną kobietę przypada mniej niż 2,1
            dziecka. Za mało i tyle, będzie nas ubywać.
    • miszczu.pl " hawamwdupe" śmierdzisz złodziejem zwiazkowym 01.04.10, 09:05

• Gość: Jo Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:06
      I Ty pewnie jesteś ten normalny (cwaniaczek). Nie wszyscy mogą wcisnąć się do
      koryta. A tych zarabiających po tysiaku jak nazywasz powinno się hołubić, bo to
      dzięki nim ci przy korycie wylizują te łakocie. Dla nich pozostają ochłapy.Gdyby
      nie CI TYSIAKI nie miałbyś gdzie mieszkać,po czym jeździć co jeść itd. Ta
      oczywista oczywistość do Ciebie jednak nie dociera bo jesteś pewnie nowobogacki
      burak. Tak na marginesie ja nie zarabiam tysiaka, ale potrafię docenić tych
      spracowanych za tysiaka ludzi.
    • agnieszka.anka Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 09:16
      Do Mio,

koleś ale ci żal d... ściska. Widać że niewiele zrozumiałeś z tego
      artykułu: po pierwsze związkowcy a zwykli górnicy to dwie różne
      bajki. Mój mąż akurat pracuje w ZG Lubin i przez cały 2009 rok
      zarząd wciskał górnikom kit że kryzys i w związku z tym nie mają na
      co liczyć. I trzymano się tego, nikt nie dostał przeszeregowań czy
      podwyżek powyżej inflacji. KGHM to 18 tys ludzi, a w tym artykule
      jest mowa o kilku związkowcach i kilku członkach zarządu. Masz żal
      do kilkunastu tysięcy ludzi o to, że zarząd bierze bajońską kasę.
      Jak zapytasz prezesa banku za co dostaje 80 tys pensji skoro pracuje
      8 godzin jak inni to co odpowie? Za ryzyko jakie ponosi. Bo ryzykuje
      odpowiadając za cały bank, bo może pójść do ciupy itd. To jego
      ryzyko. A wiesz głą.bie czym ryzykuje górnik? Życiem. Więc dlaczego
      miałby nie zarabiać godziwej pensji? Mój pracujący na przodku mąż (w
      jednej z najlepiej płacących kopalnii w PL) ma na rękę 3,2 tys.
      Uważasz że jest o co pluć na górników? Poza tym.... w KGHMie
      zatrudniają na dole - proszę bardzo, każdy kto zazdrości zarobków
      górnikom może pójść na dół.
      I jeszcze jedno - tam nikt nie kopie kilofem, patała.chu.
      • Gość: uchat Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 09:23
        A czym ryzykuje związkowiec?Tylko jakby sprywatyzować KGHM to Twój
        mąż zarabiałby pewnie 10 000 zł na rekę (pewnie sobie na tyle
        zasłuzył) a działacz związkowy 3 000.
        • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:01
          jakbys nie zauważył to KGHM jest prywatny
          • waran_z_komody Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 14:26
            taki prywatny że aż państwoy:

"Największym akcjonariuszem jest Skarb Państwa, który posiada 63 589
            900 akcji Spółki, co stanowi 31,79% jej kapitału zakładowego (według
            zawiadomienia z dnia 12 stycznia 2010 roku ). Pozostała część jest w
            rękach polskich i zagranicznych akcjonariuszy, tworząc tzw. „free
            float”. "

Jeśłi akcjonarioat jest rozdrobniony to nei ma bata by się
            akcjonaiusze skrzynęli i zmienili zarzad czy radę nadzorczą tak by
            przyblokować podwyżki. Poza tym gby doszło do palenia opon w W-wie
            Skabr państwa był by pierwszym któremu zależało by na tym by sondaże
            rzadu nie poszły w dół.

Największym błędem lat przełomu było przeforsowanie w ustawie
            możłiwości tworzenie etatów związkowych za które pałcą firmy w
            których te związki działają
          • waran_z_komody Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 14:29
            taki prywatny że aż państwowy:

"Największym akcjonariuszem jest Skarb Państwa, który posiada 63 589
            900 akcji Spółki, co stanowi 31,79% jej kapitału zakładowego (według
            zawiadomienia z dnia 12 stycznia 2010 roku ). Pozostała część jest w
            rękach polskich i zagranicznych akcjonariuszy, tworząc tzw. „free
            float”. "

Jeśli akcjonariat jest rozdrobniony to nie ma bata by się
            akcjonaiusze skrzyknęli i zmienili zarząd czy radę nadzorczą tak by
            przyblokować podwyżki. Poza tym gdyby doszło do palenia opon w W-wie
            Skarb państwa był by pierwszym któremu zależało by na tym by sondaże
            rządu nie poszły w dół.

Największym błędem lat przełomu było przeforsowanie w ustawie
            możliwości tworzenie etatów związkowych za które płacą firmy w
            których te związki działają
            • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 14:40
              Komu chcesz wmówić że 31,79% jest większe od 50%?
              • Gość: Tomo Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 16:07
                Ale to nie ma znaczenia, te 31% to pakiet większościowy, a reszta jest w BARDZO WIELU RĘKACH i przeforsowanie czegokolwiek przez tych drobnych akcjonariuszy jest niewykonalne. Wcale nie trzeba mieć 50% + jednej akcji, żeby rządzić firmą.
                • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 16:19
                  Co jest niewykonalne? Dla chcącego nic trudnego. Widocznie większość
                  akcjonariuszy nie chce żadnych zmian w spółce przynoszącej im profity, bo
                  traktują swoje akcje jak lokatę kapitału
                  • Gość: gdr Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.net-partner.pl 01.04.10, 23:32
                    jestes ekonomicznym idiota i tyle w temacie.
        • jan-ru Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 19:17
          Zrozum jedno że działacz związkowy nie jest nim wiecznie,są wybory,przegrywa i
          wraca na dół.A kochaniutka jak piszesz o kasie męża to podaj wszystko nie tylko
          surową wypłatę. To do poprzedniczki,a ty uchat zrozum że zarobki w KGHM to są
          też dzięki związkom które są mocne i dają sobie w kasze dmuchać,jakby ich nie
          było to zarobki średnie byłyby około krajowej.
      • Gość: ass Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.cbr.tp.pl 01.04.10, 09:39
        ja tam nie zazdroszcze pieniedzy uczciwie zarobionych. Kole w oczy ta
        dysproporcja zarobkow w zwiazkach. Dla mnie to sa mafijne uklady i
        zdania nie zmienie.
        Do Twojego meza nic nia mam, ale sama pomysl czy to jest
        sprawiedliwe...
      • Gość: ślązak nie górnik Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:47
        Przecież pracownicy sami sie do nich zapisują i płacą te składki. Wogóle to kto twojemu staremu każe ryć pod ziemią? Z resztą takim to zawsze mało, a potem jeszcze trzeba do nich dopłacać gdy przychodzi emerytura. O takiej pensji z 3 z przodu wielu w polsce może tylko pomarzyć.
        • Gość: poganin Re: no to masz pierwszy wpis IP: 195.66.116.* 01.04.10, 11:30
          co ty pierdzielisz?jakie dopłacanie do emerytury:/ jak słysze takie kretynizmy
          to nóż się w kieszeni otwiera:/ górnik przez 25 lat pracy płaci podwójną składkę
          na zus, czyli wychodzi na to,że pracuje 50 lat!!! pokaż mi pojebie kogoś z
          innego zawodu, który pracuje 50 lat!!!!!!
          • Gość: Tom Re: no to masz pierwszy wpis IP: 80.87.38.* 01.04.10, 11:42
            Skąd ty masz takie informacje?!
            Po pierwsze: Jakiś czas temu umorzono kopalniom miliardy należne ZUS-owi, zatem żaden górnik nie zapłacił ZUSu, co najwyżej wymyślono wydumaną stawkę brutto, wypłacono netto, a resztę zamieciono pod dywan.
            Po drugie: co oznacza podwójna składka? Górnik nie płaci podwójnej składki tylko ona mu się podwójnie liczy. Zatem płaci składkę 500 zł, a liczą mu 1000 zł
            Po trzecie: Jeśli już używasz słowa "poj.bie" to nie patrz w tym czasie w lustro. Po co masz się dołować...
            • waran_z_komody Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 14:34
              > Po drugie: co oznacza podwójna składka? Górnik nie płaci podwójnej
              składki tylk
              > o ona mu się podwójnie liczy. Zatem płaci składkę 500 zł, a liczą
              mu 1000 zł

a na koniec trzeba dodać że jeszcze górnik pobiera emeryturę dłuzej
              niż pospolity Kowalski więc płacąc krócej składki emerytalne dłuzej
              cieszy sie wysoką jak n Polskie warunki emeryturą ... na koszt nas
              wszystkich
      • Gość: djD Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.chello.pl 01.04.10, 10:17
        To pomysl kobieto o wszystkich tych, ktorzy pracuja na czarno za 1000 - 1200 na
        reke. I jeszcze nie moga sie doprosic o jakakolwiek formalizacje zatrudnienia,
        czy jakakolwiek podwyzke chocby o pol wspolczynnika inflacji.

A warto dodac, ze w gornictwie zdaje sie istnieja te wszystkie 13tki, 14tki,
        premie, nagrody i etc etc. Cos czego w normalnej firmie (aka prywatnej) sie nie
        doswiadcza (jak duzo procentowo tych wszystkich extrasow jest wzgledem rocznego
        dochodu?).

W gruncie rzeczy mam gdzies kto ile zarabia jak dlugo jest to firma prywatna.
        Jak dlugo jest to firma panstwowa na tekst, ze musi byc podwyzka w tym roku bo
        inflacja wyniosla 3% i zarobki przez to spadly realnie mnie dzwiga. Bo to znaczy
        tylko tyle ze ta osoba, ktora mysli tymi kategoriami urwala sie z kosmosu i nie
        ma bladego pojecia jak funkcjonuje prawdziwy rynek pracy.
        • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:06
          A co mnie to obchodzi, że ktoś zarabia na czarno 1000 złotych? Co ja jestem -
          matka Teresa?

A KGHM jest firmą prywatną, należy do akcjonariuszy. Przypomnę, że skarb państwa
          ma obecnie jakieś 37% akcji KGHM
          • Gość: uchat Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:08
            A z czego "żyje" KGHM? Z eksploatacji złóż rud miedzi,które należą
            do wszystkich Polaków, nieprawdaż?Ciekawe ile KGHM płaci do Skarbu
            Państwa za NIEODWRACALNE wydobywanie surowca?
            • Gość: do uchata Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 15:17
              a mnie bardziej ciekawi ile KGHM zapłacił za:

- badania geologiczne w poszukiwaniu miedzi
              - budowę infrastruktury (tzn. kopalni, zakładów przetwórczych,
              mieszkań dla "związkowców", dróg w wioskach Lubin i Polkowice, itp.)

To wszystko szło z podatków.

ciekawi mnie też ile marnuje na pseudokopaczy.

To też idzie z podatków, choć nie powinno. Jeśli tow. Zbrzyzny i
              jego koledzy chcą mieć piłkę na poziomie - niech płacą ze swojej
              kieszeni. Stać ich na to.
              • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 15:21
                Z jakich podatków, oszalałeś? Pokaż mi, z podaniem źródła, ile złotych z
                podatków zostało przekazane do KGHM w 2009 roku? O resztę wydatków (badania
                geologiczne, infrastrukturę) pytaj w Biurze Zarządu KGHM w Lubinie.
            • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 15:17
              KGHM odprowadza opłaty eksploatacyjne z tytułu wydobywania kopalin. Część tych
              opłat trafia do Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, reszta do budżetów gmin.
              No, ale jeśli tego nie wiesz, to nie dziwę się, że zarabiasz 1200 zł na rękę.
              • Gość: uchat Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:26
                Taa.To może podasz w jakiej wysokości są te opłaty i co z tego ma
                pzrecietna rodzina Kowalskiego?
                • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 15:54
                  Gość portalu: uchat napisał(a):

> Taa.To może podasz w jakiej wysokości są te opłaty i co z tego ma
                  > pzrecietna rodzina Kowalskiego?

A co ja jestem, informacja? Sprawdź sobie budżety gmin: Lubin, Polkowice,
                  Jerzmanowa ile mają z tytułu opłaty eksploatacyjnej. Żeby Ci ułatwić
                  podam : W budżecie Polkowic na 2009 rok wpływy z tytułu opłaty eksploatacyjnej
                  oszacowano na 25 610 000 zł (słownie: dwadzieścia pięć milionów
                  sześćset dziesięć tysięcy złotych
                  ). Rocznie.
                  A co ma z tego przeciętna rodzina Kowalskiego? Nie wiesz od czego jest budżet
                  gminy? Sorry, ja cię nie będę uczył. Może akurat z Gliwic i okolic nie mają z
                  tego nic, ale w Zagłębiu Miedziowym mają, i to sporo.
                  • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 16:25
                    oczywiście to jest tylko część tego co płaci KGHM gminom, bo są jeszcze podatki.
                    Ale tego to twój umysł już chyba nie ogarnie. Za duże liczby.
      • Gość: gem Jak już chcesz byc szczera to podaj jeszcze IP: 212.33.67.* 01.04.10, 10:43
        wszystkie dodatkowe elementy wynagrodzenia - trzynastkę, czternastkę, dodatki,
        nagrody i inne duperelki. Przeliczając to wszystko to okaże się, że w ubiegłym
        roku twój mąż zarobił na rękę 5 tys. zł. Jak to mu nie odpowiada to nie ma co
        narzekać tylko niech zmieni sobie pracę. Może sprzedawać samochody w salonie za
        1200 zł miesięcznie. Nikt nikogo nie zmusza do określonej pracy
      • luni8 Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 11:12
        > Jak zapytasz prezesa banku za co dostaje 80 tys pensji skoro pracuje
        > 8 godzin jak inni to co odpowie? Za ryzyko jakie ponosi. Bo ryzykuje
        > odpowiadając za cały bank, bo może pójść do ciupy itd. To jego
        > ryzyko

Wiem że to już nudne ale ostatni kryzys udowodnił że interesują go bardziej szybkie zyski niż długoterminowe ryzyko.

>A wiesz głą.bie czym ryzykuje górnik? Życiem. Więc dlaczego
        > miałby nie zarabiać godziwej pensji? Mój pracujący na przodku mąż (w
        > jednej z najlepiej płacących kopalnii w PL) ma na rękę 3,2 tys.
        > Uważasz że jest o co pluć na górników? Poza tym.... w KGHMie
        > zatrudniają na dole - proszę bardzo, każdy kto zazdrości zarobków
        > górnikom może pójść na dół.

Mnie nie interesuje ile zarabia górnik.
        Niech zarabia nawet i 200000 miesięcznie, mnie denerwuje to że z problemami nie idzie do zarządu kopalni tylko do warszawy ze strajkiem. Porzuca cegłówkami, dostanie dodatkowe zaszczyty, a potem dziwi się że normalni ludzie go nie lubią.
      • Gość: biber Sogany slogany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 11:28
        każdy kto zazdrości zarobków górnikom może pójść na dół.

Stary wyprany slogan, a ja powiem stań przy tablicy i ucz rozwydrzone dzieci tychże górników.
        • Gość: Tom Re: Sogany slogany IP: 80.87.38.* 01.04.10, 11:44
          Dobre... Tylko ktoś, kto uczył może sobie wyobrazić ciężką pracę... :)
          A ryzyko śmierci? Hmmm, powiedz to policjantom, kierowcom, budowlańcom, rolnikom, itd... Okaże się, że górnictwo to dość bezpieczna robota.
          • Gość: Spoxman Re: Sogany slogany IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:10
            kierowca i ryzyko śmierci? nie rozśmieszaj mnie - chyba dla pieszego, vide
            Żyrardów i "spotkanie" pracującego kierowcy i matki z córką.

Budowlaniec? Rolnik? Nie bądź śmieszny, przytłaczająca większość wypadków tych
            dwóch zawodów to jest wóda i niedbalstwo.
            • one2be Re: Sogany slogany 01.04.10, 13:45
              Gość portalu: Spoxman napisał(a):
              > Budowlaniec? Rolnik? Nie bądź śmieszny, przytłaczająca większość wypadków tych
              > dwóch zawodów to jest wóda i niedbalstwo.

Prosze; zupełnie jak w kopalni..
              • Gość: grr Re: Sogany slogany IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 01.04.10, 14:53
                oni tam chyba mowia "na kopalni" ;)
      • Gość: zzz a ile bonusików? IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 11:51
        13, 14 pensja? Premie? Jakieś bonusy materiałowe? Przecież te relikty PRL są powszechne zwłaszcza w kopalniach w których czas się zatrzymał. Wtedy z tego 3,2 na rękę (co jest dobrą pensją w Polsce) robi się więcej.
        Aha, czy Pani kontynuuje tradycję żon górników i nie pracuje?
      • Gość: Pracownik_LG Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.static.korbank.pl 01.04.10, 12:26
        Widze że to Ty droga Agnieszko nie bardzo wiesz co piszesz! Po pierwsze związkowiec w banku nie zarabia 200 tys , po drógie czy chcesz mi powiedzieć że Twój mąż w zeszłym roku nie dostał żadnej premi typu barburka trzynasta pensia itp. ? Po trzecie KGHM to zamknieta klika i żeby tam pracować za te marne 3,200 na reke trzeba mieć solidne znajomości albo słono zapłacić zresztą to się wiąze ze sobą. Tak więc moja droga Agnieszko Ty i cała Twoja rodzina mają szczęście że Twój mąż pracuje w KGHM bo jesli Twoje dzieci dorosną to też będą pracowały w KGHM. Inni nie maja tyle szczęścia
      • Gość: rufus Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.lightspeed.wlfrct.sbcglobal.net 01.04.10, 13:10
        @ agnieszka.anka

co by byc konsekwentna w swojej wypowiedzi powinna bylas
        wyszczegolnic cala pensje ktora otrzymuje Twoj maz - raze ze
        wszystkimi dodatkami, nieoprocentowaymi pozyczkami, trzynastki,
        czternastki - inne nagrody - czy moze to juz sie nie liczy do jego
        wynagrodzenia? Ja nie liecze ile kto zarabia - ale jak juz
        przedstawiamy jakies fakty to robmy to rzetelnie a nie tendencyjnie.
        • Gość: Spoxman Re: no to masz pierwszy wpis IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:15
          ty, nie zagalopowałeś się przypadkiem? pożyczka, choćby nieoprocentowana, nie
          jest pensją.
          • Gość: rufus Re: no to masz pierwszy wpis IP: 155.201.35.* 02.04.10, 01:12
            jesli juz chodzi o scislosc to nieplacenie procentu jest pensja :)
      • Gość: ja Re: no to masz pierwszy wpis IP: 66.243.40.* 01.04.10, 15:05
        miesiecznie ma 3,2, a ile ma z dodatkow, 13-tek, 14-tek, Bóg wie jeszcze czego?
        Lepiej powiedz ile powyzej 100 tys. wykrecil w zeszlym roku i co dokladnie ma
        wpisane w PITa.
        Co nie zmienia faktu, ze to nie komuna i nie kazdy musi miec po rowno. Wiedzial
        co go czeka idac pod ziemie, zawsze moze przekwalifikowac sie i po sprawie. A
        przy tych 3,2 to i tak zarabia bardzo dobrze w porownaniu z innymi zawodami na
        jego poziomie.
      • Gość: zona górnika Re: no to masz pierwszy wpis IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.10, 19:21
        witam mój mąz tez od lat pracuje w kghm , pensja jaka przynosi
        to 3000 , a sa i tacy którzy zarabiaja po 2500 , jeden zarobi 10000
        tys , drugi 2500 wiec średnia wychodzi 6000 tysięcy :)) , a
        kjeżeli chodzi o zaobki to pit z tego roku był niższy o 4000 tys
        niższy niż za rok 2008 , wiec to na tyle jeżeli chodzi o zwykłego
        pracownika fizycznego
      • czterybrowarki Re: no to masz pierwszy wpis 01.04.10, 20:37
        agnieszka.anka napisała:

> Do Mio,
        >
        > koleś ale ci żal d... ściska. Widać że niewiele zrozumiałeś z tego
        > artykułu: po pierwsze związkowcy a zwykli górnicy to dwie różne
        > bajki. Mój mąż akurat pracuje w ZG Lubin i przez cały 2009 rok
        > zarząd wciskał górnikom kit że kryzys i w związku z tym nie mają
        na
        > co liczyć. I trzymano się tego, nikt nie dostał przeszeregowań czy
        > podwyżek powyżej inflacji. KGHM to 18 tys ludzi, a w tym artykule
        > jest mowa o kilku związkowcach i kilku członkach zarządu. Masz żal
        > do kilkunastu tysięcy ludzi o to, że zarząd bierze bajońską kasę.
        > Jak zapytasz prezesa banku za co dostaje 80 tys pensji skoro
        pracuje
        > 8 godzin jak inni to co odpowie? Za ryzyko jakie ponosi. Bo
        ryzykuje
        > odpowiadając za cały bank, bo może pójść do ciupy itd. To jego
        > ryzyko. A wiesz głą.bie czym ryzykuje górnik? Życiem. Więc
        dlaczego
        > miałby nie zarabiać godziwej pensji? Mój pracujący na przodku mąż
        (w
        > jednej z najlepiej płacących kopalnii w PL) ma na rękę 3,2 tys.
        > Uważasz że jest o co pluć na górników? Poza tym.... w KGHMie
        > zatrudniają na dole - proszę bardzo, każdy kto zazdrości zarobków
        > górnikom może pójść na dół.
        > I jeszcze jedno - tam nikt nie kopie kilofem, patała.chu.

"Na przodku" to on chyba pracuje Twoim!
        3,2 tys. netto... tygodniowo, czy w EUR ?
        Zdobądź się i podaj liczbę z rocznego PIT'u męża! A nie smolisz tu
        farmazony. Suma przychodu - dochodu za 2009 please!
    • Gość: MECHANIK Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:20
      Pozdrowienia czytającym!
      Liczenie cudzych pensji jest bardzo zabawnym zajęciem. Zastanówmy
      się jednak nad dwoma aspektami tej sprawy:

1. Ile ma zarabiać zwiazkowiec by był niezależny od róznych lobby,
      nacisków itp. oraz zapewnił egzystencję swojej rodzinie?

2. Jaką pensję powinienem otrzymywać jako mandatariusz związkowy / w
      przypadku wybrania mnie na to stanowisko/ skoro przy wykonywaniu
      mojego wyuczonego zawodu średni miesięczny zarobek wynosi: 13 147,
      67 zł?

Czekam na wypowiedzi. Życzę również zdrowych i wesołych Świąt
      Wielkanocnych.
      Mechanik
      • zegrz Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 09:31
        Związkowiec - działacz związkowy - powinien zarabiać dokładnie tyle ile dadzą mu
        ludzie których reprezentuje, bo właśnie ze składek tych którzy go wybrali na
        swojego reprezentanta opłacany być powinien.
        A jeśli taka kasa mu nie wystarcza - to droga wolna, na razie nie ma jeszcze u
        nas obowiązku bycia "działaczem związkowym".
        • hugow Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 11:46
          związkowcy i kler powinni pracować własnymi rękami i własny chleb jeść,
          normalnie na 1 pełny etat, a dopiero wzorowi nienaganni pracownicy - dobrze
          wykonujący swój zawód i realizujący swoje obowiązki - powinni mieć prawo
          zabierać głos w sprawach związku ZAWODOWEGO

zegrz napisał:

> Związkowiec - działacz związkowy - powinien zarabiać dokładnie tyle ile dadzą m
          > u
          > ludzie których reprezentuje, bo właśnie ze składek tych którzy go wybrali na
          > swojego reprezentanta opłacany być powinien.
          > A jeśli taka kasa mu nie wystarcza - to droga wolna, na razie nie ma jeszcze u
          > nas obowiązku bycia "działaczem związkowym".
      • Gość: addd Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:33
        > 1. Ile ma zarabiać zwiazkowiec by był niezależny od róznych lobby,
        > nacisków itp. oraz zapewnił egzystencję swojej rodzinie?
        tyle ile związek ustali. Pod jednym warunkiem: ze składkowych pieniędzy.
        2. Jak wyżej.
        • hugow Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 11:47
          ze składkowych pieniędzy - i tylko wzorowym pracownikom a nie leniom i nierobom.

Gość portalu: addd napisał(a):

> > 1. Ile ma zarabiać zwiazkowiec by był niezależny od róznych lobby,
          > > nacisków itp. oraz zapewnił egzystencję swojej rodzinie?
          > tyle ile związek ustali. Pod jednym warunkiem: ze składkowych pieniędzy.
          > 2. Jak wyżej.
      • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 09:36
        Drogi Mechaniku.Zgodnie z ustawą o związkach zawodowych, Zakład
        pracy musi zapewnić zarejestrowanym związkom zawodowym: pomieszenie,
        telefon, faks, i podstawowe wyposażenie.Zakład ma obowiązek pokryć
        mandatariuszom zwiazkowym straty wynikające z utraty zarobków w
        związku z działanością związkową - w Twoim przypadku 13 147,67 ZŁ
        miesięcznie + ewentualny dodatek za zasiadanie w radzie nadzorczej
        (w wysokości ustawowej).Zakład nie ma OBOOWIĄZKU (ale niestety może
        i tzw. Spółki Skarbu Państwa często tak robią ) wypłacać działaczom
        związkowym dodatków, pokrywać kosztów utrzymania biura, telefonów,
        wczasów, samochodów służbowych itp.
        I przypomnę, że zwiazki zawodowe maja chronić pracowników przed
        ŁAMANIEM praw pracowników. A z tym w KGHM, biorąc pod uwagę całą
        otoczkę socjalną w KGHM chyba nie jest tak źle, nieprawdaż?
        Niestety wg. mnie postępowanie działaczy związkowych w Spółkach SP
        to jest PATOLOGIA.
      • maniek_ok Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 09:42
        A wiesz paj*acu ze te pensyjki nie ida de facto z pieniedzy firmy - ale z
        pieniedzy podatnika? To jest KGHM - panstwowy moloszek, w ktorym czy dobrze, czy
        zle to nikomu krzywda sie nie stanie.

Jak dla mnie to jest ZENADA! ZADEN zwiazkowiec nie ma prawa zarabiac nawet
        zlotowki! Wtedy bedzie bezstronny i wtedy bedzie zwiazkowcem! Tak to jest to
        zwykly pracownik i tyle. Skoro tacy "inteligenci" jak Ty chca dawac zarabiac
        takim "pracownikom" to ich sprawa - ale dopoki KGHM jest wlasnoscia panstwa to
        nie powinno byc o tym mowy! Kazda kopalnia ma prawo robic sobie co chce, dopoki
        to idzie z jej pieniedzy - ale nie jezeli idzie to z kasy panstwa! I tyle tematu
        "mechaniku".
        • Gość: Gazza Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 10:09
          Jakby nic nie zarabiali - idealna sytuacja dla wrogich koncernów. Wystarczy rzucić trochę kasy, przekupić szefa i paru jego kolegów. Efekt? Strajk z jakiegoś (oczywiście bardzo poważnego powodu) i olbrzymie straty.
          Ale żeby nie było - jestem absolutnym przeciwnikiem takich zarobków, szczególnie z naszych wspólnych pieniędzy!
          Prywatyzacja da niewiele (jeśli chodzi o dobro przykładowego KGHMu) - związki i tak będą trzymały zarząd za twarz. Zarząd spółki płaci za spokój i ochronę firmy przed stratami wynikającymi ze strajków.
          Jedyny możliwy sposób na zmianę sytuacji - zmiana ustawy o ZZ, na co oczywiście żaden rząd się nie porwie, bo momentalnie straci poparcie społeczeństwa a i jak dobrze pójdzie to górnicy przyjadą na Wiejską z kilofami.
        • Gość: pm Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.anonymouse.org 01.04.10, 10:11
          kolega ma świętą rację!

Gdyby to była firma prywatna, to niech jej zarząd wypłaca swoim związkowcom
          (sprzątaczkom, prezesom, pracownikom, etc.) tyle ile im się 'podoba'; ale
          ponieważ KGHM jest państwowy (czyli także mój, tej Pani obok, tego emeryta,
          etc.) to darmozjadom związkowym, bez naszego (bądź co bądź: 'właścicielskiego'
          przecież!) przyzwolenia wypłacać nie powinien nic ponad to, ile płaci ludziom
          których, Ci związkowcy (ponoć?) reprezentują.

A tak w ogóle, to powinno się KGHM sprywatyzować i te problemy by zniknęły - no
          może nie wszystkim w tym kraju by to było na rękę, ale demokracja jest przecież
          dyktaturą większości, więc kogo to ...
        • Gość: Spoxman Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:12
          Ty i twój poprzednik, przestańcie kłamać. KGHM nie jest własnością państwa,
          tylko akcjonariuszy. A akurat państwo posiada tych akcji jedynie 37%
          • Gość: Spoxman Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:21
            ... i jedyne co robi, to doi dywidendę na wspomaganie takich nieudaczników jak
            większość tu narzekających
          • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:15
            Spoxman.Jesteś zwykłym podrzędnym MANIPULANTEM I DEMAGOGIEM!!!!!!!
            Jesli KGHM nie jest prywatne, dlaczego ZWIĄZKI Z KGHM zagroziły
            STRAJKIEM po informacji, że Skarb Państwa chce sprzedać nędzne 10 %
            akcji???????
          • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:17
            Przepraszam, zrobiłem drobny błąd w odpowiedzi na post Spoxmana.
            Spoxman.Jesteś zwykłym podrzędnym MANIPULANTEM I DEMAGOGIEM!!!!!!!
            Jesli KGHM jest prywatne, dlaczego ZWIĄZKI Z KGHM zagroziły
            STRAJKIEM po informacji, że Skarb Państwa chce sprzedać nędzne 10 %
            akcji???????
            • Gość: Spoxman Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 15:25
              A co ma jedno z drugim wspólnego? W każdym zakładzie pracy może być strajk, jest
              to powszechne uprawnienie. A o przyczynach ewentualnego strajku zwiazki z KGHM
              informowały.
              • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:33
                Nie odpowiedziałeś na pytanie dlaczego związki w KGHM nie chcą się
                zgodzić na sprzedaż akcji przez Skrab Państwa?
                • Gość: Spoxman Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 16:01
                  A skąd mam to wiedzieć, nie należę do żadnych związków i nie interesuje mnie to.
              • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:41
                Spoxman.I ostatnia kwestia.Zapomniałeś dodać,że KGHM POLSKA Miedź SA
                DOSTAŁO koncesje (praktycznie wyłączność) na eksplatację złóż rud
                miedzi bo INNE prywatne firmy nie miały praktycznej mozliwości
                ubiogania się o takową.
                • Gość: lessie Prywatne firmy w 1961 r, kiedy powstał KGHM?????? IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.04.10, 22:05
                  Stuknij się człowieku w główkę...
      • metall Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 10:56
        Gość portalu: MECHANIK napisał(a):

Żaby był niezależny na przykład od zarządu firmy, to nie powinien od niego brać
        pieniędzy w ogóle. Dlaczego z "lobby" wykluczasz zarząd firmy? Związkowiec
        powinien zarabiać dokładnie tyle ile chcą mu płacić i płacą członkowie związku.

> 2. Jaką pensję powinienem otrzymywać jako mandatariusz związkowy / w
        > przypadku wybrania mnie na to stanowisko/ skoro przy wykonywaniu
        > mojego wyuczonego zawodu średni miesięczny zarobek wynosi: 13 147,
        > 67 zł?

Jak wyżej.
      • Gość: do mechanika Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.adsl.inetia.pl 01.04.10, 11:07

a jest niezależny? Żartujesz sobie chyba.

> 2. Jaką pensję powinienem otrzymywać jako mandatariusz związkowy /
        w
        > 67 zł?

jeśli z pieniędzy "związkowych" to podaną wyżej kwotę, jeśli
        natomiast z pieniędzy podatnika (jak to ma miejsce w KGHM) -
        najwyżej
        średnią krajową
      • luni8 Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 11:15
        >

Działacz związkowy nie powinien być zatrudniany przez firmę tylko przez związek.
      • hugow Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 11:45
        powinieneś dalej być mechanikiem i normalnie pracować - a jak chcesz się bawić w
        darcie ryja w imieniu związku - to po godzinach pracy.
        Gość portalu: MECHANIK napisał(a):

> Pozdrowienia czytającym!
        > Liczenie cudzych pensji jest bardzo zabawnym zajęciem. Zastanówmy
        > się jednak nad dwoma aspektami tej sprawy:
        >
        >
        > 2. Jaką pensję powinienem otrzymywać jako mandatariusz związkowy / w
        > 67 zł?
        >
        > Czekam na wypowiedzi. Życzę również zdrowych i wesołych Świąt
        > Wielkanocnych.
        > Mechanik
      • Gość: abc Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 80.54.249.* 01.04.10, 13:02
        niech zarabia milion. tylko niech mu placa zwiazkowcy.
      • Gość: q-ku "niezależni" zwiazkowcy za pieniądze firmy;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 21:13
        niezależni to oni by byli ale za składki członkowskie
        przyznawane pod kontrolą ogółu związkowców

widziałem takich niezależnych związkowców - w jakich alpejskich hotelach sypiają
        i jakie żarcie żrą na bankietach
    • Gość: Sw.Patryk Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 92.23.117.* 01.04.10, 09:20
      No rzeczywiscie normalnych . Jak np. pan Guzikiewicz. Nalezalem
      kiedys do " S " ,ale wtedy nie bylo takiej holoty
      zwiazkowej.Obrzydzenie bierze na tych nierobow.To powinien byc
      prywatny zaklad pracy , a nie synekura dla PIS - dzialaczy
      • Gość: Wer nie jesteś na bierząco IP: *.cable.smsnet.pl 01.04.10, 09:59
        od ostatnich wyborów jest to synekura PO

pisali jakiś czas temu o przetasowaniach...
        • metall Re: nie jesteś na bierząco 01.04.10, 10:50
          Gość portalu: Wer napisał(a):

> od ostatnich wyborów jest to synekura PO

Bo to jest synekura krążąco-przechodnia i dlatego nikt nie jest zainteresowany
          jej likwidacją.
    • Gość: ola Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:24
      Paranoja! Dlaczego działanie w związku nie opiera się na wolontariacie?
      Ciekawe ile wtedy mielibyśmy związkowców. Rozpędzić leniwe towarzystwo.
      Darmozjady i stołkiewicze. Granda.
    • akkj Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 09:30
      A to związkowe ścierwa, wyjątkowe pasożyty i swołocz. Nic dziwnego, ze te
      pasibrzuchy i złodzieje okradający społeczeństwo będą drzeć pasożytnicze ryje w
      "obronie" klasy robotniczej. Krzykacze związkowi, od lat nie splamieni żadna
      pracą, trzymający nienapasione ryje w korycie. A ty świnio z "Solidarności", nie
      wstydzisz się tyle kraść, nie zarabiać, podczas gdy ciężko pracujący ludzie
      harują i łącznie z nadgodzinami zarabiają po 1200 zł? I robisz to pod
      sztandarem "Solidarności"? Myślisz że po to na Wybrzeżu były strajki i ginęli
      ludzie, żeby takie gnidy jak ty pasły się tak na robotniczych pieniądzach?
      Wstydu i godności chamie nie masz.

PS., A ty matołku, autorze tego postu, następny pasożycie związkowy, wiesz co mi
      możesz zrobić? Nie? To napiszę ci na priva.

Gość portalu: hawamwdupe napisał(a):

> już się nie mogę doczekać na opinię wszystkich niueudaczników, napinaczy zarabi
      > ających po tysiaku(po studiach) i tylko marudzących, że inni mają lepiej.
      > Pozdro dla normalnych
    • akkj Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej 01.04.10, 09:30
      Rozwiń swój nick śmieciu.

Gość portalu: hawamwdupe napisał(a):

> już się nie mogę doczekać na opinię wszystkich niueudaczników, napinaczy zarabi
      > ających po tysiaku(po studiach) i tylko marudzących, że inni mają lepiej.
      > Pozdro dla normalnych
      • Gość: Red Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 13:50
        Gnaj się, chwaście
    • Gość: gość Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.171.195.130.static.crowley.pl 01.04.10, 09:35
      No i widzisz ciemna maso, że Marks miał rację. Rżną cię kapitaliści
      ( nie zozumiem dlaczego wynagrodzenie prazesa ma być 27 razy większe
      od średniej w zakładzie - narobiło się chłopisko), rżną cię czarni,
      bo biorą kasę z twoich podatków (katecheci, dofinansowania, projekty
      unijne) i narzekają, że ciągle mało a wkońcu rżnie cię
      lumpenproletariat, który udaje, że walczy o twoje prawa czyli
      związkowcy. Tobie ciemna maso powie sie, ze tak trzeba i księzulko
      jeszcze to pobłogosławi. Powiedz ciemna maso dość : Wyklęty powstań
      ludu ziemi...
      • Gość: grr Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.25.106.2.unregistered.k.pl 01.04.10, 14:58
        jak slusznie zauwazyles, to jest ciemna masa, nie uwazali na
        lekcjach w szkole, nie czytali, nie zadawali pytan bo zawsze ktos za
        nich myslal, albo pierwszy sekretarz, albo dzialacz zwiazkowy albo
        pleban w czarnej sukience. reasumujac, nie ma szans na jakakolwiek
        zmiane :) aobserwujac dorastajace pokolenie "jp na 100%" i ownie
        swiatle "jp2 na 100%" bedzie jeszcze gorzej :)
    • Gość: Trumniarz Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 09:37
      ..sprywatyzować i rozgonić tę hołotę pisowskich pasibrzuchów...
    • Gość: normalny Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 145.248.195.* 01.04.10, 09:39
      alez z ciebie normalny skur..el
    • roman_ Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... 01.04.10, 09:39
      Po pierwsze:
      Proszę podać średnią płace pracowników których reprezentują ci związkowcy.
      Podobno jest to około 7 tyś zł . Ja chcę mieć takiego przewodniczącego związku
      który mi zagwarantuję taką płace przy czym firma jest na plusie. Niech zarabia.
      Po drugie:
      Ta firma nie plajtuje, przynosi zyski i to duże więc dlaczego ludzie którzy
      tam pracują nie mają dobrze zarabiać.
      Po trzecie.
      Niektórzy by chcieli capnąć te kasę i wyprowadzić z Polski żeby podatków nie
      płacić . Tutaj każda złotówka jest opodatkowana i ozusowana. Ci ludzie zapewne
      budują domy w Polsce i kształcą dzieci w Polsce a nie na Majorce, w Hiszpanii
      czy na Oxfordzie. Dzięki wysokim płacom dają zatrudnienie setkom Polaków tu na
      miejscu a nie NA FLORYDZIE. Wystarczy popatrzeć jak wyglądają okolice KGHM.
      Po czwarte.
      Tu już nie pierwszy atak za zarobki w KGHM. Chyba nie całe pół roku temu była
      podobna akcja. Ktoś tutaj ostro pracuję wzbudzając zawiść.
      A o co mu chodzi? Nie chodzi mu przecież o to żeby w Polsce wszyscy zarabiali
      tak jak w KGHM. Chodzi mu o to aby W KGHM zarabiano tak jak większość z nas, a
      najlepiej minimalną płacę .
      Wtedy kasa popłynęłaby do garstki ludzi, sponsorów całej tej nagonki na
      związkowców. Bo ta kasa tam jest . Firmy przynosi zyski i się rozwija.
      Ni dajmy się otumanić dzikiem kapitalistom. Ci ludzie to zakała ludzkości.
      Zbierają olbrzymie kapitały i potem już chyba dla przyjemności gry jeden
      pseudo bank potrafi manipulować kursem złotego w 40 milionowym kraju.
      Jeszcze raz nie dajmy się otumanić .O KGHM nie gra żaden przysłowiowy
      Kowalski, Tam nawet polskie średniaki nie mają nic do gadania. Tam jak sępy
      czają się wielkie korporację międzynarodowe żeby tę jedną z ostatnich dobrych
      Polskich firm ograbić z dochodów.
      • Gość: uchat Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.gl.digi.pl 01.04.10, 15:21
        Nie napisałeś,że KGHM nie produkuje czegoś tylko
        wydobywa,przetwarza i sprzedaje POLSKIE bogactwo naturalne - rudę
        miedzi, która nalezy do wszystkich Polaków.
        • Gość: Spoxman Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: 194.114.62.* 01.04.10, 15:38
          Teraz to ty jesteś DEMAGOGIEM, a hasła, którymi operujesz pochodzą z najlepszych
          lat PRL. To w PRL fabryki, szkoły, ziemie uprawne, PGR-y, należały do
          "wszystkich Polaków".
    • Gość: piasqn Mało jest porządnych związkowców IP: *.chello.pl 01.04.10, 09:41
      Ale są. Spotkałem swego czasu gościa, który był szefem związku w Hucie
      Częstochowa. Miał jakiś tam dodatek za bycie szefem, ale wszystkie sprawy
      związkowe załatwiał z dyrekcją jak miał dzień odpoczynkowy, bo normalnie
      siedział na walcarce i w dość ciężkich warunkach pracował swoje 8 godzin. Z
      drugiej strony jedyną funkcją innego związkowca w Energetyce w łodzi było
      włażenie w tylną część ciała prezesowi z Solidarności. Wynagrodzenie za bycie
      związkowcem - owszem, ale bez zwalniania z obowiązku pracy. Da się, a
      przynajmniej człowiek pozostaje razem z ludźmi, których reprezentuje.
    • Gość: jasne Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.vsoft.pl 01.04.10, 09:46
      To już jest skandal żeby jakiś frycek-związkowiec porównywał swoje
      dochody do zarządu, które powinny byc przynajmniej 5-cio krotnie
      niższe.
      • Gość: wer Re: Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej IP: *.cable.smsnet.pl 01.04.10, 10:03
        a czemu nie 10 krotnie? tak we łbie przelicznik ci powstał

co powiesz na pensje preziów np banków? że to prywatne spólki i moga
        zarabiac ile sie chce ;)))) milontrzystastopindziesiąt ;)))
    • Gość: Wer Ale gazete gryzie że se ludzie w KGHMie troche IP: *.cable.smsnet.pl 01.04.10, 09:51
      wiecej od sredniej (medialnej) tj pewnie ok 2000zł na rączkę
      ZARABIAJĄ! piszę o wcześniejszym artykule z 8000zł

najlepiej jak prezio rznie firme na 5mln zł (bre) i wieje od niego
      propaganda ze JEST NIE DO ZASTAPIENIA ;))) chyba dla koleszków...

• Gość: AlkorTradeSystem Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: 217.116.98.* 01.04.10, 10:02
      Giełdowy model transakcyjny inny niż wszystkie pozostałe - poczytaj, zapoznaj
      się, oszacuj, spróbuj zacząć zarabiać - tnij.org/atrade
    • Gość: nkfksdjf Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.torun.mm.pl 01.04.10, 10:03
      KOMUNO WRÓĆ !!!
    • Gość: fr Coraz tłustsze pensje związkowców w Polskiej Mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.10, 10:11
      Przecież te nieroby powinny zarabiać mniej niż normalni pracownicy. Jaka praca
      taka płaca. Bo zarobieni są jak chole...a. Siedzeniem i pierdzeniem w stołki.
    • darkraj Mendia za dużo mieszają 01.04.10, 10:17
      ======================== i to TYLKO w związkowym tyglu.
      Zarobki ok.23 tysięcy miesięcznie w tej bodajże najbogatszej spółce skarbu
      państwa nie wydają się być oszołamiające.
      Niewątpliwie są w tej kwocie dodatki, premie, deputaty i wszelakie nagrody.
      Oczywiście w skali kraju, to wielkie pieniądze, ale przecież nie brane z
      sufitu czy z kieszeni podatników.

Szkoda, że zarobki prezesów i ich totumfackich nie są podawane z równą
      zaciętością do wiadomości publicznej.
      Zapewne niejednego by szlag trafił, że niektórzy zgarniają MIESIĘCZNIE tyle,
      co związkowcy ROCZNIE.
      W porównaniu do polskiej biedoty, posolidaruchowa burżuazja zarabia na
      miesią tyle, za co niejeden musi utrzymywać się PRZEZ 10 LAT.

I o czym tu gadać, skoro nie ma o czym mówić???
    • Gość: POKi Kłują was te związki zawodowe co? IP: 88.220.37.* 01.04.10, 10:18
      Boli was że wyciągają dla pracowników kasę z portfeli bez dna udziałowców. Jedynym poszkodowanym jest skarb państwa, bo z jego majątku korzystamy my wszyscy. Ale w spółkach prywatnych? Tam kasę trzepią tylko na własny użytek, by stawiać sobie piramidy kosztem niewolniczej pracy hołoty.
      • metall Wszystkie związki na Powązki. 01.04.10, 10:37
        Gość portalu: POKi napisał(a):

> Boli was że wyciągają dla pracowników kasę z portfeli bez dna udziałowców. Jedy
        > nym poszkodowanym jest skarb państwa, bo z jego majątku korzystamy my wszyscy.

Skarb państwa ma tyle majątku ile z nas wyciągnie, więc wyciąganie kasy ze
        skarbu państwa, czyli np mojej "kielni" ma prawo mnie boleć.

> Ale w spółkach prywatnych?
        > Tam kasę trzepią tylko na własny użytek, by stawiać
        > sobie piramidy kosztem niewolniczej pracy hołoty.

To mnie mało interesuje, bo jak ktoś tam od kogoś coś wyciąga, to nie ode mnie.
        Przymusu bycia "niewolniczą hołotą" nie ma.

PS. Marks ma wielu wiernych uczniów.
        • Gość: Czesiu Re: Wszystkie związki na Powązki. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.04.10, 12:16
          Brawo. Podpisuje się.
      • Gość: q-ku kłują mnie te ZZ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.10, 21:16
        bo "wyciągają kasę" z MOJEJ kieszeni

KGHM jest NASZE - państwowe
        i mnie okradacie drodzy związkowcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka