Dodaj do ulubionych

Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po...

23.03.11, 08:45
A jak aktuariusz przewidzi, który rząd da kolejne przywileje kolejnej grupie zawodowej z pałami w rękach przed Sejmem, co spowoduje kolejne okradanie Polaków płacących składki z należnych emerytur? Przecież politycy tak bronią ZUS, bo to wspaniały "wpólny kociołek", z którego można dawać nienależne emerytury różnym uprzywilejowanym, kosztem uczciwych podatników-składkowiczów! Kto zaręczy, że zostaną zlikwidowane przywileje, nabyte prawem kaduka? Kto zaręczy, że nie będzie następnych, bo jedynym celem polityków jest zdobywanie popularności w celu utrzymania się przy poselskim korycie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krół Salomon Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... IP: *.centertel.pl 23.03.11, 11:07
      W takiej lipnej demokracji, jak nasza, gdzie pałami i paleniem opon można wszystko załatwić dla jednej, awanturniczej grupy zawodowej, kosztem reszty społeczeństwa, a po cichu - w politycznej zmowie- dla innych grup zawodowych, bronić uparcie pokomunistycznych jeszcze niesprawiedliwych przywilejów (emerytury dla służb mundurowych, KRUS) - to żaden rachunek, nawet na liczbach urojonych się nie sprawdzi. To już lepiej zatrudnić kilka najbardziej wziętych wróżek i wypośrodkować ich wróżby. Będą one bliższe prawdy co do wysokości naszych emerytur za 10- 20-30 lat, niż jakiś aktuariusz w Polsce.
      • pogromca_mrowek CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? 23.03.11, 13:50
        Naprawde myslicie? To policzcie:
        kobieta, studia wyzsze
        pracuje w latach 25-60 = 35 lat pracy
        pobiera emerure w latach 60-80 (taka jest srednia zycia kobiet w PL juz dzis - a srednia ta wydłuza sie) = 20 lat emerytury

Zarobki dajmy na to ze ma srednią (a pamietajmy ze wiele osób, własciwie to większosc ma zarobki ponizej sredniej - to nie mediana) = 3000zł brutto, składka do OFE 7% = 200zł miesiecznie = 2500zł rocznie = 35x2500 = 875000 x zysk OFE zwykle mizerny i nie nalezy oczekiwac wzrostu wiekszego niz 3-4% = ok 1,2 mln zł / 240 emerytur = 500zł

KOBIETA zarabiająca 2000zł dostanie z OFE 500zł emerytury*
        Większość natomiast dostanie jeszcze mniej! Tak więc - tak czy inaczej - do emerytur będzie musiał dopłacac budzet państwa - wazne żeby ten budzet i to państwo było maksymalnie nisko zadłużone - m.in. unikając płacenia OFE za proste zabiegi ksiegowe:
        ZUS - przekazuje składke do OFE - te kupuja obligacje = pieniadze wracaja do budzetu państwa - za tę prostą operację OFE pobierają 35 mln zł od kazdego powierzonego miliarda zł.

A tak w ogóle to szkoda że doraźne potrzeby minfina zastąpiły prawdziwą i POTRZEBNA DYSKUSJE o OFE i reformie a zwłaszcza działaniach zmierzajacych do obnizenia opłat pobieranych przez Zarzadzajacych.
        @Balcerowicz krytykuje rozwałkę OFE bo siedział cicho i cieszył sie że za chwile ci wszyscy populisci i poliutykierzy spotkają sie z limitem długu publicznego 60% i żarty sie skończa - będą musieli reformowac. Niestety Polak potrafi i pan Rostowski (którego curunia jako pierwszą prace dostała etat u kolegi w MSZ) wespół z Tuskiem wymyslili jak obejsc ten próg i dalej wesoło popierdywac w stołki.

*i to przy załozeniu że cały czas pracuje, nie jest na bezrobociu, zwolnieniach itp
        • pogromca_mrowek Re: CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? 23.03.11, 13:54
          mała errata: zbierze 87500zł + zysk = 120 tys zł, reszta sie zgadza: 120 tys/240 = 500zł
          • Gość: wyjaśniacz dostaniemy tak malo bo kasa przewalona IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 15:06
            na wypasione emeryturki dla SBcji i mundurowych PRLowskich kurew
            • moki1 Za darmo udzielam 100% pewnej ekspertyzy 23.03.11, 19:22
              Jeśli aktuariusz zostanie powołany to emerytury będą niższe aniżeli byłyby gdyby go nie powoływać tej kolejnej zbędnej instytucji.

abak.ugu.pl
        • posraldescu Re: CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? 23.03.11, 13:57
          Panie kolego, OFE nie jest po to by ktoś dostawał więcej. OFE jest po to, żeby ZUS płacił mniej. A suma wyjdzie taka sama. Teraz i potem.
          • pogromca_mrowek Re: CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? 23.03.11, 14:14
            Tym bardziej nie ma sensu by 5% które "inwestują" w obligacje było w gestii OFE - i tak i tak żeby emerytura nie była głodowa państwo będzie musiało dopłacać- Trzeba zrobić wszystko by państwo było jak najmniej zadłużone. Szkopuł w tym że jest wiele lepszych i pilniejszych metod ku temu: KRUS, emerutyry górnicze + darmozjady biurokraty a Rostowski "bezpiecznie" zabrał sie za OFE tamte wydatki pzoostawiajac w spokoju.
            Refomra OFE jest potrzebna (zostawic im kase na wspieranie rynku kapitałowego) ale szkoda że na tym Tusk poprzestanie (oddali sie grożba limitu długu i bedzie mozna "spokojnie popierdywac w stołek" zamiast reformować - i to jest najwieksza wada reformy OFE a nie reforma sama w sobie
            • Gość: 1231243123 won z kolejnymi urzedasami przydupasami IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 15:08
              po ch... te aktuariusze

panstwo zbankrutowalo

trzeba wypie...c 500 000 urzedasow od zaraz
            • posraldescu Re: CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? 23.03.11, 15:37
              Prywatna forsa w OFE nie jest po to by budować giełdę tylko po to aby było z czego wypłacać emerytury. Używanie prywatnych pieniędzy do budowania cudzych fortun to zwykłe złodziejstwo.
        • Gość: Kekek Re: CZY myślicie że dostaniecie emeryturę z OFE? IP: *.home.aster.pl 25.08.11, 01:40
          Niewiem jak liczyles- ja nie wierze ze jakakolwiek emeryture dostane- ale jesli juz liczymy to prosze poprawnie:
          "wzrostu wiekszego niz 3-4% = ok 1,2 mln zł / 240 emerytur = 500zł"
          To NIE JEST PRAWDA. Zrobiles blad w dzieleniu. Prawda jest, ze:
          1,2mln / 240 emerytur = 5000zl
          Nie za bardzo wydaje mi sie to realne, te 5000 zetow miesiecznie, ale z Twoich wyliczen tak wynika. Chyba ze z politycznych powodow opusciles to jedno zero?? W kazdym razie 5000 zetow miesiecznie emerytura to super fajna. Ja nie licze na zadna emeryture, i dlatego teraz po trochu odkladam- po 35 lat jakas sumka sie uzbierze. A Ty z Twoimi wyliczeniami, licz jeszcze raz. Nie wierze, ze kobieta zarabiajaca 2000 zetow, emeryture dostanie 5000...
    • Gość: Krół Salomon Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... IP: *.centertel.pl 23.03.11, 11:51
      Warto zauważyć, że w naszym ciekawym państwie, wysokość emerytury można w każdej chwili inaczej obliczyć, także w majestacie prawa, z mocy postanowienia jakiegoś urzędnika, zależnego od premiera rządu RP. Bo o przewidywanej "długości dalszego trwania życia w miesiącach" dla danego osobnika, kandydata do emerytury - nie decyduje Pan Bóg lub chociaż realnie zweryfikowana statystyka i prognoza zgonów, tylko polski urzędnik, wynagradzany przez premiera, na podstawie "widzimisię". Emerytura za 10-20-30 lat zależy zatem od dwóch liczb. W liczniku mamy kwotę składek i kapitału początkowego (zwaloryzowane) na naszym indywidualnym koncie emerytalnym. Na tę liczbę mamy spory wpływ, pracując dłużej lub krócej i zarabiając przy tym więcej lub mniej. Ale o wysokości naszych pensji i długości zatrudnienia - wpływających znacznie na liczbę w naszym liczniku emerytalnym - decydują także inni ludzie na przestrzeni naszych lat zawodowych, w tym głównie politycy, w poszczególnych latach naszej kariery zawodowej, także ci - co wyjeżdżają bezpowrotnie z kraju z dziećmi i zaniżają liczbę osób, płacących składki w ZUS na nasze przyszłe emerytury. Także osoby decydujące się na związki partnerskie z tej samej płci, nie będą rodzić nam przyszłych składkodawców do ZUS. Jeżeli nawet nasze składki zapisane będą w ZUS w sporej kwocie (licznik), ale dziura budżetowa będzie za duża, to i tak UE i rząd RP nie pozwoli ZUS-owi wypłacić nam takiej kwoty emerytury, jaka wyniknie z przedzielenia tej kwoty składki+kapitału (zwaloryzowanych) i liczby miesięcy dalszego życia. Zaraz posłowie, w przyszłym parlamencie, ustawą emerytalną (nowelą) okroją nasze przyszłe emerytury, aby bieżący budżet Polski ocalić - i tyle. Na drugą zmienną emerytalną, tę liczbę w mianowniku, już nie mamy żadnego wpływu, jeżeli nie brać pod uwagę przedwczesnego zgonu z własnej winy i przyczyny, np, ryzykowne sporty ekstremalne, niebezpieczne zajęcia, jak służba w Afganistanie czy w innym Iraku..., zła dieta, praca ponad siły, palenie, picie, ćpanie itd. - jeszcze przed przejściem na emeryturę. Zatem tę drugą liczbę, decydującą w istocie o kwocie naszej miesięcznej emerytury, ustala - zastępując Pana Boga - mocno upolityczniony polski urzędnik, jakby sam premier rządu RP, rzecz jasna zainteresowany jak najniższą naszą emeryturą, która stanowi zawsze kulę u nogi każdego budżetu w Polsce. Już niejaki Władek Gomułka mawiał, że "konie i emeryci zeżrą Polskę".
      Dlatego ani aktuariusz, ani żadna wróżka nic nie poradzą, na obliczenie przyszłej emerytury w Polsce! Szkoda na nich pieniędzy, prościej będzie wypisać trochę karteczek, z kolejno rosnącymi (o 10 zł) liczbami, np. od 500 zł do 3000 zł. Potem jakaś sierotka Marysia niech w TVP, na oczach milionów widzów, na oślep wyciągnie jedną karteczkę - i to będzie nasza przeciętna, Polska emerytura za 10 lat. Kolejne dwie karteczki wyciągnięte przez sierotkę, z urny z liczbami od 1000 zł do 5000zł będą podawać takowe przeciętne emerytury w Polsce za 20 i 3o lat. Moje honorarium za ten patent proszę wpłacić, panie ministrze Finansów RP, na Caritas.
      • posraldescu Re: Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz 23.03.11, 13:42
        I o to chodzi. Emerytury zgodnie z oczekiwaniam rządzących wyreguluje "bułgarski współczynnik" wprowadzony do wyliczeń.
      • Gość: dkw Re: Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 15:17
        Dziękuję Krółowi Salomonowi za wspaniały wywód. Kiedy ja, 8 lat temu przechodziłem na tzw
        stan zasuszony, znalazłem w jakimś biuletynie ZUS-u informację na temat przeciętnej długości
        pobierania emerytury w Polsce ; wynosił on wtedy 2,5 roku, czyli 30 miesięcy. Ciekawym ile
        jest tego dzisiaj.
    • Gość: na-plus Wyliczy??? Dobre sobie ... IP: *.netfala.pl 23.03.11, 13:34
      Wyliczy? Dobre sobie. Tego się NIE DA wyliczyć. Wszystko opiera się bowiem na założeniach, które mają się nijak do tego co może się wydarzyć w ciągu 5, 10 czy 20 lat.

Dajcie sobie zatem spokój z ZUS i OFE - od nich dostaniecie na przysłowiowe WACIKI.
      Umiesz liczyć - licz na siebie.
      By nie wegetować na starość KAŻDY MUSI sobie sam odłożyć/zainwestować.

"na plus"
      na-plus.blogspot.com
      • kochaj.forumowicza.jak.siebie przede wszystkim!! 23.03.11, 13:47
        jeżeli dzisiejsze przychody budżetu wydaje się w całości i jeszcze pożycza, żeby wystarczyło, to ZUS nam NIC NIE ODKŁADA na emeryturę.

Więc ile NIC zostanie nam na przyszłość? Jest jasne, że NIC. Im dłużej będziemy żyli, tym bardziej NIC będzie bolało.
        • posraldescu Re: przede wszystkim!! 23.03.11, 13:56
          Formalnie rzecz biorąc ZUS nie jest od odkładania pieniędzy na emerytury.
          Żeby zapewnić emerytury w przyszłości należy zadbać o to, żeby było z czego dzielić czyli w skrócie mówiąc o tzw. wzrost gospodarczy. I był taki dzielny który obliczył jak wielka musiałaby być polska gospodarka aby finansować emertury bez końca (czyli żeby zawsze starczało). I wyszło mu, że 15x większa od aktualnej. To już nie jest bajka, to nie jest fikcja, to czysty absurd.
      • Gość: mixer A może mi ktoś jedno wytłumaczyć. IP: *.icpnet.pl 23.03.11, 14:06
        Dlaczego niektórzy Polacy otrzymali przy prywatyzacji firm w których pracowali, sumy przekraczające w niektórych wypadkach nawet milion zł w akcjach tych przedsiębiorstw? Podczas gdy inni tacy sami Polacy pracujący w innych firmach nie otrzymali złamanej akcji ani złamanej złotówki? Dlaczego te 15% akcji, które na skutek absurdalnej i niesprawiedliwej ustawy przysługuje pracownikom mającym szczęście pracować w prywatyzowanych firmach nie zasila wspólnego systemu emerytalnego???
        • posraldescu Re: A może mi ktoś jedno wytłumaczyć. 23.03.11, 14:11
          Dlatego, że zasadniczą osią polityki rządów po 1989r jest likwidacja w Polsce skupisk klasy robotniczej. Nawiązując do tradycji lat 1980/81 w których klasa robotnicza zdemolowała państwo żądaniami płacowymi nowi władcy Polski postanowili przekupić proli oferując im sute odprawy w imię tzw. "pokoju społecznego". Wielką rolę odegrała tutaj lewacka świnia Kuroń oferująca na lewo i prawo świadczenia z ZUS w zamian za zgodę na rabunkową bezsensowną prywatyzację.
        • carcharodon.carcharias To prosciutkie i logiczne 23.03.11, 14:26
          Odpalasz 15% a w zamian 85% możesz ukraść, chyba się opłaca co ??
          Jak myślisz skąd w ciągu 20 lat wzięły się niebotyczne fortuny ? :)
          Najlepiej zresztą pytaj u źródeł w UW, KLD itd.... ;>
    • posraldescu Kolejny pasożyt na koszt społeczeństwa? 23.03.11, 13:36
      Znowu pojawi się suto opłacany nierób - utrzymywany na koszt społeczeństwa sługus władców systemu emerytalnego?
    • rozpredatorez Z moich wyliczeń wynika, że emerytury będą wysokie 23.03.11, 13:36
      że ho ho, albo jeszcze wyższe. A najwyższe emerytury zapewni rząd PO i najwspanialszy premier wszechczasów, pan Donald Tusk !!! Łubu dubu, łubu dubu niech żyje nam...
    • kochaj.forumowicza.jak.siebie aktuariusz??? a co on pomoże?? 23.03.11, 13:40
      żeby prognozować wielkość emerytury trzeba oszacować zwrot z inwestycji aktywów oszczędzanych na emeryturę.

A jak te aktywa własnie Rostowski próbuje zamienić na wirtualny zapis w komputerze ZUS i składkę, która ma być na konto przyszłych emerytur wydaje się na bieżące potrzeby (np bieżące emerytury), to CO TU LICZYĆ???

To zależy od LITOŚCI społeczeństwa i polityków za 30 lat, ile oni bedą chcieli wydać na emerytów. Bo aktywów na to nie będzie, bo właśnie dzisiaj je zabieramy.
      • oelefante W OFE te zapisy są tak samo wirtualne 23.03.11, 17:24
        Co masz pewnego w OFE? To, że kupują one obligacje, które potem państwo musi wykupić? A za co je wykupi? Ano za podatki. Czyli najpierw zabierze pieniądze "na emerytury", a potem, by je zwrócić, zabierze je w formie podatków. A jak państwo nie wykupi obligacji, to kto je do tego zmusi, by wykupiło?
        Skoro OFE są takie superhiper, to dlaczego w rekordowo dobrym dla siebie roku zarobiły średnio na giełdzie 17%, podczas gdy średnie zarobki z giełdy wynosiły 42%?
        Skoro niby OFE są takie korzystne, to dlaczego są przymusowe? Jeśli państwo uważa, że powinienem swoją emeryturę inwestować na giełdzie, to ja to chętnie zrobię - sam, bez pośrednika, który za nic bierze kilka procent. Jeśli OFE mają napedzać gospodarkę, to dlaczego inwestują przede wszystkim w sektor bankowy, który jest wysoce ryzykowny, do którego trzeba bylo dopłacać z budżetu, który nie przynosi żadnych korzyści a same straty, a nie inwestuje w przemysł?
        Wiem, że pracujesz w OFE i bronisz tego g.... Ale bądź uczciwy i przyznaj, że jesteś żałosnym sępem, który żyje za pieniądze kradzione obywatelom, bo przymusowe zabieranie przez państwo pieniędzy i przekazywanie ich innym jest kradzieżą.

ZUS i OFE to takie samo g.... Jedyne uczciwe rozwiązanie to danie ludziom wolności i pozwolenie im by sami dbali o swoje emerytury.

A dla pana sępa z OFE mam linka: www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=921
    • Gość: GoscGosc Kolejna bzdura Wyborczej. IP: *.aster.pl 23.03.11, 13:40
      mamy Ministerstwo Finansow,mamy OFE,mamy przede wszystkim ZUS.To wszystko jeszcze malo???Jeszcze mamy wydawac kolejne publiczne pieniadze???Dalej mnozyc administarcje??
      Nie mnozyc bytow bez potrzeby to elementarna zasada,no ale zeby wiedziec co to jest brzytwa Ochama trzeba bylo uwazac na zajeciach,prawda???
    • Gość: traktor Będą małe albo żadne! I to całe wyliczenie. IP: 91.221.144.* 23.03.11, 13:46
      Demografia połączona z nieodpowiedzialnością klasy politycznej i wybierającego ją społeczeństwa, które lubi słychać miłych kłamstewek (tak, tak, nas) spowodują, że nie bardzo będzie co dizelić. Odkładajcie sami, najlepiej w aktywa trwałe, zdobywajcie umiejętności przydatne także na starość, "inwestujcie" we własne zdrowie, aby minimalizować koszty przyszłej opieki zdrowotnej, wychowujcie dzieci tak, aby was wspomagały...
      • posraldescu Re: Będą małe albo żadne! I to całe wyliczenie. 23.03.11, 13:58
        Demografia to się spierdzieli niezależnie od liczby urodzeń. Wystarczy, że hołota wyemigruje...
        • Gość: rudi74 Re: Będą małe albo żadne! I to całe wyliczenie. IP: *.pools.arcor-ip.net 23.03.11, 15:18
          A kogo nazywasz cholota ty maly ch..ku?
          • posraldescu Re: Będą małe albo żadne! I to całe wyliczenie. 23.03.11, 15:35
            Mieszkańców Polski nie wyłączając ciebie.
    • Gość: # Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.03.11, 14:01
      Ciekawe, że większośc osób, które decydują dzisiaj o przyszłej wysokości emerutur, żyją w luksusie i ich prawdopodobnie to nie dotyczy (a podobno punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia) :)
    • true-lysander Czy ja moge się z tego grajdoła wypisać? 23.03.11, 14:02
      Mam 27 lat, wynajmuję kawalerkę na przedmieściu i co miesiąc liczę czy starzy mi do pierwszego, i tak koło 20-25tego zaczyna się kryzys. Gdy co miesiąc widzę ile kasy idzie do ZUS i OFE a potemm otrzymuję info iż dostanę może 1/3 mojej wypłaty jako emeryturę... to chyba jedynym zdrowym odruchem jest: "A weźcie sobie wy wasze emerytury w d... wsadźcie". Nie chcę jej za te 30 lat. Wolę mieć własne prywatne oszczędności i np co 2 lata kupić pół hektara ziemi za nie. Będę czuł się na starość bezpieczniej mając 15 ha ziemi na dzierżawę niż mając emeryturę z ZUS. No i przynajmniej coś po mnie dzieciom zostanie.
      Obecna reforma robi mnie w h... Moi rodzice płacili tylko na emeryturę moich dziadków. Ode mnie wymaga się bym nie tylko opłacił obecną emeryturę moich rodziców, ale również i jednocześnie uzbierał na swoją. W dodatku składając pieniądze w instytucji która łaskawie pobiera % za to że przyjmuje moje pieniądze, a potem bez żadnego zastanowienia ładuje je w obligacje skarbu Państwa. Czysty zysk, zero ryzyka. To ja już wolę samemu zainwestować te środki w: a) ziemię b) lokatę w banku który da mi najwięcej c) może cześć pójdzie na giełdę?

Ma ktoś pomysł jak się z tego grajdołka wypisać jednocześnie nie emigrując?

• posraldescu Re: Czy ja moge się z tego grajdoła wypisać? 23.03.11, 14:13
        Nie daj się spisać w czasie nadchodzącego spisu.
        Jego wyniki posłużą do nieprawdopodobnego przykręcenia śruby podatkowej, gdyż zdaniem rządzących okaże się, że Polacy płacą śmiesznie małe podatki.
    • jagrudz Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... 23.03.11, 14:03
      Znowu będą funkcje dla kolesiów -Wot eto banda.
    • oelefante Hurraa... nowy urząd, nowe posadki dla urzędasów, 23.03.11, 14:17
      nowe darmozjady do utrzymywania.... od tego z pewnością przybędzie emerytom :D
      Czy wy w końcu zrozumiecie, że ludzie nie są debilami i potrafią dbać o siebie lepiej,niż jakiekolwiek urzędy i politycy?
      Dajcie mi wolność, chcę sam decydować czy, ile i jak odkładam na emeryturę. Przestańcie mnie okradać.
    • brown_aurelia Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... 23.03.11, 14:21
      a ja nie chcę żadnej emerytury od państwa, od władz, polityków - dlaczego mam odkładać kasę na coś, czego nie chcę???
    • oelefante OFE i ZUS, takie samo złodziejstwo 23.03.11, 14:34
      Dwie przymusowe piramidy finansowe. Nic wiecej. Poczytajcie najpierw o zasadach ich dzialania, potem komentujcie.
      • posraldescu Re: OFE i ZUS, takie samo złodziejstwo 23.03.11, 15:39
        Używanie prywatnych pieniędzy zgromadzonych w OFE do budowania giełdy to zwyczajne złodziejstwo.
    • Gość: JasioWedrowmiczek Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... IP: *.bchsia.telus.net 23.03.11, 14:57
      Widze, ze rzad siega po pomoc wrozbitow.

Zycze dalszych sukcesow.
    • Gość: ja Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po... IP: *.pljtelecom.pl 23.03.11, 15:32
      Jeśli idzie o rozbuchaną administrację, to niestety chyba niewiele się poradzi.
      Jej wielkość zawdzięczamy już teraz unii. Nie da się hiperrozmiarów administracji okroić.
    • Gość: ai.p naiwni IP: *.tktelekom.pl 23.03.11, 16:18
      W czasie debaty Rostowski-Balcerowicz dziennikarz ujawnił informację o wysokości
      emerytur .W starym systemie emerytura wnosiła około 60 % ostatnich zarobków a w
      nowym będzie 30 % Dane te nie zostały zdementowane przez naszych ‘ fachowców ‘.
      A gdzie obiecany wypoczynek pod palmami ??!! Na pewno tylko dla właścicieli OFF e.
      Wygląda na to ,że na starość czeka nas nędza i bieda oraz kolejki do opieki społecznej
      po jałmużnę chyba ,że opiekę do tej pory zlikwidują.
      Dołóżmy do tego prywatną opiekę zdrowotną , wydłużnie wieku emerytalnego do 70 lat
      ( czytaj bezrobocia bo kto zatrudni 50 latka czy 65 latka ) i będziemy mieli eksterminację wszystkich starszych Polaków
    • Gość: max DEBATA ws. emerytur do farsa. IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 16:21
      Dwóch wytrawnych polityków odegrało swoją rolę. ŻADEN z nich nie uważał, że trzeba zreformować czyt. emerytury służb tak aby agent służb, a Tusk rozbudował ich ogrom nie
      przechodził na emeryturę w wieku 34 lat i otrzymywał świadczenie w wysokości 4 tyś zł
      co roku rewaloryzowaną jak np. agent Tomek. "Napracował" się mocno bawiąc i pijąc za pieniądze podatników. Natomiast ciężko pracującym górnikom rząd Tuska planuje podwyższyć
      wiek emerytalny. Oczywiście nie teraz a po wyborach aby nie tracić wyborców. Gdzie schorowany górnik czy hutnik po 60-ce znajdzie pracę? Ta debata była na zamówienie aby odwrócić uwagę od naprawdę dużych problemów.
    • Gość: mafjmafj zato latwo pokazac kto poniesie koszty reform OFE IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 23.03.11, 16:44
      Zauwazcie ze jedyni dotknieci tymi zmianami OFE to sa

ludzie bez przywilejow, bez zwiazkow zawodowych, pracujacy w prywatnych przedsiebiorstwach mlodzi lub w srednim wieku z duzych i mniejszych miast.

Jak zwykle, kosztow kryzysow budzetowych nie ponosza gornicy, rolnicy, mundurowi, kosciol, zwiazkowcy, sluchacze Radia Maryja.
      • Gość: Miecio Re: zato latwo pokazac kto poniesie koszty reform IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.11, 16:54
        Słuchaczy radia maryja finansuje bóg / hihi
        Ciekawy jestem skąd kler ma tyle pieniędzy bo mieszkam w niewielkim miasteczku i budują tu trzy kościoły ? Niema pieniędzy na budowę mieszkań dla młodych ale kościoły powstają jak grzyby po deszczu – jeden przy drugim.
    • oelefante A mogliśmy mieć już z górki z systemem emerytalnym 23.03.11, 17:15
      Był taki jeden polityk, który 20 lat temu proponował, by rozwiązać ZUS, a ówczesnym emerytom i tym, którzy mieli pecha składać się na ZUS wypłacać świadczenia z dochodów z prywatyzacji (ten pomysł skopiowali twórcy OFE), a gdyby ich nie wystarczyło, podnieść VAT. Gdyby takie rozwiązanie zastosowano, to ludzie od 20 lat sami mogliby decydować czy, gdzie i jak dbać o własne emerytury, a już wkrótce liczba osób otrzymujących emerytury na starych zasadach zaczęłaby spadać, można by obniżyć VAT i pozbylibyśmy się garbu niewydolnego systemu emerytalnego. A tak garb urósł w międzyczasie do takich rozmiarów, że zagraża załamaniem finansów państwa i nikt nie ma pomysłu, jak temu zaradzić.
      No, ale ten polityk jest uważany w naszym kraiku za idiotę. Idiotami nie są za to Rostowscy, Balcerowicze i inne tuzy, które doprowadziły do takiej sytuacji, jaką mamy obecnie.
    • Gość: ken To jest absolutnie niemożliwe ! Nie mozna przewidz IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.11, 19:00
      przewidzieć co się bedzie dzialo na swiecie i jaka bedzie sytuacja gospodarcza Polski za ileś lat.
      Jedno wiadomo, wysokosc emerytur bedzie zależeć tylko od PKB per capita ! Z tak narastającym dlugiem szanse na szybki wzrsot PKB sa minimalne. Dlatego te zmiany to krok w dobra stronę !
    • 1stanczyk To juz jest paranoja: to w oparciu o co powstaly 23.03.11, 20:02
      te dotychczasowe ustawy skoro dopiero dzisiaj zaczynają chcieć cokolwiek liczyć ?

Najzwyczajniej dom wariatów: tak jakby nie było w naszym kraju urzędów robiących, w oparciu o dzisiejszą sytuację i jej dynamikę, wszelkie krótko, średnio i długoterminowe prognozy.

Chyba żeby potrzebne były kolejne dobrze płatne posady rządowe dla kolesiów robiących kłamliwe sondaże ...

Tego, wielkości naszych emerytur, nikt nie jest dzisiaj w stanie wiarygodnie podać i ocenić, szczególnie jeśli zachowamy dotychczasowa częstotliwość zmian regulujących emerytury.

Czy ocenę wielkości emerytur przez aktuariusza będzie jakakolwiek gwarancją, że będą takie a nie inne ?

A co będzie kiedy sie pomyli ?
      Kto będzie odpowadal za te pomylki ?
      Podatnicy czy pracownicy urzędu ?

Kto wyliczy nasze emerytury czyli aktuariusz po...
    • Gość: Inwestor AgroLokata przygotuje Cię lepiej niż OFE... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.11, 00:56
      Od niedawna pojawił się nowy przystępny dla każdego produkt AgroLokata.
      Jest to prosty i niezwykle skuteczny instrument opierający się na prawie własności a nie zapisie papierowym. Nie zależy on od krzywej demograficznej ani ekonomicznej niewydolności Państwa a opiera się na pewnym od lat lokowaniu w ziemię.
      Firma Lokaty Ziemskie przygotowała ciekawy i dogodny mechanizm przystąpienia do programu.
      • Gość: Bankier.com AgroLokaty przygotują Cię lepiej niż OFE... IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 11:32

Rzeczywiście to ciekawa propozycja dla rynku .
        Z moich doświadczeń wynika , że trzeba dywersyfikować swoje oszczędzanie a te agrolokaty są taką - dość bezpieczną formą.
        W każdym razie rozglkądam się za czymś od kilku miesięcy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka