Dodaj do ulubionych

leniwi chłopi

18.01.06, 12:36
nie rozumiem ludzi ze wsi, choć sam tam mieszkam, do narzekania na swoj los.
Ci którzy mają poniżej 10 ha, pracuja średnio ok. 2- 3 godziny dziennie. Mają
dzięki temu dopłaty z UE, darmowe ubezpieczenie zdrowotne, rodzinne, kasę za
urodzenie dziecka, czasami ciekawe renty.itp. Niektórzy nawet opału na zimę
nie muszą kupować, ponieważ w państwowym lesie rośnie go dostatek.
Tylko żyć, nie umierać!!
Obserwuj wątek
    • 158r Re: leniwi chłopi 18.01.06, 16:56
      dokładnie - dostatek , życ nie umierać!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Drogi Adolfiku to z miłą chęcia zamienie sie z Tobą. Zapraszam na moje 12 ha i
      ta jak nazwałes 2-3 godz. pracę.
      A dodam tylko żeby jakoś żyć na tej nudnej leniwej wsi musze pracowac poza
      gospodarstwem bo jak to ując... ztych dopłat wyżyć sie nie da i z tej 2-3 godz.
      pracy. Pozdrawiam życząc podobnej miłej i swojskiej pracy na wsi :)
      • ellenai Re: leniwi chłopi 19.01.06, 04:28
        autor watku chyba nigdy nie utrzymywal sie z pracy na malym gospodarstwie ze
        takie rzeczy opowiada!
      • adolfik1974 Re: leniwi chłopi 19.01.06, 08:40
        dlaczego nie sprzedasz swych posiadłości, jeśli ci się to nie opłaci. Ktoś,
        posiadający już ziemię jeśli dokupi twoją, będzie mial większe szanse wyjść na
        swoje. A tak, ani ty, ani on nic z tego nie macie. Każdy trzyma swego i patrzy
        aby ktoś z zewnątrz pomógl!!
        • ellenai Re: leniwi chłopi 19.01.06, 17:20
          swoja czesc gruntu ktora mi przyslugiwala oddalam bratu ,zeby mial wiekszy
          areal wiec ja sie pozbylam ale generalnie rzecz biorac to zgadzam sie z toba,ze
          nie ma co trzymac tych paru ha ,lepiej sprzedac zeby ktos kupil kto moze
          rozwinac to a samemu zajac sie czym innym,tylko ze to dobre jest jak sie gada w
          praktyce to malo kto tak robi bo teraz przy dotacjach to ludzie beda trzymali
          te ziemie.A na dodatek jeszcze jedna plaga dotyczy terenow skad jestem! ziemie
          wykupuja ludzie z warszawki badz tez z innych miast polski i cholera jasna
          blokuja nieraz po wiele ha,bo sie takim zachcialo miec ziemie! to mnie dopiero
          wpieprza!!!!!!!! ziemia lezy odlogiem a obok jest ktos kto wyzyc nie moze ze
          swojego arealu,aaaaa,to jest dla mnie temat bardzo drazliwy!no ale coz
          kapitalizm kto ma kase to kupuje! eh
    • mmk9 Re: leniwi chłopi 19.01.06, 10:21
      Obawiam się, ze jesteś w blędzie. Jeśli nie zapłacisz skladki w KRUSie, nie
      będziesz miał ubezpieczenia. Bo ono jest tanie, zgoda, ale nie darmowe. A
      dlatego jest tanie, że przecietny rolnik i na takie zarabia z trudem. Hehe, ja
      teraz tylko rano spędzam w oborze prawie 2 godziny,po południu drugie tyle. Mąż
      oczywiscie więcej, moze dlatego ze mamy 11,5 ha. No, wiosną "trochę" dojdzie.
      Opału nie musimy kupowac, bo mamy wlasny las. Kułacy, psiamać. A tyle roboty z
      tym drzewem, ze z braku sily i czasu palimy glównie miałem.Renta teściowej o
      tyle jest ciekawa, że za mieszkanie, prąd , gaz, wodę kobieta nie płaci. Zywi
      się tez przy nas, więc czasem na coś uskłada i nam coś w chałupie
      ufunduje.Fakt. Zyć nie umierać? Tak, bo w mieście nie moglabym mieć 4 dzieci i
      w ogole wolę swoją obecną pracę. A Ty wiesz, Adolfik, ludzie na wsi mysla, że
      ci w miescie tylko kawę piją w pracy i gadają. Wszyscy są ofiarami
      niedoinformowania, jak widać.
      • big-lebowski Re: leniwi chłopi 19.01.06, 16:38
        > A Ty wiesz, Adolfik, ludzie na wsi mysla, że
        > ci w miescie tylko kawę piją w pracy i gadają.

Coś w tym jest. Dodałbym jeszcze, że teraz połowa czasu w pracy trwoni się w
        internecie na rozmaitych forach, blogach itp. Stąd taka właśnie twórczość
        Adolfika jak ten post napisany w czwartek o 12:36 W pracy był :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka