Gość: użyszkodnik IP: *.is.pw.edu.pl 21.07.11, 08:26 Darmowa jak darmowa, za przesył danych trza jeszcze zapłacić, a jak nie ma zasięgu to nie ma nawigacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jahu51 Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 21.07.11, 08:57 Działa bardzo dobrze. :D Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Jest też Osmand - 21.07.11, 09:04 - po załadowaniu map (za darmo), ma się nawigację niezależną od połączenia internetowego. Z jakichś niepojętych przyczyn brak jednak Holandii...(choć są Antyle Holenderskie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Jest też Osmand - IP: 88.220.49.* 21.07.11, 11:09 A w jaki to niby sposób ściągasz mapy za darmo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: Jest też Osmand - 21.07.11, 14:27 Jeśli nie masz darmowego internetu w telefonie, to możesz przeładować z innego telefonu poprzez komputer. Albo ściągnąć na komputer i kabelkiem przepompować do telefonu. Albo może jeszcze jakoś inaczej (mój 11-letni syn pewnie wymyśliłby parę innych sposobów). Ja mam akurat 'darmowy' internet u siebie, w UK, ale już nie w Europie, więc Osmand, mimo całej siermiężności, jest jakimś rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Jest też Osmand - 22.07.11, 12:16 Jest też Map Droid - chociaż to bardziej mapy niż nawigacja. Za to pozwala na darmowe ściągnięcie map dość egzotycznych kawałków świata. Odpowiedz Link Zgłoś
levy Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 21.07.11, 09:08 Gość portalu: użyszkodnik napisał(a): > Darmowa jak darmowa, za przesył danych trza jeszcze zapłacić, a jak nie ma zasi > ęgu to nie ma nawigacji? No właśnie. Czyli z tekstu wynika, że dane o mapach są ściągane "na bieżąco" i pewnie jest potrzebny do tego szybki transfer, ciekawe czy wystarczy być w zasięgu GPRS czy jednak 3G. Pod tym względem Ovi Maps Nokii są lepsze - też darmowe, mapy są trzymane na karcie pamięci telefonu i możesz je sobie sam zaktualizować w dowolnym momencie podłączając telefon do komputera z zainstalowanym Nokia Ovi Suite i dostępem do netu. Możesz dowolnie wybierać kraje lub całe kontynenty, których mapy są akurat potrzebne. A w razie 'W' gdy nie masz aktualnej mapy to też można połączyć się z internetem za pomocą telefonu i tak jak w Google Maps aktualizować na bieżąco. Do tego Google strasznie się ślimaczy z aktualizacjami, np. pod koniec ubiegłego roku została otwarta droga S3 Szczecin-Gorzów. Do tej pory nie uświadczysz jej na GM! Tutaj Ovi i inne nawigacje biją ich na głowę, ta droga była budowana w 3 odcinkach i 2 z nich były udostępnione wcześniej do ruchu. Już wtedy te odcinki były uwzględniane przez Ovi Maps. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 21.07.11, 10:29 Nawet na telefonach z Androidem Google ma darmową konkurencję offline - jak chociażby HTC Locations. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SBPrime Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce IP: *.devel.secpl.cs.put.poznan.pl 21.07.11, 12:47 Przed chwilą sprawdziłem. Nawigacja HTC nie jest darmowa trzeba wykupić licencję na nawigowanie (około 50 euro dożywotnio). Darmowe są tylko mapy. Może coś pokręciłem, możesz podać jak odpalić nawigację (nie mapę)? Jak włączam nawigację chce aktywować licencje próbną na 30dni. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 22.07.11, 12:14 Płatna jest nawigacja "samochodowa". Uproszczona nawigacja jest dostępna za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 21.07.11, 13:57 levy napisał: > Do tego Google strasznie się ślimaczy z aktualizacjami, np. pod koniec ubiegłeg > o roku została otwarta droga S3 Szczecin-Gorzów. Do tej pory nie uświadczysz je > j na GM! To samo w Warszawie z północną obwodnicą (trasa S8), już ponad pół roku od otwarcia, a na mapach googla jej nie ma. Chyba aktualizację na Polskę robią raz w roku. Ich zdjęcia satelitarne Polski też są mniej wyraźne, niż np. na zumi (chociaż jak się kiedyś przyjrzałem dokładnie, to są te same zdjęcia, tylko jakby specjalnie lekko rozmyte). Odpowiedz Link Zgłoś
piostar14 Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 21.07.11, 12:53 Jeśli piszecie o na wigacji na mapach Google'a to pojawiły się w Polsce ale tylko pod Androida, bo telefony z Symbianem i GPS korzystają z nich już od dawna. Ja korzystam od roku z tego rozwiazania. I nie trzeba stałego dostępu do sieci. Wystarczy pobrać jednorazowo mapy do pamięci telefonu (do jego karty pamięci) i korzystać z telefonicznego GPS. Swoją drogą redaktorzy powinni otym wiedzieć, a nie robić newsa z niczego. Chyba, że walczą z Symbianem na rzecz Androida. Ale to się nazywa chyba małostkowość i nie ma nic wspólnego z zasadami dziennikarskiego obiektywizmu. Ale mam nadzieję, że to tylko moje głupie domysły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ć w o k !!!!! pindolenie !!!!!!!!!!!!1 IP: *.c194.msk.pl 25.07.11, 17:35 piostar14 napisał: > Jeśli piszecie o na wigacji na mapach Google'a to pojawiły się w Polsce ale tyl > ko pod Androida, bo telefony z Symbianem i GPS korzystają z nich już od dawna. > Ja korzystam od roku z tego rozwiazania. nie odrozniasz ciolku nawigacji od przegladania map, czy wyznaczania na niej trasy Odpowiedz Link Zgłoś
levy Re: pindolenie !!!!!!!!!!!!1 26.07.11, 09:03 Chcesz powiedzieć dziecino, że Ovi Maps nie pozwalają na telefonach Nokii z wbudowanym GPS lub zewnętrznym modułem na nawigowanie?? No to żeś rozbawił parę osób. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ć w o k !!!!! Re: pindolenie !!!!!!!!!!!!1 IP: *.c194.msk.pl 31.07.11, 03:03 levy napisał: > Chcesz powiedzieć dziecino, że Ovi Maps nie pozwalają na telefonach Nokii z wbu > dowanym GPS lub zewnętrznym modułem na nawigowanie?? chcesz powiedziec cwoku, ze Ovi Maps to produkt Google ? czy zwyczajnie nie rozumiesz co czytasz ? > No to żeś rozbawił parę osób. :) skoro tak twierdzisz cwoki tez maja prawo sie posmiac " Jeśli piszecie o nawigacji na mapach Google'a to pojawiły się w Polsce ale tylko pod Androida, bo telefony z Symbianem i GPS korzystają z nich już od dawna." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unluckyboy Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce IP: 92.244.36.* 21.07.11, 14:09 Transfer swoją drogą, ale mapy niekompletne. Mieszkam w mieście wojewódzkim i pracuję w "polu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman-nawigator Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.11, 14:36 Nawigacja od google? Wygląda na taką samą porażkę jak tomtom, ot choćby Wrocław: maps.google.com/?ll=51.134232,17.001944&spn=0.043033,0.077162&z=14 Jak dotąd pozytywnie zaskakuje nokia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubi111 Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce IP: *.icpnet.pl 22.07.11, 16:48 Wczoraj sobie włączyłem na Śląsku. Ładnie szybko znalazła trasę, ale szału nie ma. Wole jednak prawdziwą. Odpowiedz Link Zgłoś
tkjaaa Re: Nawigacja w Mapach Google. Już w Polsce 01.08.11, 00:41 Gość portalu: użyszkodnik napisał(a): > Darmowa jak darmowa, za przesył danych trza jeszcze zapłacić, a jak nie ma zasi > ęgu to nie ma nawigacji? Tak i ....nie. :-) Mozna najpierw ustawic trase, sciagnac np. w domu przez WiFi mapy (czyli za free) i wtedy juz podczas jazdy nic nie trzeba sciagac. Ograniczeniem jest to, ze mapy tak zaladowane pozwalaja na nawigacje tylko po wyznaczonej trasie z tolerancja paru(?) kilometrow z obu stron wyznaczonej trasy. Wyjazd poza ten korytarz skutkuje zerwaniem nawigacji. ps Powrot po tej samej trasie, nawet natychmiastowy (po dotarciu do celu) czyli jazda non stop tam i z powrotem juz nie jest mozliwy - trzeba od nowa sciagac mapy. Byc moze jest mozliwe "odwrocenie" trasy i jazda z powrotem, ale zanim osiagnie sie pierwotny cel (komunikat "dojechales do celu") ale tego jeszcze nie testowalem. Odpowiedz Link Zgłoś